Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ability
Nyomozgattam kicsit, arra jutottam, hogy nem okozhatja az ikoncsomag. Feltettem a legújabb Listen-t forrásból, gond nélkül fut most már a ikoncsomag mellett. Még jobban is jártam, mert sokat fejlõdött.
MerlinW
Itt jön a képbe a konzol, az mc és a /var/log olvasgatása😊

[merlinw.org]

Ability
Oké, de mi hiányzik belõle? Egyedüli használható infó számomra ebbõl a szövegbõl a "shuffle", megnéztem, van benne ilyen ikon, ha elõbb indítom a programot és utána váltok, akkor be is teszi a shuffle gombot.

nesto: dock programot pedig az Applications -> Add/Remove alatt találod. Írd be keresõbe, hogy "Avant", válaszd ki, hogy az összes csomagot mutattas és neked az Avant Window Navigator kell.
MerlinW
Egy részét úgy ahogy Ability írta, a többit meg úgy ahogy le van írva az oldalon.

[merlinw.org]

MerlinW
Jaa akkor nincs gond. Vagyis annyi, hogy hiányos az általad használt csomag. Ez elõfordul. Barkácsolással, ide-oda másolgatással lehet pótolni a hiányosságokat, nagyon ragaszkodsz hozzá.

[merlinw.org]

Ability
System -> Preferences -> Appearence -> Install -> betallózod ...
Ability
Azért leírom hátha nem adja magát: ha visszaváltok egy másik ikoncsomagra, akkor a program újra fut. Tehát ezzel a csomaggal lehet valami gond, csak hogyan deríthetjük ki, hogy pontosan mi?
nesto
és ezeket hogy kell installálni?

Ability
Én nem tudom hova teszi, Preferences -> Appearence alatt telepítettem ahogy kell. Csak betallóztam, sikeresen telepítette, minden más program jól fut, kivéve ezt. Kipróbáltam a parancsokat, nem segített. Mi a következõ lépés?
MerlinW
Elképzelhetõ igen. De az ikonokat stb nem az /usr/share... -be tesszük hanem a /home/user/.icons és .theme könyvtárakba, hogy ne forduljon elõ ilyen.

próbáld így javítani:

apt-get remove --purge listen
apt-get install listen
dpkg-reconfigure listen

Ha így sem javbul meg, kotord össze milyen fájlokat hiányol, aztán feldobjuk õket neked valahova.

[merlinw.org]

Ability
Hibaüzenet:

/usr/lib/listen/stock.py:135: GtkWarning: gdk_pixbuf_scale_simple: assertion `dest_width > 0' failed
try:icons.add(SHUFFLE, gtk.IconSet(gtk.icon_theme_get_default().load_icon("stock_shuffle",-1,gtk.ICON_LOOKUP_USE_BUILTIN)))
/usr/lib/listen/stock.py:135: Warning: g_object_ref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
try:icons.add(SHUFFLE, gtk.IconSet(gtk.icon_theme_get_default().load_icon("stock_shuffle",-1,gtk.ICON_LOOKUP_USE_BUILTIN)))
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/listen/listen.py", line 218, in <module>
ListenApp()
File "/usr/lib/listen/listen.py", line 119, in __init__
stock.stock_init()
File "/usr/lib/listen/stock.py", line 135, in stock_init
TypeError: pixbuf should be a GdkPixbuf
Ability
Merlin: olyan létezhet, hogy egy ikon csomag használata után nem indul egy program? Mert velem a Listen játsza ez, a hibaüzenetekbõl az jön le, hogy nem tudja betölteni a suffle ikont, de ha elõbb indítom a programot, utána teszem be a csomagot, akkor normálisan megjelenik, minden jó. Nem lenne rossz valami megoldás erre...

nesto: ha már OSX és témák, akkor Gnome Globalmenu-t kell még feltenned. Launchpad-on ott vannak a deb források.
MerlinW
Ability
3 dock programot ismerek...

Kiba-Dock: fénykorában nagy név volt, mára nem fejlesztik, nincs stabil kiadás, de van SVN verzió ami másoknál gond nélkül fut. Érdekesség, hogy fizikai motorral van felruházva (az utóbbi build-ekben nincs benne), lehet dobálni az ikonokat. 😛

Cairo-Dock: Ez szerintem valami QT féle dock program lehet. Nekem lassú, bonyolult, csúnya, nehézkesen kezelhetõ volt. És nem natív valszeg.

Avant Window Navigator (AWN): na ez az, amit most is használok. Okos, tele van csomó hasznos dologgal, lehet pluginokat szedni hozzá, mégis nagyon letisztult, könnyen kezelhetõ, GTK natív. Én ezt ajnálom. Biztos van hozzá olyan skin, mint a képen.
Ezúton is köszönet annak, aki dolgozott a 9.4-en!
Csekély 17 perc letöltés majd 40 perc telepítés után ( kicsit öreg már a 3000+ os vasam 2GB RAMmal 😄) íme megérkezett!
Nem tudom, h a menü változott-e jelentõsebben, mert én természetesen a régi beállításaimat kértem. Így maradt az ext3. Jó lesz az! Majd ha lesz egy üres vinyóm, megnézzük az ext4-es verziót is.
Mégis mire képes egy önkéntes összefogás, félévente egy zsír új oprendszer ingyenesen, két OK gomb, és ennyi az egész...Ezt senki sem tudja utánuk csinálni...

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

én adtam már be házidogát txt-ben, nem is egyet, nem reklamáltak 😛PP

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

nesto
Heló. Az alábbi képen látható dock-ot hogyan lehet elõhozni? Köszi

MerlinW
Openoffice kezeli az MS office összes kiterjesztését😊 Excel, Powerpoint, word, acces, - megnyitni, menteni, konvertálni mindent.

[merlinw.org]

Azt a gépet nem én használom, nekem hónapokig office se volt a gépemen, de házidogát mégse illik .txt-ben beadni, meg ugye azzal lehet cselezni, a terjedelem növelése érdekében 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

MerlinW
Nem mintha OpenOffice-al nem tudnál mindent megcsinálni😊

[merlinw.org]

Akkor rápakolom majd ezt, ám windows volt elõtte, szal mind1 😄
Rakok rá egy wine-t azt megy rajta office is, más meg nem is kell.

MerlinW
Oké de sima frissítéskezelõs upgrade esetén nem formázódik semmi. Utólag kell konvertálni, ha akarja az ember. Én pl újratelepíteni nem fogom az 4 éves ubimat😊 Már egy komplett hardvercserét is átvészelt a drága, egy fájlrendszer konvertálás sem okozhat gondot😊

[merlinw.org]

Ability
Telepítéskor a partíciókezelõben könnyen meg tudod oldani. Formázni szerintem mindenképp fogja, de editálni is lehet a partíciót, legrosszabb esetben letörlöd és újra létrehozod Ext4-ként. Gépigény nem hiszem, hogy sokat változna a kiadások között, illetve nehezen mondok bármit is, mert nekem minden gyorsabb. Azon haltam le a legjobban, hogy NV driver telepítés közben a kernel modult leforgatta kb. 2 mp alatt, ami régen nekem volt vagy egy perc is. 😄
MerlinW
Persze hogy le lehet, mindent lehet mindenre. Sõt, adatveszteség nélkül is lehet konvertálni. A napokban beszúrtam linket is ez ügyben.
Mondjuk régi PATA vinyón nem tudom mennyit segít a dolog, mármint sebesség terén😊

A gépigény ugyanaz mint eddig. Linux esetében csak az X témák (Gnome, KDE) növelik a gépigényét a rendszernek, más nem nagyon. Új Gnome-ot már használom 8.10-en pár hete, nem lett lassabb, csak okosabb😊

[merlinw.org]

MerlinW
Áhh, lejár az magától is 😄

[merlinw.org]

NTFS partíciót gondolom le lehet formázni h ext4 legyen nem ? (régi gépen csak 1 van 😄)

Illetve ennek nagyobb a "gépigény"-e mint az 8.10-nek ?

Ability
Na, akkor hátha érdekel valakit: feltettem új Ubit ext4-gyel, és az eddigi (NTFS-es) boot idõ 20mp-rõl lecsökkent kb. 5 mp-re. Öt másodperc alatt kényelmesen betolja a login képernyõt, majd szinte semmit sem kell várni, hogy teljesen elõtted legyen a rendszer. Régen login után is töltögedett szépen lassan, bár az is igaz, hogy ez még egy szûz rendszer, de mindenesetre tetszik, hogy nem kell újabb 10 mp erejéig fekete képernyõt látni, hanem a hátteret, panelokat, meg ilyeneket egybõl behozza. Szóval aki Wubival pakolta fel, az szerintem felejtse el, nekem most sokkal gyorsabb így.
Ability
Jó, oké, hülye vagyok, megvan, máskor is így kellett. 😄
Ability
Gondolom mount point-nak kell valamit megadni, de nem tudom mit. 😛
Ability
Valaki segítsen már pls. 😊 Épp telepítek, és arra panaszkodik a telepítõ, hogy nem adtam meg SWAP partíciót. Olyat hogy lehet? Régen magától megcsinálta, ha jól emlékszek.
meglátjuk milyen lesz a pluginrendszer, én pl adblock ügyileg picit azért kételkedek..., tekintve hogy ugye google a reklámokból él mint olyan... 😛
de tény hogyha meg tudnák örizni a viszonylag kis erõforrás igényt és a letisztultságot és ezt ötvöznék extensionok támogatásával akkor lehet én is áttérnék ff-rõl hosszú évek után 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[HUN]FaTaL
Hát majd meglátjuk. Ha jobb lesz, mint az FF 3.5, mindennel kompatibilis lesz, lesz jó reklámszûrõje, sok kiegészítõ, és nem omlik össze a flash playertõl mint az egyes, akkor én is használni fogom. Addig FF.

http://goo.gl/gd6Zi5

Ability
A kettesben már lesz plugin rendszer elvileg. Meg normális oldal nagyítás. Meg finom, simított oldal görgetés. Meg ilyenek. Jó lesz a Chrome, csak még új dolog, ki kell forrnia magát. Ha ez meglesz utána meg multiplatform böngészõt fognak csinálni belõle.
[HUN]FaTaL
Lehet hogy gyors (bár FF nagyon gyors a pipelineingal), letisztult és egyszerû viszont a sok reklám, a kiegészítõk hiánya mind ellene van.

chrome nekem is tetszik de amíg nincs normális adblock alá vagy valami hasonló addig sajnos nagyon felejtõs :/

Evin
Akkor lehet nullázni a fenti számlálót. 😊

Fordítások: http://evin.konzolozz.hu Az élet csupán álom, útban a halál felé.

MerlinW
Ééééés hivatalosan is megjelent Jaunty😊

[merlinw.org]

Ability
Tudom, hogy van, de amit én láttam az közel sem olyan, amit én várnék, illetve a legújabbakat már meg sem néztem, mert egyszerûen nem szeretem a Winampot. Dock: amik winre vannak alternatívák azok tényleg feleslegesek, mert egyszerûen nem úgy mûködnek, mint OSX alatt, kezdve a dock-ra való minimalizálással. Superbar meg nincs linux alá, és azért nem is ugyan az, de igen, a Win7 nekem is tetszik. Chrome talán rétegböngészõ, de amúgy gyors, egyszerû, letisztult, amit kell tud, sokkal elegánsabb, mint egy FF. Az abszolút besz a Safari 4 lesz majd, csak van pár hülyesége. Miranda szintén kurvajó, csak idõ és türelem kell hozzá. Filmekre meg KMPlayer az egyik legjobb lejátszó, sõt, szerintem A legjobb. De nyilván ízlés és szokás kérdése ez is.

MÁS: Compiz legidegesítõbb bugja: legördülõ menüknél elpozícionálja az opciókat és scrollozhatóvá teszi az amúgy pont kiférõ elemeket. Ez másnál is megvan? 😄
[HUN]FaTaL
Ezeréve (5.0 óta) van library a winampban. Utálom a libraryt mert baszakodós inkább betallózom a fájlokat. Dock szerintem absz. felesleges, win7tel meg pláne az lesz a superbar miatt. Firefoxot használok win alatt is, chrome kaki miranda kaki, filmekre home cinema😄

Ability
Nem mondtam, hogy nincsenek használható programok. Nekem pl. kicsit fájt is elõször, hogy FireFox-ot kell használnom, mert Win alatt megvoltak a jól bevált programok. Böngészésre Chrome, MSN-re Miranda, Filmekre KMPlayer, stb... De pl. használható Dock program tényleg nincs. Mert egyik sem tud olyat, hogy alul kisajátítja a saját kis területét, és nem engedi egy ablak maximalizálásakor, hogy fölé/alá kerüljön az ablak. Egyszerûen kisebbre veszi a méretet. Régen ilyen ObjetDock-ban nem volt, de az amúgy is elment olyan idióta irányba, már teljesen túlbonyolították, meg sem néztem újabban. Rocketdock sem tudott ilyet, meg még próbáltam párat. Winamp-pal meg világból ki lehet kergetni, már régen megutáltam. Amikor még én nézegettem akkor nem is volt benne olyan jellegû zenekönyvtár mint iTunes-ban. Nekem tetszik a koncepció, hogy az összes zenémet beolvassa, és ott van minden egy helyen, nem a géprõl indítom õket, hanem a programon belül keresem ki ahol szépen kategorizálva vannak.
[HUN]FaTaL
Tetszik nekem is, de azért, hogy winre ne lennének használható programok az lol. Az ObjectDock szerintem teljesen használható, zene lejátszásra pedig a Winamp a legjobb (ubin is az audacioust használom). De teljesen más a Linux logikája valóban, mindkét rendszernek megvan az elõnye és a hátránya is. A Compizt használom, jópofa de ki fogom kapcsolni mert lassítja a munkát. MerlinW-vel értek egyet, a Vista és a W7 aeroja pont eltalálta az egyensúlyt.

MerlinW
Lejátszó terén én most a (igaz multiplatform) mozilla Songbird-jébe vagyok szerelmes😊 Mozilla minõségben eszi ugyan a hardvert, mondjuk nálam ez jelenleg hálisten nem gond. Mindenesetre jó a cucc nagyon.

Compizzal kapcsolatban pedig; aki együtt tud élni a hülyeségeivel az használja😊 Nemrég írtam egy Compiz fejlesztõi repo-t onnan lehet a leggyorsabban begyûjteni a javításokat.

deb http://ppa.launchpad.net/compiz/ubuntu intrepid main #Compiz Fusion

(lehet már van Jaunty-s is, meg kell nézni)

[merlinw.org]

MerlinW
Azzal szokott lenni probléma, pont ezért kell várni 1-2 hetet elõtte😊 Nem viccbõl mondom😊

[merlinw.org]

Ability
Én azért próbálok most átállni, mert egyszerûen más, valahogy tetszik. Win-re nincs használható Dock program, Linuxra több is, sokkal jobbak. Win-en nincs normális zenelejátszó, mert az iTunes nem lenne rossz, de a portolása csapnivaló, egyszerûen lassú, lassan reagál, lassan indul. Linux alatt a Listen nagyon megtetszett. Meg ilyen apróságok, ahogy Te mondtad: más a logikája. Valamiben még most is sokkal fejlettebbnek tartom a Win-t, valamiben meg sokkal elmaradottabbnak. És nekem elég nagy szerepet játszik a véleményemben a Compiz is, valahogy nem olyan darabos az ablakok mozgatása, nem eszi 100%-ra a procit, tetszenek az animációk. Lehet egy geek srác vagyok, de nekem tetszik a csili vili. Persze elfogadható mértékben, Compiz-ban is sokmindent kikapcsolok, átállítok, igazából szinte alig használom ki azt, amit összehotak. Mert van itt mindenféle ablak szelekció, ablak csoportosítás, 20 féle alkalmazásváltó, de ezeket nem használom. (Ja, amúgy Beryl: Beryl-ben minimalizált ablakoknál is mutatott elõnézetet, illetve az OSX Exposé féle ablakválasztó is mûködött minimalizált ablakokkal. Ez nem lenne elhanyagolható fícsõr.) Egyébként meg amennyire én tudom az egész Compiz projekt nem csak a látványról szól, hanem ugye itt van pl. az XGL környezet, aminek segítségével a VGA számolja ki az ablakok mozgását, animációját az OpenGL segítségével hardveres gyorsítással. Az Aero is erre hivatott, tehermentesíteni, szóval szerintem nem rossz dolog ez, kár hogy ennyire "lesajnálják". De egyébként igazad van, kevesen használnak modern géppel linuxot desktop célra...
Ability
Akkor lehet rosszul emlékszek, de valamelyik startján mintha lettek volna gondok, amit utána pár nap alatt kiküszöböltek frissítésekkel. Azt pl. tudom, hogy a dist-upgrade nem volt sokaknál gondtalan...
MerlinW
Áhh az emlékek szépítik a múltat😊 Berlyllel hihetetlen mennyiségût lehetet szopogatni😊 Fusionban alapból 3 különbözõ zoom plugin van. a legjobb az Start+egérgörgõ. (vagy Alt+görgõ, de emlékeim szerint az halványítja az aktív ablakot)

Alapvetõen nem lenne rossz a Fusion, Ubi jól is kezeli, csak sajnos az alkalmazások nem zárkóztak fel hozzá. Addig meg...

Hogy miért? Fusion teljesen érthetõ módon nem élvez prioritást a Linuxos világban. Aki Linuxot használ Win helyett, az minimum 3 okból kifolyólag döntött a Pingvin mellett:
- Gyenge hardver - naprakész, stabil windows nincs régi vasakra. - régi gépen nem kell Compiz
- Biztonság, gyorsaság, letisztultság - menekülés az Aero-tól, Compiz kihúzva😊
- Szakember - munkaállomásra nem kell Compiz

De ha jól belegondolunk semmire sem kell Compiz😊 Jópofa, szép, de nem igazán funkcionális😊 Csilivili mennyiségben Vista Aero pont eltalálta az egyensúlyt, viszont pont olyanokat tett bele, amik (az ablakválasztón kívül) semmire sem használhatók.

Sima Gnome Metacity-re vannak szép theme-ek, bõven elég az. Szerintem.

[merlinw.org]

MerlinW
Intrepid van most, azaz Jaunty elõtt. Hardy (8.04LTS) és Intrepid (8.10) egyetlen hibája a pulseaudio rossz portolása volt, de ezt javították Jaunty-ban. Egyébként semmi probléma sem volt egyik 2008-as kiadással. Mindkettõ beton stabil. Instabilitást a Compiz okozza, de ez megvan Jaunty-ban is. Nem kell Compiz-t használni, és máris jó lesz minden😊

[merlinw.org]

Ability
Ja, egyébként igen. Érdekes, de a Beryl minõségébõl csak lefele adtak. Mert csináltak hozzá pár új plugint, de tényleg vannak hibák, Beryl meg emlékeim szerint nem ilyen volt. Például a Compiz Fusion-be még mindig nincs egy normális Zoom plugin. Kettõt is beleraktak, az egyik buta, a másik bugos, próbáld ki mi történik ha nagyítás közben mozgatod az egered. Bár ez apróság mert nem használom, de pl. ez a villogás dolog nagyon irritál, fõleg hogy itt van az új notify rendszer, és akármi történik, belép valaki msn-en, lejön egy torrent, akármi, akkor mindig az jelenik meg, csakhogy összeakad Compiz-zal és villog a kép filmézés közben pl. Azóta tettem hivatalos NV drivert, közben a legújabb stabil Compiz van fent, és még mindig ilyen.
Ability
Hát a Hardy (az volt a Jaunty elõtt, ugye? 😄) startja elég borzalmas volt, nagyon sokan panaszkodtak valamire, nekem is elõjött pár érdekes dolog, viszont a Jaunty-nak már a bétája is elég stabil és megbízható volt. Konkrétan én nem is találkoztam hibával benne, nem fagyott semmi, minden flottul ment. Szóval én most nem fogok várni szerintem...
MerlinW
Elvileg az még csak RC. Bár fene tudja. Órákon belül jön a teljes a fõoldalra is. Mondjuk szokás várni 1-2 hetet upgrade elõtt, amíg a felhasználók bejelentik a problémákat és javítják azokat.

[merlinw.org]