11431
Ubuntu Linux
-
#4209 Szerintem abból van natív linuxos változat is. -
#4208 Sziasztok
Be lehet szerezni valami oktato kezikonyvet az ubuntu linux hasznalatahoz olyan jo szajbaragosra gondolok mert total hulye vagyok ehez az egeszhez. Nagyon erdekel es szeretnem megtanulni a hasznalatat vagy akar tobbet is ha latom mar mit is kivan ez a dolog .
elore is koszi -
#4207 Így sem sikerült, ugyanúgy error 15-öt ír, mint ahogy azt azon a fórumon is írják, amit linkeltél.
A legalsó postot meg próbálgatom, de lehet, hogy hiányos angoltudásom miatt nem sikerül. :/
Ha leírnad nekem azt nagyon megköszönném. -
#4206 alt+f2: wine /elérési út/jedi.exe vagy setup.exe ha telepíteni is kell.
1.01-es javítást azt hiszem nem szabad feltenni. Illetve csak a single megy. -
tazis #4205 a jedi academyt ogyan tudom elindítani a wine al? -
#4204 Próbáld így: find /grub/stage1
Ha nem jó úgy sem, indíts egy lemezkezelőt, vagy particiókezelőt és nézd meg, hanyadik HDD- és annak hanyadik particiójára telepítetted a rendszert.
első szám a lemez, második a partició. A számozás 0-tól indul.
Tehát ha a második lemez első particióján van, akkor root (hd1,0)
Ha az első lemez második particióján akkor root (hd0,1)
Es így tovább. Ezt matekozd ki és hagyd ki a find parancsot.
sudo grub
root (hd?,?) (lemez,partició)
setup (hd0)
quit
sudo reboot
Ha még így sem okés, ennek az legalsó post-ját csináld -
#4203 "find /boot/grub/stage1" után "Error 15: File not found"-ot ír
Mit csinálok rosszul? -
#4202 #4148 -
#4201 Linux: httrack
win: httrack, teleport ultra -
#4200 Gondolom egyedül a grub-ot kellene visszavarázsolnom, akkor ott rámennék az xp-re és jó is lenne.
De ezt hogy tudom megcsinálni? -
#4199 Sziasztok!
Na megint itt vagyok egy problémával.
A 200GB-os merevlemezemen gyárilag win xp volt, aztán az EASEUS Partition Manager-el 10GB-ot felszabadítottam az ubuntunak, fel is raktam, jól működött. Aztán megtelt a win-en a maradék helyem is, ezért letöröltem az EASEUS Partition Manager-el azt a 10GB-os partíciót, amin az ubuntu volt. De elfelejtettem a grubot. Most ha bekapcsolom a gépet, akkor nem jön ki, hogy az ubuntu-t akarom indítani vagy az xp-t, hanem valami grub hibát ír. Gondoltam újrarakom az ubuntut és megoldódik, de a telepítés kb 80. %-ánál valami olyn hibát ír, hogy a CD/DVD vagy a merevlemez hibás ezért nem tudja folytatni a telepítést. Most LiveCD-ként használom az ubuntut.
Azóta úgy néz ki, hogy nem kell fölszabadítanom helyet, mert veszek egy 1,5TB-os merevlemezt. Úgyhogy csak annyit szeretnék, hogy linux nem kell, csak xp induljon valahogy, és az adataim megmaradjanak. Hogy tudnám megoldani?
Előre is köszönöm a segítséget! -
-
#4197 Nem igazán. Ezek még régebbi játékok, amikor az OpenGL népszerűbb volt. Illetve itt van Carmack, aki nagyon kiáll az OpenGL mellett, az erre fejlesztett játékokat pedig relatív könnyű portolni. Ezek a játékok már régóta léteznek linuxra is. A Windows továbbra is marad a cél játékplatform, de már az a piac sem tökéletesen jövedelmező a konzolok miatt. A linux meg nagyságrendileg egyáltalán nem piac a fejlesztőknek. Bár azért van előrehaladás, készülnek néha nagyobb portok, az UT3 is készül, tehát van fejlődés, de játékplatform az nem igazán lesz egyelőre. Esetleg akkor, ha az OSX mégjobban elterjed, illetve a Linux is mutat valamilyen egyenletesebb terjedést. OSX-re végülis viszonylag nagyon sok játékot portolnak, de azon a fronton van valamennyire kereslet erre. Linuxon nem igazán. És ugye fejlesztik az id Tech 5-öt, de már egyszer kijelentették, hogy nem adnak ki Linuxra semmit, majd később elhintettek egy kis utalást, hogy talán mégis, de lényegében az a helyzet, hogy szerintük nem elég fejlettek a Linux VGA driverek.
Szóval aki arról álmodik, hogy Linuxra vált és játszani is akar, annak még jó sokat kell várnia erre. A nagy fordulat akkor lehet, ha a Valve kihozza a népszerű multi játékait és a Steam-et Linuxra. Amire van esély, mert már pletykálnak erről, és nemrégiben a Valve felvett csomó unixos fejlesztőt. Ha ez megtörténne, akkor esetleg elég sok új felhasználót lehetne idecsalogatni ami elindítana egy folyamatot, illetve valamilyen szinten példaértékű lenne (főleg ha sikeres lenne) a többi fejlesztőcsapat számára. -
#4196 "Szóval, hogy egy egész honlapot lementsek valami programmal."
A varázsszavak a keresőnek: web site mirroring linux. ;)
Leginkább wget-tel szokták megoldani - mint például ebben a cikkben írják. -
#4195 Ez most rendesen mellkason ütött. Használtam egy darabig a Gnome-ot, de mindezalatt abba a hitbe voltam, hogy az Extreme Tux Racer-hez hasonló játékok léteznek csak ezen az oprendszeren, ami valljuk be max. 10éves korig nyújt élvezetet. Sokat végül is nem változtat a helyzeten, már nem izgatnak a játékok de ettől függetlenül jó tudni, hogy ilyen komoly fejlődésen ment keresztül az Ubuntu. Mindezzel egybevéve úgy érzem megvannak számlálva a Vista-m napjai :) -
#4194 Quake 4 is simán, az arra épülő Pray is tökéletes. És ezek natív játékok ofc. De hogy mondjak egy mégjobbat: Unreal Tournament 3 is készül, vagyis már kész, csak még tesztelik, de van kiszivárgott változat. Az nem tudom hogyan van, én úgy tudom, hogy DX-re épül, de gondolom OSX miatt tuti portolták OpenGL-re és akkor onnan már tovább Linuxra máris könnyebb. -
Orionk #4193 Hy!
Tudna valaki segíteni, hogy linux alatt hogyan lehet megcsinálni azt, habár szerintem windows alatt is ugyanugy kellene. Szóval, hogy egy egész honlapot lementsek valami programmal. TEhát nem csak oldalanként szeretném lementeni, hanem ugy, hogy teljes egészében meglegyen a merevlemezemen.
Tehát, elinditom, és ha tákattintok valamire, akkor ha nincs netkapcsolat, akkor ugyanugy megnyilik, mintha lenne net és éppen böngészném a weblapot.
köszi -
#4192 Nagyobb neveket említsem: Quake 1,2,3 (lehet hogy 4 is), Unreal, Unreal Tournament 1, 2, hatszázmillió online póker, Worms és Quake klón, platform és egyszerűbb autós játékok, stb.
De Wine-vel kiválóan fut a Live for speed, Oblivion, Max Payne, és még soksok más.
Fent bannerben találsz egy /home/game menüpontot, nézd végig az oldalakat, több száz natív és emulálható játékot találsz rajtuk. -
#4191 Van, van, méghozzá elég sok és jók is. :) -
#4190 Szerintem egyszerűbb ha Alt + F2, majd: gksudo nautilus. És akkor könnyen tud böngészni ha akar, illetve a root jogosultságú nautilusban ha megnyitja szerkesztésre akkor a gedit is örökli a jogosultságot. De a legjobb (én ezt használom), Thunar-ba betettem jobbklikkes menübe custom action-t és csináltam egy olyan opciót, hogy megnyitás rootként azt kalap. :D -
WorldTorrent #4189 Kosz! ez bejott:D kicsit hoszabb a boot ahci-val de megy legalabb !:D -
#4188 root jogosultságú módosításokhoz gksudo parancsot használd. Pl a grub módosításához:
alt+f2, gksudo gedit /boot/grub/menu.lst -
#4187 adminisztráció, synaptic csomagkezelő. Itt tudsz programokat telepíteni.
telepíts Vlc-t és SMplayer-t. Kodekek jönnek velük automatikusan -
#4186 alkalmazások/hozzáadás eltávolitás és oda beirod h codec a keresöbe. és kiválsztod attol függöen h mihez kell! asszem -
#4185 hello! egy olyan kérdésem lenne h probáltam változtatni a boot nál az idöt amikor ki kell választani az op renszert, de nem engedi elmenteni, mert nincs jogosultságom. terminálba bejelentkezem rootként, de akkor se. mia a hibám? köszi -
tazis #4184 üdv!
hogyan tudok kodeket telepíteni, most használok először ubuntut?! -
#4183 Köszi a tájékoztatást, szóval várok még pár hetet aztán meglátom hogy feldobom-e. Vista-nál csak jobb oprendszer van, de sajnos a win7em megölte a gépet és minden adatom elszállt :)
Ha már itt tartunk, nekem a gnome-al anno a lan driverrel kellett sokat szrkdnom. Milyen játékra gondolsz, ubuntura nem is tudtam hogy van játék. -
#4182 Nesto: idézett kommentben a főbb részletek. Már csak 1 hét van a megjelenítésig, én már a béta óta használom, mostanra tényleg kellően stabil. Persze ez nézőpont kérdése, inkább úgy mondom, hogy nem igazán vannak vele bajok, a legtöbb korai hibát kijavították. A másik nézőpont szerint még legalább 1 hónapig nem igazán érdemes feltenni, mert megjelenés után is elég sok specifikus hiba lehet benne, de úgy általában már nem igazán van vele baj. Olyan nagyonnagy változás nincs benne, csak kicsit kiforrottabb. Nekem régen a Gnome szeretett összeomlani, ilyen már nincs. A Compiz jobban integrálódik, nem villan a kép, nem lassul be tőle semmi. Jobb az egész teljesítmény, játékok is gyorsabbak (pedig a Jaunty-ra még mindig nincs olyan _stabil_ NV driver, ami alatt nincs óriási teljesítménycsökkenés az előző kiadásokhoz képest. Béta NV driverrel szépen muzsikál). Látványosabb az indulás, nekem gyorsabb nem lett, de elvileg annak arra is törekedtek. Néhány komponenst kicsit átdizájnoltak, pl. a hangbeállítások már kicsit ilyen apple féle nagyon primitív és letisztult. Pár rosz szokástól megszabadult a rendszer, például, hogy mindig a lehető legkisebbre méretezi az olyan ablakokat, amik nem jegyzik meg a méret beállításokat.
Végeredmény: kiforrottabb egy kicsit, mondjuk úgy, hogy kényelmesebb lett és gördülékenyebb, de nagy változás nincs. Kivéve azoknak, akik szopni fognak Pulseaudio miatt, meg valamit olvastam, hogy a HAL-t kidobják és abból még lehetnek bajok. -
#4181 En is igy jartam, w7 kikapcsolt AHCI mellett ment fel, aztan a hackintoshnak meg mindenkepp kellett. Megoldas itt (ertelemszeruen amig megcsinalod, kapcsold ki az AHCI-t ) -
#4180 heló. a legközelebb megjelenő Karmic Koala-ról van már valami "nem hivatalos" korai kép, hogy hogy is fog kinézni? valahol azt olvastam, hogy nagy változásokon fog átesni a rendszer -
#4179 A repair csak a bootmanager-t telepíti újra az MBR-ben, nem nyúl a windows-hoz. Persze az újratelepítés biztosabb megoldás. -
WorldTorrent #4178 vagy siman ujbol felrakom a windowst a repairos ccuccokat nem szeretem:D
de mevarom az ubuntu 9.10-et -
#4177 Látod, az meglehet. Esetleg bekapcsolt achi-val megpróbálhatsz egy windows repair-t (telepítő cd berak, repair mód - R gomb, majd fixboot, fixmbr parancsok)
Ha sikerül, utána a grubot is újra kell konfigurálni amit a #4148-ben írtam le. -
WorldTorrent #4176 lehet mert te a windowst is achi-val bekapcsolva telepitetted de en kikapcsolva raktam a wint:S -
#4175 Nemtom... nálam is van ubuntu, w7, xp, hackintosh egy gépen, 4 HDD-n, és semmi baj vele. bekapcsolt achi mellett megy minden. -
WorldTorrent #4174 nah megprobalom elmagyarazni jobban:| :
fennvan a windows 7 , azutan atvaltottam AHCI-ra bios-ba hogy tudjam feltelepitni az ubuntut , feltelepitettem aztan mar nem emlekszek annyira jol de ugy tudom hogy ha kikapcsoltam az AHCi-t mar nem jott be a boot menu, es ha vissza kapcsoltam akkor se.. azer kene valami mas megoldas :S
-
WorldTorrent #4173 de epp az a baj hogy bekapcsolva kell legyen es ha nincs bekapcsolva nem bootol az ubuntu ugy emlekszek:S -
#4172 Csak telepítés idejere kell kikapcsolni, utána visszakapcsolhatod. -
#4171 Csináltam telepítő scriptet X-Fi kártyákhoz is.
Ubuntu - Sound Blaster X-Fi series install script -
WorldTorrent #4170 jah es meg egy kis problema, Ubuntut csak AHCI mod-ba mukodik a windows pedig csak akkor megy ha az ki van kapcsolva, hogy tudnam az ubuntut ahci mod nelkul inditani vagy a wint AHci-be? ( Mire valo ez az ahci mod?:P)