Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szerintem meg a legegyszerûbb liveCD-vel vagy mûködõ disztró alól reinstallálni a grub-ot az ubuntus partícióra, MBR-be tolással, aztán amikor a helyén van befrissíteni a grub-ot és mindent lát. Ubuntu alatt gondolom GRUB2-je van, friss Karmic már azt tesz fel, egy db terminál sorral meg lehet csinálni. Link lentebb.
Hát, ha nem is fejbõl, de felcsatolhatja a partíciókat.
Aztán mondjuk a /mnt/ferdora/boot/grub/menu.lst -ben kitúrja azt ami neki kell, és a debianos grub-ba bemásolja, ugyanígy az ubuntuval is.
A chainloaderes tényleg egyszerûbb.
Aztán mondjuk a /mnt/ferdora/boot/grub/menu.lst -ben kitúrja azt ami neki kell, és a debianos grub-ba bemásolja, ugyanígy az ubuntuval is.
A chainloaderes tényleg egyszerûbb.
chain-el újabb grub menü jön. abszolut úttal is belelehet tenni természetesen, de kétlem, hogy tudná õket fejbõl.
[merlinw.org]
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1014708
+ még mindig itt vannak a grub konzolos lehetõségek, E vagy Ctrl+X alatt is vannak ilyen automatizált helyreállítós dolgok. Emlékeim szerint olyan is van, ahol választasz egy partíciót és megpróbál bebootolni róla, akár van rajta bootolható tartalom, grub, bootmanager... akár nem.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1014708
+ még mindig itt vannak a grub konzolos lehetõségek, E vagy Ctrl+X alatt is vannak ilyen automatizált helyreállítós dolgok. Emlékeim szerint olyan is van, ahol választasz egy partíciót és megpróbál bebootolni róla, akár van rajta bootolható tartalom, grub, bootmanager... akár nem.
Ilyen chainloaderes tréfát még nem játszottam, simán bemásoltam a saját grub bejegyzést, és úgy ment.
Ha így csinálja ahogy írtad neki akkor pl az Ubuntu bejegyzésre lépve behoz még egy grubot, vagy simán betölti az ubit?
Ha így csinálja ahogy írtad neki akkor pl az Ubuntu bejegyzésre lépve behoz még egy grubot, vagy simán betölti az ubit?
Mert az a sajátja. a Másik két linux nem ezt a grub-ot használja. Chainloader hívja majd meg a megadott partición az adott linux saját grubját.
[merlinw.org]
nekem kicsit másképp néz ki, van két másik sor is:
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-amd64 (single-user mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-amd64 root=/dev/sda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-amd64
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-amd64 (single-user mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-amd64 root=/dev/sda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-amd64
Jah, debian, ott nincs alapból user-sudoner.
Szerkeszd kézzel rootként:
/boot/grub/menu.lst aljára:
title Fedora
root (hd0,3) #lemez, particio 0-tól számozódik. Jelen példa tehát az elsõ lemez 4. particiója.
chainloader +1
title Ubuntu
root (hd0,1)
chainloader +1
Ha nem tudod melyik partició, gparted-el vagy fdisk -l paranccsal megnézheted. sda4 = (hd0,3) sdb2 = (hd1,1) sdc1 = (hd2,0)
Logikusan az adott rendszer grub partícióját kell megadnod.
Szerkeszd kézzel rootként:
/boot/grub/menu.lst aljára:
title Fedora
root (hd0,3) #lemez, particio 0-tól számozódik. Jelen példa tehát az elsõ lemez 4. particiója.
chainloader +1
title Ubuntu
root (hd0,1)
chainloader +1
Ha nem tudod melyik partició, gparted-el vagy fdisk -l paranccsal megnézheted. sda4 = (hd0,3) sdb2 = (hd1,1) sdc1 = (hd2,0)
Logikusan az adott rendszer grub partícióját kell megadnod.
[merlinw.org]
a boot menüben még mindig nem jelenik meg se az Ubuntu se a Fedora, mindkettõ eltûnt, csak a Debian maradt :S
mingyárt kihulli a maradék hajam is :S
lehet szimplán balfaszul tudok Linuxot telepíteni? 😞
mingyárt kihulli a maradék hajam is :S
lehet szimplán balfaszul tudok Linuxot telepíteni? 😞
áá, igen, köszi, így lemenet az update-grub!
megyek restartolni.
megyek restartolni.
A sudoers fájlban vannak benne azok a felhasználók, akik sudozhatnak, a lamborghini felhasználó nincs benne.
próbáld meg úgy, hogy:
su
aztán írd meg a root jelszót, akkor root leszel, utána próbáld meg a grubos parancsot.
próbáld meg úgy, hogy:
su
aztán írd meg a root jelszót, akkor root leszel, utána próbáld meg a grubos parancsot.
jó, de "sudo update-grub"ra meg ezt kapom:
lamborghini is not in the sudoers file. This incident will be reported.
ezért vakarom a fejem
ezért vakarom a fejem
Ki mondta hogy kell sh? sh shell script futtatásához kell. Semmi köze a bináris grub-hoz.
[merlinw.org]
de még a másik két partíciót se tudom megnyitni Debian alatt.
vagyis mégse megy az sh - után a sudo update-grub, lehet benéztem.
sõt, még a beta -t is kipróbáltam, ezzel már mintha el akarna indulni a lejátszás az oldalon, de persze nem indul el
forog egy folyamatjelzõ középen pár másodpercig, aztán el is tûnik és nézhetem a szép fekete képernyõt 😄
forog egy folyamatjelzõ középen pár másodpercig, aztán el is tûnik és nézhetem a szép fekete képernyõt 😄
Bazinga!
sh - parancs megoldotta, deee, még update-grub után is csak Debian maradt, Ubuntuék sehol. Lehet már a telepítést is elbénáztam? 😄
[merlinw.org]
sztem ezért nem megy :S
sztem ezért nem megy :S
rtlmost.hu -t vki tud nézni ff -ben? 😊
gyík rtlklub áttért vmi microsoft silverlightra a jól bevált flash player helyett... rá is nyomok hogy install silverligth, átírányít vmi novell moonlight oldalra, ami a silverlight linuxos megfelelõje, fel is mászik szépen az ff kiterjesztés, restart, és ugyanúgy sír az rtlmost.hu hogy töltsem le a silverlight -ot 😊
így jártam vagy így jártam? 😊
gyík rtlklub áttért vmi microsoft silverlightra a jól bevált flash player helyett... rá is nyomok hogy install silverligth, átírányít vmi novell moonlight oldalra, ami a silverlight linuxos megfelelõje, fel is mászik szépen az ff kiterjesztés, restart, és ugyanúgy sír az rtlmost.hu hogy töltsem le a silverlight -ot 😊
így jártam vagy így jártam? 😊
Bazinga!
volt 3 partícióm, elõször volt Ubuntu az egyiken, Felraktam a Fedorat a másikra, Ubuntu eltûnt a bootolási listából. Aztán felraktam a Debiant, és a Fedora is eltûnt. Valamit nagyon bénán csinálhatok...
terminalba beirom hogy update grub, de azt mondja nincs ilyen parancs. gondolom bena vagyok es valamit rosszul csinalok
az a fura, hogy megvan az a particiom is, amin az Ubuntu van , de egybol a Fedora indul, nincs boot kepernyo...
Apppics'ba, fel akartam tenni Ubuntu melle a Fedorat, erre eltunt az Ubuntu...
Ezt jol osszehoztam...
Ezt jol osszehoztam...
Szeszélyesebb vagy mint egy klimaxos malájk**va <#idiota>#idiota> Sry, nem bántani akarlak. 😄
Semmi baja annak a Chrome-nak. Daily build-ekben sincs már szinte soha semmilyen bug, teljesen stabil, teljesen jól integrálódik a rendszerbe. Max az alapértelmezett programoknál rossz paraméterrel hívod meg, esetleg konfig baszogtatás. Már persze ha piszkáltad, amit nem tartok kizártnak. Nekem MSN, lokál mélkliens, zenelejátszós wikilinkek, programok about részében levõ linkek, ........ mindenhol jó volt. Megeszik minden plugint, jól integrálódik, stabil, nincs vele semmi gond. Lehet elhamarkodott kijelentés, de ha azzal bajod volt, akkor FF-el is lesz. És ezt azért is mondom, mert a "stabil béta" kiadásban ilyen bug nem lehet, másrészt launchpadról nekem mindig frissít, véletlen sem találkoztam vele.
Semmi baja annak a Chrome-nak. Daily build-ekben sincs már szinte soha semmilyen bug, teljesen stabil, teljesen jól integrálódik a rendszerbe. Max az alapértelmezett programoknál rossz paraméterrel hívod meg, esetleg konfig baszogtatás. Már persze ha piszkáltad, amit nem tartok kizártnak. Nekem MSN, lokál mélkliens, zenelejátszós wikilinkek, programok about részében levõ linkek, ........ mindenhol jó volt. Megeszik minden plugint, jól integrálódik, stabil, nincs vele semmi gond. Lehet elhamarkodott kijelentés, de ha azzal bajod volt, akkor FF-el is lesz. És ezt azért is mondom, mert a "stabil béta" kiadásban ilyen bug nem lehet, másrészt launchpadról nekem mindig frissít, véletlen sem találkoztam vele.
Most komolyan, miért nem olvasod el a leírásokat? Nem értelek, komolyan. Akkor ezt is tudnád:
sudo dpkg -l google-chrome <TAB> <TAB>
és rögtön látod hogy a következõ parancs kell neked:
sudo apt-get --purge remove google-chrome-unstable
Ahogy arról is olvashatnál a doksikban, hogyan kereshetsz a csomaginformációkat a rendszerben:
whereis google-chrome
locate google-chrome | less
sudo dpkg -l google-chrome*
sudo dpkg -L google-chrome-unstable
sudo dpkg -l google-chrome <TAB> <TAB>
és rögtön látod hogy a következõ parancs kell neked:
sudo apt-get --purge remove google-chrome-unstable
Ahogy arról is olvashatnál a doksikban, hogyan kereshetsz a csomaginformációkat a rendszerben:
whereis google-chrome
locate google-chrome | less
sudo dpkg -l google-chrome*
sudo dpkg -L google-chrome-unstable
[merlinw.org]
na sikerült sikerült sikerült 😊 több kérdésem nincs.😄
jólvan most nincs több kérdésem😊 ( Chrome-ot használok de nem törölte le nem tom miért, na mindegy😊)köszi a segítséget
1. párszor elmondtam, hogy ha teljesen le akarsz valamit pucolni:
sudo apt-get --purge remove google-chrome
2. használd a szoftverközpontot
3. nem chromium-browser-t használod?
4. ott az ikon, nézd meg hova mutat.
Ne konzolozz. Majd konzolozhatsz, ha elolvastad az alapvetõ doksikat. Gondolom még mindig nem szagoltál beléjük...
sudo apt-get --purge remove google-chrome
2. használd a szoftverközpontot
3. nem chromium-browser-t használod?
4. ott az ikon, nézd meg hova mutat.
Ne konzolozz. Majd konzolozhatsz, ha elolvastad az alapvetõ doksikat. Gondolom még mindig nem szagoltál beléjük...
[merlinw.org]
de az miért van hogy a terminálba letöröltem a chrome-t ki is írta hogy letörölve és ugyan úgy tudom használni? ezt írtam be: sudo apt-get remove google-chrome
jáá ezt észre sem vettem pedig itt is olvasgattam 😄
de már átnéztem az egész firefoxot de nemtalálom 😄
A múltkor azért nem tudtam felrakni a Fedorát, mert nem tudott partícionálni.
Azt mondta nekem, hogy ext4 nem lehet a /. Akkor legyen ext3. Ezt meg azért kifogásolta, mert nem térhet el a / a live rendszer filerendszerétõl. 😛
A Fedora nem mumpic alapú 😊.
Azt mondta nekem, hogy ext4 nem lehet a /. Akkor legyen ext3. Ezt meg azért kifogásolta, mert nem térhet el a / a live rendszer filerendszerétõl. 😛
A Fedora nem mumpic alapú 😊.
ez jó😄 nekem lenne egy napi esti kérdésem😄 hogy tudnám beállítani a firefoxot alapértelmezett keresõnek? mert még kiforratlan ez a chrome.
😄
ezek szerint még te sem csináltál ilyet 😊 mondjuk most jelenleg nincs is rá szükségem, 3.1.2 van a szifonon 😊 úgyhogy nem kísérletezgetek 😄
ezek szerint még te sem csináltál ilyet 😊 mondjuk most jelenleg nincs is rá szükségem, 3.1.2 van a szifonon 😊 úgyhogy nem kísérletezgetek 😄
Bazinga!
Jaaa.. hááááááááát😄 Hát nossss😄 Végülis elrontani ne tudod, max dob egy error-t, oszt windows alatt megjavítod😊
Viszont VMWare-en OSX Tiger alatt ment nekem.
Viszont VMWare-en OSX Tiger alatt ment nekem.
[merlinw.org]
az miért van hogyha amsn-en belinkelnek nekem egy képet arra ha rákattintok a chrome letölti és archívumkezelõvel vagy mivel akarja megnyitni és hibát ír ki.ezt miért csinálja? miért nem jön be simán a kép a chrome-al?
Ubuntu topikban mire számítasz?😄
Ubuntu debian alapú
Fedora redhat alapú
Debian szakember alapú
Kb ez a szakértelmet igénylõ és támogatottsági sorrendiség is.
Ubuntu debian alapú
Fedora redhat alapú
Debian szakember alapú
Kb ez a szakértelmet igénylõ és támogatottsági sorrendiség is.
[merlinw.org]
ubuntu
Szerintetek az Ubuntu, Fedora, vagy a Debian a jobb?
Restore nálam annyi hogy olykor mentegetem az image-et, majd ha gáz van visszamásolom😊 Sosem jutott eszembe winrestore-t csinálni. Bár nem látom akadályát a dolognak.
Tehát a konkrét válaszom: nem tudom😊 Elõbb utóbb úgyis kiderül, nem?😄
Tehát a konkrét válaszom: nem tudom😊 Elõbb utóbb úgyis kiderül, nem?😄
[merlinw.org]
ja nem volt túl bonyolult, csak fel kellett még rakni elõtte a guest addition -t 😊
meglepõen jó ez a virtual machine, megy az iphone sync szépen
MerlinW, te restore -t csináltál már virtuális gépen? Mert talán vhol olyasmit olvastam, hogy az nem megy... bár lehet régi cikk volt már, és nem igaz.
meglepõen jó ez a virtual machine, megy az iphone sync szépen
MerlinW, te restore -t csináltál már virtuális gépen? Mert talán vhol olyasmit olvastam, hogy az nem megy... bár lehet régi cikk volt már, és nem igaz.
Bazinga!