11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Egyébként bizonyosodj meg róla, hogy az általad telepítení kívánt alfa állapotú Alsa stabil-e, illetve feltétlenül szükséges-e, mert hazavághatja a rendszer.

Karmic támogatja a RealtekHD-t, 100% hogy Alsa frissítés nélkül is életre lehelhető.

Kezdd ezzel:
    asoundconf list
    asoundconf set-default-card <listából valamelyik>

Ha a listában benne van a kártyád, jó a feltelepített Alsa.
  • MerlinW
    Forgatás lépései:

1. Forgatás kellékei:
    sudo aptitude install build-essential

2. Kitömörítés
    tar xvjf valami.tar.bz2
    vagy
    tar xvzf valami.tar.gz

3. OLVASÁÁÁÁÁÁS!!!!
    A kitömörített anyagban a README fájl kiolvasása, értelmezése

4. Előkészületek
    A README alapján paraméterezve (ha nem kell, akkor nem kell) ./configure

5. Fordítás
    make
    Ha a README installt is mond: make && make install

Csak akkor van értelme, ha a configure hiba nélkül lefutott. Ha van benne hiba 100% hogy nem lesz jó a make.

Configure a hibákban mindig kiírja mi a baja. Általában valami hiányzik neki, csomag. Zelinél pl a GTK+ 2.x hiányzik (ami mondjuk fura, nem tudom mit szertene forgatni)

******************** Balumann: ***************************

ALSA forgatásra írtam egy scriptet:

#!/bin/bash

apt-get -y install build-essential ncurses-dev gettext xmlto linux-headers-`uname -r`
    mkdir -p /usr/src/alsa
    cd /usr/src/alsa
    wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.9rc4a.tar.bz2
    wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/lib/alsa-lib-1.0.9rc4a.tar.bz2
    wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/alsa-utils-1.0.9rc4a.tar.bz2
    tar xjf alsa-driver*
    tar xjf alsa-lib*
    tar xjf alsa-utils*
    cd alsa-driver*
    ./configure
    make
    make install
    cd ../alsa-lib*
    ./configure
    make
    make install
    ln -s libpanelw.so.5 /usr/lib/libpanelw.so
    ln -s libformw.so.5 /usr/lib/libformw.so
    ln -s libmenuw.so.5 /usr/lib/libmenuw.so
    ln -s libncursesw.so.5 /lib/libncursesw.so
    cd ../alsa-utils*
    ./configure
    make
    make install
    reboot

----------------------

ezután: az "asoundconf list" kimenetében látod a kártyád hardverazonosítóját (nem tudom mi a Realteké) legyen most pl Riltekhádé

alapértelmezetté teszed a következő paranccsal:

asoundconf set-default-card Riltekhádé
    reboot

• Balumann
    Én azokat nem terminálban csomagolom ki, hanem a grafikus izével, mint windows-ba, utána terminálban belementem abba a mappába, és utána futtattam le. a ./configure nálam sikeresen lefut, nem írogat hibát. Viszont a make -re így elkezdi sorolni a hibákat, még csak kimenteni se tudom mert az eleje eltűnik :D
    A vége így néz ki:

/home/baluman/driver/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/sound/info.h:144: error: ‘snd_info_entry_t’ has no member named ‘c’
    In file included from hpetimer.c:31:
    /lib/modules/2.6.31-15-generic/build/include/linux/hpet.h: At top level:
    /lib/modules/2.6.31-15-generic/build/include/linux/hpet.h:13: error: expected specifier-qualifier-list before ‘u64’
    hpetimer.c: In function ‘snd_hpet_open’:
    hpetimer.c:41: warning: implicit declaration of function ‘hpet_register’
    hpetimer.c:44: warning: implicit declaration of function ‘hpet_control’
    hpetimer.c:44: error: expected expression before ‘unsigned’
    hpetimer.c: In function ‘snd_hpet_close’:
    hpetimer.c:51: warning: implicit declaration of function ‘hpet_unregister’
    hpetimer.c:52: error: invalid use of undefined type ‘struct hpet_task’
    hpetimer.c: In function ‘hpetimer_init’:
    hpetimer.c:88: error: ‘EINVAL’ undeclared (first use in this function)
    hpetimer.c:99: error: invalid use of undefined type ‘struct hpet_task’
    hpetimer.c:100: error: invalid use of undefined type ‘struct hpet_task’
    hpetimer.c: At top level:
    hpetimer.c:121: warning: excess elements in struct initializer
    hpetimer.c:121: warning: (near initialization for ‘__param_frequency’)
    hpetimer.c:121: error: extra brace group at end of initializer
    hpetimer.c:121: error: (near initialization for ‘__param_frequency’)
    make[1]: *** [hpetimer.o] Error 1
    make: *** [compile] Error 1
    root@baluman-desktop:/home/baluman/driver/alsa-driver-1.0.9rc4a#
  • zeli
    Ugyanezt akartam most beírni. Eddig nekem kb. egy .tar.gz-t nem sikerült működésre bírnom. :D
    make-re ezt írja: make: *** No targets specified and no makefile found. Stop.

és előtte a configure végén pedig ezt:

checking for gtk+-2.0 >= 2.0.0... Package gtk+-2.0 was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `gtk+-2.0.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'gtk+-2.0' found
    configure: error: Library requirements (gtk+-2.0 >= 2.0.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them.

ez mitől lehet?
    (jó lenne ezt a targz-s formát megoldani, mert sok cucc csak abban van)
  • Balumann
    Sziasztok! Most kezdek ismerkedni az ubuntuval, és akadt egy kis problémám is vele. Realtek HD hangkártyám van, és egyszerűen nem tudom működésre bírni. Rákerestem, ezt találtam, namost az elejét még meg is csináltam, letöltöttem a legújabbakat ezekből, kicsomagoltam. A ./configure lefut. Utána beírom hogy make, és szinte mindegyik sorra hibát ír. A többit megcsináltam, az utils -nál már a config-nál is hibákat ír. Tudna valaki ebben segíteni? :S
  • JagFater
    Ezer hála.

Köszi,
  • precision
    :D:D

grat
  • Solten
    "szal sztem amit ide beraktak az csak ps :)"

:DDDDDDD

Igen, sajat termes... :D
  • precision
    de itt vmi turpisság van, mert a cikkben lévő képen nem ubuntu van a monitoron... szal sztem amit ide beraktak az csak ps :)
  • Flamer
    ahah megraknám!!:SADAASDaSD_ASD_asD:ASD_AS:DAS_D

izé. őő. és. és most mivan. haxolja az ubit. zstme cska zsidoskodik. fényképeszkedik. közbe biztos most látta először az ubi logot.
    nézdmeg kis PÓZER noob! :D és biztos pedofil is.
  • MerlinW
    Ő'a, no:D
  • MerlinW
    Az egyik Nvidiás milliomos:D Valami vezér az nv-nél.
  • Solten
    Tom Petersen, az Nvidia technikai igazgatoja. Ugy latszik o a ceg uj reklamarca...
  • Flamer
    márbocsánat a kérdésért de ezkiagecy:D
  • Solten
    Jah, elnezest itt a forras: link
  • Solten
    Eljen az Ubi!

• precision
    mármint a _keresztnévhez_ írtam be a nicket, elírtam, sorry :)
  • precision
    asszem rájöttem vmire :)

szóval, bejelentkeztem a home.live.com -on az msnes profilomban, és a settingsben átírtam a vezetéknevemet, keresztnevemet olyan formában, hogy a vezetéknevemhez írtam be a nicket, a vezetéknévhez bármit (ki kell szedni a pipát hogy ne legyen publikus a vezetéknév) majd mentés
    aztán belépve az emesene -be már arra írta át a nickemet, amit itt megadtam
    (ezek szerint abba az xml file -ba a profilban lévő nevet tárolja le, és alapértelmezés szerint a név maga az emailcím, ha nem lett megadva)
  • Ability
    Nemnem, ez teljesen más. Ez az MS sara, és a WLM-esek is szívtak vele. Az MSN protokollban történt egy változtatás, szerver oldalon ők már az új "módszert" használják, így jön elő az anomália. Például az új Pidginben (x.x.4) már ki van javítva. A WLM-t is frissíteni kellett. Emesene nem tudom hogy áll vele, de azóta adtak már ki kettő frissítést.

Fájlátvitel: elvileg az MS szerverek a kapcsolat felépítésére használják a saját szerverüket, de utána már p2p módon megy a dolog. Win alatt pl. a Miranda alatt teljesen jó. Szerintem itt az lehet a dolog, hogy a Pidgin és Emenese alatt nincs implementálva a p2p. Valamit olvastam is, hogy az aMSN alatt ugye jó, az új emesene is erre építkezik, de egyelőre ők sem teszik bele a p2p-t. Úgy néz ki, hogy Linux fronton csak az aMSN támogatja megfelelően.
  • precision
    nekem is átírja az emesene mindig a nick -emet, utánagugliztam, van vhol egy xml file amiben tárolja a nicket, ott át lehet írni elvileg, de nagyon macera, meg egy idő után így is visszaírja magától... szal inkább nem is foglalkoztam vele
  • precision
    cvk -t én is ismerem, anno a nasara is járt :)
    engem se zavarna az angol, max az ékezetek miatt... csak a z y miatt néhány jelszavamnál gáz, hogy ugye ott nem látom mit gépelek, fel van cserélve az z/y és anyázok hogy mér nem fogadja el a passwordöt :D
  • MerlinW
    Tessék (tar.gz, winzip, winrar is kitömöríti):

ubuntu-9.10-desktop-i386.tar.gz
  • mumpic
    Én azt sem értem hogy miért cseszi el a nevemet mindig? Átírja az email címemre.
    Tesóm windows-on használ amsn-t, neki is elcseszi.
    Barátnőm linuxon használ amsn-t, neki nem.
    Ki érti ezt? :o
  • precision
    hát akkor kapják be :)
  • Flamer
    haha nmt :D
    amikor elkeztem linuxozni.. :D volt egy irkes user nevezetes cvk (gondonolom itt többeen ismerik a nevét) na és enegme meg ő oktatott .. :D ilyen noob kérdésekkel bonbáztam énis hogy miafaszomér nem magyar ha azt telepitettem és stb.. :D
    aztán amikor ltelepitettme egyet elkeztme irni egy kis txt.. :D
    kb az összes cucc amit használok vagy hibát talátlam telepitéskor annak a megoldását meg csomagkot nevét meg ijen kis szarokat összegyüjtöttem és amikor telepitek előveszem :D
    kb verzionként bővétem.

most yár itt:
    # 2009.09.19. - $000013
    169 sor de vannak benne sorközök :D tökhasznos. na. és ebben votl még benne ez a nyelv cuccos is :D ezmár turin. ne mtudom mér kurodik el. :| mellesleg éln tb-s is átment angolba de észrese vettem csak multkor szoval inkább maradt ugy:D végülis megy az angol is :D
  • MerlinW
    Fene tudja. Lehet MS korlátozza a 2rd party klienseket:) Kinézem belőlük:)
  • precision
    én úgy olvastam hogy pl a pidgin saját servert használ, a többinek nem olvastam utána
    de ha mindegyik ugyanazt használja, akkor miért van az hogy windows live messengerben megvan a max (közeli) sebesség, itt meg annak kb az 5% -a :)
  • HiPPoNaX
    Nezd vegig a compiz beallitasait es engedelyezd az erre szolgalo plugint!
  • krisz940122
    na már 3 dimenziósan fordul az ablak de még nem úgy mint a videón hanem teljes képernyősen fordul.tehát az ablakok nem távolodnak el.
  • MerlinW
    Mindegyik MSN program MSN szerveren keresztül küld. Ha nem felel meg, regisztrálj egy "publikus" Gmail fiokot és használd a 6+GB-os tárhelyét.
  • precision
    akkor nálam nemtom mi volt az amsn -el, ugyanolyan fos volt a fájlátvitel mint a többin
    pedig jó az uploadom, meg a havernak is jó aki nekem küldött... windows alatt teljesen jó volt a sebesség

na hát akkor megvárom ezt az új amsn -t vagy emesene -t, thx az info -t
  • Ability
    aMSN nekem gyors volt, 350-el tudtam küldeni. Egyetlen baja, hogy marha ronda, de készül már a natív változata, ami nem ilyen csúnya multiplatform toolkitre épül. Készül az emesene 2.0 is, már van kipróbálható alfa verzió, jónak ígérkezik, de még nagyon messze a véglegestől. Ez az aMSN technológiájára építkezik, csak ráhúznak egy -- egyelőre -- szebb GUI-t.
  • precision
    Tudtok ajánlani egy olyan msn klienst, ami p2p módon oldja meg a fájlátvitelt, és nem vmi külső server közbeiktatásával? Mert amiket próbáltam mind ilyenek, és kb 2-3 kb/sec -el csorog át az adat. Azért az durva hogy egy mp3 is fél órán át jön :D

Amiket eddig próbáltam: pidgin, amsn, emesene, galaxium messenger
  • JagFater
    Hát ha megteszed, nagyon megköszönöm.
    Sima desktop 32bit kellene.
  • MerlinW
    Tömöríthetek neked egyet. Melyik legyen? Desktop, server, 32 vagy 64bit?
  • MerlinW
  • JagFater
    Proxy van, le sem tudom tölteni.
    Semmi, csak http.
  • precision
    mielőtt elmented, nem lehet átnevezni a file -t?
    vagy már fel sem jön a mentési ablak?

torrent és ftp is kilőve?
  • JagFater
    Egy kérdés.
    Valamilyen tömörített formátumban szeretném letölteni a 9.10-et. Tudtok ilyen linket?
    .iso-t nem tudok melóhelyen leszedni.
  • precision
    megint előjött a recsegés...
    úgy néz ki meg kell barátkoznom vele? :( engem hihetetlenül zavar
    pl msn -en ír vki, ugye akkor hang jelzi, ha épp inaktív az beszélgető ablak, és a hangal egyidőben egy 'pukkanás'