11431
Ubuntu Linux
  • precision
    hat kimasoltam a win alol a tb profile mappat, aztan majd meglatom, hogy ha ide bemasolom, mit kezd vele :)

wifi meg nekem mar a telepito alatt is volt, telepites utan is nyilvan :) vmi realtek wlan cucc van a laptopomban
  • Flamer
    ezt már énis kérdeztem tb-s topigba. mer nkm meg linuxrol kéne winre is :D de gecyfurcsaán van megoldva linuxon ahogy néztem a cumó :D
  • Flamer
    és micisnált hogy megy mer nálam még mindig nem. :| wifi-radar kunyerbál ipér de nem kap sehogyse :|
  • precision
    hm, felmertül egy probléma így rögtön az elején
    szeretném a thunderbird -ös beállításaimat (leginkább a fiókokat, leveleket) backupolni és vhogy ubuntu alatt majd visszarakni őket... lehetséges? mert ahogy nézem a mozbackup nem érhető el linuxra sajnos, pedig az egy elég kényelmes kis cucc windowsra
  • krisz940122
    igen az a legfrissebb:) nekem is 9.10 van kiírtam cd re mint képfájl beraktam a cd-t- a laptopba restart-boot menü-első helyre a cd/dvd meghajtó/író :D-elindította a telepítőt nyelvet kellett kiválasztani utána idő meg ilyen beállítások pl felhasználók,jelszó stb utána partíciók ott a másodikat kijelöltem és telepítette is.kb 15-20 perc volt az egész. a telepítés + minden beállítása kb fél óra de úgy hogy minden kész van.először angol de magától feltelepíti a magyar nyelvet meg minden programot magától feltesz.na csak ennyit akartam.:)
  • laci 700
    9.10-nél alapból nálam nem működött a wifi, ezt leszámítva tökéletes. Én már csak játszani járok vissza a windows-ba, de lassan ennek is vége! :)
  • precision
    no asszem ma véget vetek microsoft -os rabságomnak, és feltolok egy ubuntut a notebookomra mint végleges oprendszert
    most egy ilyen iso -t szedek, hogy ubuntu-9.10-dvd-i386.iso
    ez a legfrissebb ugye? (azért dvd image -t szedek, mer nincs itthon üres cd :D:D)

anno mikor megjelent az ubuntu és megnyilt ez a topik én voltam az első aki kipróbálta, és már akkor is bejött (ld. topik eleje), igaz akkor még voltak hw kompatibilitási gondok, de ezek már a 8.x -es ubuntunál eltűntek, már akkor felismert mindent... csak vmiért mindig szükségem volt winre, ezért sose win helyett hanem win mellé pakoltam, aztán egy idő után meguntam hogy mindig át kellett loginolnom windowsba, ezért maradtam annál

majd jelentkezem ha majd vmi nem megy (bár, raktam én már 0 tudással slackwaret is meg debiant is anno az asztali gépemre, igaz a google szétégett mire mindent beállítottam rajtuk :D) addig is +fav
  • Flamer
    mertha a disztor leis kurod és telepitesz ujra valamit vagy csak simán összefossa magát és ujrahuzod akkor a /home alattl évő szarjaidat nem érinti a telepités. simán visszacsatolod a telepitéskor-
  • MerlinW
    Semmi baj, nem letoltunk, csak terelgettünk:)
  • Zsolti9014
    jó, rendben, nincs is ebből semmi, de tény hogy többet is utánaolvashattam volna, elsősorban időhiány miatt fordultam rövid keresés után hozzátok.

tudom, hogy olyanokat is kérdeztem, amik gyakran előfordulnak, de pl. a helyettesítőprogramoknál meg a játékoknál elsősorban a tapasztalatokra voltam kíváncsi, meg írtam is hogy miket találtam, amiről bizton tudom, hogy megy Linux alatt. játékoknál is eljutottam én oda hogy wine, cedega, playonlinux, de valami tapasztalatra voltam kíváncsi, meg is kaptam.

a fenti linkeket meg sajnálom, de ebben a formátumban észre sem vettem, nem mozgattam fölé az egeret, ez figyelmetlenség.

részben tehát igazad is volt, de rögtön elnézéskéréssel indítottam a hozzászólásomat, nem is akarok én itt rögtön konfliktust kelteni.

ha végzek ezzel a héttel, akkor nekiállok tüzetesebben is keresgélni, addig is kösz és bocs még1x

:DD
  • Palinko
    sudo gedit /boot/grub/menu.lst
    itt tárolja a grub menüjét, ami előtt # van az nem jelenik meg, tehát a doksi alján keress ilyesmit:

title Ubuntu 9.10, kernel 2.6.31-15-generic (recovery mode)
    uuid ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.31-15-generic root=UUID=ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e ro single
    initrd /boot/initrd.img-2.6.31-15-generic

title Ubuntu 9.10, kernel 2.6.31-14-generic
    uuid ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic root=UUID=ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e ro quiet splash
    initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic
    quiet

minden sor elé tegyél # jelet akkor el fognak tűnni.
  • zeli
    Értem, köszi!
  • laci 700
    Üdv! Néhány frissítés után a GRUB-ba beteszi a frissített ubuntu-t új verziószámmal de otthagyja a régit is. Van már egy pár ott és elég zavaró. Hogyan lehetne kivenni a régieket?
    Thx!
  • MerlinW
    Nem tudom Koala is csinálja-e, de ez Jaunty probléma volt. Az Alsa akadt az Ati meghajtókkal, ezért belehalt a GDM induláskor.

Persze miután öreg kártya, előfordulhat. Ahogy írtam volt: "csak akkor kell telepíteni, ha van értelme". Esetedben lehet, hogy van:) Azonban ha flottul működik a mostani zárt, akkor nincs szükség a nem hivatalos frissítésre.
  • MerlinW
    str=12345
    echo ${str: -2:1}

olvasmány
  • Palinko
    én gyári drivereket szoktam használni igaz HD2400Prom van. már régen próbáltam az ubuntu által ajánlottat de legutóbb fekete képernyővel fogadott restart után :( de ha bugosabb a gyári mint az ubuntu általi akkor nem kérdéses :D
  • Livius
    Hello!
    Ki kéne listáznom ls parancsal azokat amiknek az utolsó elötti betűje "e". Ezt az ls után hogy kéne beírni? Sehol se találok a neten egy ilyet, csak azt hogy hogy kell az első és utolsó karakterre keresni.
  • MerlinW

Közszolgálati közlemény

Minden kedves új Ubuntu felhasználónak felhívnám a figyelmét, hogy ugyan nem túl új-felhasználóbarát módon, de a topik fejléce tele van linkekkel. Gondolok most elsősorban pl. a "/home/documents" menüre, ahol ubuntu kézikönyvet, linux alapokat és egyéb kötelező olvasmányt találtok. Ha a linkekre húzzátok a kurzort, emberi nyelven is kiírja tooltip-ben a linkek mivoltát.

• MerlinW
    2-es pontra nincs szükség jelenleg. Miután nem játékplatform, ATi driver-t csak akkor kell telepíteni, ha van értelme. A jelenlegi Koalás zárt meghajtó tökéletesen működik. Egyébként a 9.11-es driver bugos windows-on is, tehát ezért sem ajánlott.

Zsolti9014: elvileg nem lesz szükséged semmilyen driver-re. Többnyire a csak a ritkább wifi kártyákhoz, nyomtatókhoz, scannerek-hez, kamerákhoz kell meghajtó.
  • krisz940122
    már megoldottam:D magamtól jöttem rá:D Rendszer-Beállítások-Hang-Bemenet és a csúszka le volt húzva :D Palinko.azt tudom hogy mikor jelenik meg mert láttam a visszaszámláló órát de azt hittem tudtok vmit a 10.04 ről :D
  • Palinko
    home külön partíciónak addig semmi hasznát nem látod még nem csinálsz egy friss telepítést. ha valami nagy galiba van, amit nem tudsz még megoldani terminállal, vagy szimplán az új kiadás kedvéért új telepítést csinálsz, a home mappád tartalma meg marad, mert csak a / csatolási pontot kell formatálnod és oda telepítesz. a home mappa tartalma a program beállítások, asztal tartalma, doksiaid, videóid, képeid, zenéid. ezek mind megmaradnak tehát új telepítésnél még a firefox könyvjelzők mentésével sem kell törődnöd, ha ügyeltél, hogy a /home nak külön partíciót szánj.

bannerban a frankó kis óra hogy mikor jelenik meg :D LTS verzió lesz, ami azt jelenti, hogy hosszú időtávra támogatást kap. minden 4. kiadás LTS, tehát 2 évente van ilyen. az LTS kiadások jellemzői hogy nem sok újdonságot hoznak a stabilitásra ügyelnek. persze a stabilitást kiadás után érdemes figyelni :D

Rendszer -> Beállítások -> Hangerőszabályozó
    ha nincs ott akkor az
    Rendszer -> Beállítások -> Főmenünél keresd ki az előbb megadott útvonalon és pipáld be hogy látszódjon.
  • mumpic
    A 10.04 jelenleg Alpha1 állapotban van, szerintem térj vissza a kérdésre április körül :)
  • mumpic
    Én ezt megértem, meg még örülök is hogy kérdezel, de nézd meg milyen kérdéseket tettél fel.

-...van-e magyar nyelvű?
    ezt nem hiszem hogy nem találtad meg google-lel :)
    -driverek
    Ezen az oldalon, meg az előző páron is előfordult ez a kérdés többször is. De ha nem olvasol vissza, akkor a szövegdoboz feletti chatbox utolsó két hozzászólása pont erről szól jelenleg, ezt csak észre kell venni
    -3 kérdésben írt problémák a leggyakrabban előforduló kérdések, ezt is a google megtalálta volna
    -a játékok pedig a második leggyakrabban előforduló téma

Ezért kérlek nézd el nekem, hogy úgy gondoltam hogy nem is kerestél rá ;)

Ja, és mielőtt elfelejtem, a topikban felül az ubuntu logó melletti szövegek mind-mind segédanyag és leírás, lehet rájuk kattintani bátran, szegény Merlin összerakta helyesen, aztán alig használja valaki.
  • Zsolti9014
    köszi neked is.

meg mindenkinek a pozitív hozzászólásokat :D

és még1x bocs, többet fogok még a témában kutakodni a neten is.
  • krisz940122
    ja a legfontosabbat meg elfelejtettem. az miért van hogy skype-olunk a tesómmal és látjuk egymást teljesen jól én hallom őt csak ő nagyon halkan hall engem.hol lehet beállítani ezt?hogy hangosabb legyen a mikrofonunk.előre is thx
  • krisz940122
    a 10.04 ről tudtok vmit?vhol vmi leírást?
  • krisz940122
    ja és vírusírtó nem kell rá mert nem támadják vírusok és rohadtul gyors és látványos.kételkedtem benne de felraktam és pozitívan csalódtam benne.ja és a telepítésről.(ez csak egy példa) 15 órakor még xp-n neteztem 15 óra 30 kor pedig már az ubuntun neteztem és teljesen be volt állítva minden.5 perc alatt meg lehet tanulni a dolgokat.csak ajánlani tudom.
  • Zsolti9014
    egyébként olvasgattam már a témáról nem keveset (most egy hetet nem biztos hogy rá tudnék szánni, bizonyos dolgok miatt), de jobbnak láttam megkérdezni olyanokat, akiknek van tapasztalata, ezúton is elnézést hogy egy fórumon kérdezni próbáltam. például mielőtt kérdeztem, informálódtam magyar linuxos oldalakon, láttam hogy firefox, avast, amsn, skype, stb. mennek linux alatt, de gondoltam ide is írok, mielőtt beleugranék olyasmibe, amiről nem tudok eleget.

hozzátenném, hogy általában (így az xp-vel kapcsolatos gondjaim megoldásakor) segítség nélkül, csupán a google-re hagyatkozva próbálkozom, általában sikerrel, tehát nem muszáj rögtön elítélni kezdő kérdéseim miatt. - igaz, nem is muszáj elhinni hogy használom a keresőt.

viszont én általában azon témákban amiben otthon érzem magam, segíteni szoktam másoknak, még ha hülyeséget is kérdeznek.

mégegyszer bocs, hogy nem szántam több időt utánaolvasásra, és

Köszönöm a segítséget mindenkinek, a belinkelt oldalakat majd áttanulmányozom.
  • zeli
    jahh, pontosan. Annak örülni kell, ha egy felhasználót érdekli egy Linux disztribúció.

btw, ti is említettétek, és máshol is olvastam, hogy a /home-nak külön érdemes partíciót kreálni. Az miért jobb úgy ?
  • Palinko
    de nagy igényű vagy :D én már annak örülnék ha ezeken túllennének:
    link1
    link2
    link3

de annyira nem zavar kérdezzenek csak, mindenki volt kezdő.
  • mumpic
    Kezdem gáznak érezni, hogy mikor mielőtt nekifogtam az első linux telepítésemnek, egy hetet rászántam hogy kiolvassam az intertet a témáról.
  • Palinko
    1. 9.10, igen

2. szükséges ez:
    ha x86 (32 bites rendszert telepítesz)
    http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/linux64-radeon-prer200.aspx
    ha 64 bitest akkor ez:
    http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/linux64-radeon-prer200.aspx

3.firefox, gedit vagy openoffice, brasero, vlc, rhythmbox, van alapból tömörítő vagy a rar tölthető, vírusvédelem nem kell, pidginnel helyettesíthető, de amiket írtam a legismertebbek vannak ezeknek alternatív megoldásai, ha egyik nem tetszik. pl pidgin helyett sokan az aMSN javasolják, vagy rhythmbox helyett amarok vagy más, de te is kitapasztalhatod majd.

4. játékok a legbonyolultabb kérdés, és kezdetekben nem ajánlom hogy játékok futtatásával kezd, de itt van az én tapasztalatom.
    első követelmény egy erősebb gép, hogy szépen fussonak a dolgok. ha egyszerűbb játék virtual box alatti windowson is mehet akár, de legjobb megoldás a wine. wineval csak egy baj van, sokat kell állítgatni és tapasztalni, még nekem sem megy rendesen. Live for Speedet egyszer valahogy megoldottam googlezással ment is jól, csak kevés volt az FPS, igaz a gépem sem valami erős masina.

Szerencsére gondoltak a kezdőkre és a winehoz készítettek mondjuk úgy kiegészítő programot mint pl a PlayOnLinux, amivel előre beállított filok vannak, meghatározott játékok pár klikkel feltehetőek. de ha nincs a játék a listában akkor szopóka. egyszerűbb lenne a válasz ha felsorolnád mivel játszanál, de mégegyszer említem ez a legnehezebben megoldható.
  • Zsolti9014
    Sziasztok!

A következőkben szeretnék segítséget kérni.
    Arra gondoltam, hogy (mivel a Windows XP elég gyakorta idegesít fel), kipróbálnám a Linux valamely verzióját.

Kérdéseim a következők (nem igazán vagyok otthon Linuxban, ezért igen amatőr kérdések is lesznek):

1. Mely verziót érdemes használni, van-e magyar nyelvű?

2. Szükséges-e, és ha igen milyen illesztőprogramokat, drivereket kell hozzá beszereznem? (a gép: Asrock K7S8X alaplap, AMD Athlon XP 2600+ Barton processzor, 1 GB RAM, 40+80 GB winchester, ATi Radeon 9200 SE 128 MB videokártya, Pioneer DVD-író).

3. Milyen programokkal megoldhatóak a következő műveletek: webböngészés, szövegszerkesztés, cd/dvd-írás, filmezés, zenehallgatás, tömörítés, vírusvédelem, és a többi gyakran használt programot mivel helyettesíthető (pl. messenger)? Úgy tudom, hogy a Firefox, Avast pl. vannak linuxos kiadásban is.

4. Mi a helyzet a játékokkal? Milyen játékok vannak Linuxra, és mely Windowsos játékok futtathatók Linux alatt. És hogyan?

Még egyszer elnézést az esetleg túl bárgyú kérdésekért, és előre is köszönöm a válaszaitokat!
  • krisz940122
    bocsánatot kérek csak azt hittem már elfelejtettetek:D köszi
  • Palinko
    azért ha nem kapsz választ 40 percen belül nem kell zaklatni minket mert pipák leszünk :D

elvileg kéne legyen olyan hogy megjegyezze a jelszót partíció csatolásnál. ilyen kis checkboxot keress
  • krisz940122
    hm?
  • krisz940122
    hogy lehetne azt megoldani hogy ne kérjen mindig jelszót akkor amikor belépek az egyik meghajtóba? mindig kéri a jelszót és ez egy kicsit idegesítő.előre is thx
  • krisz940122
    ez is megoldódott :D
  • Littlepig13
    öhm halee
    az lenne kérdésem h szoftver hozzá adós cuccban van egy olyan dolog h "Ubuntu korlátozott extrák" ezt érdemes telepíteni? vagy egyáltalán ez mire jó?
  • krisz940122
    na már sikerült megoldani:) am hogy lehet magyarositani az ubuntut?mert a programok magyarok de maga a rendszer angol.pl.bal felső sarokban applications, places,system van.a komtár is űtrash.ezeket vagyis az egész op rendszert hogy lehet magyarrá tenni?