Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Computer Platform: i386

mit jelent az i386? valamilyen cpu tipus lenne?

köszi

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

Hi!

Ha dualboot-om van, és a windows 64 bites, a linux (ubuntu) meg 32 bites, akkor ettõl minden mûködni fog, ugye? A linux is megvan igy, és a windows is.

Illetve ugyanez, csak fordítva ha a linux a 64 bites, és a windows a 32 bites.

köszi

rooney8
Sajnos minden beállítást, programot és egyéb dolgokat "elfelejt"... Na mind1, nem lehet minden fenékig tejfel 😄

De szerintem kipróbálom a normál ubuntu-t... Nagyon tetszik<#zavart1>

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

MerlinW
Passz. Próbáld ki😊 Ha telepíteni nem is, de elvileg rámenteni rá tudod a letöltött/szövegszerkesztett,ill egyéb dolgokat a pendrive-ra.

[merlinw.org]

rooney8
Huhh, télleg. Figyelmetlen vagyok 😄

Sikerült is megcsinálni. Nagyon jó 😊 Legnagyobb döbbenetemre még netezni is tudtam rajta 😄 Mert nekem a modem usb-vel van összekötve a géppel és windows-on mindig telepíteni kellett a drivert (vistan már a drivert se ismerte föl). Lehet ki kéne próbálnom a rendes ubuntu-t.
Még annyi lenne a kérdésem, hogy így (usb-rõl használva) lehet beállításokat menteni, pl. programokat letölteni az usb-re és futtatni azokat és ilyen dolgokat?

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

MerlinW
Pedig ott van a leírás a hivatalos oldalon a letöltés alatt...

link

From Windows Command Prompt using flashnul

1. Download the image to your disk.
2. Download flashnul from http://shounen.ru/soft/flashnul/
3. At the command prompt run:

flashnul -p

4. Note the drive letter for the target USB disk.
5. At the command prompt run:

flashnul <letter obtained in prior step>: -L \path\to\unr-<version>.img

6. Answer "yes" after verifying the destination device.

Booting from such a USB key will let you install Ubuntu Netbook Remix on your device.

[merlinw.org]

rooney8
Üdv!

Ubuntu Netbook Remix-et akarok fölrakni usb-re és arról használni, mint portable op. rendszer. Mgvan az UNR .img fájl, de nem tudom hogyan tudnám rátenni az usb-re, hogy mûködjön is. Neten találtam leírást Usb Imagewrite-rõl, de ugye azt csak ubuntu-ról lehet használni. Nekem valami windows-os módszer kellene 😊

MerlinW

[merlinw.org]

Linuxban van valahol lemez ellenõrzõ program mint Windows-ba a scandisk vagy a chkdsk parancs?

Flamer
ács :|
passwd sima usernek is elréhetõ. és persze hogy sudoval más.. egyéb disztricbuciok a rootnál ne mkérdezik old passt csak sima userektõl. okés okés.
de nem értem miért nincs benne egy ilyne policy lehetõség.. mivan ha csak sima user vagyok mégse akarok bonyolult jelszót?

de htx az infokat.

http://loal.atw.hu

MerlinW
- gconf-editor (aka regedit)-al és rendszer/admin/bejelentkezéskezelõben tudsz tökölni a Gnome-al. Utóbbiban pl automatikus bejelentkezést is beállíthatsz.

- Passwd kernel szintû, azzal te nem nagyon fosz mit kezdeni. Egyébként mint írtam sudo passwd simán engedi a két karakteres jelszót. Sír miatta, de elfogadja.

- sudo nélkül a passwd nem csinál semmit, mert root alkalmazás.

- root felhasználó alapból inaktív Ubuntubanm sudo helyettesítni, jól van ez így, desktop rendszeren nincs szükség root-ra. sudo su paranccsal léphetsz permanens root módba. Jelszó a fõ felhasználódé minden esetben.

[merlinw.org]

Ability
Simán lehet telepíteni, bár nekem bugos volt és egy idõ után késett a hang és 100%-ra ette a procit, de amúgy gond nélkül futott.
Tisztelt Nagy Warázsló!

Igaz, hogy nem lehet skype-ot telepíteni 64 bites 9.4-re?

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Flamer
sima passwd-vel mértnem hagyja. tutti vna valahol policy. tudni szeretném hol :|

amúgy ok köszi. de jelenleg most csak vmwarebe akarnám lecserélni.. a virtálison. 😄 de amúgy énse használok egyszerû jelszavakat. ezért akadtam bele ebbe most így elõször 😄

MerlinW
Konzolban állítsd: sudo passwd felhasználóneved

Attól hogy kiírja még elfogadja. Itthon nekem is 2 karakter a jelszavam..
Egyébként nem hülyeségbõl írja. Ha ki van engedve a tûzfaladon az ssh, pár óra alatt bejutnak a rendszeredbe, ha gyenge a jelszó.

[merlinw.org]

Flamer
lol most futottam bele elõször hogy a jelszó amit megadtam nem megfelelõ mer 1. rövid ha meg mást akarok akkor azmeg túl könnyû.. hát omg.
hol lehet ezt kikapcsolni?😮 merre vannak ezek a beállítások?😮

mousee
Tedd fel a synapticból (rendszer-adminisztráció-synaptic) az ubuntu-restricted-extras csomagot. Ez felpakol mindent, amivel tökölni szoktak (flash-kodekek-java-stb).

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

MerlinW
xorg.conf-ban próbáld kézzel belõni a felbontási módokat és frissítési frekiket. Gugli segít benne.

[merlinw.org]

Ability
Én még javasolnám a Listen-t is, nekem az jött be legjobban a zenelejátszókból.
Elõzõ kérdésemre nem tud valaki megoldást?

Audacious amit keresel. Hasonlít a winampra, egyszerû kis zene lejátszó.

MerlinW
Media player (Totem - alapból benne van),
Rythmbox (iTunes szerû, alapból benne van),
Audacious (winamp szerû),
Songbird (iTunes szerû)

Kétszer rákattintasz az mp3-ra😊

[merlinw.org]

ubuntu alatt mivel lehet lejátszani mp3-at?

köszi

Italo4ever
nagyon tetszik az OS, de sajnos telepiteskor (tesztkent) csak 4GB-t adtam neki, wista alol lett telepitve ubival, gondolom megnovelni a meretet meg nem lehet...

ki lehet ugy menteni a rendszert, egy uj telepites utan ugyanazt kapjam vissza dizajnban is es ha igen, akkor hogyan?

elore is koszi

ui: hasonlo programot keresek ra, mint pl a soundforge es a TAU vagy audiochecker szoval legyen benne spectrum analizator.

thx

\" A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken...\"

Hali!

Azt szeretném kérdezni, hogy miért van az, hogy felakarom rakni az ubuntut egy fujitsu simens amilo pro 2030-as gépre és az csak 1600 felbontást kezel és csak az asztal 1/4-ét mutatja. Ha vissza rakom a felbontást 1024x768-ra akkor meg össze vissza csíkolódik a képernyõ.
A választ elõre köszi!

HiPPoNaX
A wines particio alatt azt ertettek, hogy azok a particiok, amiket windows alatt is tudsz hasznalni. Nagy valoszinuseggel NTFS fajlrendszeruek.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Ability
Ez csak egy egyszer használatos eszköz ami a beépített ntfs-3g támogatást használja ki. Csak egy GUI amivel annyit érsz el, hogy a már létezõ NTFS partíciókat véglegesen felcsatolja. Így fogod majd tudni használni a már most is létezõ adatpartíciót.
mik azok a wines particiók?

szóval akkor te azt mondod, hogy rakjam fel az NTFS configuration tools-t?

Ability
Elég idegesítõ, hogy elsõ kattra csak felcsatolja a partíciót, az Application -> Add/Remove alatt érdemes szerintem letölteni az NTFS Configuration Tool-t amivel permanensen bemountolja a Wines partíciókat.
mousee
Alapból kirakja neked az asztalra, nem kell semmit se csinálnod. De ha nem találnád õket, akkor a /media mappában keresgélj.

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Ohh, ezt nem is tudtam, hogy lehet látni az ntfs particiókat, és még menthetek is rájuk.

Ezt miután feltettem az ubuntut hogyan kell megcsinálni, hogy lássam az ntfs particiókat?

köszi

mousee
Igen, értelemszerûen ha egy partíció van, akkor oda fog menteni. Viszont ubuntu alól látod az NTFS partíciókat, menthetsz oda is nyugodtan, és akkor bármi van, nincs adatvesztés.

ok, köszi, szóval ha nem akarok két particiót, külön az adatoknak is mint windowsban, akkor arra tudom menteni filmeket, amelyikre az ubuntu maga is felment?, csak akkor ha reinstall van, akkor azok is vesznek

mousee
Itt kicsit másképp megy a particionálás, de nem bonyolult. Ha akarsz külön rendszerpartíciót, és adatpartíciót is, akkor csinálj egy kb 6-8 gigás rendszerpartíciót (nálam 64 bites 9.04-es ubuntu összes progimmal együtt 4,1 Gb), és egy másikat az adatoknak (tetszõleges méretben).

A telepítéskor amikor elérsz a particionáláshoz, akkor válaszd a kézi particionálást, és a rendszerpartíciót jelöld ki úgy, hogy "/"-nek csatolja, az adatpartíciót pedig úgy, hogy "/home"-nak. Kb ennyi.

#3119 Igen, ha a livecd fut, akkor a ramba pakolja a dolgokat, nem bántja a winyót.

Egyébként mikor CD-rõl fut a Linux, akkor ram-ba tudja pakolni a fájlokat nem ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Ok, köszi, de egyvalamit azért nem értek.

Windows ugy telepítettem mindig, hogy volt egy particio, mondjuk egy 30 gigás a windowsnak, és egy másik mondjuk 100 gigás az adatoknak. Mindent a 30 gigásra telepíttem, mert azon volt a windows, és minden adatot a 100 gigásra, hogy ha reinstall lenne, akkor a 100 gigáson minden megmaradjon.

Most az ubununtunál meg lesz egy 20 gigás ext4, és egy 2 gigás swap. A swap-ot memóriának használja, az ext4-re meg az ubuntu települ, DE AKKOR HOVA FOGOK TUDNI a késõbbiekben adatokat menteni? filmeket, meg hasonlókat...

köszi

MerlinW
Partició... amekkorát használni szeretnél. Ha nem csak dísznek akarod használni, akkor adj neki sokat😊 Minimum 20GB azért alap.

Swap elég neki 1GB ha van 2GB-nál több memóriád.

[merlinw.org]

köszi

1. Az ubuntunak mekkora ext4 particiót kell készíteni? Én 12 gigára gondoltam.

2. Mekkora swap kell? Nekem 3 giga ramom van. Akkora swap kell, mint amennyi ramod van?

thx

Italo4ever
beletorodtem, hogy az operaba nem muxik a flahs:S
maradok FF-nal, a kerdesem annyi lenne, hogy tudom a legujabb verziora frissiteni?

a masik, hogy miert nem mukodnek a hangok a chat progiknal? pl skype, pidgin...

elore is koszi

\" A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken...\"

mumpic
Elõször telepítsd fel, aggódás nélkül. Ha eztán valami nem megy, akkor fogod a google-t, és megnézed hogy mi lehet a megoldás. pl "XY modem linux trouble" stb kulcsszavak. FAQ-ot, Howto-t, vagy valami fórumot úgyis ki fog adni. Ha csak nem valami igen ritka, egyedi holmid van, akkor tuti fog mûködni. Sok sikert!

Sziasztok!

Most telepítek majd elõször linuxot, elkezdek vele foglalkozni. Persze suliban már használgattuk, és megtetszett. Egy kis segítségre lenne szükségem, nektek buta kérdéseknek fognak tûnni, de én nem vagyok velük tisztában... :S

1. Ext4 kiterjesztésû partícióra akarom telepíteni, mert hallottam, hogy az a legjobb. Ext4-re lehet telepíteni 32 és 64 bites ubuntu-t is?

2. Ha felment az ubuntu, akkor az elsõ indítás során hogyan kell a drivereket feltelepíteni?
Mert a laptopomhoz csak a windows-os drivereket kaptam el, linux alá nem.

Elõre is köszi., ja és tetszik ennek a topic-nak a skinje, és a banner.
😊

Üdv.,

mumpic
Jé, nekem is van karikám, pedig nem is ubuntut használok már. Bár, a kulcstartóm ubis! 😊

mumpic
Debijános vagy szidukszos van? :o)

mousee
64 bites ubuntu, és flash-el semmi balhé. Komolyan passzolom én is 😊

SrAta
énis ubuntu júzeris vagyok kérekszépen színes karikát😊))))))))))

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

HiPPoNaX
Nekem pulseaudio mellett sincs gondom a flash-el, igaz mindig 32 biten probaltam

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
Komolyan, kezdem szerencsésnek érezni magam, mert még sosem volt gondom a flash-el. Nem tudom elképzelni sem mi lehet az oka annak, hogy mindenki szív vele. Hmm. Talán Pulseaudio... azt én elsõ körben átállítom mindig ALSA-ra.

[merlinw.org]

Italo4ever
A metacityvel is minden ok, de egyszerûen az operába nem tudom mûködésre bírni a flash-t.

Olvastam olyat az ubuntu.hu-n, hogy a firefox plugin átmásolásával simán mûködött utána, hát nálam nem.

Van valakinek ötlete?

thx

mousee
köszönöm 😊

Ability
Kitömöríteni sem kell, csak a tömörített állományt betallózni neki. Ott ki is írja hogy milyen formátumban várja. Asszem tar.bz vagy valami ilyesmi. Ez egy zip, ha a belsejében nincs ilyen tömörített állomány, akkor nem lehet a hagyományos úton telepíteni. Ilyenkor kell másolgatni, hogy hova azt fejbõl nem tudom.