11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Oldd meg magad, vagy telepítsd újra a rendszert. Többet nem tudok tenni az ügyért.
  • Aquir
    Az alapkérdés 2x volt mint visszaállítás eredeti helyzetbe

Te a #6057-re gondolsz, ami csomagjainak még csak a megszerzéséről érdeklődtem.
  • MerlinW
    Otthoni 640-es lemezen így van:

/ - 30GB
    /boot - 100MB
    /home - 500GB
    /usr - 100GB
    /var - 10GB
    swap - 1GB

A /var elhagyható, ha nem használsz mail, web, vagy egyébb szervert, illetve ha nem létfontosságuak a log-ok. A /var-ban tárolják a szerverek az anyagot, mint pl mysql táblák, email fiokok, egyebek.
  • mumpic
    Mi volt az alapkérdés? a csomagos?
    sudo apt-get install csomagnév. szépen egyesével.
  • Aquir
    Válaszolhattál volna 2 hozzászólás utén az alap kérdésre. Vagy ezek szerint nincs is megoldás.
  • Flamer
    alap. de hogy ubi is ezt beszivja az gáz igymár szerintem.. :o
    mindegy.

merlin. már párszor leirtad hogy néznek ki nálad a "particiok" de nincs kedved leirni a méretükkel együtt? tudom hogy opcionális meg "ki hogy használja" dolog de érdekelne hogy te hogy osztottad fel a cuccokat és mennyit adtál neki..
    (csak azért kérdem mert nagyon teccik az ötlet, nekem is eszembe se jutott és csak a /home-ot tettem volna külön de ahogy irtad régen zorallság ahogy szétszedted. amint kijön az lts énsem akarok többet szarakodni ezzel, csak 1x megcsinálni.)
  • zeli
    annyival módosítom, hogy most melegedett, kikapcsoltam az intelligens sebességállítót, így folyamatosan, egyenletesen búg a ventilátor. A CPU hőmérséklete viszont most 60-65° között van..szerintetek érdemes azt a cuccot bekapcsolni?
    nem kazán ez, számítógép. :)
  • MerlinW
    Wine-re első körben azt tudom ajánlani, hogy PPA-s forrásból telepítsd a legfrissebbet. Telepíts ubuntu-tweak -et az segít.

Netbook téren teljesen szűz vagyok, a díjnyertes Ubuntu Netbook Remix direkt arra készült, elvileg abban minden benne van, ami kell egy "kvarcjátékhoz":)
  • zeli
    feltoltam ubuntut netbookra (eee pc 1005), egyelőre csak wubival, meg akarom nézni, hogy minden műxik-e. egy problémám adódott, és egy kérdést szeretnék még feltenni:

wine-vel valamiért nem jó A FullTiltPoker kliense. Egyszerűen elindítom, és nem történik semmi. Rendszerfigyelőben megnéztem, beugrik, azt el is tűnik..nem értem miért csinálja, ötlet esetleg?

másik: feltettem egy eee-control nevű cuccost, amiben beállítottam, hogy automatikusan szabályozza a ventillátor sebességét.
    továbbá (nem tudom ez közrejátszik-e) a /etc/default/acpi-support-nál az ENABLE_LAPTOP_MODE értékét átállítottam true-ra false-ról. Azt írták így megnövelhető az akkumulátorkapacitás.
    Így viszont a ventillátor most elég sokszor egyátalán nem megy. a gép tökéletesen zajtalan. néha bekapcsol, akkor is elég halkan búg egy picit. alja nem meleg, megnéztem. Csak annyit kérdeznék, hogy ez normális? szóval nem lesz ettől baja a gépnek ?
    (windows alatt elég rendesen pörgött)
  • donatus13
    Windowsból próbálom telepíteni ilyenbe ütközök , hibát ír a végén nézzem meg a naplófájlt meg is néztem ilyesmiket találtam ami hibának tűnik:::

checking whether D:\ is a valid Mythbuntu CD
    02-07 21:32 DEBUG Distro: does not contain D:\casper\filesystem.squashfs

Ebből van jó sok.

02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: uninstaller_path=None
    02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: previous_target_dir=None
    02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: previous_distro_name=None
    02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_id=68027406
    02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_layout=it
    02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_variant=
    02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: python locale=('hu_HU', 'cp1250')
    02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: locale=hu_HU.UTF-8
    02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: total_memory_mb=1023.484375
    02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: Searching ISOs on USB devices
    02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: Searching for local CDs
    02-01 17:22 DEBUG Distro: checking whether C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp is a valid Ubuntu CD
    02-01 17:22 DEBUG Distro: does not contain C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp\casper\filesystem.squashfs
    02-01 17:22 DEBUG Distro: checking whether C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp is a valid Ubuntu CD

Ez meg kicsit fentebbről.
  • Aquir
    Rendben, azzal majd később talán próbálkozok, viszont a "driver helyreállítás"-ra nem nagyon reagált a gép (#6052)
    belinkeljem az 5 km paranccsort az utasításokra?
  • MerlinW
    A #6057-re válaszoltam a #6063-ban
  • donatus13
    Suse linux is fagyott, eredetileg azt szerettem volna az tetszett nekem a legjobban de sajnos nem jött össze,Mandriva az teljesen kész:D az telepítő menüben kifagy,ubuntu ment eddig hibátlanul a régi verzió lehet az a baj windows van mellette de mivel még mindig iszonyatosan hajt a kíváncsiság,neki állok megint :D csak azért is.Előbb utóbb megoldom,áldozat nélkül nincs győzelem:D
  • donatus13
    Azt azért meglehet említeni miután kiismerted a linuxot azután sokkal könnyebben sokkal többet kilehet hozni belőle mint a windowsból, csak a játék terén marad le de az nem mindenkinek fontos, ne meg nincs flash programozó cucc benne,tudtommal.Windows rengeteg hibával van , és sajnos egyre kevesebbet tud felmutatni a játék tartja életben , legalábbis én azt hiszem.Na meg talán az ,hogy a többi os kicsit tudás igényesebb.
  • Aquir
    Az Eredeti állapot visszatétele lenne ekkora probléma? Lehet a válasz igen, és akkor készséggel mondom miként reagál a gép, én még nem adtam fel :)

( #6057   3. sor? )
  • MerlinW
    Izé.. két fajta Linuxfelhasználó létezik:

- Egyik aki megváltást keres a Windows után, viszont ugyanazzal a kényelemmel szeretné használni. Ez nem működik, sajnos itt még nem tart a pingvin. Kőkemény guglizás, és próbálgatásra van szükség az első hónapokban, hogy kiismerjük a rendszert, és meg tudjuk oldani a porblémákat.

- Másik, aki tisztában van a fentiekkel és belevág.

A lényeg, hogy Windows-al ellentétben a pingvint NEM lehet olyan állapotba hozni, hogy ne lehessen megmenteni. Én a saját gépemen pl Hedgehog (5.04 - 2005) óta nem telepítettem itthon Linuxot, pedig azóta 2 komplett hardvercsere volt alatta. Oké, érdekel a téma, foglalkozom vele, nem is ez most a lényeg, hanem a tény, hogy bármilyen ramaty szituból helyre lehet rázni. Nekem is voltak álmatlan éjszakáim vele, nem tagadom, de itt van és lélegzik:)
  • MerlinW
    Akkor sem a VGA a ludas. Nem sok GF 7600-os siralom van a neten, a legtöbb embernek megy. No mindegy, infoban minden megeshet.
  • MerlinW
    Beírod: gdm és nyomsz egy entert:)
  • MerlinW
    Előfordulhat, bár csak ps/2-es cuccoknál. 9.04-ben pl az ALSA vágta hanyatt a gdm-et:)
  • precision
    akinél lefagy a gdm -nél (bejelentkező képernyő) az próbáljon meg úgy bootolni, hogy kihúzza az egeret (esetleg ha úgy nem megy akkor a klaviatúrát is)

nekem egy régebbi ubuntunál volt az, hogy nem támogatta teljesen az egeremet, ezért állítgatni kellett egy confban, hogy a görgő menjen, vmit szarul állítottam be, és ilyenkor mindig lefagyott a gdmnél... kellett egy kis idő míg rájöttem, hogy mi okozta

ha nem ez a gond akkor sry, más ötletem nincs MerlinW -jén kívül
  • gothmog
    Köszi, akkor ez a szál lezárult. Végül is ez is egy megoldás. Azért jó lett volna, ha sikerül kideríteni, hogy mi okozta a hibát. Mert -mint írtam- nem szabadna, hogy probléma legyen vele.
  • donatus13
    ŐŐŐ, kérdeztem tanáromat ő ilyen über linuxos, 20 éve tolja, amiket írtatok mindent kipróbáltam amit köszönök is, soha nem sikerült elindítani teljes egészében linuxot ezen a gépen de semmi gond már megoldottam:) felraktam az old pc re.Nem vagyok teljesen noob amúgy én is próbálkoztam ezzel azzal de a fagyás legyőzhetetlen lett ezen a gépen.(nekem) és mivel annyira nem életbe vágó , az elején említett megoldás miatt ezért nem is töröm magam vele:)
  • Aquir
    Kb. nálam is ez a helyzet :D Mint mondtam nem opcionális hogy mi fog működni adott módszerrel mi nem.
  • Aquir
    Milyen infót akarsz tudni? Nem működik, nem tudom hogy mi miatt, de az eddigieket köszi :) (mert nyilván nem opcionális hogy melyik módszer fog működni melyik nem).

Bár ha nem lehet ezen segíteni, akkor tényleg újra kell telepíteni.

• gothmog
    erre?
    Próbáld a helyünkbe képzelni magad. Félmondatokból, "nem megy ez a szar" típusú hibaleírásokból próbáljuk kitalálni, hogy 1. mi lehet a hiba, 2. mit ronthattok el 3. mi lenne a megoldás. Amikor felteszek egy kérdést, az nem azért van, mert ez a heppem, hanem azért, mert ha megválaszolod, akkor esetleg tovább lehet haladni a megoldás felé.
    Szóval lécci (lécci-lécci-léccííí) legalább az együttműködés látszatát próbáljátok meg elérni, mert így olyan érzés mintha a süketek beszélgetnének.
    (neked címeztem, de más is odafigyelhet)
    Köszönöm.
    (bocs MerlinW)
  • donatus13
    Meddig jutottál a honnal?:D
  • Panzermeyer
    az, hogy nyomok egy gdm-et az nekem kínai. mit is kell csinálnom? :)
  • mumpic
    Legyen nektek is régi szar gépetek mint nekem, max 10k-t ér, de minden megy rajta elsőre, csak az nem amit én cseszek el =D
  • MerlinW
    Miután megint nem adsz semmi infót, így azt mondom, telepítsd újra, bánom is én.
    Mondjuk az már haladás, hogy 24 órán belül elárultad a videokártyád típusát.
  • Aquir
    Ezzel a módszerrel nem tudtam visszatenni az eredeti helyzetet. Nyilván megint az a helyzet, hogy vagy nincs megoldás, vagy nem tudok róla.
  • MerlinW
    Most komolyan. Először is. Leírtam, hogy teheted vissza az gyári meghajtót. Csináld azt.

Másodszor, ha megnézed a linkelt oldalt, láthatod, hogy 2.6.12-es kernelen dolgoznak. Neked 2.6.30+ van. A kártyádhoz nincs driver, csak amit Ubuntuék csináltak, azt pedig az általam írt módon tudod (újra)telepíteni.

Harmadszor, a többeknek: nézzétek már át mit linkeltek másoknak, az nem segítség, ha szétbarmoltatjátok vele a rendszert...

Ha ügyes vagy és bátor, itt egy leírás, hogyan downgrade-elheted magát az X szervert, hogy fel tudd telepíteni az AMD 9.3-as driverét.
  • MerlinW
    Ez jó kérdés. Lévén, hogy Ubuntunak van a legjobb hardversupportja, izé. Talán a Knoppix Linux.

Egyébként némi utánaolvasás árán tuti megoldható a dolog. Valszeg a gdm hal meg azért fagy le a bejelentkezőnél. Ez talán orvosolható ha recovery módban indítod a rendszert, root promptban és nyomsz egy gdm-et.

A TV-s dologra, pedig szintén boot opcióként megadható a vesa. Azaz, ha a Live CD-nek volt képe, akkor tuti ismeri a TV-det, max rosszul azonosította be, hülye modulokat pakolt hozzá. Ez pedig már google (karmic + TV tipusa).
  • Panzermeyer
    na basszus, szép remények... akkor egy másik verziót telepítsek, az működhet?
  • donatus13
    Én is ugyan ilyen problémával küzdöttem de nem lett rá megoldás.
  • Panzermeyer
    Ja és egyébként a 32 bites verziót telepítettem, mivel vhol úgy olvastam, hogy 1-2 dolog még nem teljesen okés a 64 bites alól.
  • Panzermeyer
    Sziasztok!

Egy újrakezdő vagyok, aki anno próbálkozott nagyon kevés ideig a 7.10-es Ubuntuval. Most felraktam az XP mellé a 9.10-est, azonban máris jó kis problémákba ütköztem.

Az úgy kezdődött, hogy már a telepítőnek sem tetszett az LCD TV monitorom, így a régi LG monitoromat használtam, hogy lássak is valamit ne csak a monitor által megjelenített "not supported" üzenetet.

Aztán úgy folytatódott, hogy bebootol a Koala, be kellene jelentkezni a felhasználónévvel, de amint ahhoz a részhez ér (szerintem) kifagy, mert az egér nem reagál, sem a billentyűzet.

Másik érdekesség még, ha a régi LG monitorom rádugom és azzal indítom el, majd lecserélem az LCD TV-re, akkor már azon is látom a képet.

Mi lenne a megoldás, hogy legalább a bejelentkezésen túllegyek? Aztán megpróbálom telepíteni az ATI drivert, hátha megoldja az LCD TV problémát. Egyébként a TV tökéletesen működik XP alól.
  • Aquir
    A Hardware Drivers eddig sose látott semmit (most sem)!
    Azt a weblapot (sőt többet) már láttam, kevés sikerrel..
    esetleg ennek a leírásnak a sok csomagját honnan lehet leszedni
    vagy telepítsem újra a rendszert?
  • gothmog
    na jó, mégis elbasztam a linkelést, bár egyelőre nincs jelentősége, de így helyes:
    hogyan.org/ati-driver-telepitese
  • gothmog
    Rendszer->Adminisztráció->Eszközmeghajtók ...és úgy. :)
    Ati driver telepítésre az -elvileg- megfelelő út a 9.4-en még az volt, ami a hogyan.org-on elő volt vezetve. Talán érvényes a 9.10-re is. Persze ez se olyan szép egyenes út, mint ahogy látszik, menet közben bejöhetnek hiányzó függőségek. De a parancssorba kiírja, mi hiányzik neki, szóval csak telepítened kell amit kér. 2.-3. próbálkozásra már lefut a forgatás szépen.
    Bár most a hogyan.org valamiért pont elérhetetlen, (miért is ne) de ha magához tér, jó lesz a link is.
  • Aquir
    az utolsó mondat azt hogyan?