11431
Ubuntu Linux
  • DARYL
    "glxinfo | grep rendering"
    mit ír ki?
    ----------------------------------------------------------------------------
    daryl@daryl-desktop:~$ glxinfo | grep rendering
    libGL error: open DRM failed (Operation not permitted)
    libGL error: reverting to (slow) indirect rendering
    direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
    daryl@daryl-desktop:~$
    -------------------------------------------------------------------------------
    A driver ami volt,az eredeti amivel telepitődött a rendszer.Most rákattintottam a *szürke* driver aktiválásra, leszedte és telepitette.még nem merem ujrainditani a rendszert, mert mindig az történik,hogy amikor be akarok bootolni (nem a recovery modba) akkor a HDTV-m amit monitorként használok (1360x768 60Hz) csak annyit ir,*nem támogatott üzemmód*...és még nem vagyok annyira jó,hogy recovery módban sikeresen tudjak megoldani dolgokat.
  • Aquir
    Én már mindent kipróbálok:)
  • Aquir
    Ezt írd le lépésekben.
  • MerlinW
    Ez nem neked szólt:D
  • MerlinW
    Vedd ki az indítópultból és reboot.
  • Aquir
    A vízfelkapás a te nézőpontodból él, én logikailag előtte elmondtam hogy csak megálltam megnézni miket tartalmaz (mint windows-on), és nyiván nem rokkant vagyok, ezért felesleges ez ellen írni, tovább fejteni, stb. Ez no offense.
  • Aquir
    aquir@Aquir:~$ glxinfo | grep rendering
    direct rendering: Yes
    aquir@Aquir:~$
  • MerlinW
    Jól van már na, nem kell felkapni a vizet. Sok volt a VGA siralom az utóbbi időben, sokan vagytok, keverem a témákat, én is ember vagyok.
  • Aquir
    megjelenik a témák beállítása, meg a kisegítő lehetőségek (nyilván már a felső panelon). Nem változik a login

aquir@Aquir:~$ sudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties

(gnome-appearance-properties:2044): Gdk-CRITICAL **: gdk_display_sync: assertion `GDK_IS_DISPLAY (display)' failed
  • MerlinW
    glxinfo | grep rendering

mit ír ki?
  • Aquir
    megnézzük
  • Aquir
    Figyelj, leírtam hogy most megálltam és megnéztem, el lehet képzelni hogy valaki megnéz valamit, felesleges volt ezt leírnod.

k.
  • MerlinW
    Bocs, most látom, hogy mi a konkrét probléma.

próbáld ezt:
    sudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties

Iletve az Admin/indítópult-ból vedd ki az akadálymentesítés szervízt.
  • Aquir
    De azért elismerheted, hogy ez nem elegendő ok hogy "nem tudom te mit csináltál" mert ez az ubuntu, az alap Ubuntu, screenshotokat is szívesen linkelek problémákról lépésenként (kivéve erről mert nem lehet screenshotot készíteni loginben, de fölösleges mert leírtam kellően), főleg ha én ügyködtem.

De nem, nem ez történt, nem tettem semmi extrát rá, innentől úgy kell kezelni, hogy az Ubuntuval van esetleg gondod (meg nekem is), nem velem.
  • MerlinW
    Izé... a kisegítő lehetőségek a gyengén látók, rokkantak, balkezesek, színtévesztők, stb számára vannak. Neked az remélhetőleg nem kell. Ha rendszerszintű dolgot szeretnél, akkor azt a recovery mod-ban tudod elérni.

GDM kinézetének megváltoztatását átvariálták, régebben lehetett az admin menüből, most nem tudom, nem szoktam variálni. gnome-look.org-on van sok leírás hozzá.

• Aquir
    Azért én egy értő felhasználó vagyok, más nem asszociál annyit mint én, csak hogy ha a rendszernek van egy kivédhető vagy érdekes mechanizmusa, ami nem egyértelmű, viszont nem kellene hogy ez történjen, azt azért maximálisan meg lehet érteni már elnézést.
  • Aquir
    De van egy jó ötletem. Te is Ubuntu 9.10-et használsz nem?
    Próbáld ki :) Basszus azért elismerheted hogy többet nem lehet erről mondani.

Menükben a loginre csak alap beállításokat lehet tenni, de hogy átváltoztatni a skint (mert nyilván felvett új megjelenést) külön ott, ilyet még nem láttam..
  • Aquir
    Na de most tényleg: ennyit csináltam
    Alap ubuntu alap beállításokkal. Login képernyőn kisegítő izék közül a contrast. És most fehér.

Ez a login képernyő, semmi több
  • MerlinW
    Ismét fogalmunk sincs mit csináltál. Lépésről lépésre, írd le mindig, mit mikor hova. Hibaüzenetekkel, logokkal, mindennel. Különben csak sajnálkozva bólogatunk.
  • Aquir
    Na, megint van egy kis gondom. A bejelentkező képernyőnél megálltam és megnéztem most milyen kisegítő lehetőségek vannak alul. Ezzel nem lenne baj ha az "Enhance contrast in colors" állításával a panel és a login ablak fehéres virító színt nem vett volna fel, amit az említett dolog visszaállításával sem lehet eltüntetni.

Ezzel most egyszerűen semmit nem tudok kezdeni.
  • Ability
    AIGLX alatt én is erre gondoltam, nincs hardveres 3D gyorsítás. Az XGL megy Ati-val is elvileg, régen Ati 9600XT karival nyomattam még Beryl alatt. Régi szép idők. :) Nvidia érdekes egyébként, mert elvileg náluk van egy "harmadik mód", az NV indirect rendering, nekem compiz most is ezt írja ki. Ami egy kicsit félreérthető megnevezés, de NV-nél valami másfajta módon rederelnek, ami szintén XGL alapú, de... a részleteit nem tudom. Ez is egy emlék a múltból, anno a Beryl "3 fokozatban" tudott működni. AIGLX, XGL és NV.

A hibának meg utánanéztem gyorsba, mindenhol azt írják, hogy külső/többmonitoros rendszereknél jelentkezik, a lentebbi parancs mindenkinek megoldotta a problémát. Attól függetlenül nem ártana egy normális driver, lehet alapból csak ez utóbbi megoldaná a helyzetet.
  • MerlinW
    "Felajánlotta most is az aktiválni való szürke drivert (ATI/AMD proprietary FGLRX),de egyelőre nem foglakozok vele (mivel mindig összeomlik a rendszer telepités és bootolás után,ha azt telepiti)"

Amíg nem foglalkozol vele nem lesz hw-s gyorsítás. Ezt már leírtam. Mi az hogy összeomlik, pontosan mi történik? Ha össze is "omlik" mindent logol a rendszer, recovery modban meg tudod nézni mi a gond.

Tehát, ha segítséget szeretnél, pontos hibaüzeneteket kérünk, a /var/log-ban mindent megtalálsz.

Ability: xgl asszem Nvidia-s, az ATI fglrx-et használ (nálam pl egy xgl csomag sincs fent. Sőt ATI esetében célszerű lepuszolni, mert gondot okozhat). Amire te gondolsz az az fglrx-legacy. Daryl-nak HD4870-e van, mennie kell.
    Ismétlem önmagamat: először aktiváljuk a zárt meghajtót, ha az jó, mehet az hivatalos ATI driver. Ha a zárt meghajtó nem megy, másik sem fog.

AIGLX teljesen normális ebben a szituban, hiszen nincs aktív zárt meghajtó.
  • Ability
    Nyomj egy ilyet terminálba, lássuk mi lesz:
    "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg"
  • Ability
    Nem követtem az előzményeket, de milyen driver van fent? Mert hogy AIGLX-et akar használni rendernek, ami erősen utal arra, hogy nincs hardveres gyorsítás, vagy csak korlátozott. Ez az Xserver része, elvileg a procit használja rendernek. Míg az eredeti cél a VGA felhasználása lenne, ami tehermentesít, jobb minőségben renderel. Ennek a neve: XGL.

A rendszer "jobb esetben" a rossz driver miatt omlik össze, jobban mondva csak az X-et repíti el, a rendszert nem. Emlékeim szerint az fglrx a régi, nemhivatalos Ati driver, régebbi kártyákhoz ad támogatást. A hivatalos AMD driver pedig csak az újakat támogatja, elvileg a HD sorozat kezdete óta. Ubi repóban nem tudom melyik változat van fent, a tiédhez nagyon hasonló kártyánál ("a kistestvérénél") nekem manuálisan a legújabb hivatalos AMD driver gond nélkül ment.
  • Ability
    A kérdés hogy van-e erre igénye az egyénnek. Nekem elegem lett abból, hogy a bejelentkezés utáni 5-10 percben is használhatatlan volt a rendszer egy erős gépen, miközben "a program nem válaszol", vagy "váratlan hiba történt", mialatt pedig a windows explorer összeomlott, a vinyó pedig állandóan darált. Linuxon nincs ilyen, a merevlemez tartalma nem tördezik, a rendszer tiszítja magát, stb. Nem mondom, a Windows sem szar, sőt, kényelmes és univerzális, de azért mégis irritálóan hat az emberek legtöbbjére. A nyílt forrású alkalmazások is nagyon fejlettek, DX9-ig az OpenGL+linux kombó sokkal kedvezőbb, erőteljesebb, folyamatosabb, kevesebb terheléssel. A DX10-11 pedig technológiai szemmel tényleg nagyon fejlett, de az OpenGLv3 is kínál közel ennyit, általában hatékonyabban. Elég sok nagynevű játék is létezik linuxra, nincs nagy választék, de azok jól futnak, pedig a linuxos VGA driverek sem tökéletesen kiforrottak olykor. Itt van az OpenCL, az Apple találmánya, szerintem zseniális, univerzális. Igaz pénzes nagyvállalat fejlesztette ki, de nyílt szabvány, ingyenes, nincs korlátozó hatása. Itt van az MPlayer, amihez sosem csináltak rendes, minden beállításnak helyt adó GUI-t, mégis nagyon fejlett. OSX-en egy banda csinált neki rendes GUI-t. [URL=http://grab.by/1lTU]Eredmény #1[/URL], [URL=http://mplayerosx.sttz.ch/screenshots/fullscreen.png]eredmény #2[/URL], további eredmények. Szép, kényelmes, jól működik. Szóval van jövője ennek a "piacnak" is.
  • DARYL
    32 bites Win7 mellé végre feltettem a nem Wubi-s 64 bites Ub. 9.10-est.
    Update után, reboot és egy compiz-check-et nyomtam:
    ----------------------------------------------------------------------
    daryl@daryl-desktop:~$ ./compiz-check

Gathering information about your system...

Distribution: Ubuntu 9.10
    Desktop environment: GNOME
    Graphics chip: ATI Technologies Inc RV770 [Radeon HD 4870]
    Driver in use: radeon
    Rendering method: AIGLX

Checking if it's possible to run Compiz on your system...

Checking for texture_from_pixmap... [ OK ]
    Checking for non power of two support... [ OK ]
    Checking for composite extension... [ OK ]
    Checking for FBConfig... [ OK ]
    Checking for hardware/setup problems... [FAIL]

There has been (at least) one error detected with your setup:
    Error: Software Rasterizer in use
    ---------------------------------------------------------------------------
    Felajánlotta most is az aktiválni való szürke drivert (ATI/AMD proprietary FGLRX),de egyelőre nem foglakozok vele (mivel mindig összeomlik a rendszer telepités és bootolás után,ha azt telepiti),

----------------------------------------------------------------------------
    Beteszem ezt is hátha segit:

daryl@daryl-desktop:~$ sudo lshw -C display
    [sudo] password for daryl:
    *-display UNCLAIMED
    description: VGA compatible controller
    product: RV770 [Radeon HD 4870]
    vendor: ATI Technologies Inc
    physical id: 0
    bus info: pci@0000:01:00.0
    version: 00
    width: 64 bits
    clock: 33MHz
    capabilities: pm pciexpress msi bus_master cap_list
    configuration: latency=0
    resources: memory:d0000000-dfffffff(prefetchable) memory:fe7f0000-fe7fffff ioport:b000(size=256) memory:fe700000-fe71ffff(prefetchable)
    ----------------------------------------------------------------------------------
    A saját *gyerek* pedig

Antec 300
    PSU BFG Tech ES-800
    MB.MSI P45D3 PLATINUM
    CPU.Intel Core2 Quad Q9550 / Scythe Mugen2
    RAM.Corsair DDR3 4GB 1333 MHz
    VGA.MSI ATI HD4870 1GB OC
    stb.

• Aquir
    Mondjuk már abban simán kényelmes hogy fél órán belül már lehet használni a rendszert, és utána semmi többszörös újraindítást igénylő szoftvertelepítéseket nem kell véghezvinni, néztem is hogy hang is van, DVD író, lejátszó, OO, Gimp, puff minden a helyén :) Mondjuk volt hogy firefoxnál / chromnál valami miatt nem tudtam az iwiw belépés gombját megnyomni, és Enter-re se reagált, semmi különösebb oka nem volt, tudtam hogy kezelnie kéne a böngészőknek, esküszöm egyszerűbb volt a rákérdezés helyett akkor még egyszer felrakni a rendszert :)) akkor persze gond nélkül ment. És még egy ilyen után is gyorsan a helyére tudom már tenni mi hogy volt, ahogy én magamnak berendezkedtem, gyorsan helyre lehet kapni :)
  • Ability
    ... és te még az elején vagy. :) Nekem is több nekifutásom volt, többféle géppel, aztán mindig visszaszoktam Windowsra valami miatt. Évekkel később is fogsz új dolgokat felfedezni, új programokat, megoldásokat. Nem feltétlen indul könnyen, de idővel és ráfordított kitartással az ember elégedett lesz, végeredményben teremt magának egy kényelmesebb, megbízhatóbb rendszert. (Y)
  • Aquir
    Hát igen, nálam is a szabad szoftverekkel, aztán ezzel a szellemmel kezdődött. Már untam a Word hibáit, meg azt mondtam magamban minek töltsek le megint Photoshopot, kipróbálom azt a Gimpet. Ingyenes. Meg ezeket a programokat nem hiába csinálják, szimpatikusak. Nézegettem az fsf.hu alapítványt, mert a windows-os Openoffice logójában benne szerepelt. Több helyen láttam Ubuntut, aztán szilveszterkor valaki egy bekapcsolt gépén (az úgyis távol lévő felhasználójának különösebb engedélye nélkül) kattintgattam ide oda rajta, már nem is emlékszem mit néztem. Aztán vizsgaidőszakban minden fontos fájlt rátettem a külső tárolómra, (aztán igaz letölthetném, de)aztán hiába volt Győrben az eddig használt Xp telepítő cd, már nem nagyon érdekelt mert mondtam magamban ígyis úgyis a továbbiakban az Ubuntut használom. Aztán itt vagyok.
  • Ability
    Hogy kicsit bővebbek legyünk:

Egyrészt ingyenes. Van pár fizetős distro, de ott is inkább a támogatást kell megfizetni (kérésre írnak külön drivert, stb), általában ingyenes, a linuxra fordított kiadási költségek minimálisak vagy nulla. Másrészt erre tervezték őket, stabilak, sosem omlanak össze, megbízható, jobb teljesítményt adnak, jobban gazdálkodnak vele, nem lassulnak, állandó működést tudnak garantálni. Erre a célra egyébként a BSD-k és a többi *NIX rendszerek is nagyon jók. Az Apple-t sok kritika éri, sokan idegenkednek az OP-rendszerüktől, az OSX-től. Ugyanakkor mindenki elismeri, hogy szép, kényelmes, könnyű használni, sosem találkozol hibával, megbízható, nem kell szarakodni driverekkel, egyszerűen csak működik és kész. Az is egy BSD leszármazott például. Tehát ez mutatja a *NIX rendszerek univerzális képességeit.

Felhasználói oldalról: sok ország kísérletezik a teljes linuxra való átállással. Oktatás, iroda, stb. Sokat hallani, hogy ez többre jön ki, mintha lepaktálnának az MS-tal, de ez maximum rövidtávon igaz. Kevésbé ismert, az embereket oktatni kell, sok "rendszergazda" nem boldogul velük. Ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy az egész ingyenes. A linux is ingyenes és a ráépülő szoftverek is. Ez egy "eszme", szabad szoftver, mint ingyenes, terjeszthető, nyílt forrású, módosítható programok. Sokkal nagyobb potenciál van benne, csak nincs mögötte marketing, illetve bőséges anyagi támogatás. Ezért napjainkban pl. az Ubuntu egy nagyon jó kis rendszer, de mégis hiányérzeted lehet, mivel sok program helyett alternatívákat kell keresned, esetleg szegényesebb a választék, de ugyan úgy vannak nagyon jó megoldások. Illetve mivel hogy nem igazán populáris, így sok gyártó nem igazán ad saját termékei támogatására linux rendszereken. A nagy gyártókkal mint NV, AMD, stb nincsen gond, sőt, például az Intel rengeteg pénzt beleöl a linux fejlesztésébe. Egy nap talán elérünk oda, hogy bárkinek, bármilyen gépre merném ajánlani. Minden év elején kikiáltják, hogy ez lesz a linux destop éve, de egy darabig még biztos nem lesz az. Emelett azt is ki merném jelenteni, hogy nem szenved semmilyen hiánytól vagy kényelmi megoldástól, egyszerűen csak "más".

Amiért én használom: teljesen legális és ingyenes. Az Ubuntut ha kéred, akkor kipostázzák neked az UK-ból eredeti lemezzel és pár extrával. Ingyenes a rendszer, nem kell fizetned az anyagköltségekért vagy a szállítási díjért. Megrendeled és egy szép napon a postaládában találod, még átvenni sem kell. :) Emellett minden program ingyenes rá. MS Office-ra van sok alternatíva, van az OpenOffice, ami szintén okos kis program, szintén ingyenes. Erre egyébként sokan külön GUI-t fejlesztenek, szóval van többféle (esetleg kényelmesebb és látványosabb) megoldás is. Nem kell fizetned félmillát egy legális Photoshop-ért, mert a GIMP-pel ugyan úgy lehet dolgozni - szintén ingyen. Szóval az egész rendszer és ráépülő szoftverek ingyenesek, azok is, amikért Windowson fizetni kellene, nem is keveset. Emelett megbízható, gyorsabb, sőt nekem a teljes átállás után kényelmesebb is. Az egésznek moduláris felépítése van, sokféle változat létezik, sokféle felülettel. Mindenki eldönti mi tetszik neki, bár ez a sok esetben nagy különcködés talán hátráltatja a fejlesztést is, mindenki a saját útját járja. Plusz gyorsan fejlődik, rendszerszintű frissítéseket kapsz állandóan. Windowson havonta kiadnak 2-3 biztonsági frissítést, újdonságokat, új fícsőröket nem kapsz. Ha ez kell neked, akkor fizess a következő változatért. Linuxon ez líneáris, folyamatosan ingyen adják a frissítéseket, amik nem csak biztonsági célt szolgálnak, de a programok is maguktól frissülnek, újdonságokkal tele. Ubuntunál is vannak kiadási ciklusok, itt is vannak, amik csak az új verzióban érhetőek el, de ugye a frissítés ingyenes, ráadásul gyors és megbízható. Kijön egy új változat, az update-manager szól neked, hogy van ez a lehetőség. Rányomsz az okéra, 30 perc alatt le is tölti + fel is telepíti, majd a telepítés végén mintha mi sem történt volna, használhatod tovább a rendszert ahogy előtte, vagy a telepítés ideje alatt. Amikor kedved tartja nyomsz egy restartot, majd utána az új rendszer fogad problémamentesen.
  • Aquir
    Úgyhogy most röviden számot vetek.

Meg kell mondanom az indítási idő, böngésző, office, msn stb. és maga a rendszer használata nagyon jó, minden egyszerű és kezelhető, nem fagy le, gyors!, és szó szerint imádom a használatukat.

Amik a windows felé húznának a speciel windowsos játékok, amikkel személy szerint platformtól függetlenül egyre kevesebbet szándékoznék foglalkozni, a másik a be nem lőtt tv tuner, amivel jóformán csak a heti hetest nézném meg, és egyébként elintézhető.
    Más most nem jut eszembe. Talán a megszokott dolgok windowson amik sitty sutty használhatók.
    Egyébként én magam is kissé változtatás előtt állok, ezzel kapcsolatban állhatnak a mostani szándékaim. Mindenesetre sosem akarok annyira elkényelmesedni, hogy csupán nélkülözhető dolgok miatt lemondjak erről a mostani irányról.
  • Aquir
    A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik :)
  • MerlinW
    5 éves Ubuntu user, 12 éves pingvin user:)
  • Aquir
    Én nem használok ilyeneket :)
  • mumpic
    Vehehe. :)
    Nem jelent semmit. :)
    Hónapok után is könnyen meg lehet utálni bármit. :)
    Nekem az Arch-ból fél év után, a Siduxból 3 hónap után lett elegem. Közben kétszer az Ubuntut is elkívántam a halál f@szára, de most megint ubizok. :)

Csak hogy fenntartsam a lelkesedésedet. :D
  • Aquir
    14.-e   [1 hónapos Ubuntu user] :)
  • MerlinW
    A hivatalos oldalon rendelhetsz, és házhoz szállítják. Jó magyar forintos megoldás nincs. Ha Te nem tudsz, csak van valami ismerősöd aki tud online utalni. Illetve a bankok olcsóért biztosítanak neked virtuális Master kártyát, vagy hasonló online alkalmas számlát. A mai világban, megéri begyűjteni egy ilyet, sok jó dologhoz - akár olcsóbban - hozzá lehet jutni külföldről.
  • Panzermeyer
    Egyébként vannak ezek az Ubis reklámtárgyak (pólók, bögrék, stb), ezeket idehaza meg lehet valahol vásárolni? Mert nem nagyon találtam már róla csak régi infókat. Esetleg külföldről postai utánvéttel jó magyar Forintban fizetve? - Bár lefogadom így biztosan nem :(
  • MerlinW
  • Panzermeyer
    Sikerült megoldanom az aMSN-es fájlátvitelt is. Ott annyi volt a gond, hogy engedélyezni kellett a Port Forwardingot a routeren a 6891-es porttól, mert ez és a soronkövetkező portok vannak használva a fájlok átküldésére. Minden nap tanul vmi újat itt az ember :) Külön jó pont, hogy a tescos kamerámat alapból fel van ismerve, nem kell semmit telepítgetni.