11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    Nekem akkor gyűlt meg az Archban a bajom a függőségekkel, amikor sokáig nem frissítettem.

A másik bajom az, hogy a repók baromi gyorsan átállnak mindenből az új verzióra és dobják el a régit, ha kész egy csomag. Ha jól emlékszem a tcl8.5 tk8.5 elég bajosan került bele az archba, de nem tudtam visszarakni a 8.4-et, mert már nem volt elérhető sehol, a cache-t meg nyilván én is lenulláztam :-)

• MerlinW
    No, "unalmamban" összeraktam egy Archlinuxot. Sikerült, szép meg jó, de rájöttem ehhez már öreg vagyok:) Azonban visszahozta a régi Debianos időket, mikor (mint most a netinstall) hozzánkvágtak egy 100MB-os iso-t hogy telepítsd, aztán csinálj amit akarsz:)

Mondjuk jópofa Arch-ban, hogy tgz-t használ "csomagként", illetve a legtöbb esetben mondhatni lesz@rja a függőségeket. Nameg minden parancsnak a --hosszú mellet van 2-3 karakteres megfelelője is, alig kell gépelni:) Nomeg teljesen 0-day, mindenből az abszolut legújabb kiadást használja - illetve nincs disztibúciófrissítés, folyamatos a dolog, tehát nincs olyan mint itt, hogy 9.04-en nem megy valami, ami 9.10-esen igen. Jópofa.
  • MerlinW
    Ha valakinek lassú a frissítés mostanában, ne ijedjen meg, áll a getdeb szerver. Akit zavar vegye ki a források közül amíg életre nem kel.
  • MerlinW
    Ha valaki jótékonykodni szeretne, erről az oldalról rendelhető Ubuntu CD 10euro-ért, a befolyó össze nagy részét különböző szervezeteknek adják. Most pl egy mozgássérült lányt segítenek. Osztrák oldal, hivatalos Ubuntu disztributor.
  • mumpic
    áh, danke. :)
  • MerlinW
    Keret Metacity, a belső GTK. Ettől függetlenül a témák (.gconf, .icons, .themes) mindkettőbe belenyúlhatnak.
  • mumpic
    Az ablakkeret meg a fejléc is a gtk függő?
    Mármint, akkor nyilván eddig én értettem félre, de az biztos hogy az ablakok hm, belseje a gkt-s holmi, de pl xfce-n az xfwm kezeli az ablakokat.
    Szerintem nem értem. :-| :-)
  • MerlinW
    Persze, ez csak egy GTK téma. Egy kattintás és ott a jó öreg Human felület:)
  • mumpic
    Szerintem az választható lesz. Vagy legalábbis visszaállítható. :P
  • zeli
    Hmm, egész jó, bár a baloldalt lévő ^·x már képről is szokatlan, de majd meglátjuk milyen lesz. Kíváncsian várom. :)
    Régi betűtípusért kár, jó volt, de ez az új sem rossz.
  • MerlinW
    Kérek egy Ubögrét:)
  • Ability
    + weboldal és apróságok

Új weboldal ütős lett szerintem. (Y)
  • zozo2001hu
    Ubuntu 10.04 Light Theme

http://www.quartz.hu/component/content/article/41-linux/235-ubuntu-light-theme
  • Lyukasbogrács
    ez se nem gruppen, se nem szendvics, inkább hotdog :D
    szerintem jobb volt ahogy eddig, de ha ez kell...
  • Aquir
    tehát gruppen, még inkább szendvics :]
  • MerlinW
  • Aquir
    =)
  • joebacsi
    jahogy azok emberek :)
  • mumpic
    Ubuntu brandváltás a láthatáron

Nekem tetszett a régi betű is. A háromszínű logót meg sajnálom. Van 4 db régi matricám, vigyázni fogok rájuk. :) Az meg kicsit zavar, hogy egyre inkább csillivilli akar lenni a rendszer. Inkább a problémamentességre gyúrjanak szerintem.
  • Aquir
    Egyre misztikusabb ez az Ubuntu. Egyik indításkor az azelőtt soha be nem állított 1024*768 felbontásról kellett visszaállítani. Sok jó indítás után meg csak megmaradt az a dos szerű képernyő, aztán mikor megnyomtam a kikapcs gombot még épp láttam utána valami figyelmeztető üzenetet hogy ubuntu running at low graphics. Meg ilyesmik, de nem is egy szekvenciában, hanem egymástól külön, időnként.

A Chrome ablak kezelhetetlensége meg továbbra is fennáll, egyelőre én már örülök ha úgy marad indításkor, ahogy hagytam (teljes méret), mert ettől is volt olyan amikor egyszerűen nem lehetett így megnyitni.
  • MerlinW
    Válaszoltam.
  • Ability
    Akkor nézz már fel most légszi. :)
  • MerlinW
    Naponta 1x rá szoktam nézni.

Subquery-vel óvatosan, ha van rá mód célszerűbb
    - több táblás lekérdezésekkel (select tábla1.*, tábla2.* from tábla1, tábla2),
    - unon-t, ha azonos mezőszámról van szó (select * from tábla) union (select * from tábla2)
    - join-t (left join, inner join, stb) (select * from tábla1 left join (tábla2, tábla3)
    ON (tábla2.a=tábla1.a AND tábla3.b=tábla1.b))
    - vagy view táblát
    használni.
  • Ability
    Milyen gyakran nézed? :) Egyébként sikerült megoldanom, egy ilyen többszörös mysql subquery dologgal szívtam. Aztán kiürítettem a fejem, újraírtam és elsőre jó lett. :]
  • MerlinW
    Így kell ezt csinálni

Most már legalább mindannyian tudjuk, hogy a kábelezés is fontos, köszi:)
  • DARYL
    Most már hang is lett...csak be kellett állitanom a Sound Preferences / Hardware -nél a HDMI kimenetet. yesss.

• DARYL
    Nagy az öröm ubuntu falván...végre sikerült az ATI/AMD 10,2-es driverét munkára fognom (MSI Radeon HD 4870 1GB OC). Nincs többé fekete képernyő bootolás után.Ha még mindig olvasod e sorokat,akkor elmondom mi volt a gond:a D-Sub kábelen keresztül csatlakozott HDTV-t nem látta a Koala,igy NEM TÁMOGATOTT ÜZEMMÓD fogadott driver telep + bootolás után. Miután kb. 25x ujrareszeltem az xorg.conf-ot a "pingvinnyeleslinuxreszelőmmel" és a falat addig fejeltem amig átláttam a szomszéd csajszi szobájába, megmérgelődtem és vettem egy HDMI kábelt és nekiálltam ismét a telepitésnek:

1.Friss install ubuntu 9.10 32 bit + update-ek.
    2.Leszedtem a legujabb ATI/AMD drivert. (a Downloads mappába).
    3.Terminal megnyit: cd ~/Downloads
    ls megmutatja mi van a mappában (a driver teljes neve és kiterjesztése)
    4.chmod +x ati-driver-installer-10-2-x86.x86_64.run
    5.Ha ismét ls -et nyomsz,már zöld lesz a driver neve
    5.sudo ./ati-driver-installer-10-2-x86.x86_64.run --buildandinstallpkg
    6.Szépen letölti és telepiti a megfelelő csomagokat.
    7.Amint végzett, semmi hokusz-pokusz nem kellett,csak simma reboot és
    szépen be tudtam lépni,desktop effecteket aktiváltam, EYE CANDY a köbön.
    8.Egy gond maradt...most nincs hang...de dolgozok az ügyön.Addig is rágom a szemcukorkákat.
  • HiPPoNaX
    A draga jo atinak hala a Xorg butitast az ember vagy elfogadja, vagy nuku 3d... Nekem ugyan HD kartyam van (4870), de ahhoz meg nincs 3d a nyilt forrasu driverben. Fglrx csak 1.6.x Xorgot tamogat, frissebet nem. Ugyhogy mind a tul uj, mind a tul regi atikkal szivas van :D (a vicc kedveert a p4-esemben meg radeon 9600-as van, ugyhogy azzal is szivok, mint a torkosborz)
  • MerlinW
    Összevissza vagyok mostanában, írd Wave-re, ha az is jó.
  • Ability
    Merlin: ha ráérsz, akkor gyere már légyszíves a chat-re. Lenne pár kérdésem, de offtopik, viszont nem tartalak fel sokáig. :) Köszi előre is.
  • MerlinW
    Ugyanmár, abban semmi élvezet
  • Ability
    Vagy Synapic előkap, csomag kikeres, csomagtulajdonságok alatt a telepített file-ok fülnél megnézem milyen könyvtárakba pakol. :)
  • Aquir
    oké
  • MerlinW
    Kibővítettem a hsz-t:)

Volágos, azért írtam, mert ezen alapparancsok ismerete sosem árt:)
  • Aquir
    Egyébként köszönöm az egyszerű szórövidítéses segítséget :)

egyébként a whereis sem segít, nem azt a mappát lokalizálja többedmagával amiben benne van a log.
    De több segítséget köszönöm nem kérek, szerencsére mivel megvan, másrészt meg tényleg huzamosabb időm elmegy a további tippek olvasgatásával, nekem meg tenni venni kell :)
  • MerlinW
    Áhh find alapból fájlban keres, bocs:) Akkor mondok helyette egy ilyet:
    find -name empathy*

és bónuszként:
    whereis empathy

Ami sokat listázik, annak a parancsnak a végére hozzáteheted: a | more vagy | less parancsot, akkor képernyőkre töri a kimenetet. pl.: locate empathy | more

Ha konkrétan tudod mit keresel akkor: | grep
    pl.: locate empathy | grep log | more
  • Aquir
    findra semmi. Locate ötezer sort kidob, hogyan lehet keresni benne? Én megelégedtem a Search for files... használatával :)
  • MerlinW
    Vagy hardkór módon terminál és ottan a lehetőségek tárháza:)
    locate empathy
    find empathy
    dpkg -L empathy

Mind kilistázza az empathy fájljainak lelőhelyét:)
  • Aquir
    Éppen hogy nem találja meg a mappát, még amikor a rejtettek is láthatóak, ez volt az első amit próbáltam.
  • Ability
    Azt elfelejtettem mondani, hogy vannak a home folderben ilyen csomópontok, mint a .config és társai. Sok program ilyen helyekre nyomatja. De amúgy meg előkapod a filekeresőt, beírod hogy empathy és kidobja a lehetséges mappákat. Lévén hogy indexelve van az a terület így még csak várni sem kell.