11431
Ubuntu Linux
-
#6174 Nos, Wubi elsősorban arra való, hogy ismerkedj a rendszerrel, illetve ha gyorsan szükséged van egy Linuxra. Gyorsabb mint virtuális PC-n, de sosem fog úgy működni mint élesben. -
#6173 Köszönöm válaszod,ez most egy friss (WUBI programmal) történt telepités Win7 alól,külön particióra. Lehet,hogy ez a WUBI modszer a ludas a dologban.
Mivel Win7 beta-t használok még egy-két napig,ezért nem akartam még *nagy installba* fogni,mert sok az adatom win7 alatt és félek,nehogy összekutyuljak valamit és két szék közt a földre essek.
De érdekes,hogy wubi-val telepit,aztán frissit az UPDATE MANAGER napra készen és igy sem látta zöldnek a drivert.
Várok még amig a Win7 beta-nál lehuzzák a rollót és majd visszatérek *nagy installal*. Mégegyszer bocs... -
#6172 bocs. -
#6171 Támogatott a 4870. Ahogy az összes Radeon HD. Ha szürke az azt jelenti, hogy nincs rendesen telepítve az fglrx meghajtó. Most vagy elkezdünk barkácsolni. Vagy telepítesz tisztán egy rendszert, és akkor elvileg mindennemű pofozgatás nélkül aktiválhatod - ha magától nem tenné meg. Ha aktív (zöld), utána lehet felpakolni a hivatalos driver-t, ha szükséged van rá.
Tehát addig amíg az Ubuntu-s alap driver-t nem tudod aktiválni, ne telepítgess semmilyen másikat, mert csak összekuszálod a rendszert.
Ha eljutsz arra a pontra, hogy aktív a zárt meghajtó, és telepíteni szeretnéd a 10.1-es Catalyst-ot, terminálban futtatás esetén kiírja a folyamatot. Ha nem sikerül a telepítés akkor az utolsó sorokban írja mi a baja.
Célszerű aktiválni a harmadik féltől (valamint universe, multiverse) származó forrásokat, az Adminisztráció/szoftverforrások menüpontban.
Ha telepítés után nem engedné a zárt meghajtót aktiválni, próbálj kiadni egy sudo apt-get install fglrx* parancsot. -
#6170 -Nem tudtam,hogy zölden kell jelezzen (szürke),ezek szerint a Radeon HD4870-esem nem támogatott? Elnézést kérek.
-Igen néztem már és Normal vagy Extra-ra katt. egy párat villan a képernyő és kiirja,hogy "Desktop effects could not be enabled".
-Most *szüz* Ub. 9.10-el vagyok és még 1x megpróbálom telepiteni a letöltött drivert. (hibaüzenetet nem tudtam küldeni,egyrészt mert nem tudom hol keressem..kezdő...másrészt mert ujrainditás után rendszerint a képernyő nem tudja feldolgozni a kapott jelet és nem látok semmit,ergo: ujrainstall.)
-Hol keressem a hibaüzenetet, a terminalban telepités közben? -
#6169 - Sokan írogattatok, nem látom/emlékszem - a zárt meghajtóknál megjelenik a driver és zöldet jelez?
- Beállítások, megjelenés utolsó fülét nézted már? Ott nyomj egy normal-t vagy extra-t.
- korábban írtam ilyet: "kellene a telepítő teljes hibaüzenete (terminálból indítsd a telepítőt - sudo ./ati-blabla.run), mert így senki sem lesz okosabb"
-
#6168 Flamer: fogd vissza magad és próbálj úgy kommunikálni, mint egy homo sapiens. Ha nem megy, keress magadnak egy gumitopikot. Itt ez nem menő. -
#6167 Köszönöm a szép szavaidat Flamer,te tényleg. -
#6166 Frissen telepitett és frissitett Ubun. 9.10-essel,alap graf. driverrel
a terminal compiz-ra ezt adja.
daryl@ubuntu:~$ compiz
Checking for Xgl: not present.
xset q doesn't reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.0.log
Detected PCI ID for VGA:
Checking for texture_from_pixmap: not present.
Trying again with indirect rendering:
Checking for texture_from_pixmap: present.
Checking for non power of two support: present.
Checking for Composite extension: present.
Checking screen 1Comparing resolution (1360x768) to maximum 3D texture size (4096): Passed.
Checking for Software Rasterizer: present.
Software rasterizer detected, abortingaborting and using fallback: /usr/bin/metacity
-
#6164 Hogy tudnak ilyen drivert kiadni a kezükből...bárkik is csinálták?!
Gondolok itt az általam csak csapdának nevezett FGLRX ATI Proprietary -ra,amit a System/Administration/Hardware Drivers-nél mutat,hogy lehet aktiválni.
Még melléje,hogy megnyugodjak,kiirják,hogy "Tested by ubuntu developers",tehát rákattintottam...11 ujrainstallal ezelőtt (wubival),letöltötte és kérte a reboot-ot. És itt mindig szivok,mert a HDTV-m (1360x768 60Hz) ujrainditás után csak annyit mutat,hogy NOT SUPPORTED MODE.Esélyem sincs megnézni a hiba okát.
A letöltöm, terminalban telepitemmel is ez a helyzet...bocs,de fel vagyok b..va.
Amugy okés lenne ez a linux,gyors meg minden,de szerintem ez a sok fejlesztö,ha összedugná a fejét és nem ezer féle disztribucióra pazarolná tudását, lesöpörnék még Steve Jobs-ot is a piacról.)
Merlin,mondtad,hogy a 9.10-es ubuntu alapbol tudja a 3D-s graf. gyorsitást...akkor miért nem tudom aktiválni a Desktop effecteket,compizt (keresi a drivert és nem aktiválodik)
Most belefáradtam a guglizásba, a legtöbb tuti tipp ott is csapda...rápihenek egyet és áldom az ATI nevet.... -
#6163 nem feltétlen az olcsóság a lényeg.. mert igenis vannak akik a fizetőset választják. de:
- sokkal olcsóbb mint más egyéb szerver oprendszer
- sok funkciót ellát
+ amiket írtál.
amuúgy mielőtt valaki megkérdezni a supportért fizetnek nem azért mert ki kell fizetni az oprendszert.. csak mivel fontos a megbízhatóság és a support ezért fizetnek. az emberek szintén pénzért dolgoznak. ez is pont ilyen. -
donatus13 #6162 Olcsó, megbízható, és nagyon ritkán kell hozzá nyúlni ,ezért nagyon hosszú távú. -
Rundstedt17 #6161 miért mindenhol csak linuxt használnak szerver gyanánt? -
#6160 milenne ha csak óránként írnál és egy nagyobb bejeggyzést? addig a gondolataid is leülepszneke és lehet magad is megtalálod a választ pár kérdésedre.
#6157: nézdmeg beállításokat. sima emesne default beállitások menni kell. hacsak nem valami proxy mögül vagy mer akkor kell állítgatni. -
#6159 Mondjuk a VLC-ben az az egyetlen zavaró dolog, hogy a feliratok méreteit változtatgatja. Újabb fejlemény, hogy telepítettem a Compiz Fusiont. Némelyik efektet halvány lila gőzöm sincs hogyan kell használni, így egyelőre maradok a "libegő ablakoknál", a tűznél és a víznél, pedig az a látványos kockaforgatós bigyó érdekelne :)
Valamiért viszont nem tudok a képernyők között váltogatni (alapértelmezettben ugye 2 képernyő van és csak az egyiket tudom nézni), mintha ez azóta lenne, hogy felraktam a Compizt, de egyáltalán nem biztos. Tud erre valaki valami megoldást? -
#6158 Oké, aMSN egyelőre jó alternatívának tűnik, eléggé kicsicsázták, de majd megszokom, meg kiderül, h mire képes. -
#6157 Az emesene a következőt mondja, amikor be akarok jelentkezni
Error! Hiba a bejelentkezés közben, próbálja újra (Protocol not supported by server) -
#6156 Újabb csodák történtek, most tanultam meg hogyan tudok felrakott programokat törölni. Elnézést, hogy ilyen sokat írok ide, de még tanuló vagyok, és nekem minden új. Ha kudarc ér, segítséget kérek, ha sikerem van, akkor örömömben úgy érzem be kell jelentenem. Köszi, hogy egyelőre ilyen toleránsak vagytok :) -
#6155 sudo apt-get install emesene
ezt régen skippeltem mert gecyre nem legfrissebet tette fel.. régen amikor kintvolt már 1.5 felrakta nekem az 1.0-t az apt.. :| azóta mindig csomagbol huzom le inkább. ugyis csak kicsomagol futtat :D -
#6154 Jaja, itt nincs Empathy. -
#6153 -
#6152 "Ubuntu-t futtat a 35 000 processzormagot alkalmazó, Avatar effektjeit készítő renderfarm
A linux.conf.au 2010 (január 18-23) rendezvényen tartott előadást Paul Gunn, a LoTR, I Robot, District 9, King Kong, Avatar stb. sikerfilmek vizuális effektjeiért felelős Weta Digital rendszeradminisztrátora. Az előadás címe "Challenges in Data Centre Growth (or, "You need how many processors to finish the movie???")" volt. Az előadáson arról volt szó, hogy milyen hardveres/szoftveres háttér kell az ilyen kaliberű filmek elkészítéséhez.
Paul elmondta, hogy 2 petabyte diszktömbjük, 10 Gbps hálózatuk van, összesen 35 000 processzormag (4 000+ darab HP Blade) található a szervertermükben. Ezen a rendszeren körülbelül 48 órát vesz igénybe az egyes grafikus jelenetek lerenderelése.
A rendszeradminisztrátor szerint az egész rendszer közepében Ubuntu található. Az összes renderelést végző node-on Ubuntu fut, csakúgy, mint a Weta Digital-nál található desktop-ok 90%-án.
Szóval a sajtóban előzetesen megjelentettek ellentétben a renderfarm-on (vagy ahogy nevezi "render wall"-on) nem Red Hat Enterprise Server, hanem Ubuntu Server fut." -
#6151 Hardyt használ nem? abban még nem volt empathy. -
#6150 Az alap Empathy sem jó? Kb ugyanolyan, mint a Pidgin. -
#6149 az fura... esetleg próbálkozz az emesene -vel
sudo apt-get install emesene
vagy esetleg amsn -el
sudo apt-get install amsn -
#6148 Oké ez megoldódott, annyi volt a gond, hogy a Gyorsíttárazást be kellett kapcsolni és csodák csodája megjavult. ...érdekes -
#6147 https://launchpad.net/~c-korn/+archive/vlc?field.series_filter=hardy
Én felvettem ezt a tárolót a sources.list-be, ahogy le van írva az oldalon. Ebben frissebb vlc van mint a hardy sajátjában, és nem volt gondja a feliratokkal. -
#6146 Na még egy gond. Telepítettem a VLC-t és az Mplayert is. A VLC alá nem rakja oda az ékezetet tartalmazó sorokat, hiába állítom a felirat típusánál az ISO 8859-2 -t, de ajánlották még az Mplayert is, aminél állítólag már ennél az ISO módnál alá tudja tenni a sub / srt fájlt. Az Mplayernél viszont az a gond, hogy hiába látja a rendszer a D: (NTFS) meghajtómat, nála nem tudom kitallózni, mert csakis a linuxos meghajtót látja. Próbáltam úgy, hogy a fájl nevén jobb klikket nyomok és ott választom ki az MPlayert, viszont akkor a következő kapom:
Fatal error! Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
A kép nem jelenik meg, a hangfájlt elindítja, de nem lehet benne pörgetni, stb, mert azonnal leállítja a lejátszását. -
#6145 Egyébként használok routert, de a tűzfalon nincsen semmi beállítva, és Windows alól lehet fájlt küldeni. -
#6144 Ezidáig sikeresen feltelepítettem a flash playert egy .deb fájlból, engedélyeztem az Ati AX700-as kártyámat, és a javat is felraktam a Synaptic csomagkezelővel. Ezek eddig szinte tiszta olyanok voltak, mint ahogy majdnem Windowsban csináltam volna, katt-katt és már kész is :)
Viszont ezzel a Pidgin nevű progival akadt egy kis gondom. Egy screenshotot akartam küldeni a cimborámnak és kitallóztam a fájlt, akkor azon nyomban azt az üzit kaptam a küldéskor, hogy ő visszautasította a kép fogadását, ami nem volt igaz. Mit kellene beállítanom, hogy sikerüljön fájlokat küldenem? -
#6143 Mostmár vannak! :) -
#6142 Játszadozom ezzel a wmii ablakkezelővel, és nagyon tetszik. Nem mondom hogy túl kényelmes, de pl ha lenne laptopom, akkor tuti ezt használnám vele. Baromi gyors, és billentyűorientált, és tényleg nem hülyeség ez tiling ablakrendezés.
Egy virtuális fájlrendszeren keresztül lehet tasztatni a működést, mindenféle nyelven, és nagyon sok leírás van hozzá a neten. Bejön :)
-
#6141 Azt hittem a nautilusos oldalsó panelra is rá lehet dobni, nem pedig a "globális gnome panel"-ről van szó. Bár sejtettem, de előbbi jobban érdekelt volna. :D -
#6140 1. a zárt meghajtót mindenképpen engedélyeztetni kell, az említett menüpontban
2. kellene a telepítő teljes hibaüzenete (terminálból indítsd a telepítőt - sudo ./ati-blabla.run), mert így senki sem lesz okosabb -
#6139 Kösz a választ,de ezzel kezdtem, ugy 6 ujrainstallal ezelőtt,már kezd fogyni a cérna...
Erre kérnék segitséget
There was a problem initializing Catalyst Control Center Linux edition. It could be caused by the following.
No ATI graphics driver is installed, or the ATI driver is not functioning properly.
Please install the ATI driver appropriate for you ATI hardware, or configure using aticonfig.
Köszönöm elöre is.
-
#6138 Egyszerűen shortcut ikonokat csináltam amik a kívánt helyekre nyitnak Nautilus ablakot. Ezeket pedig rádobtam a panelra. -
#6137 Épp ez lenne a lényege, hogy rendszerszinten "tiltja" a partíció/hardver/eszköz jelenlétét, felismerését, így a nautilus sem fogja látni, nem is rakja ki.
A paneles dolog alatt mit értesz? Mert nekem kellene a places panel, viszont nem láttam lehetőséget, hogy csak egyedi bookmark jelenjen meg rajta. -
#6136 Jah, már ékezeteid sincsenek! -
#6135 Na kerem! Ez hamarabb is kiderulhetett volna. Kiprobaltam a Karmic Koalat Live CD-kent es mar ott sem lattam semmi kepet a monitoromon. Viszont letoltottem a Hardy Heront es a Live CD-jet teljesen lehet hasznalni. Most is az alol irok, remelem latszik a kulonbseg! :D -
#6134 Van csaknem 1 éve. Lásd itt. Letölt, futtatási jogot ad, futtat.
Mellesleg az Ubuntu által telepített is "3D-s" 9.10 alapból a Catalyst 9.9-et telepíti (amit itt fglrx-nek hívunk), Control center nélkül, lásd zárt meghajtók menüpont az Adminisztráció főmenüben.