Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Kijött a 9.5-ös Catalyst Linuxra, lehet vele próbálkozni, aki akar:)

[merlinw.org]

MerlinW
Yep

[merlinw.org]

nos, mégis be lehet! :P
már 3 napja Ubuntun élek! :)
egy plecsni jár nekem is, Merlin?
MerlinW
Nem tudok róla

[merlinw.org]

Ubuntu-ban a Pidgin használatakor be lehet állítani olyan dolgokat például, hogy a nevem más betûtípusú legyen, meg más színû, és a nevem mellett is meg lehessen jeleníteni valami szöveget?
MerlinW
Eltávolítod a *hu csomagokat pl synaptic-al.

[merlinw.org]

Ability
Merlin, vagy aki tudja: Egy alapból magyar nyelvvel feltelepített Ubi-t hogyan lehet angolra varázsolni? De úgy, mintha alapból úgy lett volna telepítve, szóval a programok (Pidgin, Gimp, stb) nyelve is váltson vissza angolra.
CheeBee9
Na akkor feldobnék egy másik témát!

Van egy Canon IP2600-as nyomtatóm. Driver gyönyörûen van hozzá, viszont nem találok semmit, amivel a tintaszintet kitudnám monitorozni. Synaptic adott nekem egy "libinklevel4" csomagot, de sajnos engem pont átugrott az IP2200as és az IP3000-es nyomtatók támogatásával... <#falbav>

Kérdésem, hogy tud-e valaki ehhez hasonló tool-t erre a feladatra?

Pundit 3 - C2D - 2GB - GMA - Maverick Don\'t eat too much yellowsnow!

MerlinW
Én clamav-ot szoktam szerverekre tenni. észre sem lehet venni, hogy ott van. Frissít, figyel és teszi a dolgát, parancssoros démon, minimális igényei vannak.

[merlinw.org]

CheeBee9
Én azért belõttem a gufw-ot. Csak, hogy biztos legyek a dolgomban <#eljen>

Pundit 3 - C2D - 2GB - GMA - Maverick Don\'t eat too much yellowsnow!

MerlinW
Otthonra vírusírtó nem igazán kell, tûzfalra pedig elsõsorban nem a vírusok miatt van szükség. Tehát azt illik. Bár a mai router árak mellett érdemesebb a azt használni hardveres tûzfal gyanánt. Sokkal kevesebb a gond vele és biztonságosabb is.

[merlinw.org]

ettõl még hogy sokkal biztonságosabb nem indokolja ez meg hogy bizonyos biztonsági rendszereket elhagyjunk :)

amúgy meg ha úgy nézzük csak józan ész kérdése, nekem win alatt sincs se vírusirtóm se tûzfal és mégse kaptam be soha egy vírust se... józan paraszti ész :)

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

ha tökéletesen biztonságos rendszer nincs is, de van kevésbé biztonságos és sokkal biztonságosabb rendszer, nálam az elsõ a Windows-t, az utóbbi a Linuxot takarja... :) Linux alatt valahogy bátrabban böngészem a Világhálót!
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_computer_viruses

Akad, de tényleg kevés.
Meg gondolom Linux az hamar frissít magától.

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

urban legend igen :)
egyrészt tény hogy linuxra nem annyira szokás virusokat írni ezért a veszélyeztetettség is kisebb, de ettõl még tökéletesen biztonságos rendszer nem létezik, minden támadható ha akarják :)

másrészt meg vírusok ellen víruskergetõ kell és nem tûzfal :)

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

az igaz, hogy a Linuxra nem is kell tûzfalat telepíteni, mert nem tudja egyetlen vírus sem megtámadni? vagy ez is egy városi legenda? :)
ha úgy érzed hogy könnyû akkor meg mi a kérdés? :) hajrá :)

köszi! :)
nos, alapom nem sok van, anno kb. 10 évvel ezelõtt foglalkoztam Comeniussal és Pascallal, de nem igazán nekem valóak voltak, de lehet, csak azért éreztem ezt, mert kötelezõ volt tanulnom...
a Perl-lel már más a helyzet, az sokkal könnyebb számomra és teljes mértékben rám van bízva a tanulás ritmusa.

Elnézést ezért a kis kitérõért, de muszáj volt megkérdeznem! :P
mindent lehet csak akarni kell :)
ha van már valamilyen alapod akkor igazából nem ügy, tekintve hogy inkább a gondolkodás módot nehezebb elsajátítani , a syntaxra ott vannak a mindenféle manualok :) ha elsõ nyelv akkor meg attol függ mennyi érzéked van hozzá :) no meg mennyi elszántságod :)

Mit gondoltok, CSAK könyvbõl és Internetrõl szedett dokumentumokból lehet egy programnyelvet megtanulni? Úgy értem, nem szükséges tanfolyamra beiratkozni? Mindig is szerettem magamat képezni, valamivel sikerült, mással nem. Érdekelne, hogy a programozással hogy is van ez...
Flamer
énaszondanám python

http://loal.atw.hu

Linux alatt melyik programnyelvet érdemes tanulni kezdõként? A Perl-lel kezdtem ismerkedni nemrég, de nem tudom, hogy érdemes ezzel foglalkozni, vagy esetleg egy másik programnyelvvel?
[HUN]FaTaL
Okés :)

http://goo.gl/gd6Zi5

MerlinW
Elõször úgy próbáltam, de csúnya volt.

[merlinw.org]

Flamer
szerintem fasza.
és htx a countert.

[HUN]FaTaL
Dizájn jó lett de ez a halványított háttér a HSZ-ek mögött nem tetszik :D Nem lehetne hogy az is sötét legyen mint a háttér?:)

http://goo.gl/gd6Zi5

MerlinW
Bekerült bannerba egy tools menü, tippek-trükkök oldalakkal.

Dizájn: ennél jobban már tényleg nem lehet szétbarmolni az SG-t:) Amit lehetett átírtam. Bár még az SG fejlécét le tudnám cserélni...:)

[merlinw.org]

MerlinW
Bekerült bannerba egy tools menü, tippek-trükkök oldalakkal.

[merlinw.org]

MerlinW
Össze van csapva, pl a hónapnál egyel kevesebbet kell megadni, mint a várt hónap, egyébként mûködik:)

forrás
fla

[merlinw.org]

Flamer
denájszos lett.
de. lehetne elkunyerbálni a kódját a számlálónak?:o

MerlinW
Volt pár szabad percem:)

[merlinw.org]

Flamer
ahah látom átlaakult a topig rendesen meg már ilyen cuccotis lehet rakni névmellé. durvács.

HiPPoNaX
Koszi, ki fogom probalni, amint kezeim koze kerulnek a gepek :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
Nem használom ugyan, de mikor véletlenül rátenyereltem sleep-re mûködött. Ha sudo pm-hibernate rendben lefut és utána nem jön vissza akkor az X hal meg. Erre nem tudom a pontos megoldást, guglizni kell.

A köv parancs visszahozza a ctrl+alt+backspace kombót:
sudo apt-get install dontzap && sudo dontzap -d

Hybernate-bõl való feléledés után próbáld újraindítani az X-et, hátha csak gdm hal meg.

[merlinw.org]

MerlinW
beállítások/megjelenés
gconf-editor - apps/metacity ,nautilus

[merlinw.org]

MerlinW
Admin/bejelentkezéskezelõ

vagy

/boot/grub/menu.lst

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Adott ket notebook egy es egy Ubuntu Jaunty. A gepek az osszes korabbi verzioval hibatlanul leraktak magukat keszelnetbe, majd fel is eledtek, azonban a 9.04-el nem ternek vissza, csak az ujrainditas segit. Hibernacioval ugyanez a helyzet. Van/volt masnak is ilyen problemaja?

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Ability
Elõzõhöz még lenne olyan kérdésem, hogy be lehet-e állítani valahol, hogy minden ikonnak mekkora legyen az alapmérete. Én szeretem õket megnyújtani, jó lenne ha mindig egységes lenne.
Nivea
hello tudom h kérdeztem már, de elfelejtetem sorry. h kell beálitani h ne keljen bootolásnál várakozni 15 mp-t hanem monjuk csak 1et v 2öt h egyböla win induljon?

ha már szóba került a dolog, én KMPlayer-t töltöttem le, de egyelõre semmit nem sikerült lejátszani vele (AVI, WMV, MPG) - mindent csak megnyit, és fekete képernyõ.

kell itt is valami codec pack vagy hogy mûködik ez linux alatt? (továbbra is a pendrive-ról futtatható Kubuntu-ról lenne szó)

Ability
Merlin: SMPlayer elsõ indításkor kiírta, hogy az RC2-es MPlayer van feltéve, és hogy az elavult és lehet nem minden fog mûködni. Látszólag nem így volt, de a felirat újraszinkronizálása (eltolás stb) nem mûködik. Feltettem a legfrissebb SNV MPlayer-t, azzal meg elindul a videó, majd 5 mp múlva ki is fagy. Mit tehetek?
Ability
Már máskor is láttam a tippet, de akkor is úgy emlékeztem, hogy ez nekem nem jött be, meg sem néztem. Most újra feltettem, igazából nagyon is tetszik, okos kis program.
Ability
Jáááj, de az ilyen QT függõ, nem? :P Na mindegy, megnézem, hátha jó lesz. De valami már rémlik hogy láttam már és elvetettem. Igazából VLC nagyon jó lenne, ha nem lenne bugos, és egyesítve jelenítené meg a filmet és a kezelõfelületet.
MerlinW
Próbáld ki az SMplayer-t. Én is ezt használom mostanában, sima Mplayer GUI-t csak 5.1 esetén szoktam, mert SMPlayer még ellenáll nekem alsa+5.1 tekintetében:)

Mplayer frissítésben nem láttam különösebb változást... Ubuntu csomagok svn-bõl vannak, így nem érdemes forrásból küttyögni vele. Medibuntu repoban van a legfrissebb asszem.

[merlinw.org]

Ability
Te Merlin, jól rémlik, hogy múltkor azt mondtad, hogy hosszú idõ óta újra frissítették az MPlayer GUI-ját? Van benne valami érdemi változás? Kéne nekem egy okosabb médialejátszó, de utálom hogy VLC is, és MPlayer is külön böntja a videó ablakát a kezelõszervektõl... Amúgy az oldalon mindegyikre outdated szöveg van írva, SVN-bõl kéne felrakni?
köszi, ezt kipróbálom

eddig a knetworkmanager-el próbáltam, az megtalálta a hálózatot, beállítottam a titkosítást, jelszót is, de így sem tudott csatlakozni egyszer sem a galád :(

(win-bõl megy ugyanott, ugyanazon a gépen)

MerlinW
/etc/network/interfaces -be bele:

auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wireless-essid <ide irod az ssid-t>
wireless-key <ide meg a wpa jelszot>

Persze google jószándékát kihasználva egy percet sem kellett volna várnod:)
Google: "Ubuntu WPA Wifi"

[merlinw.org]

igaz, megoldottam :)

csak az a 2 óra ami elment rá, azt másra is tudtam volna fordítani.

mondjuk lehet az alatt sikerült volna megoldani a kapcsolodást WPA-s wifi hálózatra (ami még nem megy) :)

MerlinW
Látod, megoldod te nélkülünk is:) mtab (mounted file systems table) tárolja a mount-olt lemezadatokat. Valószínûleg az elõzõ indításkor bennragadt a cache-ben (casper).

[merlinw.org]

na hát nem sokan válaszoltatok <#ejnye1>, de sikerült megoldani, azért leírom, hátha érdekel valakit...

volt az etc/mtab mellett egy etc/mtab~ fájl (ez vajon mire való?), azt kitöröltem, és utána ment a mount gond nélkül :)