11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    Pulseaudio most nem focizik, alsa megy.
  • Aquir
    Volt egyszer szó a pulseaudio-ról (synapticban benne van), lehet hogy erre (is) alkalmas (device chooser).
  • mumpic
    most én kérdezek :)

Bütykölök egy mikrofont, és ezért ki kell húzgálnom a hangkártyából, de olyankor mindig lehalnak a dolgok a hangkártya körül. A keverőben az összes csúszka kikoppan maxra, és nem lehet elmozdítani semerre. Hangot nem is ad ki semmilyen program így.
    Ha az alsamixert nézem, ott sem lehet semmit állítani.
    Ha újraindítom a gépet, akkor meggyógyul, de nincs kedvem folyton újraindítani, valahogy a hangkártyát külön újra lehet indítani, vagy fel-le csatolni vagy ilyesmi?
    Hasonló problémát nem találtam a neten. :o
    hirtelen ötlettől vezérelve ezzel próbálkoztam, de nem változott semmi:
    sudo /etc/init.d/alsa-utils restart
  • mumpic
    Én nem értek hozzá, de azt mondják hogy ha írsz a pendrivera, akkor érdemes rendesen lecsatolni.

Töredezettségmentesíteni meg kéne, de arra is azt mondják hogy az ext3 ext4 nem töredezik annyira.
  • Aquir
    Linuxon mitől nem kell töredezettségmentesíteni?
    USB biztonságos eltávolítás Linuxon is van, de szükséges egyáltalán?
  • Aquir
    Most "jött" update 5.0.307.9 beta-ról (is) (és kikezdte az egyik legfontosabb addont).
    Ezeknél ha nem is kell újraindítani, a bekapcsolás először mindig hosszabb,aztán visszaáll a rövidebb időre. :)
  • MerlinW
    Ezt letöltöd, ingyenes. Betallózod az ubuntu iso-t és kész is vagy.
  • Aquir
    Tudom, tudom, de látható a változás az első és utolsó betűt. (vagy "csak" a formája) között, ezt párszor eljátszottam már (a mostani probléma egyébként inkább csak szokatlan mint zavaró).
  • tomasz18
    ubuntu.hu oldaláról leszedtem kiírtam ashampooval és a végén kiírt valami hibát..:S
  • Ability
    Szerintem még meg lehet rendelni az 'ubuntu.com' címen, van még egy kis idő a köv. kiadás megjelenéséig. Kiírni egy olyan CD/DVD író programmal kell, ami támogat képfileok írását. Windows-on javaslom az ingyenes, gyors, kicsi, megbízhato ImgBurn-t (nem csak képfileokra), linuxon meg csak jobb klikk a letöltött iso állományra -> Burn.

Aquir: volt egy alap kinézet, felraktad a csomagot -> megváltozott, ezután eltávolítottad a csomat és így visszaállt az alapállapotra (1. pont)
  • tomasz18
    Sziasztok az új ubuntut meglehet rendelni ingyenes cd-n?
    ha már nem lehet akkor valaki letudná írni,hogy hogyan kell kiírni és mivel a rendszert hogy működjön?! előre is köszi
  • Aquir
    Előtte is mások voltak a betűk, akkor is amikor felraktam az mscorefonts-t, és akkor is, amikor letelepítettem. Vagy mindhárom különbözött, vagy megelőlegezem azt hogy az első és utolsó talán esetleg hasonlíthatott, csak más formában jelentek meg.
  • Ability
    Mert az tartalmazta az MS fontokat amit a Chrome automatikusan használ, ha van rá lehetősége.
  • Ability
    Ez a stabil 4-es verzió környéke, nem kellene problémásnak lennie, de akkor esetleg próbálj meg frissíteni az 5-ös verzióra.

Merlin: daily build verziók is atomstabilak, ha van is néha valami baja, akkor az is általában ilyen apróságok. Sokáig használtam úgy, hogy minden nap frissítette magát, csak az első időszakban volt problémás. Szóval akinek most szar, az frissítsen, hátha.. :D
  • Aquir
    Érdekes, mindenesetre túlélem. Egyébként miért változott a betűtípus, miután fel-és letelepítettem az ttf-mcorefonts-installer-t?
  • MerlinW
    5.033-at használom FF3.6 mellett, azzal sincs különösebb probléma.
  • Aquir
    Na igen az lehet. 4.0.249.43
  • Ability
    Chrome verziószáma? Dev release-nél simán előfordulhatnak ilyen apró dolgok. Ezért csináltam azt, hogy kijött a végleges 4-es, feloldottam a tiltást a repóról, befrissítettem a stabilra, majd újra letiltottam. Annak nincs baja, már nem is hiányzik belőle semmi, nincs értelme daily build változatot használni.
  • Ability
    Chrome verziószáma? Dev release-nél simán előfordulhatnak ilyen apró dolgok. Ezért csináltam azt, hogy kijött a végleges 4-es, feloldottam a tiltást a repóról, befrissítettem a stabilra, majd újra letiltottam. Annak nincs baja, már nem is hiányzik belőle semmi, nincs értelme daily build változatot használni.
  • Aquir
    Nem, mert akkor sokkal radikálisabban változik a mérete, ráadásul akkor a jobb oldali szöveg betűarányait is megtartja, szóval nem így változik.
  • Ability
    A betűtípus látszólag azonos, csak nagyobb lett a mérete. Nem lehet a Ctrl nyomvatartása mellet véletlen görgettél az egérgörgővel? Így lehet nagyítani/zsugorítani a megjelenést.
  • donatus13
    Nekem pl akkor van ilyen amikor véletlen lenyomom a ctr-lt és akkor a görgő miatt elállítja a betűméretet.
  • Aquir
    Találkozott már valaki ezzel? Egy ideig használom a böngészőt (chrome), és észreveszem az sg-n kicsit más lesz betűtípus, nem tudom mi váltja ki. Böngésző újraindításkor meg visszaáll alapra.

• Ability
    "sudo apt-get install libasound2-plugins "pulseaudio-*" paman padevchooser paprefs pavucontrol pavumeter"

Ez a parancs felteszi az összes pulseaudio kezelőszoftvert, függőségeit. Gnome menüben lesz valami Pulseaudio Manager nevű program, elindítod, felső panelra kitesz egy ikont, ott éred el a különböző komponeneseket, beállításokat. Nekem is kellett trükközni a mikrofonnal emlékeim szerint a Pulse Volume Manager alatt. Le volt némítva, vagy valami gond volt vele, és az alap hangerőszabályzóban nem lehetett beállítani.

Egyébként amilyen gépekkel eddig találkoztam a sima hangerőszabályzó panel app-ban a megfelelő eszközt és csatornát kiválasztva rögtön volt 5.1. Egyszerűbb ott nyomkodni.

HD filmekre: amiket Merlin mondott, plusz az Mplayernek van egy kiokosított változata SMPlayer néven, repóról elérhető.

ui.: Skype-ban a pulseaudio legyen kiválasztva minden hangeszköznek.
  • eZo
    köszönöm a gyors segítséget , működik !

Már csak egy probléma van :
    Skype nem látja a mikrofont ( QuickCam 3000 for Business webkamera beépített mikrofonnal )
    csak PulseAudio-s eszköz van a listába, mást nem lehet kiválasztani :(

A videó eszköznél viszont van képe a webkamerának ...
  • MerlinW
    Wubi sokféle anomáliát okozhat.

1. /etc/pulse/daemon.conf - írd át a következő sort
    ; default-sample-channels = 2
    erre:
    default-sample-channels = 6

2. /etc/modprobe.d/alsa-base - végére írd a következő bejegyzést:
    options snd-hda-intel model=3stack-6ch-dig

3. Reboot
    4. Menü, rendszer, beállítások, hang, hardver fül -> állítsd be az 5.1-et
    5. Ellenőrizd, hogy minden hangerőcsuszka maxon van (sorround, LFE, center)
    11. Tesztelni ezzel tudod gyorsban: "speaker-test -Dplug:surround51 -c6 -l1 -twav"

- HD-re VLC, mplayer ajánlott. Mindkettőben be kell lőni az 5.1-et a beállításokban (VLC esetében a felső Hang menüben).
  • eZo
    ja igen az utolsó 9.10-es verzió van fent ...
  • eZo
    Sziasztok !
    Összeraktunk egy netezős kis gépet, és lenne egy problémánk:
    sehogy nem tudjuk beállítani az 5.1-es hangzást
    az alaplap egy gigabyte g41-es amin az integrált Realtek ALC888 codec szolgáltatná a hangot !
    Egyenlőre wubi-s telepítéssel tettük fel az Ubuntut ez lehet gond ?

Lenne még egy kérdés HD videók lejátszásához milyen lejátszót használjunk ?

Nem teljesen ismeretlen a rendszer, mert az irodába kb. 2 éve használjuk az ubuntu-t igaz ott nincs ilyen szükséglet, hogy 5.1+hd videók ezért ott probléma mentesen megy a dolog !
  • zeli
    Na, ezt megnézem majd. Jónak néz ki.
  • MerlinW
    Openshot 1.0

Nagy reménységű videószerkesztő. Van PPA-s forrása is, Karmic kompatibilis.
  • MerlinW
    Ő szerinte minden jól ment. ifconfig -a mit mond?
  • djsenki
    MerlinW:

Ezt írja ki legutolsó lépésnél:
    CONNECTION INITIATED
    The DSL connection has been triggered. You can user the "plog" command to see the status or "inconfig ppp0" for general interface info.
    OK
    Leokoztam, majd a terminálban ez:
    Plugin rp-pppoe.so loaded.
    RP-PPPoE plugin version 3.8p complited against pppd 2.45
  • djsenki
    Most nem a saját gépemről vagyok de holnap csinálok egy screenshotot. Amúgy az lehet gond, hogy még nem telepítettem, csak cd-ről használom?
  • DARYL
    Köszönöm, amint a meló engedi átrágom.
  • MerlinW
    "Elvileg a terminál ki is írt valamit"
    Akkor elvileg tudnánk segíteni. Papír toll, leír mindent, ide bemásol.
  • MerlinW
    A legegyszerűbb, ha aktiválod a zártat, vagy telepíted a hivatalosat, hagyod hogy megdögöljön, recovery módban
    sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg -al kezdesz reboot, megnézed mi
    történik. Ha nem jó, recovery, sudo aticonfig --initial, reboot. Ha nem jó, recovery, megnyitod a konfigot és az általam adottal próbálkozol. Amit ő állít be ahhoz nem nyúlsz, ami nincs benne azt beírod. Elsősorban a felbontást. S így tovább.

Ezt is érdemes lehet kipróbálni

Itt meg olvasgatni
  • djsenki
    Sziasztok!
    Ezek alapján próbáltam csatlakozni az internethez ubuntu alatt. Elvileg a terminál ki is írt valamit (szerintem ping információt). Elindítottam a firefoxot de nem tudtam megnyitni egy weboldalt sem. Mi lehet a gond?
  • Ability
    Ja, okés, most kapcsolódtam még csak be. :)

Köv ötlet: recovery módban indulsz, választásnál nyomod a resume opciót, majd amikor betöltött bejelentkezel a konzolon és nyomsz egy "startx" parancsot. Ha rossz a driver, az X el sem tud indulni, vagy a GDM kifagy, akkor itt látni fogod a hibaüzeneteket. Ha mégsem így lenne, akkor Ctrl+ Alt + F1.

Ha nincs semmilyen kimeneti üzenet, akkor rendszernaplózást át kellene dúrni, ez csak kényelmesebb, mert rögtön hibajelentést is ad... jobb esetben.
  • DARYL
    "Legújabb hivatalos AMD driver letölt, readme-t olvas, amd hivatalos weboldalán elolvasod a doksit, googlbe beírod a kijelződ+vga+os kombót..."

Ezek már rég megvoltak,de a ma tanultakat megprobálom az ATI/AMD oldalán levő driverrel is.Nem ez az első találkozásom a linux-al,annó még egy geforce 4Ti4200-as kártyával jártam ugyanigy,csak akkor nem pazaroltam több időt rá.
  • Ability
    Legújabb hivatalos AMD driver letölt, readme-t olvas, amd hivatalos weboldalán elolvasod a doksit, googlbe beírod a kijelződ+vga+os kombót, hátha ad valami. Van itt Merlinnek egy amd vga driver installscriptje.

Nem tudom a telepítéssel eddig miket próbáltál, de keress howto leírásokat. Alapból a drivert hogy tetted fel? Driver feltesz, majd amikor végzett még _szükséges_ egy "sudo aticonfig --initial". Esetleg ha auto módban tetted fel, akkor próbáld meg a speciálist. Meg ahogy olvastam te a hivatalos repósat akarod feltenni, amit felkínál neked. Szedd le az AMD oldaláról a legutolsó hivatalos, stabil kiadást, játszadozz vele.