Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Ühüm <#vigyor2>

[merlinw.org]

zeli
Jó a design. 😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

mumpic
grub2-vel még nem is találkoztam 😊

Merlinnek debijánlogóból kreált krampusz-szarvai vannak? 😊)

precision
niiice 😊

Bazinga!

MerlinW
Decemberi topikdizájn elõállt😊

[merlinw.org]

Ability
Ezt még kiegészíteném annyival, hogy grub2 esetén pedig az /etc/grub/defaults fájlban (fejbõl mondtam, lehet nem pontos) kell átírni a dolgokat, majd egy grub-update parancs kell. (Vagy grub2-update, vagy valamilyen más variáció, utána kell nézni.)
Ability
Újabb Windowsok esetében a /bootrec parancsot használjuk. Azt nem tudom, hogy Win alól is engedi-e, vagy csak a telepítõ CD repair része alatt. Leírás.

Fixmbr, fixboot, scanos (és ha kell mellé akkor plusz rebuildbdc) parancsokra lesz szükséged.
mumpic
/boot/grub/menu.lst a file, amit root joggal lehet szerkeszteni

a default num résznél a 0 azt jelenti, hogy az elsõ bejegyzésen lesz a marker, azt kell átírni a megfelelõ számra, ha az 5. az xp, akkor 4-re írd át, ha 3. akkor 2-re, stb.

vagy

a file legvégén a title-lel kezdõdõ bekezdések sorrendjét cserégeted

Nivea
v ha le akarom törölni az ubuntut akkor azt h csináljam h ne maradjon mega boot menü? köszi

Nivea
sziasztok! az a kérdésem h ha van xp és ubuntua gépemen, de az ubuntu elöbb indul el. ha azt szeretném h az xp induljon el elöször akkor hol aza boot file és mit is kell átirni pontosan? köszi szépen!

precision
<#eljen>

Bazinga!

MerlinW
Uhum

[merlinw.org]

precision
off: MerlinW, kaphatnék én is ilyen ubuntu user -es logót? 😊

Bazinga!

precision
elnézést az elhamarkodott kérdésért 😄
már meg is leltem a megoldást, leírom hátha kell majd vki másnak is

szal terminálban egy sudo apt-get install thunderbird-locale-hu megoldotta a problémát 😊

Bazinga!

precision
sikerült 😊 simán bemásoltam a win alól kimentett profile mappát, és voilá, megvan minden fiókom, emailem...stb.

azt viszont nem értem, hogy miért angol thunderbirdöt rakott fel a synaptic nekem... nem találtam hozzá magyar nyelvi fájlt, vhogy nem lehet magyarítani magát a thunderbirdöt?

Bazinga!

laci 700
Nálam csak le volt tiltva... Próbálj keresni hozzá másik driver-t.

precision
milyen titkosítást használsz a wifihez? próbálj egyel alacsonyabb szintûre váltani a router beállításainál... hátha
nekem egy korábbi ubuntu verziónál csinálta, hogy ment a wifi, de pl a wpa2vel nem tudott mit kezdeni, wep -hez viszont csatlakozott simán

Bazinga!

Flamer
nos nkm az eszközmeghajtóba zöld minden.. tehát ismeri meg tudja hogy van. csak eccerûen ne mtudok csatlkozni wifire .|

http://loal.atw.hu

laci 700
Eszközmeghajtó-ban megnéztem a pontos típusát és kerestem hozzá driver-t. 😊
Ha az aktiválásra kattintasz megpróbál keresni hozzá de nálam nem talált ezért magam kerestem. Újraindítás után rögtön megtalálta a WiFi-t.

(Visszatérve a GRUB szerkesztéséhez. Ha terminálba beírom a parancsot egy tök üres fájlt nyit meg. Ha engedélyezem a rejtett fájlokat akkor sincs benne a boot/grub-ban a menu.lst fájl. Valami 5let? Thx!)

Flamer
nekem meg más :| de sux mer azota vgay 3 uj kernelverzio is kijött. :|

precision
hat kimasoltam a win alol a tb profile mappat, aztan majd meglatom, hogy ha ide bemasolom, mit kezd vele 😊

wifi meg nekem mar a telepito alatt is volt, telepites utan is nyilvan 😊 vmi realtek wlan cucc van a laptopomban

Bazinga!

Flamer
ezt már énis kérdeztem tb-s topigba. mer nkm meg linuxrol kéne winre is 😄 de gecyfurcsaán van megoldva linuxon ahogy néztem a cumó 😄

Flamer
és micisnált hogy megy mer nálam még mindig nem. :| wifi-radar kunyerbál ipér de nem kap sehogyse :|

precision
hm, felmertül egy probléma így rögtön az elején
szeretném a thunderbird -ös beállításaimat (leginkább a fiókokat, leveleket) backupolni és vhogy ubuntu alatt majd visszarakni õket... lehetséges? mert ahogy nézem a mozbackup nem érhetõ el linuxra sajnos, pedig az egy elég kényelmes kis cucc windowsra

Bazinga!

igen az a legfrissebb😊 nekem is 9.10 van kiírtam cd re mint képfájl beraktam a cd-t- a laptopba restart-boot menü-elsõ helyre a cd/dvd meghajtó/író 😄-elindította a telepítõt nyelvet kellett kiválasztani utána idõ meg ilyen beállítások pl felhasználók,jelszó stb utána partíciók ott a másodikat kijelöltem és telepítette is.kb 15-20 perc volt az egész. a telepítés + minden beállítása kb fél óra de úgy hogy minden kész van.elõször angol de magától feltelepíti a magyar nyelvet meg minden programot magától feltesz.na csak ennyit akartam.😊

laci 700
9.10-nél alapból nálam nem mûködött a wifi, ezt leszámítva tökéletes. Én már csak játszani járok vissza a windows-ba, de lassan ennek is vége! 😊

precision
no asszem ma véget vetek microsoft -os rabságomnak, és feltolok egy ubuntut a notebookomra mint végleges oprendszert
most egy ilyen iso -t szedek, hogy ubuntu-9.10-dvd-i386.iso
ez a legfrissebb ugye? (azért dvd image -t szedek, mer nincs itthon üres cd 😄😄)

anno mikor megjelent az ubuntu és megnyilt ez a topik én voltam az elsõ aki kipróbálta, és már akkor is bejött (ld. topik eleje), igaz akkor még voltak hw kompatibilitási gondok, de ezek már a 8.x -es ubuntunál eltûntek, már akkor felismert mindent... csak vmiért mindig szükségem volt winre, ezért sose win helyett hanem win mellé pakoltam, aztán egy idõ után meguntam hogy mindig át kellett loginolnom windowsba, ezért maradtam annál

majd jelentkezem ha majd vmi nem megy (bár, raktam én már 0 tudással slackwaret is meg debiant is anno az asztali gépemre, igaz a google szétégett mire mindent beállítottam rajtuk 😄) addig is +fav

Bazinga!

Flamer
mertha a disztor leis kurod és telepitesz ujra valamit vagy csak simán összefossa magát és ujrahuzod akkor a /home alattl évõ szarjaidat nem érinti a telepités. simán visszacsatolod a telepitéskor-

MerlinW
Semmi baj, nem letoltunk, csak terelgettünk😊

[merlinw.org]

Zsolti9014
jó, rendben, nincs is ebbõl semmi, de tény hogy többet is utánaolvashattam volna, elsõsorban idõhiány miatt fordultam rövid keresés után hozzátok.

tudom, hogy olyanokat is kérdeztem, amik gyakran elõfordulnak, de pl. a helyettesítõprogramoknál meg a játékoknál elsõsorban a tapasztalatokra voltam kíváncsi, meg írtam is hogy miket találtam, amirõl bizton tudom, hogy megy Linux alatt. játékoknál is eljutottam én oda hogy wine, cedega, playonlinux, de valami tapasztalatra voltam kíváncsi, meg is kaptam.

a fenti linkeket meg sajnálom, de ebben a formátumban észre sem vettem, nem mozgattam fölé az egeret, ez figyelmetlenség.

részben tehát igazad is volt, de rögtön elnézéskéréssel indítottam a hozzászólásomat, nem is akarok én itt rögtön konfliktust kelteni.

ha végzek ezzel a héttel, akkor nekiállok tüzetesebben is keresgélni, addig is kösz és bocs még1x

😄D

Hajrá Magyarország!

Palinko
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
itt tárolja a grub menüjét, ami elõtt # van az nem jelenik meg, tehát a doksi alján keress ilyesmit:

title Ubuntu 9.10, kernel 2.6.31-15-generic (recovery mode)
uuid ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e
kernel /boot/vmlinuz-2.6.31-15-generic root=UUID=ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.31-15-generic

title Ubuntu 9.10, kernel 2.6.31-14-generic
uuid ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e
kernel /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic root=UUID=ff7623f5-c7bc-4925-a81b-947247d3639e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic
quiet

minden sor elé tegyél # jelet akkor el fognak tûnni.
zeli
Értem, köszi!

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

laci 700
Üdv! Néhány frissítés után a GRUB-ba beteszi a frissített ubuntu-t új verziószámmal de otthagyja a régit is. Van már egy pár ott és elég zavaró. Hogyan lehetne kivenni a régieket?
Thx!

MerlinW
Nem tudom Koala is csinálja-e, de ez Jaunty probléma volt. Az Alsa akadt az Ati meghajtókkal, ezért belehalt a GDM induláskor.

Persze miután öreg kártya, elõfordulhat. Ahogy írtam volt: "csak akkor kell telepíteni, ha van értelme". Esetedben lehet, hogy van😊 Azonban ha flottul mûködik a mostani zárt, akkor nincs szükség a nem hivatalos frissítésre.

[merlinw.org]

MerlinW
str=12345
echo ${str: -2:1}

olvasmány

[merlinw.org]

Palinko
én gyári drivereket szoktam használni igaz HD2400Prom van. már régen próbáltam az ubuntu által ajánlottat de legutóbb fekete képernyõvel fogadott restart után 😞 de ha bugosabb a gyári mint az ubuntu általi akkor nem kérdéses 😄
Hello!
Ki kéne listáznom ls parancsal azokat amiknek az utolsó elötti betûje "e". Ezt az ls után hogy kéne beírni? Sehol se találok a neten egy ilyet, csak azt hogy hogy kell az elsõ és utolsó karakterre keresni.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

MerlinW

Közszolgálati közlemény

Minden kedves új Ubuntu felhasználónak felhívnám a figyelmét, hogy ugyan nem túl új-felhasználóbarát módon, de a topik fejléce tele van linkekkel. Gondolok most elsõsorban pl. a "/home/documents" menüre, ahol ubuntu kézikönyvet, linux alapokat és egyéb kötelezõ olvasmányt találtok. Ha a linkekre húzzátok a kurzort, emberi nyelven is kiírja tooltip-ben a linkek mivoltát.

[merlinw.org]

MerlinW
2-es pontra nincs szükség jelenleg. Miután nem játékplatform, ATi driver-t csak akkor kell telepíteni, ha van értelme. A jelenlegi Koalás zárt meghajtó tökéletesen mûködik. Egyébként a 9.11-es driver bugos windows-on is, tehát ezért sem ajánlott.

Zsolti9014: elvileg nem lesz szükséged semmilyen driver-re. Többnyire a csak a ritkább wifi kártyákhoz, nyomtatókhoz, scannerek-hez, kamerákhoz kell meghajtó.

[merlinw.org]

már megoldottam😄 magamtól jöttem rá😄 Rendszer-Beállítások-Hang-Bemenet és a csúszka le volt húzva 😄 Palinko.azt tudom hogy mikor jelenik meg mert láttam a visszaszámláló órát de azt hittem tudtok vmit a 10.04 rõl 😄

Palinko
home külön partíciónak addig semmi hasznát nem látod még nem csinálsz egy friss telepítést. ha valami nagy galiba van, amit nem tudsz még megoldani terminállal, vagy szimplán az új kiadás kedvéért új telepítést csinálsz, a home mappád tartalma meg marad, mert csak a / csatolási pontot kell formatálnod és oda telepítesz. a home mappa tartalma a program beállítások, asztal tartalma, doksiaid, videóid, képeid, zenéid. ezek mind megmaradnak tehát új telepítésnél még a firefox könyvjelzõk mentésével sem kell törõdnöd, ha ügyeltél, hogy a /home nak külön partíciót szánj.

bannerban a frankó kis óra hogy mikor jelenik meg 😄 LTS verzió lesz, ami azt jelenti, hogy hosszú idõtávra támogatást kap. minden 4. kiadás LTS, tehát 2 évente van ilyen. az LTS kiadások jellemzõi hogy nem sok újdonságot hoznak a stabilitásra ügyelnek. persze a stabilitást kiadás után érdemes figyelni 😄

Rendszer -> Beállítások -> Hangerõszabályozó
ha nincs ott akkor az
Rendszer -> Beállítások -> Fõmenünél keresd ki az elõbb megadott útvonalon és pipáld be hogy látszódjon.
mumpic
A 10.04 jelenleg Alpha1 állapotban van, szerintem térj vissza a kérdésre április körül 😊

mumpic
Én ezt megértem, meg még örülök is hogy kérdezel, de nézd meg milyen kérdéseket tettél fel.

-...van-e magyar nyelvû?
ezt nem hiszem hogy nem találtad meg google-lel 😊
-driverek
Ezen az oldalon, meg az elõzõ páron is elõfordult ez a kérdés többször is. De ha nem olvasol vissza, akkor a szövegdoboz feletti chatbox utolsó két hozzászólása pont errõl szól jelenleg, ezt csak észre kell venni
-3 kérdésben írt problémák a leggyakrabban elõforduló kérdések, ezt is a google megtalálta volna
-a játékok pedig a második leggyakrabban elõforduló téma

Ezért kérlek nézd el nekem, hogy úgy gondoltam hogy nem is kerestél rá 😉

Ja, és mielõtt elfelejtem, a topikban felül az ubuntu logó melletti szövegek mind-mind segédanyag és leírás, lehet rájuk kattintani bátran, szegény Merlin összerakta helyesen, aztán alig használja valaki.

Zsolti9014
köszi neked is.

meg mindenkinek a pozitív hozzászólásokat 😄

és még1x bocs, többet fogok még a témában kutakodni a neten is.

Hajrá Magyarország!

ja a legfontosabbat meg elfelejtettem. az miért van hogy skype-olunk a tesómmal és látjuk egymást teljesen jól én hallom õt csak õ nagyon halkan hall engem.hol lehet beállítani ezt?hogy hangosabb legyen a mikrofonunk.elõre is thx

a 10.04 rõl tudtok vmit?vhol vmi leírást?

ja és vírusírtó nem kell rá mert nem támadják vírusok és rohadtul gyors és látványos.kételkedtem benne de felraktam és pozitívan csalódtam benne.ja és a telepítésrõl.(ez csak egy példa) 15 órakor még xp-n neteztem 15 óra 30 kor pedig már az ubuntun neteztem és teljesen be volt állítva minden.5 perc alatt meg lehet tanulni a dolgokat.csak ajánlani tudom.

Zsolti9014
egyébként olvasgattam már a témáról nem keveset (most egy hetet nem biztos hogy rá tudnék szánni, bizonyos dolgok miatt), de jobbnak láttam megkérdezni olyanokat, akiknek van tapasztalata, ezúton is elnézést hogy egy fórumon kérdezni próbáltam. például mielõtt kérdeztem, informálódtam magyar linuxos oldalakon, láttam hogy firefox, avast, amsn, skype, stb. mennek linux alatt, de gondoltam ide is írok, mielõtt beleugranék olyasmibe, amirõl nem tudok eleget.

hozzátenném, hogy általában (így az xp-vel kapcsolatos gondjaim megoldásakor) segítség nélkül, csupán a google-re hagyatkozva próbálkozom, általában sikerrel, tehát nem muszáj rögtön elítélni kezdõ kérdéseim miatt. - igaz, nem is muszáj elhinni hogy használom a keresõt.

viszont én általában azon témákban amiben otthon érzem magam, segíteni szoktam másoknak, még ha hülyeséget is kérdeznek.

mégegyszer bocs, hogy nem szántam több idõt utánaolvasásra, és

Köszönöm a segítséget mindenkinek, a belinkelt oldalakat majd áttanulmányozom.

Hajrá Magyarország!

zeli
jahh, pontosan. Annak örülni kell, ha egy felhasználót érdekli egy Linux disztribúció.

btw, ti is említettétek, és máshol is olvastam, hogy a /home-nak külön érdemes partíciót kreálni. Az miért jobb úgy ?

Palinko
de nagy igényû vagy 😄 én már annak örülnék ha ezeken túllennének:
link1
link2
link3

de annyira nem zavar kérdezzenek csak, mindenki volt kezdõ.