11431
Ubuntu Linux
  • Aquir
    Ezt a drivert lehetett letölteni a kártyámhoz, ami egy ati mobility radeon x700-as
  • MerlinW
    Ha azt csináltad amit ideírtál, akkor a telepítő nem futott le. Ha a 10.1-est próbáltad telepíteni, akkor van gáz, hiszen ahogy írtam, a VGA-d nem támogatott.

Ismételten:
    - Ha nem HD sorozatú Ati-d van, akkor nincs hivatalos Ati driver a kártyádhoz, csak az Ubuntu-s
    - Ha HD sorozatú kártyád van, akkor a 10.1-est kell telepítened.
    - Az általad telepíteni próbált 9.3 teljesen rossz választás, alapból 9.9-es van az ubuntuhoz.

Driver helyreállítása:

sudo apt-get remove --purge fglrx*
    sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon
    sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon xorg-driver-fglrx
    sudo apt-get install fglrx*
    sudo reboot

újraindítás után zárt meghajtóknál engedélyezni (majd ismét reboot), de csak ha nem lenne aktív.
  • Aquir
    na, most meg vagy emiatt, vagy egy drivertelepítő miatt meg akadozik minden, 3d, 2d, böngészőlekérdezés, nem tom hogy lehetne visszaállítani. Úgy érzem sokkal egyszerűbb újratelepíteni az Ubuntut mint ilyen problémákat megoldani.. :)
  • donatus13
    Nem, én megvettem 5600 forint volt az eredeti szerintem nem drága egy új játékért, legalábbis nekem , open betan esténként 41-42 k ember is van.
  • MerlinW
    Az open béta az. A végleges gondolom már nem lesz az.
  • mumpic
    ez ingyenes? :-)
  • Disk
    Köszönöm a gyors választ! Akkor megpróbálkozok vele.
  • zeli
    Nem fog semmit formázni, egy sima képfájlt fog létrehozni, amiben lesz az Ubuntu rendszered. Ha le szeretnéd törölni, simán eltávolítod, mint egy Windowsos programot. Nem hoz létre partíciót, így nem fog formázni, ha törlöd. A megadott méret szerintem az, hogy a képfájl maximálisan mekkora lehet (de ebben nem vagyok biztos), ha nincs elég helyed a Windows-os partíción, akkor érdemesebb lenne egy olyan helyre telepíteni, ahol van több hely.
  • Disk
    Sziasztok!
    Szeretném megkérdezni ,hogy ezzel a Wubival ha telepítem az Ubuntut kipróbálás céljából ,akkor ugye ezt az egészet később a Windowsból alól simán Program eltávolítással eltávolíthatom? Nem fog semmit formázni stb.? A telepítésnél megadott méret az mit csinál? Új partíciót hoz létre vagy mi az? És lehet -e egy másik partícióra telepíteni? Nekem nincs elég hely a Windows partícióján ,de a másikon vannak adatok és ezért azt nem akarom formázni. A válaszokat előre is köszönöm.
  • Aquir
    mármint nincs kész, csak tisztáztam hogy eddig ennyi :) Mi az iscurrentdistro?
  • Aquir
    na, ennyi:)
  • MerlinW
    Ati már jó ideje nem támogatja a HD előtti (X sorozatú) kártyáit. Azokhoz a 9.3 (2009. március) volt az utolsó driver. HD sorozathoz van csak 10.1 (2010. január). Ugyanúgy dátumoznak mint az Ubuntu: év.hónap.

Ubuntuék csinálta(tta)k egy 9.9-et Karmic-hoz, így gondolom neki is az van fent, ha aktiválta a zárt meghajtókat.
  • precision
    aha értem :)
    akkor régi drivert szedett le? vagy túl újat? :D
  • MerlinW
    9.3 nem ismeri a 2.6.3x kerneleket.
  • MerlinW
    Hát a 9.3 nem is fog menni:) Karmicban alapból a 9.9 van. Ha nem HD sorozatú VGA-d van, akkor csak az van amit a Canonical készít.
  • precision
    annyira nem értek hozzá de mintha a kernelt (v. a kernel headert) hiányolná

de majd egy okosabb megmondja :)

a 8 km .... copypaste pedig nice job :P :D
  • Aquir

aquir@Aquir:~/Downloads$ sudo ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
    Created directory fglrx-install.5MhMdg
    Verifying archive integrity... All good.
    Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
    ==================================================
    ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
    ==================================================

Error: ./default_policy.sh does not support version
    default:v2:i686:lib::none:2.6.31-19-generic; make sure that the version is being
    correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.5MhMdg
    aquir@Aquir:~/Downloads$
  • MerlinW
    Jaja ./ -el futtatjuk a scripteket. Bocs, elfelejtettem odaírni.

Nem tudom ismered-e, de Midnight Commander a legjobb fájlkezelő a világon:) Terminálban fut, pikkpakk tudsz fájljogokkal pepecselni, enterrel indítani bármit, stb. Úgy néz ki, mint a Norton Commander anno, csak sokkal okosabb. Mindent tud, amit a Total Commander és még többet.

sudo apt-get install mc
    mc -vel indítod.
  • precision
    sudo ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run -ra mit mond?
  • Aquir
    aquir@Aquir:~$ cd /home/aquir/Downloads
    aquir@Aquir:~/Downloads$ chmod +x ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
    aquir@Aquir:~/Downloads$ sudo ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
    [sudo] password for aquir:
    sudo: ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run: command not found
    aquir@Aquir:~/Downloads$ ^C
    aquir@Aquir:~/Downloads$
  • MerlinW
    Innen letölt, futtathatóvá teszed (chmod +x fájlnév), elindítod (sudo fájlnév), next next next, reboot.
  • donatus13
    Miután jól tudod kezelni a parancssort onnantól a linux jobb mint a windows,meg onnantól már jobban kitudod használni de ez sok idő ,ez tény.
  • Aquir
    épp ati drivert próbálok telepíteni (ha tudnám az egyenes utat) :P
  • donatus13
    Tudom ,hogy itt a kemény mag felnőtt de hátha játszik is valaki:D Heroes of newerth nek van linux változata hiv oldalról letölthető és jól működik, teszteltem, open béta asszem a játék nekem is van még egy két meghívóm valakit érdekel próbálja ki.

Egy rövid bemutató:)
  • Aquir
    csak a keyboard shortcuts-t ismerem :)
  • MerlinW
    Előferdülhet. Compiz beállításokban megtalálod, ott tudod variálni a kombókat.
  • Aquir
    Azt megkérdezném, hogy update lenne az oka, vagy mi?, annak, hogy be volt állítva bill. kombinációra a Workspace Switch, ami az előző hetekben működött, viszont egérgörgőre nem reagált, most meg fordítva van! (ennek mondjuk örülök mert görgővel akartam (ha akartam) váltani, billentyűre most nem reagál)
  • Aquir
    Gyerekek, egyre jobban elfog a kényelem ahogy az Ubuntut használom. Vannak dolgok amiket kérdeztem és még nem illetve majdcsak megoldom, de azon kívül ha nem is lesz egy-kettőre megoldás, kényelmesen nyitogatok egymással párhuzamosan dolgokat, egyszóval a kényelmes és gyors használhatóság ütött meg amikor szükségem volt/van a mindennapi alap dolgokra. (jobb fenn a Chrome, bal felül a terminál (még ha nem is értem a parancsokat nagyon), bal lent az Empathy, középen meg a Nautilus nyílik ha kell:)
    Az egész rendszer leállítása majd bekapcsolása gyorsabb egyébként, mint hibernálni a rendszert :)
  • gothmog
    Volt már, hogy futottam bele. Se XP, se semmilyen linuz nem hajlandó megszólalni, only vista or se7en. Futottam pár kört, mire kiderült, hogy csak át kell ott kapcsolni. A Karmickal még nem volt alkalmam ilyet tesztelni, lehet, hogy itt már nem probléma ez.
  • Flamer
    ejj :| fail :| azért.. :o
  • MerlinW
    Nem jellemző, de előfordulhat.
  • Flamer
    nemár hogy ubi is szopja ezt.. :|
  • Aquir
    k
  • MerlinW
    A személyes rendszerbeállításokhoz a következő könyvtárakat kell elmenteni: /home, /usr/share, /usr/local és /var -ból amire szükséged van. /etc-ből szintén azokat a konfigokat amik kellenek neked később.

Ezekben van minden. Újratelepítés esetén csak vissza kell másolni őket. Célszerű tar és/vagy gzip-el tömöríteni őket, hogy megmaradjanak a jogosultságok.

A komplett rendszert/particiót a legegyszerűbben valamilyen ghost alkalmazással, pl norton ghost-al tudsz ilyet csinálni. Van egy pár.
  • Aquir
    Azt megkérdezném hogy úgy ahogy van az egész rendszert el lehet menteni, később újratelepíteni mint ahogy elmentettük? (A panel - háttér méretbeállítások - ikonok - panelgombok - böngésző és bővítmények stb)
  • MerlinW
    Passz, telepíts egy boxee-t és nézd meg. Én nem láttam sok különbséget. Talán Boxee stabilabb, mostanában nagyon ráfeküdtek a fejlesztésére.
  • HiPPoNaX
    Igen, ezt a reszet tudom. Engem inkabb az xbmc-vel osszehasonlitva erdekelne, hogy mitol akkora kiralysag :]
  • MerlinW
    Desktopra nem feltétlen jó, HTPC-khez való. Gyakorlatilag ugyanaz mint a Win media center.
  • HiPPoNaX
    Mitol ilyen jo ez a Boxee? :]
  • MerlinW
    Issue 33 is out: creating a media center, education, and sync

A new month (well, in two days) and a new magazine issue is out.
    This month, we’ve got:
    Command and Conquer.
    How-To : Program in Python – Part 7, Create A Media Center with a Revo, Ubuntu and Boxee, and The Perfect Server – Part 3.
    My Story – Ubuntu in Public Education, and Why I Use Linux.
    Review – Exaile.
    MOTU Interview – Didier Roche.
    Top 5 – Synchronization Clients.
    Ubuntu Women, Ubuntu Games and all the usual goodness!

letöltés