11431
Ubuntu Linux
-
#6696 jaja május 14 nálam is a határidő. Elég esélytelennek látom, de végül is ha minden nap foglalkozom vele (munkaidőben sokszor ráérek, hétvégén meg a feladat megvalósítás) Hajtós lesz az biztos :D -
#6695 Akkor siess vaze', joecityben május végén kellett leadni (nem is sikerült =P). -
#6694 hja a lényeget meg kihagyom :D a netet tudom használni, keresni én is tudok, olvasni is megy, senkit nem kérek fel kutatásra magam helyet, az én dolgom. Viszont ha van valakinél kéznél bármi segitsék (cikk, doksi, stb), nem sértödök meg ha megosztja velem.
anyaggyüjtés periodusomat élem :D
lelki segítséget/támogatást is elfogadok. csakráim nyitottak :D -
#6693 no végül szakdolgozat témám Biztonsági mentések Linux alatt. Bizt politika, egyszerü és összetett mentések, stb, valamint több linux szerveres környezetben az egyik megvalósítása, kifejtése.
Kár hogy nincs rá elég időm mert el lehet játszani ezzel. Így most vagy túl egyszerü, felszínes és hiányos/fapados lesz ez a szakdoga, vagy annyira belebonyolodom, hogy majd csak jövőre lesz kész :D
áldom a linuxot, annyi doksi van róla a neten, megérek vállogatni :D -
#6692 Nemnincs. Sosem volt Cannon nyomtatóm, HP-val meg nincs gond. /var/log/-ban nincs cupsd logod? Elvileg oda írja ha problémája van.
Linuxon a hardvertelepítés 3 pontból áll:
1. Látja-e a hardvert a linux: lspci, lsusb, dmesg
2. Van-e hozzá meghajtó - az első pontból kiderül, ha meg van nevezve az eszköz, akkor van.
3. Szoftveres konfiguráció, jelen esetben Cups beállítása.
Ezek alapján guglizz. -
djsenki #6691 Merlinnincs valami ötleted a nyomtatóval kapcsolatban? -
#6690 Azt elhiszem:) Én is egy olyan tablet PC-re várok, amire fel tudok zavarni pingvint:) -
#6689 Durva erzes a mobilomon LXDE-t hasznalni :D -
#6688 -
#6687 Ubuntu 9.10 HTC Kaiseren, mondjuk erosen korlatozott a hasznalhatosaga egyelore, de mokas :] -
djsenki #6686 Igazából csak annyi különbséget látok én a kettő közt, hogy a mintet könnyebben lehet kezelni mint az ubuntut. CD-ről a gép módosítása nélkül próbáld ki, én is azt tettem még régebben. -
High end PC #6685 Sziasztok!
Még a télen feltettem egy Debiant, de túl mélyvíznek találtam, ezért mellé felment egy Ubuntu is...Most hallottam a Linux Mintről, hogy az még felhasználóbarátabb, ez mennyire igaz? Olvasgatok jelenleg is dolgokat róla, de kíváncsi vagyok, hogy használta e már valamelyikőtök, és ha igen, mik a különbségek az Ubuntuhoz képest nagy vonalakban?
Lehet feltennék egy másik partícióra Mintet, ha megtetszik. -
djsenki #6684 Igazad van, bocsi.
Végigcsináltam, viszont a tesztoldalt nem nyomtatta ki és mást sem lehet nyomtatni.
Kép: http://kepfeltoltes.sektor.hu/feltoltott_kepek/126995658000.png -
#6683 Én Krusadert használom, a KEdit vs. Gnome terminal szokott ilyet csinálni nekem. -
#6682 A lehetőség adott, a script letölti a legfrissebb winetricks-et és meg is hagyja, azzal utólag azt telepít a júzer amit akar:)
Jelenleg automatkusan corefonts vcrun6 d3dx9 cuccokat telepíti, játékok nagy részéhez ez elég, a scriptet pedig azokhoz készítettem elsősorban.
A fontfix és mscorefonts implemetálásának utánanézek, STEAM-et is megnézhetem, de szerintem az egy külön scriptet igényelne, mert az már abszolút opcionális:) -
#6681 Most hirtelen nem jut eszembe milyen QT-s programot használhatok ilyenkor. VLC vagy SMPlayer amik beugranak, de hát onnan nem sokat másolok vágólapra, illetve eléggé fejlett Gnome integrációjuk van. Leginkább nautilusból, gedit, geany, pidgin és böngészőből rakok valamit vágólapra, mindegy GTK natív. -
#6680 Tippként: amik még igények szoktak lenni az a .NET, MS Corefonts, fontfix és Windows Media Player. Ezek egy részenek inkább csak opcionálisan kellene jelen lenniük (WinPlayer+.NET), de ha jól tudom, az mscorefonts és a fontfix csomagok nincsenek benne alapból. Utóbbi (ha nem lenne ismerős) csak valamilyen patch, ami megakadályozza a random összeomlásokat bizonyos helyeken, például STEAM és Valve játékoknál gyakori. WinMediaPlayer-t pedig a régebbi játékok szerettek nagyon használni. De egyébként az átalad ajánlott Winretricks-ből lehetne válogatni, én eddig ezekkel kerültem szembe. (Plusz a VisualC++ runtime, de azt látom bele is tetted:)) -
#6679 Wine+Pulse+DX9 v1.1-1
Változások:
* winepulse-0.36.patch
* wine git 2010.03.22
* függőségek javítása
-
#6678 Ez általában a Qt/GTK ablakok között szokott előfordulni. -
#6677 Amúgy csak én vagyok olyan szerencsétlen, aki ismeri a megfelelő kombinációkat (többet is), de olykor egyik sem akar működni? A Shift + Ctrl + V lenne az "alap", de sokszor egyik sem megy. Az ablak fókuszban van, sőt, még a megfelelő sorba próbálok kattintani az egérrel, de olykor csak a menüből elérve tudom berakni a vágólapot, pedig a menüben is a fentebbi kombináció van írva. :o -
#6676 Vagy egér nélkül:
másol: Ctrl+insert
beilleszt: Shift+insert
-
#6675 Csak egy tipp...mivel sokat használjuk a copy/paste-t a terminalhoz:
Copy (Másolni): Ctrl - C
Paste (Behelyezni): Ctrl - V helyett egér görgőt lenyom.
Bocs aki már tudja,de az ujaknak segithet. -
#6674 Legközelebb írd mán le mi az utolsó parancs... ne nekem kelljen már utánanézni:)
Ha a nincs fent a cupsys akkor logikusan telepíteni kell:)
sudo apt-get install cupsys -
djsenki #6673 Köszi, google fordítóval elég jól ment, viszont még nem vagyok kész mert az utolsó parancsra a terminál ezt írta ki:
command not found -
#6672 Nem hiszem, de keresd hátha. Egyébként ennél egyszerűbb megoldás nem nagyon van. Google translate-el fordíttasd le, 90%-ban úgyis csak a parancsokat kell bemásolgatnod a terminálba. -
djsenki #6671 Köszi, de ebből egy szót sem értek sajnos:( Nincs meg magyarul ez a leírás? -
#6670 Ahogy gondolod. Azért ajánlottam EeeBuntut, mert pont a héten telepítettem Asus 1000HA-ra és ment. Az biztos támogatja a 900-at it, hiszen ott van a support listán. Mint írtam, Ubuntun is életre lehet lehelni, csak némi szakértelmet kíván. Le kell fordítanod a drivert, esetleg kernel modult. Ehhez Google és némi rutin ajánlott. -
#6669 Az EEE -s ubuntuval az osztálytársamnak gyűlt meg a baja (és a wifi ugyanúgy nem ment neki), Easy Peasy -t meg én próbáltam, de az meg valahogy szörnyű (és természetesen a wifi azon sem működött).
Osztálytársamnak valahogy sikerült megoldania a wifi-t, de azt már rendes alap ubuntun (elmondása szerint a WiCD már felismerte, de gondolom valahogy feltelepítette már a szükséges dolgokat, mert nálam nem jó).
Egyelőre én is ubuntu-val jutottam el használható szintre, hogy be tudtam állítani azt amire szükségem van, ez kivételével. Illetve hát valahogy a böngészés nagyon nehézkes, youtube videók 480-as minőségben már akadnak, pedig WinXP -n normálisan lejátsza. De végülis linuxot inkább a sulihoz használnám, gyakorlás meg ilyesmi, megha gyorsan kell valami, mert a winxp viszont lassan indul, és hát fene tudja mikor lassul be használhatlan szintre egy ilyen gyengébb hardveren :D -
#6668 lspci, ifconfig, stb?
Valószínűleg kézzel kell lefordítanod és konfigurálnos egy Atheros driver-t.
Ha nem szereted a kihívásokat, telepítsd EeePC-re való Eee ubuntu-t, azok támogatnak mindent.
Ubuntu asztali gépekre való,
Ubuntu NetBookRemix netbook/notebook-ra,
eeeBuntu és EasyPeasy Ubuntu-eee pedig netbook-okra.
EeeBuntu
vagy
EasyPeasy Ubuntu-eee
-
#6667 Google... tessék -
#6666 Nah most Ubuntut raktam fel a netbookomra, most így látszólag 1 kivétellel minden tökéletes, de a Wifi -t egyszerűen nem tudom belőni rajta. Már 20 forumot átnéztem, és pár dolgot próbáltam már, de semmi. Feltettem azt amit az apt-cache search-re kiadott Atheros-ra, eeepc -hez is volt valami azt is, fenntvan a WiCD ami haveromén működik, nálam abszolut nyoma sincs a wifinek, más wifi kezelőben is néztem. Wifi be van kapcsolva (ki-be tudom kapcsolgatni a gyorsgombjával), biosban is engedélyezve van, Windows XP -vel tökéletesen működik.
Egyébként ez egy Asus EEE PC 900HA tipus, Atheros a wifi kártya tipusa. -
djsenki #6665 Sziasztok!
Nemrég telepítettem az ubuntu 9.10-et. Windows xp-t letöröltem. Van egy canon pixma ip 1600 nyomtatóm, de a drivere csak windowsra jó (próbáltam wine-vel). Az ubuntu kiadott valami listát de abban se volt benne ez a típus. Nem lehet ezzel valamit kezdeni? -
#6664 Virtuális gép NAT-ol vagy Bridge-el. Nincs WLAN logikusan, hiszen felesleges, a Host-tól örökli a netet. -
#6663 az apt -s dologhoz jó lenne ha be tudnád másolni mi a hibaüzenet, úgy esetleg tudnánk segíteni
a wifis dolog pedig szerintem a vmware miatt nem megy, vagyis sztem a virtuális gép nem látja a wlan chipedet, így az ubuntu nem is rakott fel hozzá drivert... esetleg próbálj meg bebootolni az ubuntu cd -ről (írd ki az iso -ját image -ként) és hadd hogy bejöjjön a rendszer (nyugi ilyenkor még nem módosít semmit a gépeden, ez csak egy live rendszer) és ha itt működik a wifi -d akkor az éles rendszerben is fog (mármint ha feltelepíted úgy)
de amúgyis érdemes felrakni rendesen az ubuntu -t, virtuális gépen nem az igazi... rakhatod meglévő windows mellé másik partícióra és bootnál választhatsz, hogy melyik rendszer induljon -
gator #6662 Most telepítettem fel éppen VMware workstationnal egy ubuntut. Egy olyan problémám lenne így első körben, amiben szeretném a segítségetek kérni, mint edzett linuxosok, hogyan tudom a wlassistant feltepíteni, mert nem találom. sudo apt-get install wlassistant, valamiért nem jó mert amikor elindítom a konzolban a parancsot akkor kiírja hogy valami nincs hozzá. Második meg ehhez kapcsolódik hogy egy RaLink USB-s wifi adapter driverjét kéne felrakni, de közöm sincs hogyan. A driver cd-n van egy bz2-es fájl de mit kezdjek vele?!
Köszönöm így első körben. -
#6661 -
#6660 Mégsem kell ujat vegyek,sikerült bereszelni a VX6000-est...bővebben itt.
Gary Row Apr 30 2009, 16:09 hozzászolása segitett,most a skype is kezeli a kamerát. -
#6659 Kösz. -
#6658 https://wiki.ubuntu.com/SkypeWebCams
https://help.ubuntu.com/community/Webcam -
#6657 Tudtok ajánlani olyan webkamerát,amivel skype-olni lehet ubuntu-n. Van egy Mikrofos VX6000 -em,de nem müxik skype-on linux alatt. Közben guglizok,de hátha befut egy jó tipp innen is...ubi 9.10 azóta is hasit,gond egy szál se.