Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

10000 köszönet! A yutub flash-videó már megy!
Ez az Ubi logó nagyon nagy ötlet! Valahogy terjeszteni kellene..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

MerlinW
A nonfree nem azt jelenti, hogy fizetõs, hanem hogy nem GPL licenc alatt áll, illetve nem opensource.

[merlinw.org]

MerlinW
plecsni ment😊

Flash probléma(amik 8.10-rõl való frissítés esetén elõfordulhat) megoldások, próbáld végig õket (újraindítás nem szükséges, úgyhogy végigzongorázhatod egy szusszal, csak böngészõt kell újraindítgatnod):

1. megoldás:
sudo apt-get remove flashplugin-* --purge
sudo apt-get install flashplugin-nonfree

2. megoldás:
sudo apt-get remove flashplugin-* --purge
sudo apt-get remove --purge swfdec-mozilla swfdec-gnome mozilla-plugin-gnash gnash

3. megoldás (ha használsz compiz-t):
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
majd a beállítások/compiz configban "általános beállításokban" a "teljes méretû ablakok visszairányítása" opciót kapcsold ki
sudo apt-get install --reinstall flashplugin-nonfree

4. megoldás:

Innen letöltöd
kitömöríted: tar -xzvf libflashplayer-10.0.22.87.linux-x86_64.so.tar.gz
Bemásolod ide: /home/.mozilla/plugins (ha nincs plugins, létrehozod)
sudo apt-get install --reinstall flashplugin-nonfree

[merlinw.org]

Találtam még 2 lejátszót, akkor sem megy.. 😞 😞

Flash az nekem is ment 9.04 Xubuntuval (valahogy rá kellett jönnöm h nincs hang 😄). Ám menj fel utubera, azt az dob linket, h mit is kell letölteni, sztem fizetõs flash player nincs is.

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

Feltelepítettem a nonfree flash playert, akkor sem játssza le! ( 2X is, újraindítottam )
Mit tud még felhozni mentségére az Ubi? 😄

Kaphatnék én is ilyen Ubi-matricát? Mert tudom, most is én rontok el valamit..

Ability
Transmission kezdõknek van, végtelenül egyszerû, lecsupaszított. Nézd meg a Deluge-t is, az olyan mint a uTorrent, talán még okosabb is.
az Ubuntunak megint sikerült egy kis aprósággal belopnia magát a szívembe. egy torrentet akartam letölteni windows alatt mindenféle "neves" kliensprogrammal, egyikkel sem sikerült... aztán gondoltam egyet, átmentem Ubuntura, megnyitottam a torrentfájlt a Transmissionnal és gyakorlatilag 2 másodperc múlva teljes sebességgel kezdte letölteni!
így már nem sok minden maradt, ami a windows-hoz kötne 😛
(max. az a pár játék, meg progi...)
MerlinW

[merlinw.org]

Hát már mindegy, nekem teljesen mindegy lenne, de nem én használom. Legrosszabb esetben megoldanám még google cuccaival is 😄 (régen is úgy toltam a házit h letöltöttem .doc-ot és googe-el elküldtem magamnak 😊)

MerlinW
Csináltam Ubuntu-plecsnis bigyót, Radeon módra😄 Kiosztottam párat, aki kér és élesben használja Ubit, az szóljon😊

[merlinw.org]

MerlinW
"Start" Menü/Iroda... olyan nincs hogy nincs. Ubuntu alapmodul...

[merlinw.org]

Gondoltam Wine-vel már csak elindul, de hát mégse. OO meg nem volt enyémen, AbiWord-volt meg még valami.

MerlinW
Hmm? alapból van benne OpenOffice... Majdnem mindent tud, amit az MSO (Word, Excel, Powerpoint, stb)... MS Office-t nem rakunk Linuxra... Semmilyen Windows-os alkalmazást nem használunk linuxon... Max játékokat emulálunk rajta. Mégis mit képzeltél?😄

Egyébként van direkt Crossover az Office-hoz, de mint írtam baromi felesleges, divatlinuxosoknak való... Aztán ott van a VmWare, Virtualbox, amin használhatsz wines alkalmazásokat.

Komolyan nem értem mire számítottál. Miért kellene Windowsos alkalmazásoknak futniuk Linuxon? Semmi közük egymáshoz.

[merlinw.org]

Marad a Windows, hangot még sikerült megoldani, de az Office az istennek se akar felmenni rá. Pedig az elindítása is tartott vagy 1 óráig 😄 (mmint a telepítésé)

lck
Telepítéskor ha egyéni particionálást választasz a partíció csatolás tulajdonságaiban kiválasztható az ext4 -re formázás.
Hm, megy a telepítés, de sehol se lehetett választani h ext4-es legyen, magától ext3-nek rakta be (xubuntu-9.04-desktop-i386). Az lehet h a vinyó nem bírja ? (ata maxtor 80gb, vagy valami hasonló)

MerlinW
Bannerben az alsó lsb-release sorra kattintasz és ott "Request free CDs (Shipit)" 😊
Nem kell sietned, októberig lehet rendelni. Utána októbertõl áprilisig 9.10-est, áprilistól 10.04-est és így tovább😊

[merlinw.org]

MerlinW
Ahogy Ability írta, otthoni felhasználásra az összes Linux ingyenes, egyikért sem kell fizetni. Fizetni a supportért kell maximum, de arra csak nagygépes szerverek esetében lehet szükség.

Elõre telepített anyagok minden GUI-ban vannak, egyikben több másikban kevesebb. KDE-ben van a legtöbb. Azonban Windowssal ellentétben, egy kattintás az eltávolítása annak amire nincs szükséged, Linux nem szemetelõdik, nincs "registry"-je, stb.

Minden felhasználó által telepített cucc a /home /usr/bin /usr/local /usr/share könyvtárakba kerül. Az "apt-get remove --purge csomagnév" parancs esetén az összes könyvtárat kipucolja, míg sima remove esetén meghagyja a beállításokat, konfigurációkat. - természetesen csak az adott csomaghoz tartozó dolgokat -

A csomagokról kapsz információkat a következõ parancsokkal - pl wine:

sudo dpkg -l wine (csomag verzió és státusz)
sudo dpkg -L wine (csomag fájlok listázása és helye)
whereis wine (binárisok helye)
locate wine (a wine összes állománya és helye)

A következõket Synaptic-ban is nézheted, de konzolban így kell:
sudo dpkg -l | less (az összes telepített csomag listája)
sudo dpkg -l | grep ii (az összes hibátlanul telepített csomag listája)
sudo dpkg -l | grep -v "ii" (az összes telepített de felesleges csomag listája)

[merlinw.org]

Thnx, elõretelepített cuccok nem is kellenének mondjuk, FF meg VLC kell .mov miatt 😊

már volt róla szó itt régebben, de:
https://shipit.ubuntu.com/
regizel, és kiküldik ingyen és bérmentve 😊
még postaköltség sincs 😛

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Privátban részleteznéd, hátha a 9.10-nél már elég gyors leszek? 😄

Ability
Amúgy az Xfce is GTK-ra épül, tehát minimális eltérésekkel, de szinte ugyan azok az elõtelepített programok vannak benne, mint a sima Ubuntuban.
ha idõben rendelsz mindbõl 0 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Ability
Wine biztos megy, minden linux alatt megy minden, gondolom a repository-ban van elõre forgatott Wine, de forrásból mindenképp fel lehet tenni. Gnome alatt is mennek a KDE programok, csak kell hozzá KDE lib.

Xubuntu = ugyan az, mint a sima Ubi, csak Gnome helyett Xfce ablakkezelõ van. Szóval ez nem KDE, hanem annak egy másik alternatívája. Ez a minimális erõforrásigényre van kihegyezve.

Kubuntu is teljesen ingyenes, csak azon KDE fut. Ez is ugyan olyan, mint az Ubuntu, csak más elõtelepített programok vannak rajta. Nyilván KDE specifikus dolgok.
Mennyibe fáj egy ilyen gyûjtemény? 😮

*megy Wine alatt is akart lenni =\

Biztos ami biztos megkérdezem, Xubuntu-n mega Wine ? Illetve Xubuntu és Kubuntu, ua csak Kubuntu ért fizetni kell egy idõ után ? (mmint mind2 KDE)

[HUN]FaTaL
Nekem is ma érkezett meg a 9.04 😄

http://goo.gl/gd6Zi5

ivjoe
Hát reméltem is, hogy az új cd nm lesz olyan ronda, mint az elõdje. 😊
MerlinW
Szégyenre nincs okuk, semmi gond a Flash lejátszással Jaunty-n... a hiba az ön készülékében van😊

[merlinw.org]

Nekem a flash mozi el sem indul..pedig 8.10 alatt minden nagyon szuper volt.
Remélem gõzerõvel dolgoznak a hiba kijavításán, ekkora szégyent nem engedhet meg magának egy fejlesztõ-közösség...

zeli
Legalsó nekem is megérkezett 😊
Ubi matrica ftw 😄

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Ability
Win alatt minden böngészõ alatt lehet, és szerintem sokkal jobb is, nem tudom itt miért járnak külön utakat. Szerintem maga a Flashplayer ilyen, mert amúgy ott is mûködik a görgetés, csak éppen a flash tartalmon belül. Win alatt is ilyen, de csak ha van a flash-ben görgetnivaló. Vagy nem tudom, ott más, jobb is.

Hangot megnéztem, igazából nem szaroztam sokat, nem láttam most sem ilyet, de nem is igazán érdekelt, fekete listára tettem a PC Speaker modult, be sem töltõdik most már. 😄
MerlinW
Most érkezett meg, ennek örömére csináltam a családi fotót😊

[merlinw.org]

MerlinW
<#vigyor3>

[merlinw.org]

MerlinW
Flash mozi: nincs megoldás... Windowsnál lehet görgetni Fox alatt?

Speaker:

1. Rendszer, Beállítások, Hang, Rendszer hangok, kikapcs
2. echo 'blacklist pcspkr' | sudo tee -a /etc/modules
3. sudo modprobe -r pcspkr

[merlinw.org]

Nálam nem, csak az indítási dallam szól, a backspace-nél, meg restartnál csipogott ugyanúgy ahogy írtad, de azokat már kikapcsoltam. Viszont így gyakorlatilag néma a rendszer. Filmeknél zenénél van hang rendesen, de a rendszerhangok kussba vannak...

infidel

Ability
Nekem csak olyat csinált, hogy retart, kikapcsolás után csipogott, hajnali kettõkor jól fel is verte a házat. 😄 Vagy ha van egy üres szövegmezõ és nyomod a backspace-t, de már nincs mit törölni, akkor is nyomatta minden lenyomásnál a csipogást. Amúgy minden más hang a helyén volt, nálad nem ilyen?
Az egy dolog, hogy ki kell kapcsolni a speaker-t valahogy, engem inkább az zavar, hogy a startup sound-ot kivéve minden eseménynél a speaker csipog. Ez mitõl lehet? <#nemtudom>

infidel

Ability
Másodikat megoldottam, nem tudom eddig miért nem írtam be Google-be, pedig én utána szoktam járni, de valahogy kimaradt. Most beírtam, meglett elsõre, mûködik is. 😄
Ability
Zsír, másik kérdés: engem idegesít, hogy ha egy flash mozi felett állok az egérrel, akkor nem lehet görgetni a böngészõben. Egyikben sem amit eddig próbáltam. Ez a Linuxos Flashplayer miatt ilyen, vagy a böngészõ szabályozza? Konkrétan az érdekelne, hogy van-e mód rávenni a böngészõt, hogy felette is scroll-ozza az oldalt.

A másik amit már többször kérdeztem: hogyan kapcsolom ki véglegesen a PC Speaker-t? Adtál parancsokat, de gép restartnál elfelejti. Gondolom mostanra már Te is frissítettél Jaunty-ra, ott csinálja ezt, illetve van rálátásod hogy milyen megoldások jöhetnek szóba. Engem nagyon idegesít, szóval ha nem tudsz rá mit mondani, akkor legalább azt is írd le, hogy nem tudod, hogyan kell. 😄 Kösz elõre is! 😛
lck
Köszi !
MerlinW
Ubuntus zárt meghajtókkal elvileg már mûködik - nálam jónak tûnik. Telepítés után nyomj majd neki egy "sudo apt-get dist-upgrade" -et megint, a biztonság kedvéért.

Tehát Ubis zárttal megy, hivatalos ATI driverekkel egyelõre még ne próbálkozz, talán 9.5 már használható lesz.

Jaunty telepítés után a biztonság kedvéért rögtön csinálj egy ilyet, hogy engedélyezd a ctrl+alt+backspace-t:
sudo apt-get install dontzap && sudo dontzap -d

[merlinw.org]

MerlinW
Leforgatja és beírja magát a rendszermappákba.

[merlinw.org]

lck
Na megérkezett a 9.04 original CD !

Errõl jut eszembe : MerlinW !
ATI kártyára még nincs 3D-s megoldás ?
Ability
Merlin: ha forrásból telepítek, utána a forrásállományokat meg kell hagyni, vagy leforgatja és beírja magát a rendszermappákba?
MerlinW
Zárt meghajtóként a legfrissebb van nvidia-ból is. Ráadásul pont ma frissültek a zárt meghajtók😊 Új kernelt is kaptunk.

sudo apt-get dist-upgrade

[merlinw.org]

He!
Nem engedi frissíteni az ubi skype-ot. "E: /var/cache/apt/archives/skype_2.0.0.72-1_i386.deb: `/usr/share/icons/skype.png' felülírási kísérlete, mely az alábbi csomagban is szerepel" ezt a hibaüzenetet dobja rá. Megoldás anyone?

infidel

Ability
sudo sh nvidia.run

De nem fogja engedni feltenni amíg fut az X. Ctrl + Alt + F1, belépsz, leállítod X-t ezzel a paranccsal: sudo /etc/init.d/gdm stop. Ezután kitallózod drivert, fenti (legelsõ) paranccsal indítod, követed az instrukciókat, utána felment és újraindítod graf felületet az elõbbi paranccsal csak a végére start-ot írj. Amúgy miért kell NV driver? Ami alapból van Ubiban az nem is tudom, nem ugyan az? Minden esetra mindennek mennie kellene az alap driverrel is.