Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ubuntu-ban nincs meg a boot/grub/menu.lst fájlom se, hogy szerkesztgessem.

De hát hová tûnt? :S

mumpic
zsír ^^

Sziasztok,
tegnap este feltoltam a HDD-én lévõ Ubi mellé egy másik linux disztribet a Pendrveomra, de nem mertem úgy csinálni, hogy a master boot system legyen, hátha elbarmolja az Ubin a laptopon, így (hd0,1)-et adtam neki, de így meg nem tudok a pendrive-on lévõ másik linux disztribucióra bootolni, egybõl az Ububuntu indul...

precision

Bazinga!

precision
jaja, nálam érezhetõen jobb lett
köszi 😊

Bazinga!

precision
te egy felhasználó vagy, sudo -val tudsz rendszergazdaként futtatni egy parancsot
de errõl már kb egy kismilliárdszor volt szó

Bazinga!

Flamer
igenigen. az jogos 😄

http://loal.atw.hu

Ability
Kétlem, hogy a kollégák Linux alatt játszanak vele, én pedig a Wine teljesítményérõl beszélek.
Flamer
montam utánnanéztme meg kollégáim tolják. nem kell leirni mijen 😄 de htx😄

akkor nincs vkinek ebben tapasztalata?

jó de az nem érthetõ igazán :S terminálba beírtam amit ott ír erre kiírja hogy csak rendszergazda teheti meg a mountolást.hát én mi vagyok akkor?

Ability
Kinézetre szinte ugyan olyan. Sebességet tekintve használhatatlan. Míg egy CS:Source teljesen jól megy, ugyan úgy néz ki, FPS szinte ugyan annyi. Azért itt a linuxos VGA driverek is keményen beleszólnak, stb...
MerlinW
Oda van írva mit ajánlanak

Elsõsorban Redhat alapú disztrókat. Redhat Enterprise, Fedora. Utóbbit ajánlom, mert RHE nem ingyenes.

[merlinw.org]

Ability
isora duplakatt és felcsatolja magától, egyéb képfájlokra CDEmu jó kis alternatíva.
Ryleh
sziasztok!
Kifejezetten egy bizonyos programot hasznalok,s szerencsére van belõle Linux alá is verzió..
nevezeteses egy igen proci/memo zabálo 3D-s progi ,,a MAYA.
kérdésem:érdemes emiatt átállnom linuxra,,,(amugy is okádok a wintõl),,es
ha érdemes,akkor melyik linuxot használjam?..
sorry a láma kérdés miatt😊

MerlinW
Gombozni nem akarok, de levettem a transzparens dolgokat is. Így jobb?

[merlinw.org]

MerlinW
Kiszedtem😊

[merlinw.org]

precision
hát igen, nekem is akadozik a design, erre rátett ez a hóesés tweak egy lapáttal 😞

MerlinW esetleg lehetne itt is olyan cucc mint a szifon topikban... a választható designra gondolok 😊 szerintem egy skin light itt is jól jönne 😊 (az iphone topikban is azt használom, mert a full lagolgat)

Bazinga!

Flamer
adblock+
letiltasz mindent és done.

mumpic
nagyon jó lett a hószállingó, de már nem tudok se görgetni, se írni :S nincs valami mód arra, hogy én a sima sg dizájnt lássam? :$

precision
na felteszem konkrétan a kérdést. megvan a vice city két iso fájlba.( wine-n megy mert néztem vidit) és megvan a wine.hogy tudnám megcsinálni, hogy menjen a vice city? ( ha xp lenne daemon tools-al bemountolnám és kész) itt mi a helyzet?

Flamer
yamáûr majdnem elkeztem lol-zoni mikor olvastam hogy l4d 2 is megy vle 😄DD de aztán olvastam hogy nem mindegy hogy 😄D

na nem azért mert én tolom csak kollégáim megvanak huzatva😄 megnéztem rola videokat😄

Ability
Neem, szinte majdnem minden megy vele. Persze én sem ajánlom, és nem igazán használható, de pl. a L4D 2 is megy vele. Más kérdés a sebesség. 😄
azt nem néztem hogy hanyas évjárat 😊köszi

MerlinW
Simán wine valami.exe és enter. Sokmindenre nem jó, a programok 1%-a indul el vele, de pl photoshop cs2-re, ill egy két régi win9x-es játékra jó.

winehq.org-on le van írva minden (link egyébként ott a fejlécben a games menüben, a többi emulátorral együtt). Még annyi, hogy lehetõleg ne 2007-es cikkekkel dolgozz😊

[merlinw.org]

már nem aktuális.sikerült megnyitni.de amikor rákattintok a fájl-megnyitásra nem történik semmi.mintha rá sem kattintottam volna.ezt miért csinálja?

kéne egy kis help.felraktam a wine-t ahogy ez az oldal is írja : http://kandurblog.wordpress.com/2007/12/31/wine-es-hasznalata/
de ezt irja ki a terminal amikor beírom azt hogy winecfg vagy wine progman: wine: '/home/terjek' is not owned by you, refusing to create a configuration directory there. ezt miért írja ki?

precision
már = más

(off. hogy miért csak a vipknak van szerkesztési lehetõségük 😞 "földi halandóknak" elég lenne 1 perces is a "nagyon fontos emberek" 4 percével szemben)

Bazinga!

precision
szerintem sokkal jobban járnál ha virtualbox -al (vagy vmware -el) kísérletezgetnél a disztrókkal
gondolom azért akarsz felrakni többet, hogy teszteld õket, hogy melyik felel meg a legjobban neked... már értelmét nem látom, hogy miért kell felrakni ennyi linuxot egymás mellé 😊
erre a célja tökéletes a virtuális gép, biztosan nem barmol szét semmit

Bazinga!

MerlinW
pendrive install

Fat32-re kell formázni a pendrive-ot.

[merlinw.org]

Hmm, ez a pendriveról bootolás engem is érdekelne!
Ha van a laptopom vinyóján egy Ubuntu, és a pendrive-ra ráhúzok egy másik disztribúciót, ugye nem barmolhatja el az Ubim? Meg ha a pendrive-om ext3-ra formázom, jelenthet az vmi gebaszt akkor, ha majd Win-es gépekkel dugom össze a késõbbiekben, mert persze ugyanúgy hasznáénám pendrive-nak adatgordozásra mellette (16GB-os) :S

papi08
A gépem azt mondta mind a két megoldásra hogy nem.
Így marad a második lehetõség, holnap leszedem az Ubuntu 8.04-et.

13 éve itt. Szép idő.

papi08
Értem, köszönöm, és ki is próbálom😊

13 éve itt. Szép idő.

MerlinW
Ööö azzal a kártyával már nem foglalkozik az AMD, így a driver a Jaunty kernel-t sem támogatja (márciusi az utolsó driver hozzá).

Megpróbálhatod a következõket, de nem garantálok semmit:
Beállítások, adminisztráció, zárt meghajtók-nál engedélyezd a driver-t, majd:
sudo dpkg-reconfigure -phigh linux-restricted-modules-`uname -r`
sudo insmod /lib/modules/`uname -r`/volatile/fglrx.ko

Ezután reboot, majd fglrxinfo | grep rendering. Ha Yes a válasz, akkor jó vagy. Ha nem akkor még megpróbálkozhatsz ezzel: link

Másik alternatíva, hogy felteszel egy Ubuntu 8.04-et vagy 8.10-et, és figyelsz arra hogy ne frissítsd 2.6.28-as kernelre.

[merlinw.org]

papi08
Ezt írja ki:
EZT

13 éve itt. Szép idő.

papi08
ATI Radeon Sapphire X1650 Pro.

13 éve itt. Szép idő.

MerlinW
Még mindig nem tudjuk milyen VGA-d van. Egyébként logikusan a kártya hivatalos oldaláról tudod letölteni.

[merlinw.org]

precision
mumpic, MerlinW köszi a swapos válaszokat 😊 de idõközben újraraktam gyorsan az egészet, mondom, biztos ami biztos, alig volt backupolni való, csak egy-két csomagot kellett újrarakjak... csináltam egy 2gb -os swap partíciót is a telepítésnél, ennek már bõven elegendõnek kell lennie a 2gb ramom mellé 😊

kénytelen voltam utánanézni megint a pattogó hang megoldásához, mostmár leírom ide, hátha kell majd valakinek 😊 Intel HD Audio hangkártyám van, gondolom másfélével is mûködik, ahol ugyanez a gond

terminal: gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

és nekem a conf legvégén van egy ilyen sor:

# Power down HDA controllers after 10 idle seconds
options snd-hda-intel power_save=10 power_save_controller=N

itt írtam át a power_save értékét 0 -ra

Bazinga!

papi08
Ha ezeket nekem (kezdõ Ubi felhasználó) leírnád pontosabban nagyon megköszönném. A VGA driver nincs fennt mert sehol nem találtam.
Köszi a válaszod.

13 éve itt. Szép idő.

MerlinW
Videokártya driver fent van? Illetve az opengl csomagok a xorg-hoz?

glxgears pörög?

[merlinw.org]

MerlinW
Létre, de ha van 1GB memóriád elég létrehozni fájlszinten egy 500MB-ost, akkor nem kell partició. Egyszerûbb, mint particionálni, csatolgatni.

[merlinw.org]

papi08
ja és Ubuntu 9.04-es op rendszer.

13 éve itt. Szép idő.

Flamer
nemkell terminál. van grafikus manager ubuntun is..

Flamer
wtf?!!

http://packages.ubuntu.com/
http://packages.ubuntu.com/search?keywords=nonfree&searchon=names&suite=karmic§ion=all

Package flashplugin-nonfree

* karmic (web): Adobe Flash Player plugin installer (transitional package)
10.0.42.34ubuntu0.9.10.1 : amd64 i386
also provided by: flashplugin-installer

azért illene megtalálni..

papi08
Sziasztok! Lenne egy gondom Ubuntu Linuxal. Terminálból feltettem egy játékot a gépemre, a játék kiterjesztése .bin volt.
A meglepetés ez után ért.
Indítanám a játékot, szintén terminálból, ám ezt írja ki a terminál:
"warning: The VAD has been replaced by a hack pending a complete rewrite!
Savage2 - Fatal Error: OpenGL 2.0 available."
A kártyám bírja az OpenGL 2.0-át az bíztos.
Kérlek titeket segítsetek. Elõre is köszönöm!

13 éve itt. Szép idő.

itt egy példa.az internet beállítása a xp nél vezérlõpult hálózati kapcsaolatok és ott új kapcsaolat.ubuntunál teljesen más ( terminál stb).mondom kb 3 hete mondta az osztályfõnököm hogy van ilyen.elõtte egyszer sem hallottam.meghallottam röhögtem rajta egy jót hogy milyen afrikai törzsrõl van szó? mostmár le se cserélném😊

amúgy tudom hogy teljes amatõrnek tûnök de azért annyira nem vagyok az😊 ( info szakra járok gimibe) elõször kb 3 hete hallottam az ubunturól utánanéztem és felraktam és mivel sokmindenrõl fogalmam se volt ezért kérdeztem ennyit.xp nél más a helyzet meg a vistánál ott már pro vagyok😄 azon nõttem fel.😄

mumpic
Elvileg lehet, létrehozod a swap partíciót, és létezik valami swapon parancs, amviel be tudod kapcsolni a rendszerbe, de nem vagyok benne biztos hogy ez tartós lesz, lehet hogy van rá újabb parancs, vagy talán az fstabba fel kell venni, nem tudom, de e körül keresgélj.

precision
utólag lehet swap partíciót létrehozni valahogy? illetve kell e vagy érdemes e? mert én nem csináltam a telepítésnél, csak egy 30 gigás ext3 -as partíciót amire felment az ubuntu

ha lehet újratelepítés nélkül csinálva swapot, akkor mennyit érdemes csinálni? amennyi a fizikai memória?

Bazinga!