Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ability
A partícionáló hasonló, mint a Windows telepítésnél látható, csak annál jóval egyértelmûbb számomra. Legalábbis itt nincs ilyen hülyeség, hogy a C az mindig egy dinamikus partíció, ami egyszer ezt, máskor másik partíciót jelöl. Egyébként a linux támogatja az NTFS filerendszert, szóval látni fogod a partíciókat és a fileokat is, használhatod is. Ha van pl. egy adattároló põartíciód, akkor azt ugyan úgy használhatod tovább formázás nélkül. Sõt, még a linuxot is telepíthetnéd NTFS-re, csak nem ajánlott.

Egyébként filerendszerre jó példa, hogy az XP-vel debütáló (de akkor még nem alapértelmezett) NTFS filerendszer elõtt pl. nem lehetett 4 GB-nál nagyobb fileokat tárolni vagy megnyitni. Az Ext4-es filerendszert meg úgy demózták, hogy SSD lemezzel 3-4 mp alatt teljesenen bebootlhat a rendszer. 😄 Én amikor átálltam rá, akkor 5mp alatt jutottam el a login képernyõig, ami azért már majdnem teljes boot, viszont a Gnome nem a gyors indulásról híres. Fõleg most nálam, amikor már tele van pakolva a gép mindennel, és bár nem a programok lassítanak igazán, hanem amíg a Gnome átnézi az összes gconf-os custom XML szarságot. Ami végre a Gnome3-al megszûnik. :]
Aquir
tehát nézzem melyik a 30GB-os hely hogy ne oda telepítsek. ty
látni fogom a windows alatt feltöltött fájlaimat?

Ez az egész egyébként úgy kezdõdött, hogy untam már hogy a Word nem képes beszúrni egy szimbólumot lefagyás nélkül, aztán -> openoffice, gimp, szabad szoftverek stb. aztán ez 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Ability
Ha LiveCD-rõl indítottad, akkor hozzáférhetsz a Rendszer -> Admin -> GParted partíciókezelõhöz. Itt látod a kötetcímkéket is, illetve szerintem kényelmesebben lehet partícionálni benne, amit utána a telepítéskor használhatsz is. Van lehetõséged egy meglévõ partícióról lecsípni a szabad területbõl, és abból új partíciót készíteni úgy, hogy a rajtalevõ adatok is megmaradnak. Egyébként filerendszer, kötetcímke, teljes terület, felhasznált és szabad területbõl lehet megtudni egyszerûen melyik partíció melyik. Illetve a sorszámból. Windows alatt C, D, E betûjelek vannak, linux alatt kicsit "gépiesebb", de egyértelmûbb jelölések vannak.

sda1 = elsõ SATA merevlemez, elsõ partíció
sda2 = --||-- második partíció

sdb1 = második SATA merevlemez, elsõ partíció

Tehát betûjellel sorszámozva vannak a merevlemezek és számokkal sorszámozva a rajtuk levõ partíciók. Azt hiszem, hogy itt nem nullától kezdõdnek a sorszámok, de ennek nem árt utána nézni, mert némiképp káosz van belõle. Valahol 0-tól indul a sorszám, valahol 1-tõl.

2. pont: sokmindenben. Sebesség és teljesítmény. Egyedi szolgáltatások, mint pl. maximum fájméret, maximum szûmú állomány egy könyvtárban való tárolása. De beleszól pl. az indexelõ szolgáltatásokba is.

ui.: a Google is most vált Ext4-re, mert ezt találta az XFS mellett a leghatékonyabbnak, viszont valószínûleg journaling nélkül fogják használni.

3. pont: bootloáskor megkérdezi a használni kívánt nyelvet, azzal települ is. A telepítés után az update manager még frissíteni fogja a nyelvi állományokat is a teljeskörûbb és pontosabb fordításhoz. Illetve telepítés után is bármikor nyelvet lehet változtatni.
Aquir
na, a felét már letöltöttem
1. hogy látom hol van a windows, hogy manuálisan ne oda telepítsem
2. egyébként miben különböznek a fájlrendszerek (windowsban C:-re pl. NTFS-t ír)
3. auto. magyar lesz vagy lehet nyelvet váltani?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Ability
DVD-re is kiírhatod.

A partícionálás itt is olyan mint Windows alatt. Amikor telepítésnél bejön a partíció választás rész, akkor tesz neked egy ajánlatot, hogy õ felrakja magát x helyre. Itt válaszd ki az egyedi, manuális lehetõséget, és te mondod meg, hogy hova települjön. Ugye Windows alatt is vannak filerendszerek. FAT, FAT32, NTFS. Linux alatt is több filerendszer van. Kiválasztod a kívánt partíciót, a tulajdonságainál kiválasztod az Ext4-es filerendszert. Ami pluszban hozzájön az a csatolási pont. Lehetõséged van arra, hogy a rendszer különbözõ részeit különbözõ partícióra tedd. Ez kb. olyan, mintha Win alatt a Users (régebben Doc & Settings) mappát egy másik partíción tárolnád, így amikor újratelepíted a dolgokat, akkor vissza lehet csatolni ezt a pontot, így a rendszer az elõzõ beállításokkal dolgozik. Ha a backslash-t (/) választod, akkor az olyan, mint egy natúr Win install, az összes dolgát egy partícióra teszi. A SWAP pedig ugyan az mint Windows alatt a lapozófile, csak itt egy külön kisméretû partíciót használnak erre a célre. Ezt is vissza lehet állítani file alapú tárolásra, de nem érdemes.
Aquir
nekem 30 GB foglalt 60GB szabad

(+ van egy 300GB-os tároló de az most mindegy =)

Aquir
csak DVD-im vannak

a #5504 2. része partícionálás még nem teljesen tiszta

MerlinW
Ha windows alatt telepíted, akár daemon tools-al, vagy hasonlóval is mountolhatod a CD képet, nem muszáj kiírnod. A Win alatti telepítés (wubi) nem nyúl a windows-hoz, úgy telepíti az Ubuntut mint egy Windows-os programot. Telepítés után, megjelenik a bootmenüben és használhatod restart után, váltogathatsz. Ubuntu egy nagy fájlban lesz benne (virtuláis fájlrendszer - mint a virtuális pc-k, Virtualbox, VMWare, stb esetében)

Ha valóban ki szeretnéd prbálni, akkor kiírod CD-re, boot-olsz róla és külö articióra telepíted. A Windows-odnak semmilyen körülmények között nem esik baja, kivéve ha a Windows particióját adod meg normál telepítés során.

[merlinw.org]

Ability
Hát ha egy full üres gépet kellene megcsinálni, akkor nyilván nem mászik rá telepatikus úton. 😊 Valahogy, valakivel írasd ki, utána mehet a telepítés. A telepítés teljesen elszeparált, nem fog bekavarni semminek sem, nem ír felül semmit sem. Egyedül a bootmanagerekkel szoktak problémázni az emberek, de az sem vészes, inkább akkor jön elõ a jelenség, ha valaki le akarja túrni linuxot, de ugye egy linuxos bootmanager van használatban.

Egy különálló telepítésnél csak ennyit kell beállítani:

- kiválasztod a manuális telepítést, hogy egyedi partíciót adhass meg a telepítés helyének

- Csinálsz egy ~20 GB-os (kevesebb is elég, de idõvel belakja az ember) partíciót ext4-es filerendszerrel, csatolási pont: "/" (csak egy backslash önmagában)
- csinálsz egy ~2GB SWAP partíciót, ahol az elõbb az Ext4-et választottad ki filerendszernek, ott lesz ez is, magyaul ha jól tudom "cserehely"-nek fordították.

ui.: érdemes utána nézni ennek, lehet játszogatni a csatolási pontokkal, de egy alap telepítéshez ez jó így.
Aquir
Hát hogy letöltsem és kiírjam CD-re, ahhoz talán kellhet a windows.

és hogy menjen a telepítés hogy ne mentsen rá semmire?

Ability
Szerintem mindenképpen ki kell írnod, mert ha Win alól telepíted is csak annyit csinál, hogy berakja magát a boot menübe, felmásolja a file-jait, de a telepítést már egy gép restart után a saját kis környezetében végzi el. Esetleg pendrive jöhetne szóba még.

A "windows kell hozzá legelõször" alatt mit értesz? Én teljesen külön telepíteném, nem kell hozzá Win sem, az csak egy "játékszer" a könnyû kipróbálás érdekében.

Szerk.: bár lehet, hogy ha Win alól kezded a telepítést, utána már nem is kéri a CD-t és az átmásolt file-okból bootol. Sõt, most már valószínûleg gondolom.
Aquir
na de hogy feltelepítsem az Ubuntu-t ahhoz vagy CD-re ki kell írni, vagy valami, de a windows kell hozzá Legelõször nem? De az ubuntut akkor csak indításkor lehet telepíteni ugye? Hogyan ne mentsem rá a windowsra?
(router van, de szívesen fogadok mindent hogy ha egyszer nem lenne)

Aquir
ty

MerlinW
Ha külön particióra telepíted akkor nem. Ha nem vagy biztos benne, hogy használni szeretnéd, akkor wan windows-os telepítõ a CD-n, felmászik Win alá, mint egy virtuális gép. Logikusan lassabb lesz, stb, de nyomogatásra jó. Utána bármikor eltávolítható az add/remove-ból.

Tûfal semminek sem árt, hiszen a fal nem a vírusok ellen véd, hanem a támadásoktól. Legjobb megoldás a router, akkor sehova sem kell tûzfal, hiszen a routerben van. Mondjuk otthonra nem feltétlenül szükséges Linux alatt. Ha mégis szeretnél tûzfalat, szólsz nekem és adok egy scriptet a beépítetthez (iptables).

[merlinw.org]

Ability
Van egy Ubuntu repó (szoftvertár), ide felkerül szinte az összes Open-source project/program, kivéve a kereskedelmi jellegûeket, mint például a Skype. Amik nem kerülnek fel, de nagynevû szoftverek, azokhoz általában létezik telepíthetõ bináris a fejlesztõk weboldalán. Ez hasonló mint Windows-on, letöltesz egy *.deb file-t, megnyitod, rákattintasz az install gombra és már fent is van.

Azonban az Ubi szoftvertára nem mindig naprakész. Jobban mondva eléggé naprakész, de olykor szándékosan el vannak maradva, mivel meg akarják várni, hogy egy program csak atomstabil változatban kerüljön fel hozzájuk. Ilyenkor lehetõség van külsõ forrásokat felvenni, amik beépülnek a rendszerbe, és onnantól kezdve azokat a helyeket is ellenõrzi telepíthetõ programok és frissítések után. Erre a célra nagyon jó kis oldal a launchpad.net, ahova felkerülnek az új verziók tesztelésre szánt elõzetes kiadásai, illetve sok fejlesztõ ide tölti fel a stabil kiadásokat is, átugorván, hogy a Canonical frissítését kivárják. Sok új, kisnevû project nem található meg az Ubi alap repójában, sokszor ezekhez a fejlesztõk weboldalán sincs bináris, viszont lauchpadon szinte biztos, hogy megtalálod õket bináris formátumban.

Szóval végeredményben ott vagyunk, hogy Ubuntu alatt el lehet felejteni a konzolt és a kézzel való forgatást, szinte mindenhez van bináris, csak meg kell találni õket. Egyébként az Ubi szoftvertára eléggé jó, úgyértem gazdag, sok program felkerül, szite minden fent van rajta alapból, csak nem feltétlen naprakész kiadás.
Aquir
htx
És ezekbõl akkor gondolom azért lehet válogatni (több alkalmazás).
Ha windows mellett most kipróbálom lehet baja szegény fájljainak? tûzfal se kell?

MerlinW
Mindent képes letölteni a rendszer. Amit konkrétan webrõl kell töltened, az már nem hivatalos forrás. De még a nem hivatalos programokat is rendszeren belül tudod/érdemes tölteni/telepíteni úgynevezett csomagforrások(repository) segítségével (pl. medibuntu, getdeb, stb). Ezeket hívják "harmadik féltõl származó források"-nak.

Tehát elviekben szinte sosincs szüksgég arra, hogy böngészõvel letölts egy programot és utána magad telepítsd. Természetesen lehet csinálni, de felesleges ha ott a rendszer alternatíva - ami egyébként hasonló, mint a windows program eltávolító-hozzáadója.

[merlinw.org]

Aquir
és mik azok a programok, amiket az Alapokon kívül "a rendszer képes automatikusan letölteni és telepíteni?"

pl kmplayer. Ha a programokat nem a weben keresztül kell, akkor hogyan megy a letöltésük automatikusan és lehet -e listát látni ezekrõl a programokról?

MerlinW
Nem kell semmilyen vírusírtó. Ha mégis szeretnél akkor clamav, f-prot

[merlinw.org]

Aquir
Hali.
Ubuntu-t kipróbálnám majd. Úgy tudom hogy ide inkább csak windowsosokért kell vírusírtó, de egyébként mit ajánlotok?

MerlinW
Jó videó, szimpatikus a srác is😊

"We don't care about Windows, Mac or Linux, we care about money. We care about many, because in the end we like eat food" 😊))

[merlinw.org]

precision
LiNUX SUCKS! avagy egy video a Linuxfestrõl, ahol a sok linuxfan és guru beszélgetnek arról, hogy miért sz*r a linux mint _desktop_ os és hogyan lehetne ezeket orvosolni

LiNK (angol tudás feltétel)

Én is szeretem az Ubuntut, másképp nem használnám. De sok mindenben igaza van az elõadást tartó emberkének. Sok tekintetben nagyon, nagyon, nagyon le van maradva desktop téren a linux a többi os -hez képest. Mond egy-két olyan dolgot is ami szerintem jó ötlet. Pl az egységes csomagkezelés, vagy a nagyobb szoftvergyártó cégek (pl adobe) meggyõzése, hogy ha kijönnek linuxos verzióval a programjaikkal, akkor lesznek rá vevõk...stb.

Bazinga!

HiPPoNaX
Tovabba ott a dosbox, amivel dosos jatekokat tudsz futtatni. Esetleg egy c64 emulator ;]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
1. konkrétan milyen játék?
2. banner games menüpont, wine/playonlinux/cedega adatbázisokat nézd végig, ott vannak a támogatott játékok.

Wine-re winetrick-el feldobsz egy directx 9-et, visualc redist-et, media player 9-et, ffdshow-t és máris megy egy csomó játék.

[merlinw.org]

hm jó pár régi játékot nem támogat a linux....nem lehet vmi megoldás rá?mondjuk gondolom nem...

brodix
Ja igen, emlékeztem, hogy valamiért azt a beta-t kell használni, ami el van mentve, csak már nem emlékeztem rá, hogy miért.
Valamint azt is használtam, viszont idõközben rájöttem, hogy miért nem mûködött a Youtube normálisan: mellette bekavart a synaptic-kal feltelepített Adobe Flash Player, pedig olvastam, hogy a letöltött 64 bites használata elõtt töröljük le a már feltelepített-et.(Ami gondolom amugy 32 bites)

Köszi a segítséget Ability!

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

Ability
Frissebb flash plugin az adobe labs oldaláról. (Ha jól tudom csak 64 bites rendszereken van ilyen probléma, szóval a 64 bites pre-release változatot használd.)

Szerk.: /usr/share/flashplugin-installer helyre kell másolni, de egyébként Synaptic a megfelelõ csomag tulajdonságainál kiírja, hogy hova vannak bemásolva.
brodix
Valaki meg tudná mondani, hogy mit tegyek, hogy a Youtube normálisan mûködjön?
Akadás nélkül megy minden, viszont egyik gombot sem tudom használni.
Se Pause, se nagyítás, se a minõség átváltása, semmi...
Valami ötlet?

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

gothmog
😄
Ne légy ilyen szigorú magadhoz... 😊))

MerlinW
Kérem a cellájában várjon a sorára😊

[merlinw.org]

brodix
Halált érdemelnék...
De nagyon hülye vagyok 😄
Köszi gothmog!

gothmog
A "launcher/taskmanager" applet hozzá van adva a dockhoz? mert ez a ráhúzkodósdi csak akkor megy.

brodix
ezt nem igazán értem...
Van olyan, hogy lunchers, és ott tudok hozzáadni cuccokat, de mikor kiválasztottam a firefox-ot, nem jelent meg semmi a tálcán.
De nem igazán értem, hogy most miért nem tudok "fogd és vidd" módszerrel hozzáadni cuccokat.
Elõzõ telepítéskor simán mûködött :S

MerlinW
Beállításokban kell egyesével hozzáadogatni õket.

[merlinw.org]

brodix
Segíteni valaki?
Újraraktam az Ubuntu-t, már fent van az Avant Window Navigator, de valamiért nem tudok ráhúzni alkalmazásokat :S
Nem értem...
Mikor legutóbb feltettem az AWN-t, simán rá tudtam tenni bármit, de most semmi nem történik, mikor ráhúzom mondjuk... mondjuk a Firefox-ot.

Valakinek valami ötlet?

MerlinW
"Szókincsfejlesztõ van, pl. a KHangman, vagy a KMessedWords, esetleg a KVocTrain"

(hup)

[merlinw.org]

Ryleh
kerdeznem,hogy nyelvtanulasi programot talalok e au ubuntu ban....?kifejezetten nemet erdekel...(huzamosabb ideig leszek nemet teruleten)..ty😊

MerlinW
e8400-re felmegy a 32 és a 64bites is. Tehát i386 és AMD64 a jó neked, ahogy mumpic írta. Én csak megmagyaráztam a dolgokat😊

Tömörítõk: su - && yum update && yum install rar unrar zip unzip arj lha 7zip gzip tar

További SUSE/Redhat-os kérdéseketk kérlek a Linux topikba írd😊

[merlinw.org]

kifli
e8400-am van 😄
akk most mivan? 😄
meg láttam van arm is, a telómba arm proci van, arra nem lehet felszenvedni? XD
Meg mostmár fut a suse linux, már csak valami fasza tömörítõprogi knéne, ha esetleg tudtok ajánlani...
MerlinW
mumpic jól mondja. Az említett felsorolás mind processzortípusok. Tehát az alpha itt nem verziót jelenti, hanem a DEC Alpha AXP 64bites szerverprociját. i386-586-686 az Intel 32bites arhitekturája AMD64 és ia64 pedig a 64bites procikhoz. Utóbbi az Intel Itanium-okhoz elsõsorban, de elvileg jó mindegyikhez. Mindenesetre AMD64 támogatottabb.

[merlinw.org]

mumpic
Nem, az egy másik architektúra. 64 bites processzorhoz az amd64-et, 32 biteshez az i386-ot szedd le.

kifli
INNEN gondolom az alphát kell leszednem 😊
MerlinW
Én is késõn olvastam. Sima debian netinstall. kb 200MB-ot pakol fel, a többit te építed hozzá. Szervrenek jóságos. Sima CD-s Debian-t is telepítheted, max lepucolod a gnome-ot róla.

[merlinw.org]

precision
ja sry most nézem hogy elvileg nem livecd -s kellene
akkor viszont szerintem nem úszod meg 1 cd -nyi méret alatt... szerintem mindegyik normális telepíthetõ linux disztro minimum 1 cd -s

aztán lehet hogy tévedek 😊 a virtual pc -s dolog pedig nemtom hogy fog e menni... valszeg igen, csak a kérdés, hogy kliensoldalon hogyan fogsz majd kapcsolódni a serverhez, hogy lásd, mûködnek a dolgok

lehet egyszerûbb lenne a serveren kísérletezgetned 😊

Bazinga!

precision
kifli
szevasztok, kicsit off, de melyik a legkisebb linux? (nem pendriveról bootolos hanem teljesértékû) igazából arra kellene hogy egy cs:s szervert futtassak rajta (itt tesztelném a pluginokat és hasonlókat, mielõtt felteszem rendes serverre)
Ami kell: egy konzol (linuxba terminal a neve asszem), hogy tudjak netre felcsatlakozni, és hogy a szerver fusson. Ja és virtual pc-re rakom fel, nemtom ez számít-e.
MerlinW
Passzolom. Google😊

[merlinw.org]

MerlinW
Töltsd le a legfrissebb DVD kiadást, azon rajta van minden csomag aránylag naprakészen.

[merlinw.org]

shakyman
Sziasztok!

engem az érdekelne, hogy mint8 alatt nincs lehetõség olyan blootoot alapú hálózati kapcsolatot kialakítani, mint win7 alatt? mert jelenleg mint8 alol csak usb-n keresztül tudok kapcsolódni a telefonom internetmegosztásához. Omnia egyébként a telcsi, ami szórja a netet blootooton is. win7 alatt ez egy egyszerû kábelmentes cucc, és mint8 alatt is jó lenne ha menne.

kösszi a helpet! Hy

Mit teszel, ha látod, hogy egy védett állat eszik egy védett növényt? :) Acer AS8935G Win7 Ultimate 64Bit

Ryleh
a kovetkezo a gondom:
kinn dolgozok,s itt most atmenetileg korlatozott a netem.azaz jopar napig nincs.Feletnnem a 64bit es verziot,de gondolom ha nincs aktiv net a gepen akkor eleg szegenyes lesz😞((
mik azok az elengedhetetlen dolgok amik kellhetnek egy zsir uj rendszerhez,ill van e erre valami "mentocsomag,osszeallitas " valahol,amit letolve ...off ban is potolni tudok;
pl az allien,csh,stb.....olyan alap eletmento csiomagok...?

ahonnan irok,,az jo,de a sajat gepemet nem tehetem ra erre anetre😞(