Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem. Azt jelenti, hogy nem külön particiót használ swap-nek, hanem egy fájlt, aminek te mondod meg a helyét és méretét, amikor csak akarod. (Ráadásul a rendszer újraindítása nélkül - ergo nem foglalja a helyet csak akkor ha szükséged van rá.) - Ha ezt választod leírom hogyan kell.
"Akkor én nem csinálhatok külön ext3 at /-nek, és külön ext3-at /home-nak?"
Ahogy írtam 4db Primary és/vagy Extended lehet. Azonban az Extended még tovább osztható logikai partíciókra (hogy mennyire azt most nem tudom) a 4 fõpartíción felül. Ha Ubuntu particionálójával nem lehet logikait létrehozni, akkor kézzel kell felszabdalnod a 24-es partíciót logikai partíciókra.
"ez alatt azt értetted, hogy megmaradna a vista és a m,ásik ntfs particióm is?"
Kiválaszthatod melyik partícióra települjön az Ubuntu, a többihez nem nyúl hozzá, tehát megmarad a többi. Csak ne az "egész lemezt használja" opciót válaszd😊
"nem lesz gáz, hogymár van primary, a vista?"
Nem. Ahogy írtam, 4db lehet belõle.
"ha meg ugy döntök, hogy külön lesz /home partició..."
Ha külön szeretnéd tudni a csatolási pontokat (home, root, /, stb) akkor külön winchester-re érdemes telepítened a rendszert. Ahogy írtam otthonra, másodlagos rendszerhez teljesen jó az automatikus minden egyben megoldás. Fõleg hogy miután az elsõ Ubuntud- elég hamar be fog következni az újratelepítés😊 Ismeretlen rendszer, hamar szét fogod szedni ismerkedés céljából és ez így is van rendjén😊
Tehát nyugodtan válaszd ki telepítéskor melyik particióra akarod telepíteni, majd hagyd meg neki az örömöt, hogy csinálja meg maga. Swap dolgot meg leírom, ha nem hozna létre magától.
[merlinw.org]
- a gparted-ed csak a már feltelpitett ubuntu alól lehet használni, nem?
én a telepítés során gondoltam particiókat kialakitani, csak nem tudom, hogy lehet-e : #3195 hozzászólásom.
meg mit kell választani primary nak és logical-nak? ha már a lentebbi partició megvannak
ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!
Ha magyar telepítést választod, akkor a swap "cserehely" néven fog futni, azt válaszd ki. Amúgy meg gparted-el megcsinálod a partíciókat, és telepítéskor egyéninél szépen kiválasztod, hogy melyiket hova tegye. Boot managernek inkább a grubot ajánlom, szerintem átláthatóbb, de kinek mi.
Hajrá 😊
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Mi a prb?
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
1. szóval azt mondod, hogy csak primary particiókról tud boot olni a merevlemez. Tehát akkor azt a particiót, amelyikre a "/"-et teszem, azt muszály primary-nak választanom, mert különben nem bootolna az ubuntu?, és ha primary -ra választom ez miatt, akkor nem lesz gáz, hogymár van primary, a vista?
2. ha meg ugy döntök, hogy külön lesz /home partició (nem biztos, hogy lesz külön, mert a #3195 hsz-emben kérdezem, is, hogy akkor a 4 particiót ugy kell-e érteni), akkor azt meg logical-nak válasszam?, azért mert a /home-ról ugysem kell bootolni?
Nekem már most van egy 50 gigás ntfs vistának(primary), meg egy logikai 150 gigás ntfs, és szintén ezen a logikai részen van a 24 giga szabad hely, ahova az ubuntut tenném.
Akkor én nem csinálhatok külön ext3 at /-nek, és külön ext3-at /home-nak?, mert akkor igy a fentiek már 4 partició lesz, és még ehhez jönne az ötödik particio a swap.?
a fájl tipusú azt jelenti, hogy ntfs?, és akkor ezt az ntfs-t használná ugyanugy mint a swap-ot?
[merlinw.org]
Swap itt lesz ("use as" legördülõben):
A többi kérdést Ability megválaszolta.
Egyébként, ha nem ragaszkodsz a / és home elválasztásához, nyugodtan nyomj neki egy automatikus particionálást, megcsinálja okosan.
[merlinw.org]
Bejön a szövegszerkesztõ. A timeout-nál tudod átírni hogy meddig várjon a választással. A "deafult" után kell beírnod egy számot. A szám a választási lehetõség sorszámát jelöli, lentebb láthatod, hogy mik vannak felvéve és milyen sorrendben. A számláló 0-tól indul, tehát ha az elsõ lehetõség kell neked, akkor 0-t írsz, ha a második, akkor 1-et.
Csak google az egész, ha beírod van képes illusztráció is.
Valahogy ugy kell, hogy a linux alattmeg kell keresni egy filet, és ott átirni valamit benne...
Elsõdleges/Logikai eszmefutás: pontosan nem tudom mi a különbség, vannak elképzeléseim, de az tudom, hogy mindenféleképpen fel lehet tenni az Ubuntu-t rá, tökmindegy melyiket választod. Semmilyen különbség nem lesz, sem bootolásban, sem másban. Választástól függetlenül GRUB lesz az alapértelmezett bootmanager és ha nem nyomsz semmit akkor alapból az Ubuntu-t tölti be. Ezen semmi nem változtat, jó lesz logikainak is, hagyhatod úgy ahogy van. GRUB beállításokért MerlinW-t tudom ajánlani, de egyébként ha guglizol tuti találsz könnyû magyarázatot.
Ha jól értem, akkor elmondanád, hogy bcd vel egy hogyan kell megcsinálni?
csak, hogy én is tudja, de én grub ot fogok használni, mert azt tudom, hogy hogyan kell visszatenni, és én nem telepitgetek gyakran windowst.
*Win7-et használok, néha frissítek a kiadások között, nálam a GRUB sosem lenne hosszú életû, így viszont egyszer felvettem Ubi-t és örökre ott van. Illetve az OSX-et is beintegráltam a Windos bootmanagerjébe, szóval ez nekem egy tökéletesen univerzális megoldás.
lehet,hogy angol telepitõre menjek? ,mert akkor angolul talán ugy hivják, hogy swap.
még ezt az elsõdleges, logikai dolgot nem értem. Most elsõdleges (primary) a vista. a logikai partición meg van a 150 giga ntfs, és a 24 giga szabad hely.
lehet ezért kérdezi, hogy primary legyen-e, hogy ha primaryt választom, akkor a grub-ban, ha nem nyomok semmit, akkor a linux indul el, és nem a vista, vagy nem tom... :S
megvárok egy szakértõt 😊
Ezen a gépen csak vista van, akkor nem kellene, hogy legyen bootmanager.
majd lesz, ha felteszem a linuxot, akkor lesz grub. nem?
SWAP: üres lemezterületen jobb klikk, új partíció, és ahol filerendszert választasz ott kell lennie a vége fele hogy SWAP. Ahol kiválasztod az Ext3-at, ugyan ott van elvileg.
Tõlem nem kérdezte, hogy elsõdleges vagy logikai meghajtó legyen, lehet hülye vagyok, de ilyen lehet nincs is Linuxban, sosem találkoztam vele. Ami azt illeti Win alatt sem tudom mi a különbség. De ha elsõdlegesre mész sem történik semmi rossz, ahogy logikaival is mûködni fog. A Windows-os bootmanager mindenféleképpen el fog tûnni, helyére jön a GRUB, amit auto "felülbírál", nem lehet kihagyni.
mi az a bcd?
swap nevû partició nem volt.
igen, van elsõdleges és logikai cuccos. nem tudom, hogy ha elsõdlegest választok, akok felülírja a mostani vosta elsõdlegest?
köszi, hogy segítettél, de sajnos még nem érzem magam elõrébb 😞
Elkezdtem telepíteni az ubuntut, és az elején 7 ponton kell végig menni, én az egyik pontnál megakadtam, és most segítséget kérnék:
-Annál a pontnál akadtam el, amikor meg kell adni a particiókat.
Az én gépem most így néz ki: Van egy elsõdleges 50 gigás ntfs a vistának, egy logika 150 gigás ntfs adatnak. ÉS a lényeg, hogy van 24 giga szabad az ubuntunak.
Ugy akarom, hogy legyen 10 giga ext3 a /-nek, és 10 giga ext3 a/home-nak. Valamint 2giga swap.
1. probléma:
Rámentem, hogy kézileg hozom létre a particiókat, mert a jelenlegi particióimat nem szeretném elvesziteni. Ott a szabad helybõl ki akartam jelölni az elsõ ext3-at a /-nek, de meg kellett adnom, hogy elsõdleges partició lesz, vagy logikai. Itt mit jelöljek?
Azt szeretném, hogy a grub-ban ha nem nyomok semit, akkor a vista induljon. Nem tudom, hogy elsõdleges-t jelöljek-e, mert ha azt jelölök, akkor a vista elsõdleges elveszik, és ubuntu lesz elsõdleges?
2-ik probléma:
Ki szerettem volna jelölni a swap-ot, de ezt sem tudtam, hogy elsõdleges, vagy logikai legyen, azt sem tudom, hogy melyik mit jelent 😊, nem találtam swap nevû kiterjesztést, csak ezek vannak:
-ext3 naplózó
-ext4 journaling
-ext2 fájlrendszer
-ReiserF naplózó fájlrendszer
-JFS naplózó
-xfs naplózó fájlrendszer
-fat16
-fat32
-cserehely
-partició mellõzése
MELYIK A SWAP?
3. probléma:
a harmadik partició az ext3 a /home-nak, az elsõdleges, vagy logikai legyen?
köszi szépen
üdv.,
Használatuk:
1. Futtatási jogot adsz neki: chmod +x scriptfájl
2. Elindítod: ./scriptfájl
[merlinw.org]
azért kérdezem, mert ezt legalább rendelhetek, mert minden ingyenes, vagy rosszul értem?
ha magyarországi vagyok, és itteni cimemre szeretnék rendelni, akkor is ingyenes?
postaköltég?
[merlinw.org]
án ugy adom meg neki a ramot, hogy a formázáskor létrehozok egy 2048 megabájtnyi linux swap-ot, annak ellenére, hogy 3072 mb ram van a gépemben.
Azt mondták, hogy 2 giga maximum szinten elég az ubuntunak.
[merlinw.org]
Ha nem ismernél még: második nevem veszély, az első játék... Ambient Enjoy
Nincs az Ext4-nek olyan plusz tulajdonsága ami otthoni gépen kihasználhatnál:
1000 terabyte-os lemezterület kezelése
16 terabyte-os állományok kezelése
32.000-nél több alkönyvtár kezelése
128MB-os helyfoglalás 4KB-os blokkokkal
Persistent Pre-allocation (adatbázisoknál és streamszervereknél elõnyös)
Journal Checksumming
Gyorsabb lemezellenõrzés
Multiblock allocator (kisebb töredezettség)
stb.
[merlinw.org]
egyébként te próbáltad? hozzáértõ ként miért jobb az?
ott találtam ezt: " Ext4 fájlrendszer támogatása (csak tesztelésre!) "
Ezek szerint én mint kezdõ linuxos ne ext4-re telepítsem most fel az ubuntut, hanem inkább még az ext3-ra?
köszi
<#wink>#wink>
Jaunty a neve a kiadásnak. 8.10-et Intrepid Ibex-nek hívták, az októberben megjelenõ 9.10-est pedig Karmic Koala-nak fogják hívni. Ahogy a Windows 6.0-nak Vista a neve, az 5.0-nak XP, 6.1-nek Se7en (Win7)
i386, i586, i686 a különbözõ 32bites processzorcsaládokat jelzik, az amd64 a 64biteseket.
x86 jelzéssel a 32bites, amd64 jelzéssel a 64bites csomagokat látják el. (az amd ne tévesszen meg, intel-hez is jók)
[merlinw.org]
A windows es a linux egymastol teljesen fuggetlenek, semmi problemat nem okoz, ha az egyik 64 bites, a masik pedig csak 32-es (felteve persze, hogy a processzorod is 64 bites).
Az i386 az Intel 386-os architekturajat jelenti, amit jelenleg mindenfele asztali pc-ben levo processzor tamogat.
A Jaunty Jackalope pedig egy "beszedes" elnevezese a 9.04-es Ubuntunak. Minden kiadas kap valami ilyesmi nevet, a 8.10 peldaul Intrepid Ibex volt, az oktoberben megjeleno 9.10 pedig Karmic Koala nevre fog hallgatni. Szerintem ezt olvasd el, eleg sok mindenre valaszt ad.
Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.
mit jelent a Jaunty Jackalope?
köszi