Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mumpic
Kezdem gáznak érezni, hogy mikor mielõtt nekifogtam az elsõ linux telepítésemnek, egy hetet rászántam hogy kiolvassam az intertet a témáról.

Palinko
1. 9.10, igen

2. szükséges ez:
ha x86 (32 bites rendszert telepítesz)
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/linux64-radeon-prer200.aspx
ha 64 bitest akkor ez:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/linux64-radeon-prer200.aspx

3.firefox, gedit vagy openoffice, brasero, vlc, rhythmbox, van alapból tömörítõ vagy a rar tölthetõ, vírusvédelem nem kell, pidginnel helyettesíthetõ, de amiket írtam a legismertebbek vannak ezeknek alternatív megoldásai, ha egyik nem tetszik. pl pidgin helyett sokan az aMSN javasolják, vagy rhythmbox helyett amarok vagy más, de te is kitapasztalhatod majd.

4. játékok a legbonyolultabb kérdés, és kezdetekben nem ajánlom hogy játékok futtatásával kezd, de itt van az én tapasztalatom.
elsõ követelmény egy erõsebb gép, hogy szépen fussonak a dolgok. ha egyszerûbb játék virtual box alatti windowson is mehet akár, de legjobb megoldás a wine. wineval csak egy baj van, sokat kell állítgatni és tapasztalni, még nekem sem megy rendesen. Live for Speedet egyszer valahogy megoldottam googlezással ment is jól, csak kevés volt az FPS, igaz a gépem sem valami erõs masina.

Szerencsére gondoltak a kezdõkre és a winehoz készítettek mondjuk úgy kiegészítõ programot mint pl a PlayOnLinux, amivel elõre beállított filok vannak, meghatározott játékok pár klikkel feltehetõek. de ha nincs a játék a listában akkor szopóka. egyszerûbb lenne a válasz ha felsorolnád mivel játszanál, de mégegyszer említem ez a legnehezebben megoldható.
Zsolti9014
Sziasztok!

A következõkben szeretnék segítséget kérni.
Arra gondoltam, hogy (mivel a Windows XP elég gyakorta idegesít fel), kipróbálnám a Linux valamely verzióját.

Kérdéseim a következõk (nem igazán vagyok otthon Linuxban, ezért igen amatõr kérdések is lesznek):

1. Mely verziót érdemes használni, van-e magyar nyelvû?

2. Szükséges-e, és ha igen milyen illesztõprogramokat, drivereket kell hozzá beszereznem? (a gép: Asrock K7S8X alaplap, AMD Athlon XP 2600+ Barton processzor, 1 GB RAM, 40+80 GB winchester, ATi Radeon 9200 SE 128 MB videokártya, Pioneer DVD-író).

3. Milyen programokkal megoldhatóak a következõ mûveletek: webböngészés, szövegszerkesztés, cd/dvd-írás, filmezés, zenehallgatás, tömörítés, vírusvédelem, és a többi gyakran használt programot mivel helyettesíthetõ (pl. messenger)? Úgy tudom, hogy a Firefox, Avast pl. vannak linuxos kiadásban is.

4. Mi a helyzet a játékokkal? Milyen játékok vannak Linuxra, és mely Windowsos játékok futtathatók Linux alatt. És hogyan?

Még egyszer elnézést az esetleg túl bárgyú kérdésekért, és elõre is köszönöm a válaszaitokat!

Hajrá Magyarország!

bocsánatot kérek csak azt hittem már elfelejtettetek😄 köszi

Palinko
azért ha nem kapsz választ 40 percen belül nem kell zaklatni minket mert pipák leszünk 😄

elvileg kéne legyen olyan hogy megjegyezze a jelszót partíció csatolásnál. ilyen kis checkboxot keress
hm?

hogy lehetne azt megoldani hogy ne kérjen mindig jelszót akkor amikor belépek az egyik meghajtóba? mindig kéri a jelszót és ez egy kicsit idegesítõ.elõre is thx

ez is megoldódott 😄

Littlepig13
öhm halee
az lenne kérdésem h szoftver hozzá adós cuccban van egy olyan dolog h "Ubuntu korlátozott extrák" ezt érdemes telepíteni? vagy egyáltalán ez mire jó?

I understand now. Even if i must take the devil\'s fruit, I must gain power. I\'am an avenger...

na már sikerült megoldani😊 am hogy lehet magyarositani az ubuntut?mert a programok magyarok de maga a rendszer angol.pl.bal felsõ sarokban applications, places,system van.a komtár is ûtrash.ezeket vagyis az egész op rendszert hogy lehet magyarrá tenni?

na beírtam és kér egy jelszót egy sorral lejjebb de nem tudok írni semmit mert ahogy írnék vmit nem ír semmit,lécci segítsetek.elõre is köszi

zeli
Tényleg Ability, thx a tippet, elfelejtettem reagálni. 😄
Ezt a bétát nem tudtam feltelepíteni, mert 64 bites verzióm van, de volt ott egy 64 bites forma, azt megnézem.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

zeli
a terminálba...Alkalmazások/kellékek menüben találod.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

nana álljunk meg egy szóra.kb annyira értek eddig az ubuntuhoz hogy nézzem.😄 tehát hova írjam be?😄

Palinko
próbáld meg a sudo pppoeconf parancsot terminálba. ott állítsd be a jelszót meg a felhasználót.
kéne megint egy kis segítség.felraktam a 9.10-es ubuntut kb 10 perc alatt meg is volt az xp mellé.de vmiért nincs internet.nem tudom hogy kell beállítani.t-online-os jelszós felhasználós adsl netem van.hogy tudnám beállítani? mert addig semmit sem lehet frissíteni.elõre is köszi

aha köszi a segítséget.

Palinko
király 😄 én már gondban lennék ha ennyi mindenre kéne szétosztanom 😄 így is tippelek hogy kábé mennyi prorgamot rakok fel és kábé mennyi adatom lesz. és gondolom a módszereddel még a programok is megmaradnak amit feltettél, és az eszközeid beállítása is megmarad. ez pozitív, de a sok frissítgetés nem tesz be a programoknak? vagy a rendszer alapjában lévõ programok is frissülnek? sok hülye kérdést vet fel bennem ez a módszered. bár biztos ez a legjobb ha már használod 😊
tobias88
Msn-ben én valahogy nem találtam meg a megfelelõt, így maradt az ebuddy! Valamelyik néha nem csatlakozott, másikban csak a bejelentkezetteknek lehetett írni, megint másik meg bûn ronda volt!
MerlinW
skype, msn (pidgin, Empathy, aMSN, emesene) firefox van, nero is, de ugyanúgy fizetõs (nero linux). Van helyette Brasero.

A Windows-os programok 99%-ra van alternatíva.

[merlinw.org]

oké😊 köszi.az igaz hogy sok program nem fut alatta? vagy van ezekre vmi megoldás hogy fusson? a fontos nekem pl a skype msn firefox nero stb.

MerlinW
Hogyne lehetne. Beteszed a CD-t és telepítred, mint a Windowst.

[merlinw.org]

MerlinW
Nekem így van, de ezt most nem akartam ecsetelni egy kezdõnek😊

Nekem egyébként így néz ki a partícióelosztásom:

/
/boot
/home
/root
/usr
/var
swap

[merlinw.org]

Littlepig13
halee ismét én egyik pillrõla másikra nincs hangom és elvileg bevan dugva minden egy leállittás után már nem volt semmi : /
alaplai integrált valmim van asszem

I understand now. Even if i must take the devil\'s fruit, I must gain power. I\'am an avenger...

félreértés történt 😊 az ubuntu mellé nem akarok xp-t.csak ubuntut akarok.úgy lehet? 320 gb-os winyó meg csak elég 😊a 320 gb ból kb 220 giga szabad 😊

Palinko
igen elsõ telepítést így jó csinálni, de ha komolyan akarod használni érdemes külön / és /home csatolási pontot létrehozni a swap mellé.
MerlinW
10k egy 500-as hdd...😊

[merlinw.org]

Sziasztok!

Vásároltam egy asus laptopot, és még nincs rajta semmi, csak Red Flag linux. TErmészetesen Ubuntu fog majd rámenni, meg win.
Viszont mielõtt ujratelepíteném, szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet Rábírni a REd flag linuxot a grafikus felületre.

UGyanis, amikor bejelentkezek, akkor csak konzolos mód van, és neten láttam, hogy grafikus felülete is van.

köszönöm

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

Flamer
ez csak akkor szivás ha már nincs nem használt hej a vinyon 😄

http://loal.atw.hu

MerlinW
Hogyne lehetne. Csinálsz egy ~10-20GB-os és egy 1GB-os partíciót az egyik lemezedre és odatelepíted. 1GB-osra a swap-et. Windows marad, bootmanager-be bekerül.

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Particionalni kell a winchesteredet es semmi sem fog elveszni.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

most xp van és nem lehet úgy feltenni az ubuntut hogy nem vesszen el semmi a másik meghajtóról?

MerlinW
Tényleg gyors és nem kell vírusirtó. A telepítése nem nehéz.

[merlinw.org]

csõsztök.mi a véleményetek az ubunturól? tényleg gyors és nem kell vírusirtó? a telepítése nehéz? elõre is köszi a segítséget.

Ability
Adobe Labs oldal - 10.1 x64 beta flash telepít.
zeli
Az miért van, hogy néha a flash beszarik ?
pl.: nézek egy youtube-videót, és néha nem lehe tleállítani, smemi gombra nem reagál....k*rva idegesítõ...már újretelepítettem a flasht, de nem tudom mi a gáz..
(nem csak a youtube szar)

Littlepig13
köszönöm már megvan 😊

Ability
Felteszi magától, szól is érte. A Rendszer -> Admin -> Zárt meghajtók alatt találod.
Littlepig13
elsõ kérdéseim közé tartozna h a drivereket automatikusan telepíti vagy fel kell raknom pl a VGA driveret? (nvidia 8600)

Littlepig13
hali
asszem túl vagyok elsõ Ubuntu telepítésemen és fut megy minden normálisan 😊

MerlinW
Jó kérdés. Jaunty-val szépen dolgoztak az ATI driverek. Karmic szépen dolgozik a repo-s driverrel (asszem 9.9 vagy 9.10 van benne). 9.11 Windows-on is bugos itt-ott. Lényeg, hogy Karmic-ra még nem telepítettem ATI driver-t mert nem volt rá szükség, ami jön a forrásból zárt, azzal nincs semmi probléma, megy vele minden szépen.

Miután Linuxon kevés maintream játék van, nem feltétlenül kell naprakész driver-eket használni, fõleg most hogy az Ubuntus zárt is stabilan mûködik.

Még annyit, hogy a "lag"-ot okozhatja az is, ha simán telepíted a meghajtót és nem forgattatod a telepítõvel Ubuntu kernel alá (van rá opció a custom install-nál, illetve a script amit írtam az is így csinálja).

[merlinw.org]

MerlinW
Köszi😊

[merlinw.org]

Flamer
haha! welcome back!

Ability
Merlin: Az ATI/AMD VGA driverek mennyire szeretik Compiz-t? Mert úgy olvastam, hogy most szépen támogatják, a Karmic-ot is lazán megeszik, viszont haver gépén ilyen ablak "lag" jelentkezik. Tehát átméretezésnél, maximalizálásnál, illetve minimalizált programok visszaállításánál megáll pár másodpercre az egész, aztán szépen, folyamatos animáció mellett gond nélkül visszaáll. Egy 4570-es mobility kariról van szó, a teljesítménnyel nincs gond. Repós és legfrissebb gyári driverrel is ugyan az van. Után olvastam az egésznek és csak úgy emlegetik hogy "backfill" bug, elvileg az X-bõl vettek ki valami cuccost és amiatt jelentkezik a hiba. Mindenhol ugyan azt írták: meg kell patch-elni az X-et. Megcsináltam, probléma eltûnt, gond nélkül a legnagyobb rendben megy minden. Csak nem tudom, hogy ez mennyire általános, várható-e javítás, esetleg disztró specifikus-e (ahogy néztem elõzõ kiadásoknál is volt hiba). Kicsit irritáló lehet, hogy ha repón adnak ki xorg frissítést akkor kezdõdhet elõlrõl a procedúra?
MerlinW
Kis szerencsével nem lesz szükség driver-re. Ha kellene is csak hálókártyához kell majd. Azt pedig google.

[merlinw.org]

császtok.acer laptophoz ha rárakom az ubuntut hol találok drivereket?mert az acer honlapján csak xp hez és vistahoz van.elõre is köszi a választ.

Flamer
http://www.adminschoice.com/docs/crontab.htm#Crontab%20file

http://ss64.com/bash/crontab.html

és még sok leírás vna google-n. simán beállitható minden. beállithatod hogy játszon le egy zenét (alarm) vagy kapcsolja ki a gépet stb.

Flamer
de akkor minek van a cron 😄

Palinko
van még egy jó progi
apt-get install alarm-clock
ébreszt ha kell, idõre kikapcsolja a gépet, vagy idõre lefuttat egy parancsot stb 😊