Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ability
Egyébként ha úgymond nem natívak és csomó idegen libet kell betölteni, akkor az mennyire befolyásolja a program indulásának és futásának a sebességét?
Ability
Ezt tudom, de én azt hittem, hogy Deluge és a Listen is GTK-ra épül. Vagy milyen libek? Én ott tartok, hogy van QT meg GTK, és a Xubuntu az Xfce-t használ ablakkezelõnek, de az is GTK-ra épül, ergó natívan megy Ubi alatt a két említett program. Amúgy ha nincs is így, akkor sem zavar, mert ezek a programok tökéletesen beleillenek a Gnome design-ba, teljesen natívnak néznek ki, na de a KDE és QT-s programok teljesen elütnek például, szóval ott már zavar.
MerlinW
Egyelõre passzolom, még csak vmware-en volt Jaunty-m, azon sem sokáig. Majd májusban😊

Egyébként a dokumentációban az Ext4-nek tulajdonítják a sebességet, így lehet az kell hozzá. Elvileg ezt csak a véglegesben kapjuk meg.

[merlinw.org]

MerlinW
Minden GUI lib-eket használ, amik nem kompatibilisek más GUI-kal. GTK, QT, stb. Mennek Xubuntun is a Gnome-os, vagy Gnome-on a KDE-s cuccok is, csak kicsit lassabban. Ehhez a rendszer letölti az adott felület lib-jeit.

Nyugodtan nyomhatsz egy installt Deluge-ra, ha nem zavar az a 60Mb-yi "idegen" library. Engem pl. nem zavar, elõszeretettel használom a KDE-s alkalmazásokat Gnome alatt (Krusader, Krename, stb).

[merlinw.org]

Ability
Nekem tetszik, van stílusa. 😊
MerlinW
Így elég letisztult?😊

[merlinw.org]

Ability
+ nekem eléggé high-end gépem van, de lassú a boot, lassabb mint az elõzõ kiadás. Meg úgy az egész belassul egy idõ után, és egy nautilus is szenvedõsen nyílik meg. Ez lehet azért, mert béta, illetve nem Ext4-es partíció? A lényeg, hogy tudnék rajta javítani szerinted?
Ability
Annak mi az oka, hogy Xubuntuban Listen zenelejátszó van, a simában meg nem? Mert amúgy én azt használom, és szerintem nagyon jó, nem értem miért nem alapértelmezett. Meg a Trasmission kliens is eléggé más világ egy Deluge után. Persze nem érthet mindenki a Torrenthez haladó szinten, nekik jobb lehet elõbbi, de aki rendszeresen torrentezik az nem Transmission-t fog használni.
MerlinW
Jaunty:

- Ext4 FS (új telepítés esetén - konvertálásról még nem írnak)
- 20mp-en belüli boot idõ (high-end gépen 5-7mp-et is mértek - EXT4 nem árt hozzá)
- X.Org server 1.6
- GNOME 2.26.0 / XFCE 4.6.0
- Linux kernel 2.6.28.8
- Fejlesztett ATI (fglrx driver) támogatás
- Eucalyptus (EC2) támogatás (szerver kiadásban)
- dovecot-postfix - ami egy mail szerver kezelõ csomag POP3, SMTP, IMAP, SASL, és TLS támogatással/kezeléssel

- OpenOffice.org 3.0.1
- Compiz 0.8.2 (aka Vista Aero - csilivili biszbaszok)
- Brasero - 2.26.0 (DVD-író)
- Pidgin 2.5.5 (All in 1 IM kliens - MSN, Yahoo, AOL, Gmail, ICQ, Facebook stb)
- The GIMP 2.6.6 (PingvinPhotoshop)
- Transmission 1.51 (Torrent)
- Mozilla Firefox 3.0.7 (ebbõl 3.0.8 lesz szerintem)
- F-Spot 0.5.0.3 (képnézehetõ)
- Rhythmbox 0.12.0 (Pingvin iTunes - Mozilla Songbird-öt ajánlom helyette)
- 3 új alap Ubuntu theme
- alapértelmezett háttérkép változot, bejelentkezõ ablak lecserélve, splacs screen szintén

Kubuntu:
- KDE 4.2.1
- Dolphin 1.2.1
- KPackageKit 0.4
- Amarok 2.0.2
- Qt 4.5
- Quassel 0.4.1
- KTorrent 3.2.0
- Kdebluetooth 0.3

Xubuntu:
- XChat 2.8.6
- Listen 0.5
- Thunar 1.0.0
- Gnumeric 1.8.4
- AbiWord 2.6.6

[merlinw.org]

mumpic
A parted magic jó, ki is van írva. :o)
A másikat még nem próbáltam.

Ability
Amúgy tetszik és jó lett, bár kivenném a középsõ sárgás csíkot, és valahogy nem tetszenek ezek a "lapátok" oldalt. Vagyis tetszik, tényleg jó, meg jó ötlet volt és hasznos, de valahogy olyan furán néz ki nekem. Nem letisztult, jobb lenne csak a szürkés háttér, középen nagy ubi logó, és a linkek a kép alatt, kicsit meg kellene hosszabbítani lefele a szürke hátteret és lekerekített, sötétebb szürke gombokra tenni õket. De ez csak az én ízlésem, így is jó lett. 😛
Ability
Én azért kitennék egy hup-os linket is. Bár látom van itt egy másik híroldal, nem is ismertem, de a hup-on elég jól nyomatják úgy érzem, ki szokott kerülni minden, és hatalmas közössége van.
MerlinW
Találtam két hasznos szervíz (LiveCD) disztrót:

Parted Magic - lemez gyógyító és particionáló live CD

System Rescue CD - a nevében minden

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Megtanulok kínaiul is? Nem tudtam 😊

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

mumpic
zsírpöpec 😊

MerlinW
Olyan lesz a parancssorod konzolban😊

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Mik azok a krikszkrakszok a linkek elején?
Nem hülyét kérdezek, okosat. 😊

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

<#eljen>

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

MerlinW
Összedobtam a fejlécet, ha van bármi ötlet, amit szeretnétek látni rajta, szóljatok.

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Jóvanna. Nem léphettem csak úgy be ide, hogy "Sziasztok, itt vagyok!" 😊)))

MerlinW
Bevágom ide is😊

Kis érdekesség az Ubuntu szülõatyjáról:

Mark Richard Shuttleworth

1973. szeptember 18-án született Dél-Afrikai üzletember, aki a világ második ûrturistája volt. 2002. április 25.-én kezdte meg 9 napos ûrutazását a Szojuz TM-34 ûrhajón, így õ volt az elsõ afrikai, aki az ûrben járt. Jelenleg Londonban él, mivel brit-dél afrikai kettõs állampolgársága van.

Munkája

1995-ben alapította meg a Thawte nevû digitális aláírásokkal és internetes biztonsággal foglalkozó céget, melyet 1999 decemberében a VeriSign vett meg. Ennek köszönhetõen vált többszörös dollármiliomossá. Jelenleg az Ubuntu Linux nevû Linux disztribúció vezetésével foglalkozik.

[merlinw.org]

MerlinW
Rég át kellett volna térned😊 Gyorsabb, biztonságosabb, okosabb😊

[merlinw.org]

[HUN]FaTaL
FAT nem tud 4gigánál nagyobb fájlokat kezelni.

http://goo.gl/gd6Zi5

Kmarha
azt hiszem ideje lesz fatrõl ntfs-re áttérnem <#fejvakaras>

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
és ext3 - fat particiók közötti másolásnál is ugyan ez a hiba (oda-vissza)

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
terminálból biztos menne, de még a koli belsõ háló elérési cimének pontosabban utána kéne néznem, de fájkelezõvel nem lehet ubuntu alatt 4 gigánál nagyobb fájlokat másolni? 4,1 G-ból csak 4-et hajlandó áthúzni, aztán kiirja hogy hiba, túl nagy a fájl.

Olvasgattam netet, másnál is van ez a hiba de így hirtelen megoldást még nem találtam rá.

keresõ már jó ideje szar tudtommal 😊
np

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Hát vagy én vagyok a hülye, vagy a keresõ tényleg nem dobja ki ezt a topikot.......mindenesetre köszi 😊

hát a kérdésed passzolom de általános linux topic:
http://www.sg.hu/listazas.php3?id=937604531

Még mindig nem találtam általános Linux topikot, úgyhogy itt kérdeznék. Nem Ubuntu specifikus, de ez tûnik a legaktívabb topiknak. Tehát: suliban csináltunk kernelfordítást. Letöltöttük a legújabb kernelt, fordítottuk, konfiguráltuk, stb. Mindezekután írtunk egy shell scriptet, és az /etc/lilo.conf -ban hozzáadtuk az indítási listához. A scriptben állítottunk fájlrendszert, indítottunk hálózatot, graf. felületet, stb.

A tanár azt a feladatot adta, hogy a scriptben, miután mindent betölttünk, állítsuk le a gépet. Na ezt hogyan? Tudom, shutdown. De a tanár azt is mondta, hogy az nem fog mûködni. Miért? Gondolom valami akkor még nincs betöltve, vagy elindítva. Nem igazán értettem, mit magyarázott. Hogyan lehetne mégis megoldani? Debian disztribúcióról van szó, ha ez számít. Biztos nem írtam le elég részletesen, de én sem igazán értettem mindent...

MerlinW
Imyke... <#idiota>

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Nem nagy kezdõbetûs a neve? 😊

MerlinW
1. Ha netalán lecserélnéd a kártyát / meghibásodás, csere vagy egyéb okból / akkor nem "esik szét" a rendszer

2. Vannak funkciók amiket az nvidia libekbõl használ az frglx. Amolyan közös interface.

[merlinw.org]

[HUN]FaTaL
Nekem is leszedte, de még az intelest is.

Kmarha
hmm.. csak tudnám az ATI kártyás gépemen, miért töltöget frissitésnél nvidiás cuccokat a linuxom?

zeli
Feltettem az Ubuntut, egyelõre Wubival, nagyon jó <#eljen>
Sikerült az APtt elsõre beállítanom, és megtaláltam hogyan kell a Compizt beállítani. Nagyon jól mûködik. 😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

zeli
Nagyon jó ez az Emesene, próbálgattam, nagyon bejött!
Egy kérdésem lenne: naplózni ez a program, tud ? Mert keresgéltem, nem nagyon találtam naplózást.
A bõvítmények között van vmi esemény naplózó, de ez a beszélgetéseket is naplózza? És ha igen, akkor hova ?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

[HUN]FaTaL
Áh, csak két évente van. Okés 😊

MerlinW
10.04 lesz LTS

"Ubuntu 8.04, released on April 24, 2008, is the current Long Term Support (LTS) release. Canonical has released previous LTS versions every two years, and has committed to releasing the next LTS version in 2010, two years after 8.04.<18><19><20> Meanwhile, the current standard-support period release, Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex), was released on October 30, 2008."

[merlinw.org]

[HUN]FaTaL
Nem kell hogy a normál legyen kiválasztva, ha jól tudom a 9.04 LTS kiadás lesz.

zeli
Úgy gondoltam, csak most nem akarom ez mellé tenni, akkor leformázok mindent, így is 4felé van osztva a merevlemez kb.

zeli
Jaj, bocs, nem olvastam vissza. 😊

MerlinW
Elfér az windows mellett is, ha van másik particiód.. Ha új vagy a Linux világában, nem biztos, hogy érdemes csak Linux rendszert tartani. Kell pár hónap az átállásra.

[merlinw.org]

MerlinW
#2352 <#zavart1> Egyébként félévente jelenik meg. Általában április és október hónapokban. x.04 és x.10

[merlinw.org]

zeli
Utánanéztem, 23.-át írnak.

zeli
Mikor lesz elérhetõ a 9.04 ?
Azt olvastam, hogy áprilisban jön, gondoltam akkor már megvárom azt, míg kijön. Ki kell írogatnom a sok cuccot, aztán feltolom a Linuxot. 😊

MerlinW
Linuxot mindig érdemes "leszedni". Ezek nem új rendszerek, mint Win esetében, hanem úgynevezett major update-ek.

Letölteni nem kell (mint képfájl), ha van fent Ubuntud, akkor frissítéskezelõvel lehet majd upgrade-elni, amennyiben az Adminisztráció/Szoftverforrások/Frissítés fül alján lévõ kiadásfrissítés opció "Normál kiadásokra" van állítva.

Magyarán egy kattintással frissíthetsz 9.04-re, ugyanúgy mint a sima napi frissítések telepítését. A frissítéskezelõ jelezni fogja ha elérhetõ lesz. Egy dologra kell figyelni, hogy mielõtt disztribúció frissítés gombra kattintasz legyen naprakész a rendszered, azaz minden 8.10-es javítást telepítsd. Utána mehet a disztró upgrade.

CD képet ettõl függetlenül letöltheted, hogy meglegyen, vagy kérhetsz az Ubuntu oldaláról ingyen Ubi CD-t, amit elpostáznak neked.

Startup ideje valóban lecsökkent, de ez csak egyetlen pont a 370 oldalas változáslistából😊

[merlinw.org]

Új ubuntut érdemes lesz leszedni ? Vagy csak a start up ideje csökkent le ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

MerlinW
Oké, te tudod. Csak hát most fog megjelenni a végleges ebben a hónapban 23.-án, ezért írtam, hogy felesleges bétázni.

[merlinw.org]

Ability
Kellõen stabil ez, most nem hamarkodták el... Amúgy azért, mert ebben új, jobb driverek vannak. Vagyis csak ezt gondolom, de sokkal gyorsabb. Minden téren, FF-ben a JS is fényévekkel jobb teljesítményt ad, stb...