11431
Ubuntu Linux
  • precision
    1
  • DARYL
    1 - ha igen
    0 - ha nem
    csak,hogy ne koptassuk az ujunkat...
  • DARYL
    Ubuntu 9.10, 64 bites,2.6.32-es kernel...és egy HD4870 1GB-os ATI kártya.

KÉRDÉS: Létezik már 3D-s driver ehhez a kártyacsaládhoz,ami müködik is?
  • Aquir
    k, majd akkor talán :)
  • MerlinW
    Kubuntu letölt, Live CD indít, megnéz:) Más.
  • MerlinW
  • Aquir
    Egy linuxos havernak megemlítettem a feltelepített Ubuntut, erre ő rögtön hogy fúj Gnome :) Mondjuk látom hogy ha az ember Kde-t akar azt Ubuntu alá is felteheti, egyébként több dolgot lehet rajta beállítani?
  • Cowie
    Próbálom használni amit írtál. Nem nagyon értek a Linuxhoz tehát az igen nagy melléfogásokért előre is bocs.
    Ha jól gondolom akkor amit írtál azt a terminálba kell beírni, mint parancsot.
    Tehát az elsőt ha beírom akkor azt dobja vissza, hogy:
    sudo: add-apt-repository: command not found

Ezért tovább nem is próbáltam. Mivel nem értek hozzá, az első dolog ami felmerült bennem, hogy valamiért nem jó parancs amit használni akarok. Csak nem tudom mért. Amit írtál azt egy az egybenbemásoltam. Mi lehet a gond?
  • zozo2001hu
    x11vnc Ubuntu 9.10 desktopon

Írtam egy kis szösszenetet a témában remélem másoknak is segítek ezzel:

http://www.quartz.hu/component/content/article/41-linux/232-x11vnc
  • MerlinW
    A runlevel dolog azért furcsa nekem, mert az rendszerszintű téma. Gnome meg nem az. Semmi köze hozzá. HAL az lehet, bár abban sem látok sok logikát.

Én megoldottam egyszerűen, töröltem a Placest a panelról, elrejtettem a menüből, úgysem használtam soha. Kidobsz 3-4 ikont a panlera oszt annyi:)
  • Ability
    Bookmarks menübe csak egyéni könyvtárak és ftp szerverek vannak, már néztem. :) Neten keresgélek, de mindegyik megoldás túl radikálisnak tűnik. Egyik arra alapoz, hogy valami priorosabb random runlevel /etc/rc2.d/ file-ba még a rendszer detektálása előtt eltávolítod a meghajtóért/partícióért felelős állományt. A másik pedig HAL/DeviceKIT alapú megoldás, ami máris szimpibb, de szenvedősnek tűnik. Ez utóbbit még nézegetem. Illetve benézek akkor a gnome2 könyvtárba is. :)
  • MerlinW
    Ööö éppen OSX alatt vagyok, de ha emlékem nem csal a Nautilus bookmarks menüje kell neked. Ha nem, akkor a ~/.gnome2 könyvtárban biztos megtalálod, minden ott van.
  • Ability
    Merlin: van lehetőség arra, hogy nautilusban a places alatt elrejtsek pár partíciót/eszközt? Ott van pl. a floppy drive, de a gépemben nincs is meghajtó hozzá. Illetve teleszemeteli pár partícióval, amit linux alatt sosem fogok felcsatolni/használni/ránézni. Szóval fstab vagy valamivel meg lehetne oldani, hogy ne is látszódjanak? Köszi a választ előre is! :)

ui.: fstab-ban pl. a floppy-t kikommenteztem, de a többi partíciónak nincs is bejegyzés készítve, csak azoknak, amik auto mount-ra vannak állítva.
  • Cowie
    Köszi! Holnap megnézem, ha bent leszek a cégnél.
  • Panzermeyer
    Lehet, hogy hülyeséget beszélek (sőt!), de nem lehet, hogy az az én bajom, hogy amikor telepítettem a gép végig rá volt kötve a netre, és így a telepítő bármikor hozzáférhetett valami újabb csomagokhoz, amit egyből le is szedett?
  • MerlinW
    sudo add-apt-repository ppa:openoffice-pkgs/ppa
    sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
  • precision
    elvileg ha jól adod meg a forrást és a kulcsot, majd frissíti, akkor telepíti is az új openoffice -t, vagyis frissít rá

indítsd el és a sugó/névjegy -nél nézd meg hogy melyik verzió van fent
  • Cowie
    Bocs ez tényleg lemaradt. Tehát:
    Megcsinálom odáig, hogy a forrásokat hozzáadom és a kulcsot is. Frissíti is a csomaglistát.
    Utána megnyitom a Update Mangert, csak a telepíthető frissítések között nem jelenik meg az OpenOffice mint lehetőség.

Ellenőriztem márt többször is hogy jó adtam-e meg a forrást meg ilyesmi, de csak nem sikerül.
  • precision
    esetleg ha leírnád hogy melyik lépésnél akadtál el, vagy kapsz e valami hibaüzenetet, vagy ilyesmi

mert ez a "nem működik" elég tág fogalom :)
  • Cowie
    Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. A céges gépemen Ubuntu 8.04 van telepítve. Szerettem volna frissíteni az OpenOffice-t 2.4-es verzióról a legfrisebbre (3.1 talán).
    Találtam is hozzá egy leírást, hogy miként kellene csinálni, de sajnos nem működik (vagy én bénázok).
    Ez alapján a leírás alapján próbálkoztam:
    link

Tudna valaki segíteni mi a gond? Linuxba sajnos nem vagyok valami profi.
  • MerlinW
    xinerama kell neked.
  • lck #6112
    Hali!
    Kisebb w7 kitérő után visszaraktam az Ubuntu 9.10-et ( mert hiányzott )

Örömmel tapasztalom hogy az Ubuntus illesztő milyen szépen lekezeli az ATI-s kártyámat. Pedig ha jól emléxem ez a 9.04-ben ez nem volt túl jó.
    Ezért nem is akarok gyári driverrel szórakozni - és talán már a támogatás is megszűnt rá ( 9600xt )

Viszont van egy gondom:

2 monitort használok kiterjesztett módban.
    Az a gond hogy a fő monitoromat - ami a DVI kimenetre csatlakozik a 2.-nak ismeri fel ezért a tálca (panel) ezen nem jelenik meg, hanem csak a fentin.

Szóval valahogy meg kellene cserélni hogy a DVI kimenetre csatlakozó legyen az első. Így átkerülne erre a tálca.

A xorg.conf-ot néztem de abban szinte semmi nincs. Mert gondolom a linxos driver nem itt tárolja az erre vonatkozó konfigurációs beállítást.
    De akkor hogyan ?

• MerlinW
    LTS: Long Time Support. Tulajdonképpen ezek a valódi stabil kiadások. 10.04 is az lesz. Talán azzal szerencséd lesz. Addig - ha nem sikerül dűlőre jutnod - ajánlom figyelmedbe a Knoppix Linuxot, esetleg valamelyik RedHat ágú disztrót, mint Suse vagy Mandriva. Hátha valamelyik szereti. Utána kell olvasni előtte.

Én is utánanézek még Ubuntunak, te is guglizz, hátha. Megoldás mindig van, ha máshogy nem, vesa vagy valamilyen alternatív videomegoldással életrekelthető, max nem fogsz tudni játszani, és le kell mondanod a Compizról. Persze a remény hal meg utoljára:)

Esetleg megnézheted még fglrx nélkül (ha fent van egyáltalán):
    sudo apt-get remove --purge fglrx*

Illetve fglrx-el:
    sudo apt-get install fglrx*

Ha szerencséd van a jelenléte vagy hiánya okozza a problémát.

Illetve:
    sudo apt-get install mc
    mc
    majd navigálj el a /var/log könyvtárba és nézd meg a következő logokat, hátha találsz benne értelmes hibát:
    /var/log/gdm/:0.log
    /var/log/Xorg.0.log
    /var/log/Xorg.failsafe.log
    /var/log/dmesg
    /var/log/messages
    /var/log/syslog

• Panzermeyer
    a csudába... pedig amikor a 7.10-es ubit próbálgattam, azzal még nem voltak ilyen gondok. a tippet köszi, majd megpróbálom ezt is. egyébként mi az a 8.04-es TLS? az jó lenne nekem?
  • MerlinW
    Játszd végig ezt (ugyanúgy root promptban), hátha. Egyébként a ubuntuforums-ot nézegezve AX700-al sajna nem sok ember keltette életre a rendszert. Ismét ASUS trehányság, nem az első eset. Ezért nem veszek ASUS-t:) 10 éve még ők voltak az ászok, ma már csak a baj van velük minden téren:)
  • Panzermeyer
    Na, akkor mondom a "fejleményeket".

Beléptem root promtban és nyomtam neki GDM-et, amire valami warningo(ka)t reagált, de csak egy pillanatra láttam, mert tovább lépett a bejelentkező képernyőhöz, ahol ismételten lefagyott.

Kipróbáltam úgy is, ahogyan azt itt valaki tanácsolta, hogy húzzam ki az egeret és a billentyűzetet, ekkor persze lehetetlen opciót választani, h milyen módban fusson le az oprendszer elindítása, tehát egyből dob a bejelentkező képernyőhöz, de ugyanúgy fagyás volt az eredmény.

A következő a konfigom:
    - Asus A8NE deszka
    - 2 x 512 MB DDR Kingston RAM, ami dualban fut
    - Asus Ati Radeon AX700 VGA
    - AMD Athlon64 3000+ proci
    - Alaplapon integrált hangkártya

Ha esetleg még vkinek van vmi ötlete, hogyan tudnám mégis életre lehelni ezt a 9.10-es Ubit, hálás lennék.
  • Aquir
    Fölösleges volt ezt leírnod, miután mondtad előtte hogy hogyan töltsem le :)
    A rendszernek csak saját telepíthető verziói vannak fenn nyilván, de ez már tárgytalan.
  • MerlinW
    Neked lehet az sem kell. Ha pl. cipeled a vinyot ide-oda, csak fel kell csatolnod egy másik gépről a boot particiót (ahol van már egy hardverre fordult kernel), és használhatod is. Illetve hardvercsere esetén kényelmesebb felcsatolni a boot particiót és bedobni egy másik HDD-n forgatott kernelt (így nem kell tökölni a telepítgetéssel - a kernel az egyetlen kötelék a hardverrel).

Szumma szummárum, csak egy szokás nálam, 100MB meg elfér. Ha nem bűvészkedsz a rendszerrel nem kell leválasztanod. A lényeg a /home és /usr-en van.
  • mumpic
    lehet hogy már kérdeztem, de elfelejtettem (:P) a /boot miért jó külön partíción?
  • zeli
    Nah, újratettem a wine-t, betettem a források közé ezt a PPA-t; most majdnem tökéletesen műxik, köszi szépen! egyedül a hang nem megy, de azt majd kiguglizom. :)
    Most telepítem a Tweaket.

a ventilátorhoz van esetleg vmi javaslat ?
  • MerlinW
    Az arányok a lényegesek. home és usr legyen nagy, akár lehet ugyanakkora is a kettő, max ha egyiken kevés a hely, akkor symlinkelsz egy könyvtárat egyikről a másikra, boot-ra 100MB elég, var-nak otthonra pedig elég akár 1-2GB is. A gyökér / pedig a többi könyvtárnak kell, tehát arra is bőven elég 2-3GB, de biztos ami biztos alapon minimum 5-öt szoktam adni neki.

A könyvtár symlinkelés nem olyan szép megoldás, de minden esetben megoldás. Ha nincs szerveralkamazás, akkor a /var is maradhat a gyökérben, nem kell külön csatolni.
  • Flamer
    értem.
    és ha ujrakell is tolni a cuccot akkor ezeket csatolod be installkor.
    majd megnézem nálam most mi mekkora de htx az alapot.
  • donatus13
    Kösz.
  • MerlinW
    "Hogy ha ott lenne, már telepítettem volna."

Telepítsd felőlem, de azért ÖTÖDSZÖR is leírom: AZ a leírás a TE rendszeredre, NEM JÓ.
    NINCS a videokártyádhoz hivatalos Ati Driver. A lenti leírásban, egy 1 évvel korábbi hivatalos meghajtó telepítésének leírása van. Az újabb meghajtókat nem úgy kell telepíteni, az a meghajtó pedig NEM KOMPATIBILIS a kerneleddel.

A megoldás még mindig az, hogy eltávolítod az összes fglrx.

sudo apt-get --purge remove fglrx*
    sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
    sudo apt-get install fglrx*
    aticonfig --initial

Ja és nem árt, ha bekapcsolod a szoftverforrások-ban a universe/multiverse/3rd party forrásokat.

ubuntu-tweak-el még ati driver csomagforrást is találsz.
    deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu karmic main

(sudo apt-get install ubuntu-tweak)
  • Aquir
    k :)
  • precision
    akkor bizony gugli, csomagnévre + ubuntu párosra pl
    sajnos ez ilyen, az elején amíg be nem lövöd a rendszert normálisan a google a legeslegjobb barátod :) persze utána is :P
  • Aquir
    Nincs minden csomag benne. Hogy ha ott lenne, már telepítettem volna. Illetve nem én, hanem az Ubuntu.
  • MerlinW
    KDE, Gnome, Xfce története - 28. oldal
  • MerlinW
    "ami csomagjainak még csak a megszerzéséről érdeklődtem."

Menü/Rendszer/Adminisztráció/Synaptic
    vagy
    sudo apt-get install csomagnév

Driver és játéktelepítés előtt nem ártana elolvasni pár alap dokumentációt.
  • Aquir
    Rendben, ezt akartam tudni.