Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
[merlinw.org]
Aha, köszi akkor ezt kipróbálom még, ha nem akkor megint reinstall. De ez azért érdekes, hogy beleraknak egy ilyen opciót, hogy a rendszerindító kivétele és utána el se lehet indítani a rendszert csak ha utána szarakodok vele :I
Nekem a hardy heronos csomagban jött három (aztán valahol elhagytam, vagy a koliban lenyúlták 😊
De a következõ megint LTS lesz, szóval megint rendelek cödöt 😊
De a következõ megint LTS lesz, szóval megint rendelek cödöt 😊
másik kérdésem, hogy vhonnan lehet szerezni ubuntu matricát laptopra? 😊 minél nagyobb annál jobb 😄
Bazinga!
[merlinw.org]
létezik ubuntura interaktív tûzfal? tehát amelyik jelez, ha egy program vagy vmi ki akar menni a netre, és megkérdi mit szeretnék, és a válaszomat el is lehet menteni, mint szabályt
tudom, iptables, meg van rá kismilliárd gui, de én most ilyen interaktív firewallra vagyok kíváncsi 😊
tudom, iptables, meg van rá kismilliárd gui, de én most ilyen interaktív firewallra vagyok kíváncsi 😊
Bazinga!
Tényleg, ilyet is lehet. Tök kiment a fejembõl. Öregszem😊
Úgyis írtam egy Grub frissítõs howto-t a blogomra, írok egy szervízeset is, hogy legyen mit linkelni a jövõben😄
Úgyis írtam egy Grub frissítõs howto-t a blogomra, írok egy szervízeset is, hogy legyen mit linkelni a jövõben😄
[merlinw.org]
Grub menüben E és Ctrl+X mellett még vannak opciók helyreállításra elvileg.
Grub terminálban is megvannak az odavaló parancsok, de LiveCD-vel tuti megy a következõ lépésekkel:
Felcsatolod a grub-os partíciót:
sudo mount /dev/sdXY /mnt/boot
Elõzõleg írt parancs kicsit kiegészítve:
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX
Meg talán kell ide is az update-grub.
Elõzõkhöz: a grub2 konfigoláshoz az /etc/defaults/grub-ot kell szerkeszteni, rosszul írtam.
Grub terminálban is megvannak az odavaló parancsok, de LiveCD-vel tuti megy a következõ lépésekkel:
Felcsatolod a grub-os partíciót:
sudo mount /dev/sdXY /mnt/boot
Elõzõleg írt parancs kicsit kiegészítve:
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX
Meg talán kell ide is az update-grub.
Elõzõkhöz: a grub2 konfigoláshoz az /etc/defaults/grub-ot kell szerkeszteni, rosszul írtam.
Grub frissítése Grub2-re:
sudo apt-get install grub2
//yes-t válaszolsz, majd a következõben enter
reboot
//grub indulásakor válaszd a Chainload Grub2 -õt
//betöltõdés után alapértelmezetté tétele:
sudo upgrade-from-grub-legacy
reboot
sudo apt-get install grub2
//yes-t válaszolsz, majd a következõben enter
reboot
//grub indulásakor válaszd a Chainload Grub2 -õt
//betöltõdés után alapértelmezetté tétele:
sudo upgrade-from-grub-legacy
reboot
[merlinw.org]
Az a baj, hogy ezt nem tudom hova beírni. Most úgy tette fel az Ubuntut, hogy nem telepítette fel a Grubot, és sehogy sem tudom elindítani sem. Megmaradt a még korábban EasyBCD-vel beállított bootmenü, hoygha rámentem az Ubuntura akkor behozta a Grub boot menüt, amivel el tudtam indítani (abban is volt pár választható dolog, mint a recoverys meg ilyenek). Namost az helyett egy grub> izé jön be. Utánaolvastam, próbáltam felinstalálni (root (hd1,0), setup hd1 , azt írja nem található a /boot/grub/stage1 vagy mi. Betöltöttem a telepítõt, akkor ugye megjelenik a kezelõ, ott néztem, a boot/grub könyvtár tök üres. Próbáltam átmásolni a lemezrõl indított grub mappából a fájlokat, de nem engedi, mertn em vagyok "tulajdonos" 😞
Ugyanazon próbáltam grub-install /dev/sdb1 -et meg több félét terminálból (sudo módban), akkor is hibát írt ki természetesen.
Ugyanazon próbáltam grub-install /dev/sdb1 -et meg több félét terminálból (sudo módban), akkor is hibát írt ki természetesen.
+ többeknek ajánlom itt, hogy Synaptic-ban keressenek rá a nautilus-ra, van egy rakad plugin, közte egy hasznos: futtátás root jogosultságokkal. Nem kell szarakodni sudo-val, csak jobb klikk a file-on, jelszót beír, és máris megy a dolog.
#4944: amíg mi mondjuk meg mit írjon be, addig nem mindegy. 😄
#4944: amíg mi mondjuk meg mit írjon be, addig nem mindegy. 😄
Illetve ha van a gépen grub valahol, akkor neked is a "sudo update-grub" parancsot ajánlom. Ezzel sem írja magát az MBR-be.
Simán: sudo apt-get install grub2
Elvileg nem eszi bele magát az MBR-be, ha mégis, akkor Windows-on: /bootrec fixmbr, /bootrec fixboot. Bár elsõ lépésnek azzal kezdeném, hogy GParted-ben a Windows bootfájljait tároló partíciónak adok egy boot flag-et.
Elvileg nem eszi bele magát az MBR-be, ha mégis, akkor Windows-on: /bootrec fixmbr, /bootrec fixboot. Bár elsõ lépésnek azzal kezdeném, hogy GParted-ben a Windows bootfájljait tároló partíciónak adok egy boot flag-et.
OpenGL mellett nem megy, de egyébként a Cairo-Dock-nál igénytelenebb cuccot se sokat láttam. AWN-t használj, Launchpad-on az elõzetes változat kellõen stabil, sokkal többet tud mint a régi, nem fekteti meg a rendszert. Gnome alá a legjobb Dock program. Esetleg egy próba Kiba-Dock-kal, benne van még fikizai motor és lehet dobálni meg túrni az ikonokat. 😊
VL OpenGL módban nekem rosszabb képminõséget adott egyébként.
krisz94012: Chrome a legfejlettebb böngészõ, az más kérdés, hogy egyelõre még félkész. Nekem sosem lassult, atomstabil, mindent plugint támogat. Arra viszont ügyelj, hogy egy-egy extension belassíthatja, javaslom a hivatalos Google extension galériából válogass.
#4915: Ubuntu Software Center néven ott van, eltávolítani sem lehet a menübõl, max a csomagját lekapni.
#4916: Synaptic-ot nem adnék kezdõ kezébe. 😄 Egyszerû mint a fene, de azért inkább maradjanak az egyszerûbb felületû Ubuntu SC-nél.
#4917: Asztalon jobb klikk -> háttérváltás -> Utolsó fül "Dekstop effects". Beállítani pedig: Admin -> System -> Synaptic: ccsm (compizconfig-settins-manager), illetve van egy simpleconpizconfig csomag is.
#4925, #4926: Valószínûleg grub2-je van, szóval csak ennyi kell terminálban: "sudo update-grub"
#4927: amiben kb. tiltott túrkálni, helyette: /etc/grub/defaults -> majd az elõzõ parancs.
#4929: mert nincs root jogosultságod. Terminálban: sudo <parancs>, futtatásban: gksudo <parancs>
#4932: su helyett mindig sudo-t használj, ne vedd fel véglegesen a root jogosultságot.
#4936: root felhasználónak ne adjatok saját jelszót, szintén biztonság kérdése. Root jogosultság megszerzéséhez a sudo-nél mindig a saját jelszavad kell, jelszó nélkül nem is enged telepíteni.
VL OpenGL módban nekem rosszabb képminõséget adott egyébként.
krisz94012: Chrome a legfejlettebb böngészõ, az más kérdés, hogy egyelõre még félkész. Nekem sosem lassult, atomstabil, mindent plugint támogat. Arra viszont ügyelj, hogy egy-egy extension belassíthatja, javaslom a hivatalos Google extension galériából válogass.
#4915: Ubuntu Software Center néven ott van, eltávolítani sem lehet a menübõl, max a csomagját lekapni.
#4916: Synaptic-ot nem adnék kezdõ kezébe. 😄 Egyszerû mint a fene, de azért inkább maradjanak az egyszerûbb felületû Ubuntu SC-nél.
#4917: Asztalon jobb klikk -> háttérváltás -> Utolsó fül "Dekstop effects". Beállítani pedig: Admin -> System -> Synaptic: ccsm (compizconfig-settins-manager), illetve van egy simpleconpizconfig csomag is.
#4925, #4926: Valószínûleg grub2-je van, szóval csak ennyi kell terminálban: "sudo update-grub"
#4927: amiben kb. tiltott túrkálni, helyette: /etc/grub/defaults -> majd az elõzõ parancs.
#4929: mert nincs root jogosultságod. Terminálban: sudo <parancs>, futtatásban: gksudo <parancs>
#4932: su helyett mindig sudo-t használj, ne vedd fel véglegesen a root jogosultságot.
#4936: root felhasználónak ne adjatok saját jelszót, szintén biztonság kérdése. Root jogosultság megszerzéséhez a sudo-nél mindig a saját jelszavad kell, jelszó nélkül nem is enged telepíteni.
root jog
- konzolban: sudo parancs
- grafikus módban: Alt+F2, gksudo parancs
tehát ez kellett nektek: gksudo gedit
fájlrendszer cseszegetéséhez: gksudo nautilus
konzolban: sudo mc (ha nincs mc akkor elõtte sudo apt-get install mc)
sudo = "super user do ..." azaz az admin csinálja ...
Ez még mindig a linux alapok doksi témája...
- konzolban: sudo parancs
- grafikus módban: Alt+F2, gksudo parancs
tehát ez kellett nektek: gksudo gedit
fájlrendszer cseszegetéséhez: gksudo nautilus
konzolban: sudo mc (ha nincs mc akkor elõtte sudo apt-get install mc)
sudo = "super user do ..." azaz az admin csinálja ...
Ez még mindig a linux alapok doksi témája...
[merlinw.org]
nah végül csak sikerült megoldani 😊)
azt írja a filesystemnél hogy nem én vagyok az owner
sztem az a gond hogy az egész filesystemre nincs engedélyem, mert ezt írja:
You are trying to save the file on a read-only disk. Please check that you typed the location correctly and try again.
a jobb gomb propectiensben pedig a permission nem állítrható a filesystemre, így a benne lévõ grub.cfg-re sem.
You are trying to save the file on a read-only disk. Please check that you typed the location correctly and try again.
a jobb gomb propectiensben pedig a permission nem állítrható a filesystemre, így a benne lévõ grub.cfg-re sem.
hjajj, pedig googléztam többféle módszert is hogy engedélyt szerezhessek a grub.cfg szerkesztésére, de semelyik se mûködik, permission denided, nem enged beleírni 😞(
Nah akkor én is jövök egy grubos kérdéssel, újratelepítettem az ubuntut, beállítottam hogy ne telepítse fel a rendszerindítót (nemakartam, hogy az MBR -be beleírja magát). Win 7-en easybcd 2-vel megcsináltam, hogy elõször a windows indítója jöjjön be, aztán ha ott kiválasztom az Ubuntut, akkor jöjjön be a saját loaderje. Namost az megmaradt, de az Ubuntu helyett csak egy konzol jön be, grub> konzollal. Gondolom nem rakta fel azt az indítót, vagy listát amit az easybcd -vel beállított akármi akar behívni. Azt hogy tudom feltenni? :S
akkor sajnos passzolom... nálam nano -val ment
majd jönnek az okosok és megmondják 😄
amire tudok még gondolni, hogy nincs is root jelszavad (bár akkor gondolom a su -nál is nyivákolna 😊) de sose tudni, szal
sudo passwd root
ezzel adj meg root jelszót, ha eddig nem lett volna
ha volt akkor ismét 1. pont... majd jön egy okosabb 😄😄
vagy szétnézhetsz synapticban (vagy gugliban) hogy van e vmi grafikus grub configoló cucc
majd jönnek az okosok és megmondják 😄
amire tudok még gondolni, hogy nincs is root jelszavad (bár akkor gondolom a su -nál is nyivákolna 😊) de sose tudni, szal
sudo passwd root
ezzel adj meg root jelszót, ha eddig nem lett volna
ha volt akkor ismét 1. pont... majd jön egy okosabb 😄😄
vagy szétnézhetsz synapticban (vagy gugliban) hogy van e vmi grafikus grub configoló cucc
Bazinga!
úgy se 😞
megpróbálom sudo-val
igen igen! 😊
nanonál is permission denided 😞(
hm most nézem a gedit nálam sem menti, ellenben a nano igen
tehát ugyanaz a procedúra csak gedit helyett nano
nem kell megilyedni a nanotól, elég puritán szövegszerkesztõ 😊 szép türelmesen töröld ki amit kell, majd ctrl-x -el lépj ki, meg fogja kérdezni, hogy szeretnéd e menteni, és nyomj I -t 😊
tehát ugyanaz a procedúra csak gedit helyett nano
nem kell megilyedni a nanotól, elég puritán szövegszerkesztõ 😊 szép türelmesen töröld ki amit kell, majd ctrl-x -el lépj ki, meg fogja kérdezni, hogy szeretnéd e menteni, és nyomj I -t 😊
Bazinga!
köszönöm a tökéletes választ, már csak elmenteni nem engedi az új fájlt, nincs hozzá engedélyem elméletileg.(read only) amit nem igazán értek miért van
ja azt kihagytam, hogyha nem 9.10 -es ubuntu akkora file a /boot/grub/menu.lst nevet viseli, és a felépítése is kicsit más
de menni fog annak a szerkesztése is, az elv ugyanaz mint a cfg -nél
de menni fog annak a szerkesztése is, az elv ugyanaz mint a cfg -nél
Bazinga!
a grub konfig fájlját kell szerkeszteni
9.10 -es ubuntu esetében ez a /boot/grub/grub.cfg file - tehát terminálba pl add ki a következõ parancsokat:
- su - ezzel átváltasz root userre (nekem asszem sima sudo -val nem ment, vagyis nem tudtam utána elmenteni a fáljban történ változásokat)
- gedit /boot/grub/grub.cfg
ekkor bejön egy szövegszerkesztõ a fájl tartalmával... ilyen blokkból lesz elvileg egy jópár ami így kezdõdik:
menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-16-generic" {
minden egyes ilyen menuentry -s blokk egy-egy sor a rendszerindító menüjében... tehát csak annyi a dolgot hogy kitörlöd ami nem kell, majd elmented a változásokat... a következõ indításnál már nem is lesz ott amit kitöröltél
keresd meg azt a menuentry -s blokkot amelyik a windowsos boot opciókat tartalmazza, ez általában a legutolsó... de figyelj oda mikor törölsz egy ilyen blokkot hogy ne hagy benne "szemetet", a záró kapcsoszárójel a vége, tehát azt is ki kell törölni
remélem tudtam segíteni
9.10 -es ubuntu esetében ez a /boot/grub/grub.cfg file - tehát terminálba pl add ki a következõ parancsokat:
- su - ezzel átváltasz root userre (nekem asszem sima sudo -val nem ment, vagyis nem tudtam utána elmenteni a fáljban történ változásokat)
- gedit /boot/grub/grub.cfg
ekkor bejön egy szövegszerkesztõ a fájl tartalmával... ilyen blokkból lesz elvileg egy jópár ami így kezdõdik:
menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-16-generic" {
minden egyes ilyen menuentry -s blokk egy-egy sor a rendszerindító menüjében... tehát csak annyi a dolgot hogy kitörlöd ami nem kell, majd elmented a változásokat... a következõ indításnál már nem is lesz ott amit kitöröltél
keresd meg azt a menuentry -s blokkot amelyik a windowsos boot opciókat tartalmazza, ez általában a legutolsó... de figyelj oda mikor törölsz egy ilyen blokkot hogy ne hagy benne "szemetet", a záró kapcsoszárójel a vége, tehát azt is ki kell törölni
remélem tudtam segíteni
Bazinga!
Nekem ennek homlokegyenest az ellenkezõje van, a windóz partíciót formáztam meg tegnap, és Ubuntu maradt, de indításkor még mindig bent van a listában a windóz választhatónak pedig már nincs is fent, és elképzelésem sincs honnan lehetne leszedni, hogy ne jelenjen meg a listában :S
Google-ban meg nehéz ilyenre rákeresni, próbáltam sok kulcszóval,de ilyen problémával nem találkoztam fórumokon.
Google-ban meg nehéz ilyenre rákeresni, próbáltam sok kulcszóval,de ilyen problémával nem találkoztam fórumokon.
"pl. PartitionMagic-el."
Mondjuk, ha RAW az nem normális Linux esetében sem, ha nem tud vele mit kezdeni a Magic, rá kell küldened egy Partition Table Doctor-t is.
Mondjuk, ha RAW az nem normális Linux esetében sem, ha nem tud vele mit kezdeni a Magic, rá kell küldened egy Partition Table Doctor-t is.
[merlinw.org]
Sikerült, végigcsináltam, de XP alól még mindig "nem látja" a Linuxos vinyót, megjelenik, de 0 byte mérettel meg annyit látok hogy RAW fájlrendszer, de formázásra menve nem történik semmi sem 😞(
Ó, köszönöm szépen a tanácsot!
XP CD berak, bootol róla, Mikor ajánlja R gombot nyom (magyar win esetében J-t) (repair mód), paranccsorban kiadja a következõ két parancsot:
fixboot C:, fixmbr
Ez lepucolja a GRUB-ot, utána lehet formázni a Linuxos partícíót NTFS-re és egyesíteni a többivel, pl. PartitionMagic-el.
fixboot C:, fixmbr
Ez lepucolja a GRUB-ot, utána lehet formázni a Linuxos partícíót NTFS-re és egyesíteni a többivel, pl. PartitionMagic-el.
[merlinw.org]
Sziasztok!
Van egy laptopom aminek egyik partícióján XP másikon Linux Fedora van, még az elõzõ tulaj tette fel, szeretném leszedni a linuxot és csak az XP-ét megtartani úgy, hogy újra egyesíthessem a vinyót egy partícióvá csak XP-és gépként.
Keveset értek a Linuxhoz és a hely is kéne ami felszabadul vele.
Valaki volna oly kedves, hogy pár lépésben vázolja, milyen progikra, eljárásokra lesz szükségem?
kössz
üdv
Van egy laptopom aminek egyik partícióján XP másikon Linux Fedora van, még az elõzõ tulaj tette fel, szeretném leszedni a linuxot és csak az XP-ét megtartani úgy, hogy újra egyesíthessem a vinyót egy partícióvá csak XP-és gépként.
Keveset értek a Linuxhoz és a hely is kéne ami felszabadul vele.
Valaki volna oly kedves, hogy pár lépésben vázolja, milyen progikra, eljárásokra lesz szükségem?
kössz
üdv
[merlinw.org]
compiz -t szeretnél felrakni? az a 3D -s izé 😊
az már elvileg telepítve van, csak kell hozzá egy beállítás kezelõ, meg át kell állítani extra -ra az effekteket a megjelenés tulajdonságainál
olvass vissza, nem is olyan rég volt róla szó, leírtuk részletesen
az már elvileg telepítve van, csak kell hozzá egy beállítás kezelõ, meg át kell állítani extra -ra az effekteket a megjelenés tulajdonságainál
olvass vissza, nem is olyan rég volt róla szó, leírtuk részletesen
Bazinga!
de avval nem tudom elõhozn az Advanced Desktop Settingset
terminalból is indíthatod:
sudo synaptic
ez lehet nem ugyanaz, de ez is arra jó, amit írsz, csomagokat telepíteni és törölni
sudo synaptic
ez lehet nem ugyanaz, de ez is arra jó, amit írsz, csomagokat telepíteni és törölni
Bazinga!
Az Add Remove Programs hiányzik az Applications fülbõl...
Így nem tudom megcsinálni a 3DDesktop-ot 😞(
De hová tûnt?
Így nem tudom megcsinálni a 3DDesktop-ot 😞(
De hová tûnt?
Egy ilyet már én is kerestem, thx!😊
btw, egy nagyon hülye kérdés: a Thunderbird 3-at vki feltette már? Mert én leszedtem az oldalukról, lejött egy bz fájl, és ott egy sh, amivel el tudom indítani, de így még nincs telepítve. Ezzel ilyenkor mi van? (readme egy linket adott, semmi használható; synaptic pedig a 2-es verziót teszi fel)
btw, egy nagyon hülye kérdés: a Thunderbird 3-at vki feltette már? Mert én leszedtem az oldalukról, lejött egy bz fájl, és ott egy sh, amivel el tudom indítani, de így még nincs telepítve. Ezzel ilyenkor mi van? (readme egy linket adott, semmi használható; synaptic pedig a 2-es verziót teszi fel)
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Szerintetek melyik a leglátványosabb 3D Desktop megoldás, és hogy lehet elõhozni?
http://www.hogyan.org/gadgetek-ubuntu-linuxra
Tessék 😊 Itt felsorolnak párat, némi leírással is. Én személy szerint a Screenlets -et használom, de ez nem azt jelenti, hogy az a legjobb 😊
Tessék 😊 Itt felsorolnak párat, némi leírással is. Én személy szerint a Screenlets -et használom, de ez nem azt jelenti, hogy az a legjobb 😊
Bazinga!