11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Azért ennyire nem rossz a helyzet Win-en. Nem villámgyors, de nem is lassú. Mondjuk csak a telefon dolgaira használom, zenét nem azzal hallgatok. Sosem szerettem ezeket a nagy médialejátszókat.. Winamp, Audacious forevvá:)

A függőségekkel kapcsolatban pedig úgy vagyok hogy nem érdekelnek amíg nincs hátrányuk. Pl Windows-on is Pidgint használtam és sosem zavart a GTK.

Egyébként kell a francnak iTunes. iPhone előtt alig haszbálta valaki PC-n, csak magunkak csináltak munkát azzal, hogy iTunes-hoz kötötték a telefont. Ő bajuk:)
  • Ability
    Egyszerűbb lenne, de az Apple-nek nincs érdekeltsége ezügyben. Nem csak azért, mert a Linux közösség kicsi, hanem mert a Windows-os verzióra sem fordít túl sok energiát. A Safari már egész jól kikupálódott Win-en is, az iTunes még mindig hozza magával a csomó függőségét, lassú, laggol, belehal az indexelésbe, stb. Linuxon sem lenne másképp, sőt. Ergó könnyű lenne kihoznia, de a minőség az kétséges.
  • MerlinW
    Jól beszélsz indián:)
  • precision
    szerintem nem lenne rosszabb a windowsosnál, tekintve hogy nagyon nem kéne megerőltetnie magát az applenek, mivel osx is unix alapú mint a linuxok is
    én nem értek hozzá, de szerintem nagyságrendekkel egyszerűbb lenne átportolni linuxra mint winre, és ezáltal a teljesítménye is jobb lenne mitn a windowsosé
  • Ability
    ... és még a Windowsos verziónál is f*sabb lenne. :D Bár az újabb verziók már kezdenek javulni. :H
  • precision
    persze megoldható a dolog "sufni" módszerrel :)
    de az mennyivel jobb lenne, ha normálisan menne linuxon a dolog... mondjuk ha a drágalátos apple kiadná az itunes -t linuxra :)
  • MerlinW
    Szerintem csak zene, de majd kiderül. Mondjuk én tök jól elvagyok a virtuális OSX + iTunes + "hálózatról" map-elt zenekönyvtárakkal:)
  • precision
    na, csudás! :)
    arról viszont nem szól a fáma, hogy firmware update illetve .ipa -k telepítése lehetséges lesz e
    mert gondolom ez a rhythmbox -os iTunes kiváltás "csak" annyiból fog állni, hogy tudni fogunk rá syncelni zenét

na, majd kiderül :)
  • MerlinW
    "Az Ubuntu 10.04 alapból támogatni fogja az iPhone/iPod készülékeket, számolt be a WepUpd8 weboldal róla. Annak ellenére, hogy egyre inkább terjednek a Linuxszal szerelt okos telefonok a piacon, még mindig az Apple által gyártott iPhone tudhatja magáénak a legnagyobb piaci részesedést. Ezért is nagyon jó hír, hogy a Lucid Lynx kezelni fogja a címben említett két eszközt angolosan mondva “out-of-box”, azaz alapból, bármiféle állítgatás nélkül. Fontos megemlíteni, hogy itt nem jailbreakelt telefonokról beszélünk, vagyis csak rádugjuk a frissen vásárol eszközt és máris böngészhetjük a tartalmat a Nautilus segítségével, illetve a Rhythmboxszal kiválthatjuk az iTunes!-t is. Bár én inkább mindenkit Androidos telefon vásárlására biztatnék."

• mumpic
    Hát a #6598 listát elnézegetve, nem győz meg teljsen, hogy biztosak a dolgukban. :)
  • MerlinW
    Csak a perifériákkal (ps/2, usb, egyéb portok - kivéve a VGA-t).

HAL (Hardware Abstraction Layer) azaz Hardver-absztrakciós réteg, a kernel egy hardverspecifikus rétege, ami - nagyon dióhéjban -: figyeli a rendszerhez csatlakoztatott eszközöket és úgymond listát készít a alkalmazások számára. Tulajdonképpen egy híd a hardver és a szoftver között.

A Windows is HALazik, legalábbis XP még azt csinálta, Win6-7 nem tudom, de valószínűleg még mindig.

Vannak egyéb változatok is mint az IAL (Input Abstraction Layer), illetve van HIAL (Hybrid Input Abstraction Layer) is. Ezekről nem sokat tudok, csak hogy léteznek:)

Szerintem nem kell aggódni. Nem tennék bele az LTS kiadásba, ha nem lennének biztosak a dolgukban:)
  • Ability
    Az mondjuk engem is érdekelne, hogy minden hardverrel ezen az API-n keresztül kommunikál a rendszer, vagy csak perifériákkal mint például ilyen USB-s kütyükkel.
  • Ability
    A működéssel lesznek érdekes menetek, pontosan az okát nem ismerem, de sok helyen lehetett olvasni, hogy a régebbi szabványokra épülő perifériákkal gondban van. Hülyeséget nem akarok mondani, a lényeg hogy sokan tartanak tőle, de valószínűleg nagyon minimális réteg számára okoz majd galibát. A váltásra kerülő alternatíva elvileg pedig modernebb, ugyan azt a célt hivatott megvalósítani, de "talán" kiforratlan.
  • mumpic
    köszi :)
    Én nem tudom, magamban úgyfordítottam le ezt a dolgot, hogy a linugz a halon keresztül éri el a vasat. Azért tartottam furának ezt az eltávolítást, de ha csak cseréről van szó, akkor minden oké, lényeg hogy működjön. :)
  • Ability
    Nevezzük inkább cserének, a DeviceKIT veszi át a helyét. Már a Karmicban is mellőzött volt az állapota, ilyen hybrid módon mindkettő benne volt, elvileg.

Egyébként a HAL az OS-re épülő alkalmazások számára biztosított egy interfészt, amin keresztül a 3th party szoftverek kommunikálni tudnak a számítógép perifériáival. (Ismereteim szerint.) Ergó a váltás jelentősége leginkább a pendrive, usb stick modem, és egyéb dolgokra lesz kihatással.
  • mumpic
    Ez a HAL dolog nekem fura. Kiolvastam a wikipédia szócikket, de nem lettem okosabb. Ha eltávolítják, akkor mi veszi át a helyét?
  • MerlinW
    Azt nem tudom. Bind-elj, és probléma megoldva:)

mount --bind /mit /hova

írhatsz scriptet "autorunba", vagy beírhatod fstab-ba (mondjuk ez utóbbit sosem próbáltam)
    eltávolítás: umount /hova

Én ezt pl. webszerveren használom, ahol nincs symlink követés.
  • Ability
    Nem tudod véletlenül, hogy az UbuntuOne-hoz jön-e majd symlink támogatás?
  • MerlinW
    Ubuntu 10.04

Kernel 2.6.32
    GNOME 2.29.92

HAL eltávolítása
    A Lucid Lynxből teljes egészében el lesz távolítva a hal csomag. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a rendszerindulás és leállás, valamint a felfüggesztésből történő visszatérés.

Új főverzió a likewise-open csomagból
    A likewise-open csomagból, ami az Active Directory hitelesítést és a szervertámogatást nyújtja Linuxhoz, mostantól az 5.4-es verziót szállítja az Ubuntu. A frissítés érinti a 4.0-s verziót (Ubuntu 8.04 LTS) és a 4.1-es verziót is (Ubuntu 9.10), valamint a likewise-open5 csomagokat a Universe tárolóban.

Új alapértelmezett, nyílt forrású meghajtóprogram nVidia hardverekhez
    Mostantól a Nouveau az alapértelmezett meghajtóprogram nVidia grafikus kártyák esetén, és alapértelmezetté válik a KMS is. Ez a meghajtó hardveresen gyorsított 2D-t biztosít, mint a korábbi -nv meghajtó. A nouveau még aktív fejlesztés alatt áll, ami remélhetőleg lehetővé teszi a felmerülő hibák gyorsabb javítását.

Jobb nVidia támogatás
    Jelenleg 3 különböző zárt NVIDIA meghajtó érhető el: nvidia-current (190.53), nvidia-173 és nvidia-96. Az új alternatíva rendszernek köszönhetően már arra is lehetőséget biztosít az Ubuntu, hogy ezek mindegyike telepítve legyen egy időben.

Közösségi szolgáltatások
    Az új Ubuntu kiadásban közvetlenül elérhetők az olyan közösségi szolgáltatások, mint az identi.ca, twitter vagy Facebook a beépített MeMenu-n keresztül. A MeMenu a Gwibber mikroblog kliensre épül.

Látványosabb rendszerindulás
    A rendszerindulás a Plymouth technológiának (RedHat) köszönhetően látványosabbá és gyorsabbá vált, mint korábban.

Megújult értesítési terület
    A panelen megjelenő értesítések immáron szebb, egységes stílust követnek.

Új grafikus témák
    Ebben a kiadásban mutatkozik be először a két új grafikus téma, az Ambiance és a Radiance. Ezzel párhuzamosan bekerült az új háttérkép és sok új ikon is. Mindez az Ubuntu nemrégiben megújult arculatához igazodik. A Human téma megszűnt.

Ubuntu One fájlszinkronizáció
    Az Ubuntu One segítségével immáron bármelyik mappát kijelölhetjük szinkronizálásra a saját mappánkon belül. Megjelent egy konfigurációs felület is, ahol egyszerűen elvégezhetjük a szükséges beállításokat.

Ubuntu One Music Store
    Az Ubuntu One Music Store segítségével immáron arra is lehetőségük van a felhasználóknak, hogy zenét vásároljanak a Rhythmbox zenelejátszóból. Az így vásárolt zenék automatikusan szinkronizálódnak is az Ubuntu One segítségével a gépeink között.

Mozilla Firefox 3.6
    Az alapértelmezett kereső a Yahoo! lett, de a felhasználó választhatja a Google-t is.

Kubuntu 10.04

Kernel 2.6.32
    KDE 4.4.1

Amarok 2.3.0 Clear Light
    A Kubuntu 10.04 Beta 1 a népszerű KDE-s médialejátszó alkalmazás, az Amarok legfrissebb kiadását tartalmazza, mely számos hibajavítással, fejlesztéssel és vizuális változtatással érkezik.

Diavetítés a telepítőben
    A telepítés során egy, a KDE-s alkalmazásokat bemutató diavetítés lesz látható, hasonlóan az Ubuntuhoz.

Javított rendszerértesítések
    Az elérhető kodekekről, szükséges újraindításokról és frissítési információkról szóló értesítéseket még jobban integrálták a KDE értesítési rendszerébe. Az optimalizálásnak köszönhetően az értesítések erőforrásigénye kisebb lett.

Firefox integráció a KDE környezetbe
    A Firefox böngésző mostantól sokkal jobban integrálódik a KDE környezetbe. A fájlokat mostantól natív KDE-s párbeszédablakkal lehet megnyitni, valamint a Firefox a felhasználók által beállított alkalmazásokkal nyitja meg az egyes fájlokat.

GNOME alkalmazások paneltálca integrációja
    A GNOME tálcaikonok integrálásra kerültek a Plasma Desktopba, így azok a GNOME alkalmazások, melyek támogatják az integrációt, egységesen fognak megjelenni a KDE-s alkalmazásokkal.

Mozilla Firefox 3.6
    Az alapértelmezett kereső a Yahoo! lett, de a felhasználó választhatja a Google-t is.
  • MerlinW
    Megjelenés beállításokban be lehet kapcsolni.
  • tmp
    Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy a hiányzó ikonokat valahogy vissza lehet állítani? (lent a képen bekereteztem) Emiatt szerettem nagyon a linuxot a sok kis ikon miatt, de mára már alig van (firefoxba sem látok). köszi

• MerlinW
    Tényleg, van új Circle:)

Letöltés
  • mumpic
    Olyan eppülös menüsor, a fullcircleben is van hasonló.
  • MerlinW
    10.04 (Lucid) Proposed theme

letöltés
  • homeless
    cat -e akarmi.txt
  • mumpic
    Igen, most már nálam is okés.
  • MerlinW
    Nálam okés.

http://hu.archive.ubuntu.com/
  • mumpic
    egy fél órája megállt az élet itt:
    0% [Csatlakozás: hu.archive.ubuntu.com (195.228.252.133)]

ez csak nálam, vagy mindenkinél?
  • LestatVenom
    sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, h bash-el, h lehetne sorvége jelre keresni fileokban. Lényegében a dos2unix, unix2dos működését szeretném megvalósítani. Olyan dolgot próbáltam, h valtozo = $'\10' elméletileg így a sorvége jel ASCII kódját eltároltam és ezzel már kereshetnék, de gyakorlatilag mikor kiírattam nem tett sortörést. Ha van ötletetek akkor szívesen várom :)
  • Apocalipto
    Mondhatod ezt egy megrögzött Windows usernek
    Ha human témát használnék, kapcsolnám ki a gépet a fenébe, annyira nem tetszik
  • HiPPoNaX
    En el tudom kepzelni, hogy "hulyejuzer" gepere felhuzzak egy ilyet. Ha meglatna az ubuntut, sirvafakadna. Igy viszont fel sem tunne neki, hogy nem Windowst hasznal, amig a szovegszerkeszto elindul :D
  • MerlinW
    Az ugyan jó ízlésre vall, bár én többnyire csak mosolygok rajtuk:)
  • mumpic
    és gtk-s témát xp-re? =)
  • MerlinW
    Mikor mutattam az XP stílust azért tettem mert jópofa:) De hogy valaki képes legyen Windows témát Linux-ra húzni... ez már hazaárulás:D
  • precision
    na ez már hatványozottan szebb mint az xp -s téma :D
    de persze human iz di beszt :):P (human = alap ubuntu gnome téma)
  • MerlinW
    Fujj
  • Flamer
    $wine valami.exe
    ($ == konzolba)
  • MerlinW
    wine xy.exe
  • Apocalipto
    Alakulgat a rendszer, köszi annak aki segít a butának tűnő kérdésekben :)

Kérdezek még: Wine alatt hogy tudok exe-t futtatni?
  • mousee
    Nagyon szépen köszönöm a segítséget.