11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    Bütyköltem, csak nem sikerült. :P

A meglévő vindózos partíciómat beletoltam dd-vel egy fájlba.
    Virtualboxban létrehoztam egy virtuális gépet, amit egy ubi livecd-vel bootoltam be.
    Ntfs partícionálás után sambán keresztül a hostgépről a fájlt dd-vel áthúztam a virtuális gépre.
    Amikor elindítom, odáig be is jön hogy a windows nem szabályosan lett leállítva, csökkentett mód, legutolsó helyes konfig, stb, de bármit választok, utána csak feketeség, és alul a kis ikon nem jelez lemez aktivitást.
    Szerintetek valahogy azért még el lehet indítani, vagy teljesen életképtelen ez az ötlet? :)

Ja meg mégegy: nem tudom mit nyomtam el, de csak ennek a virtuális gépnek az ablakáról eltűnt a keret, nem tudom mozgatni, nem annyira tragédia, csak olyan kényelmetlen hogy beragadt a bal felső sarokba. Azt hol lehet visszacsinálni? :o
  • MerlinW
    Nem tudom mit telepítettél, de boot.ini-hez nem nyúl semmilyen linux. Semmi közük hozzá.

Ha Wubi-t telepítettél (Windows alól) a más kérdés, azt nem ajánlja senki. CD-ről, külön particióra kell telepíteni, normális módon.
  • Voldi
    És az is az én hibám, hogy a boot.ini-ből se vakarta ki magát a nyomorék. ok ok.
  • MerlinW

letöltés
  • MerlinW
    Google barátom google...

Azt hogy több különböző gépen szeretnél használni egy telepített (nem LIVE) oprendszert, gondold végig mégegyszer...
  • Palinko
    kezdek aggódni, az RC live cdje is villogó képernyővel fogad, 5770 es radeonnal :(
    láttam fórumon másnak is volt problémája, igazán készíthetnének rá megoldást.
  • FGB
    sziasztok!

Egy USB-re szeretnék Linuxot (nem Live-ot!), ugy hogy USB-ről be tudjak bootolni bármilyen gépről amelyik támogatja az USB-ről bootolást.
    Ha VirualBox-ban telepítem felrá ugy hogy nincs mellete HDD, akkor jó lehet? vagy inkább írjam ki a lemezt, huzzam le a winyomat és ugy telepítsem fel a pendriv-ra? egy két dologgal probálkoztam, már de mindig csak Live lett bellőle az meg nekem nem jó.
  • MerlinW
    Egyszerű az áttérés:
    Itt leírtam hogyan

Egyébként friss telepítés során Koala már alapból Grub2-őt telepít.

Gyorsnak gyors a 2.x, széleskörű tudása van, jól paraméterezhető, de szeritem nagyon nehézkes - nem olyan logikus mint az 1.x volt. A lényeg, hogy a /boot-hoz nem nyúlunk, helytette az /etc/default/grub -ban paraméterezzük.
  • mumpic
    "A Linux bootlására használt eszközök változnak. Egészen pontosan a Grand Unified Bootloader (GRUB) hivatalosan "csak karbantartás" állapotba került, a GRUB fejlesztők felhagytak az eredeti GRUB fejlesztésével és helyette a teljesen újraírt GRUB2 felé fordultak. Az IBM developerWorks cikke a GRUB2 képességeit ismerteti." - Hup

Nagyon nyomulnak, úgy tűnik nekem is meg kell tanulnom ezt a grubkettőt. :o)
  • HiPPoNaX
    Tenyleg, igazad van Latod, oregsegemre hulyulok is... Meg ugy tunik, raszoktam a topik szetoffolasara is :D
  • MerlinW
    Azok nem ráncok... Azok májfoltok:))
  • HiPPoNaX
    Jah, oregszem es remelem, Ubunutu logo formaju rancaim lesznek Ha sikerul atszerveznem az oraimat, akkor viszont lehet, hogy mennek a sok kocka koze :D
  • MerlinW
    Mondom én... vénlány lettél
  • HiPPoNaX
    A csutortok estevel semmi gond nem lenne, ha nem fel6-kor kene kelnem masnap ahhoz, hogy leerjek orara Fehervarra :D
  • MerlinW
    Öregszel Hippolány?:) Régen még bírtad a kiképzést:)

Vagy csupán más programod van... de ez nem alternatíva ;)
  • HiPPoNaX
    Kar, hogy csutortok este van :(
  • mumpic
    én voltam kettőn, de most megint vidéki vagyok :(
  • MerlinW
    Ki jön a 29-én a bp-i Lucid kockapartira?:)
  • MerlinW
    Szóhoz sem jutunk. 9.10-est telepítettem pár gépre, így első blikkre user error-nak tudom be.
  • Voldi
    Mit szóltok ahhoz, hogy a xubuntu telepítője egy gané?
    Egyik gépen parancssor fogadott, a másikon simán hibás a jelszó szerinte........................
  • Dj Faustus #6796
    "Valaki nem futott véletlenül össze olyannal,hogy Ubuntu alatt használható számlázó program esetleg készletnyílvántartó???"
    Itt van egy ingyenes, online számlázóalkalmazás, de Linuxhoz itt, itt, illetve itt találhatsz pénzügyi programokat.
    Vagy van például az SQL Ledger, vagy a Tracmor, vagy a Lazyledger.
    Fizetős is van: Ez, illetve ez.

Vagy mit szolnál az OpenOffice Base-hez - mint adatbázis-kezelőhöz? Abban is lehet lekérdezéseket/jelentéseket generálni.

Mi például a cégnél egy egyedi fejlesztésű webes felületű (PHP+MySQL) alkalmazásokat - számlázó, pénzügyi nyilvántartó, raktárkezelő használunk.
  • Balumann
    Én még mindig szenvedek az ubuntuknál a hálózattal. Legutoljára ugye a wifi-t kérdeztem, osztálytársam adott egy madwifi fordító scriptet amit fölraktam, aztán jó lett végülis... de kizárólag akkor működik, ha úgy kapcsolom be az ubuntut, hogy engedélyezve van már a wifi, és ha gyorsgombal kikapcsolom, utána már nem látja újra.

Kíváncsiságból felfrissítettem 10.04 beta2 -re (először updatelni próbáltam, de az teljesen hazavágta az egészet :D), aztán a 10.04 -es beta2 netbookot raktam fel, de ezzel meg mégrosszabb a helyzet. Csak akkor látja a vezetékes hálózatot, ha a wifi be van kapcsolva, amint gyorsgombal kilövöm, még az lspci -al se látja a vezetékes hálózati adaptert sem. Wifi továbbra is akkor működik csak, ha úgy indul el a rendszer, hogy be van kapcsolva, ha már kilövöm és vissza akkor megint nem. A vezetékest azt újra érzékeli ha engedélyezem a wifi-t.
    Próbáltam letiltani az alap network-manager -t, és fölraktam wicd -t, meg ethtool -t, de hát ezzel sem jutottam már eredményre.

A hálózat kezelés tényleg ilyen rossz ezekben, vagy csak a gépemnek van kevés támogatottsága, vagy esetleg én rontok el valamit?
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Valaki nem futott véletlenül össze olyannal,hogy Ubuntu alatt használható számlázó program esetleg készletnyílvántartó???
    Ingyenes! De a számlázó rész volna inkább fontosabb.

Üdv:JoE
  • MerlinW
    Most vettem csak észre, Chromium-ba betették a magyar helyesírás ellenőrzőt. Jupi.
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Elég sokat töltök filemegosztókról (rapid,mega,4shared..) ehhez találtam egy elég jó kis progit .. gondoltam megosztom veletek. Hátha más is keres ilyen progit.
    TucanManager
  • Nivea
    Hello! Kicsit meghalt a linuxom, nem birta a vizuális felületeket megjeleniteni. Ezt egy nagy kék panelen jelezte, most elinditottam egy másik kernelen (asszem eza neve) de ha ilyen van akkor h tudom leimátkoznia fontos adatokat rola?
  • MerlinW
    "Rick Spencer bejelentette az Ubuntu fejlesztői levelezőlistán, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégis a Google marad az Ubuntu következő kiadásában, az április végén megjelenő Ubuntu 10.04 LTS-ben az alapértelmezett kereső. A változás a következő napokban látható lesz azoknál, akik már az Ubuntu fejlesztés alatt álló kiadását tesztelik, míg akik megjelenéskor frissítenek majd Ubuntu 10.04 LTS-re, azoknál továbbra is a jól megszokott Google kereső marad."
  • donatus13
    Mivel open beta van nem fogsz kapni kulcsot, én is megvettem a játékot semmi extra nincsen nekem csak annyi ,hogy nem kell később és 5600 ft ért vettem:) (30 usd)
  • Ability
    Letoltam ma egy menetet online, tetszetős játék, az más kérdés hogy nem vagyok dota pro, így túl sok hasznomat nem vették. :D

Egyébként akinek van promo kódja, annak mivel több a játék? Nekem mindig a képembe tolja a fizetés lehetőségét, bár a játék teljesen tűnik, viszont kb. 3 map van benne összesen. Béta kulccsal kapsz valami extrát? Feliratkoztam még anno náluk tesztelőnek, azt írták küldenek majd kulcsot, de még nem jött. Valaki megszánhatna eggyel. :)
  • donatus13
    Én elég sokat játszom vele :) van is fóruma a játéknak meg ha ingame vagy chatbe /j hun és ott találsz jó sok magyart:)
  • JoeFromHun
    MerlinW hasznos az oldalad ... találtam rajta számomra érdekes dolgokat.
    Csak eddig nem ismertem az oldalt :)

Köszi!
  • dirty dogg
    tetszik ez a topic :)
  • MerlinW
    Köszi, holnap felpróbálom:)
  • Ability
    Én is megszenvedtem vele, de nekem sikerült még korábban lekapni. Feltöltöttem ide. Ha ki tudod/tudtad próbálni, akkor feltétlen mondj véleményt. :)
  • MerlinW
    Nemtom letölteni.. E403..:(
  • Ability
    Nautilus MOD, akiknek fent van a v2.30. Jóságos cucc lesz, én még nem tudtam kipróbálni, de gondolom másnak is bejövős lehet.
  • Ability
    Én még nem játszottam vele érdemben, szóval a játékmenetről sokat nem is mondanék. Viszont a látványvilág és a minőség az nagyon bejött. :)

Más kérdés: linyuksz alatt van valamilyen Parallels-hez hasonló virtualizációs megoldás? Vagy a másik példa a Wine lehetne, annyi a lényeg, hogy ne egy ablakon belül működjön a dolog, hanem integrálódjon észrevétlenül az Ubuntuba. Ne is lássam a virtualizált rendszert, legyen észrevétlen, az azon keresztül megnyitott ablakok pedig kerüljenek rá a natív taskbarra. Nem kell nagy feladatra, játék és ilyenek szóba sem jönnek. Például iTunes-t szeretném használni, de nem akarok egy nagy ablakon belül irányítani minden felesleges odavaló dolgot.

Tehát a Wine mint példa itt olyan értelemben jön elő, hogy elrejt előlem mindent, én csak azt a programot látom, amit megnyitottam, függetlenül attól, hogy a háttérben mit működik.

Milyen lehetőségeket tudnál ajánlani? Illetve érdemes-e ilyenre hagyatkozni? Köszi előre is a választ. :]
  • MerlinW
    Tudom játszottam vele, kaptam meghívót (innen a topikból) a zárt bétára, de nem fogott meg. Izlések és pofonok:) Nálam a ScummVM, Trackmania és Quake Online a nyerő:)

Ha pedig nagyon játszhatnékom támad, vettem pénzért (bahh) vindózhetet, kapott is egy pici particiót, természetesen csak eSATA-s külső lemezen:) Mert a házban nincs helye, csak a sufniban:)
  • Ability
    Van benne tutorial és gyakorló mód. :D

Egyébként érdemes feltenni, ha másért nem, akkor a gyönyörködés miatt. Példa nélküli egy játék, és ezt nem is feltétlen a játék élvezhetősége miatt mondom, hanem az "elkészítés minősége" végett.

Könnyű telepíteni minden disztró alatt, nem csomagként érkezik, de nem kell hozzá terminál és függőségektől sem szenved. A játék látványvilága minőségi, mégis kis picike lett méretileg. A telepítés (nem csalok) 3 másodperc alatt megvolt nálam, 300 MB-os a játék. Már itt néztem egy nagyot, hogy ilyen hamar készen is van? :D A játék kevés helyet foglal, de a látvány csodálatos, és igen jól van optimalizálva, egyszerűen nem tudom megfingatni sehogy, pedig már az élsimítás is 32X-ra van állítva.

Erre mondom azt, hogy "még több ilyet!!". Könnyű telepíteni, nagyon gyorsan fel is mászik, nincs függősége, kevés helyet foglal el, mégis pazar a végeredmény. Látszik, hogy nagy figyelmet szentelnek a linux kiadásnak. Van pár nagy név, akik szintén kiadták játékaikat linuxra, de egyiknél sem éreztem ilyen egyszerűnek, gördülékenynek a dolgot.
  • MerlinW
    Írtam róla pár sort, de még nem sokat. Egyébként a devblogon és Launchpadon lehet követni az eseményeket. Általában 2 kiadással mindig előre dolgoznak. Tehát a 10.10 előkészületei a 9.10 kiadása után kezdődtek, hiszen június körül már ki kell adniuk az alfát.