11431
Ubuntu Linux
  • Ability
    Csak az elnevezést, illetve az esetleges jövőterveket jelentették be. Fél év eltolással a Lucid után fog majd érkezni, ahogy azt eddig megszokhattuk. :)
  • precision
    ez most mi? :) még a Lucid (10.04) se jelent meg, ilyen hamar jön a következő verzió? :)
  • MerlinW
    Bejelentve:

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat
    2010 október végén
  • MerlinW
    Az a baj vele, hogy online... Az ilyeneket egyedül szeretem:)
  • mumpic
    Épp nincs meg a minimál rendszerszükséglet.
  • Ability
    Heroes of Newerth nyílt béta

Tetszetős, élvezhető, szép játék. Linuxon ritka az ilyen minőség, jól fut, tényleg gyönyörű, próbáljátok ki. :)

• JoeFromHun
    Az a baj,hogy azokból ami jó és hasznáható az 40-50
    Egy ilyen atomos kisgépet meg jóval olcsóbban meg tudom oldani... És esetleg később másra is tudom használni... Nézegettem ilyen NAS-okat amik tudnak P2P/FTP/Print-et ... de mindegyikkel van olyan gond,hogy kompromisszumot kell kötni. Magyarul azt tudja amire felkészítették.. ez meg azt fogja tudni amire én felkészítem.
    Szóval köszönöm mindenki segítségét...!
    Én azt hiszem,hogy bele fogok vágni és csinálok egy ilyet.. Mert úgy tűnik ez működő dolog lehet.
    Elnézést ha az egész kicsit OFF volt.
    Mégegyszer köszi!

Üdv:JoE!

ON
  • MerlinW
    Így kell bizony. Így működnek a multimádiás routerek is.

VNC, illetve más távoli asztalelérés is jó, viszont mindkettőhöz kell ftp/ssh szerver, vagy samba szerver a fájleréshez. Gyakorlatilag ugyanannyi munka mindkettő. A különbség annyi, hogy vagy rtorrentet telepítesz+GUI-t, vagy remote desktop alkalmazást (pl: vnc). Utóbbival az egész rendszert eléred grafikus felületestűl, míg az előbbivel, csak a fájlrendszert + böngészőn át a torrent felületet.
  • precision
    Szerintem ennél a vnc -s megoldás sokkal egyszerűbb és kényelmesebb. Az csak tényleg annyi, hogy az ubuntu -s gépen fut a vnc, windowson meg egy klienssel kapcsolódsz hozzá. Innentől kezdve távolról vezérelheted az ubuntus gépet, egy ablakban fut az egész oprendszer, és azt csinálsz amit akarsz. Akár ftp -ről is tölthetsz, vagy webről, nem csak torrentről. Ez az rtorrentes, ssh -s megoldás végül is jó lenne, de egyrészt macera összehozni (elég elolvasni a leírást), másrészt az rtorrent nem a legjobb torrent kliens, most eltekintve attól, hogy egyáltalán nincs grafikus felülete, de beállítási lehetőségek is elég szerények benne. Ilyeneket szerintem nem tud, hogy adattitkosítás... pedig a mai ínséges és p2pkorlátos időkben az feltétlen kell :)

De hát te tudod, amire szükséged van :)

Van két step-by-step leírásod, azt csináld meg amelyik jobban tetszik :) Az én véleményem, hogy a vnc -s jobb, én azt használnám, ha lenne ilyen gépem.
  • JoeFromHun
    Köszönöm közben találtam egy írást .. látom mást is foglalkoztat a dolog.. Valaki Aki egy kicsit jobban vágja ezt az egészet átfutná nekem az lábbi cikket? És véleményezné azt meg köszönném!
    http://logout.hu/cikk/linux_letoltogep_recept/teljes.html

Mindenki segítségét köszönöm!
  • precision
    na jógyerek voltam és kerestem neked egyet :D

http://hogyan.org/ubuntu-elerese-tavolrol-vnc-segitsegevel

A leírásban lévő dyndns -es izére nincs szükséged, ha azonos hálózaton lesz a pc -d és az ubuntus barebone (pl routerrel, és akkor a router mindig ugyanazt az ip -t fogja adni a letöltőgépednek)
    A dyndns akkor lehet hasznos ha máshonnan szeretnéd elérni majd a gépet, pl munkahelyről vagy máshonnan.
  • precision
    van rá lehetőség persze

- vagy a torrent klienst kezeled weben keresztül, igazából nemtom ubuntu -ra van e ilyen kliens (szerintem lennie kell), de pl az uTorrent -nek van webui -ja

- vagy az egész oprendszert éred el hálózaton keresztül, ezt pedig VNC -nek hívják, az is lehet, hogy ubuntu server -en alapból fent is van, de könnyedén telepíthető, konfigolható
    googlezz utána a vnc használatának ubuntu -n, szerintem még magyar leírást is fogsz találni
  • MerlinW
    Ismét eltelt fél év, Canonical lezárta a CD rendelést, jönnek a Lucidok:)
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Lehet kicsit OFF de sztem hátha mégsem az...
    Szóval arról lenne szó,hogy már elég régen szeretnék csinálni egy "letöltőgépet" (P2P,FTP..)aminek viszonylag kicsi a fogyasztása ellenben a nagy asztali géppel.
    És arra gondoltam,hogy rakok össze egy MiniITX házba egy AtomProcival integrált lapot ..ez lenne az alapja. Menne bele egy vinyó amire tennnék egy UbuntuServert.
    Kérdésem az,hogy szerintetek megvalósítható e ez így?
    És úgy szeretném,hogy lenne rajta torrent is ...és azt egy webfelületen szeretném kezelni.
    Nehéz ezt megcsinálni? Mert mondjuk annyira nem értek hozzá .. használtam már Ubuntut de csak Desktop környezetben.
    Próbáltam már ehhez valami fajta leírás szerűséget keresni de nem sok sikerrel.

Mindenki válaszát előre is köszönöm!

• MerlinW
    Ah, elfelejtettem írni, hogy gzippeld be:) Valóban..bocs:)
  • Balumann
    Mi a, betömörítettem WinRAR -al és a 9,4 gigából 3,4 giga lett. 5,44 gigát foglal egyébként a 8,8 gigás partición a winxp... Érdekes :D

160 gigás vinyó van a netbookomon, asztalin több de ott sincs helyem, úgyhogy mindenképpen lemezen szeretném tárolni, visszamásolni meg ugye csak úgy tudom, ha hálózaton eltudom érni. Így viszont jó, mert újraírható dvd-n is tudom tárolni, és majd időnként frissíteni is tudom, bár ha belassul, akkor win7 -et is megpróbálok rajta. De most valahogy nagyon jól sikerült beállítanom a winxp -met.
  • MerlinW
    Ezért kell vinyoról vinyóra tükrözni:)
  • Balumann
    Na mostmár csak olyan problémám van, hogy ez a 3,4 giga üres helyet is belemásolta az img fájlba, és így nem fér rá egy duplalemezre :S
  • Balumann
    Én úgy értelmezem a dolgokat, hogy a vinyó legelején van egy 512KB -os MBR, ami behívja a partición lévő bootmenüt, Ubuntun a grub, winxp -nek meg a saját loaderje (ami pl. boot.ini -ben állítható). Az MBr -ben most úgyis a grubnak a bejegyzése van (és marad is szerintem), a winxp bootmenüje meg csak lementődik ezzel... vagy nem :D
    Először gondoltam, hogy mind1 majd berakom a lemezt és helyreállítom vele a bootot, csak aztán rájöttem hogy ez bootból nem fog menni (mivel nincs optikai meghajtóm :D ).
  • mumpic
    Akkor nemtom :)
    Két éve volt, lehet hogy valami ügyködés folytán létrejött egy új mbr? Igazából nem annyira fogtam még föl akkor ezeket, örültem hogy működik.
  • MerlinW
    "The MBR is not located in a partition, it is located at a Main Boot Record area in front of the first partition."
    MBR Wiki

• mumpic
    Igen, dd-vel. Nem lehet hogy az mbr valójában az első partíción foglal helyet?
  • MerlinW
    Izé.. dd-vel? Nem tudom. Lehet hogy a sima "dd if of" viszi magával az MBR-t is, bár nem látok benne logikát. Ki kell próbálni. MBR-t utólag is lehet másolni.
  • mumpic
    Én amikor a régi vincseszterem tartalmát mentettem át (erre, ami most halódik :(), akkor nem tököltem az mbr-rel. Úgy csináltam egyébként, hogy partíciónként mentettem át a másik vinyón létrehozott ugyanolyan sorrendű de kicsit nagyobb partíciókra.
  • MerlinW
    Szerintem külön kell, mert az a boot szektorban van, ami particiótól független. Tehát egy HDD-nek egy MBR (Master Boot Record)-ja van
  • Balumann
    Hajh, 1 órám ráment, hogy erre kerestem programot, közben csak ennyi... :D
    Mondjuk valamit kiírhatna miután beírtam, hogy partició mentése folyamatban vagy ilyesmi. Szerencsére a létrehozott fájl az növekszik, úgyhogy gondolom jó. Mostmárcsak az mbr -t nem teljesen értem, le kell mentenem azt is külön, vagy azt a particióval együtt lementi? (gondolom ha az sda1 -en van a winxp akkor a saját boot sectora is azon van, nem?).
  • MerlinW
    Krusader, Gnome Commander, mc:)
  • Ic3 m4n
    Köszi szépen a segítséget!
    Esetleg még valami TC-hez hasonló program nincsen linuxra?

#6741:
    Köszi, pont ilyesmit kerestem.
  • MerlinW
    Uhum
  • mumpic
    off:

Az öreg maxtor vinyómat minden második bootoláskor találja csak meg a bios. i.e. póver gomb benyom -> disk boot failure, reset -> állesz gút. Kezdjek búcsúzkodni a vinyótól? :(
  • MerlinW
    Lemez klónozás:
    dd if=/dev/sda of=/dev/sdb

Partició klónozás:
    dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1

Particióból képfájl:
    dd if=/dev/sda1 of=~/disk2.img

Képfájlból partició:
    dd if=disk1.img of=/dev/sda

MBR másolás:
    dd if=/dev/sdb of=/dev/sda bs=446 count=1

Részletes leírás
  • mumpic
    A dd paranccsal mentettem már át egyik vinyóról a másikra windowst, és működött is utána. Ha létrehozol egy üres fájlt, azt megadhatod a dd outputjának, aztán visszaállításkor meg talán ezt a fájlt adod meg inputnak, és a kiszemelt partíciót meg outputnak. Talán így.
  • Balumann
    Nos, a wifi-t végülis sikerült megoldani az asus eee pc-men, találtam egy scriptet ami úgyahogy van lefordítja a driverét, úgyhogy működik. Most az a kérdésem lenne, hogy jelenleg van egy Windows XP (kb. 8 gigás partició), egy Ubuntu kb. 15 gigás partició (meg egy 1 gigás Puppeee partició + egy nagy minden másnak), a kérdés pedig az, hogy Ubuntu -ról le tudom-e menteni egy fájlba a WindowsXP particióját, és visszatudom-e állítani is akár róla.

Nem ragaszkodok a linuxon megoldáshoz, de jelen esetben én nemigazán látok megoldást, mivel csak 1 gigás pendriveom van, és optikai meghajtó nincs a netbookon, a lementett windowst meg ki szeretném írni duplarétegűre (amihez először egy fájlba el kell mentenem, hogy utána hálózatról az asztalin ki tudjam írni :D ).
  • precision
    ja oks :)
  • zeli
    Még bekapcsolni sem kell, alapból be van. :)
  • precision
    emesene nevü msn kliensnek van "plus" része, ami kb ugyanazt tudja, mint a windowsos msn plus
    ha jól rémlik a programon belül a bővítményekben kell bekapcsolni, és be is lehet állítani, hogy mutassa az ilyen színes neveket
  • MerlinW
    1. Mindenhova:) A "start menüben" megtalálod, illetve Alt+F2-be beírhatod a program nevét (ala Run...)
    Maga az anyag elsősorban az /usr/share, /usr/lib-be kerül - (tipikus program esetében), az indítófájlok az /usr/bin-be.

2. Filezilla

3. Az nincs de millió másik van. Lásd Google. Én Az alapérelmezett Gedit-et használom Illetve Krusader filemanager által hozott KDE-es Kedit-et. PHP/ASP/C,m stb-hez a Zend Studio-t, illetve a konzolos mc (midnight commander) szerkesztőjét.

4. Be lehet de nem ajánlott. Főleg amíg kezdő linuxos vagy.
    Egyébként /etc/sudoers => ALL=NOPASSWD: ALL

5. Nincs. De MSN kliens van sok: Pidgin, Empathy, aMSN, stb.

Ajánlom, alaposan nyálazd át a fejlécben szereplő linkeket.
  • Ic3 m4n
    Hali!

Tegnap tettem fel én is a linuxot, most használom először, lenne pár kérdésem:
    Felraktam egy programot terminálból, de nem találom sehol, hova installálja?
    Milyen FTP feltöltő programot tudnátok ajánlani?
    Notepad ++ van linuxra?
    Be lehet e állítani hogy ne kérjen mindíg jelszót?
    Van e valami olyasmi program mint az MSN+msnplus kombó? (ami megjeleníti a színes neveket, mert így pár partneremet elég nehéz felismerni)
    Egyenlőre ennyi jutott eszembe, ha valamit nem értek még kérdezek! :)

Köszi előre is.
    ja és +fav
  • Palinko
    igazad van hogy nem kéne ilyen hamar, de szeretem tudni most, hogy mire számíthatok :D
    ha másnak jól kezeli akkor valszeg én cseszhetek el valamit (bár egy next next next ben nem tudom mit lehet :) ) és van HD 2es szériás kártya is a másik gépen, azzal is ugyanez a helyzet.
  • MerlinW
    Na igen..
    Azt sem szoktam ajánlani, hogy valaki megjelenéskor frissítsen új kiadásra, nemhogy bétát használjon...:) Én magam is megjelenés után minimum 1-2 hónappal frissítek csak.

Koala Ubuntuforums szerint teljesen jól kezeli a HD5000-es sorozatot 10.x-es meghajtóval, egyedül az 5970-el vannak bajok. Lucid-ra max május végén lesz hivatalos driver (10.5), alapból a 10.2 vagy 10.3-at fogja tartalmazni, mint zárt meghajtó.