Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Angol nyelv ismerete nélkül ne nagyon akarj szerelni... Leírom, de ez csak példa, miután minden testre szabható, tehát önállóságra lesz szükséged (--help paramétert használd)
** Telepítés
sudo apt-get install conky python-statgrab ttf-liberation hddtemp sensors-applet
sudo chmod u+s /usr/sbin/hddtemp
sudo sensors-detect
** Conky-Colors kitömörít, a könyvtárába bemászol, majd:
make
./conky-colors --ubuntu --calendar -m --cpu=2 --cputemp --hd=default --hdtemp1=sda --hdtemp2=sdb --network --eth0 --updates --weather=HUXX0002 --unit=C --weatherplus -limit=5 --swap
** (További paraméterek: ./conky-colors --help)
make install
** Indítás: conky
** Finomhangolás itt: ~/.conkyrc
** Autostart: conky_startup.sh fájlt létrehozod a köv tartalommal:
#!/bin/bash
sleep 30 && conky ;
Elmented, sudo chmod +x conky_startup.sh majd beállítások, indítópult, új - név: conky, parancs: script útvonala
Kb ennyi.
** Telepítés
sudo apt-get install conky python-statgrab ttf-liberation hddtemp sensors-applet
sudo chmod u+s /usr/sbin/hddtemp
sudo sensors-detect
** Conky-Colors kitömörít, a könyvtárába bemászol, majd:
make
./conky-colors --ubuntu --calendar -m --cpu=2 --cputemp --hd=default --hdtemp1=sda --hdtemp2=sdb --network --eth0 --updates --weather=HUXX0002 --unit=C --weatherplus -limit=5 --swap
** (További paraméterek: ./conky-colors --help)
make install
** Indítás: conky
** Finomhangolás itt: ~/.conkyrc
** Autostart: conky_startup.sh fájlt létrehozod a köv tartalommal:
#!/bin/bash
sleep 30 && conky ;
Elmented, sudo chmod +x conky_startup.sh majd beállítások, indítópult, új - név: conky, parancs: script útvonala
Kb ennyi.
[merlinw.org]
😄
de az ok most ezt belinkelted mellesleg én is ismerem ezt az oldalt.de ha letöltöm onnan mi a helyzet? mert arra nem sikerült rájönnöm.egy kis help kéne MAGYARUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nekem ilyen volt legutóbb. Majd a Kubiról is csinálok képet, mert az odabaszós. Sokkal fejlettebb az egész felülete, az ablakok layerezése, komkrétan ha akarom, akkor úgy néz ki mint egy OSX, és nem csak hasonlít, hanem ugyan úgy, Meg tudom csinálni a Finder-t ilyen csoportosított lekerekített buborékkal együtt és társai.
Szerk.: pont nem látszik egyetlen ablak sem, pedig egy félig saját skint használok, ami eléggé elegáns, Gnome-look.org-on talált jobbféle skinek mindegyikének volt valami szépséghibája.
Szerk.: pont nem látszik egyetlen ablak sem, pedig egy félig saját skint használok, ami eléggé elegáns, Gnome-look.org-on talált jobbféle skinek mindegyikének volt valami szépséghibája.
#5195, #5196. cskalátniakartam mijen az asztalod 😄 már elõtteis irtad compizt meg stb.
http://loal.atw.hu
Ez még a friss Karmic egyik hibája volt, én ezt már a legelején megoldottam egy IPv6 kernelszintû kikapcsolásával. Elvileg annyiból áll a hiba, hogy egyes rútereknél azt hiszi a rendszer, hogy IPv6 kapcsolatot kell felépítenie, de ugye ez nem sikerül neki, majd amikor timeout-ol, utána gyors. Ezt azóta javították, mellesleg minden böngészõre kihatással lenne, illetve észre vettem volna és kikapcsolom. Nekem amúgy a nameserveres megoldás sosem mûködött.
Szóval más a hiba, a nagy böngészõk (Opera, FF, Chrome) jól mûködnek, a Konqueror érdekes, de jónak látszik, a QtWebkit-es böngészõk viszont látszólag lehalnak. Arora és Rekonq.
Szóval más a hiba, a nagy böngészõk (Opera, FF, Chrome) jól mûködnek, a Konqueror érdekes, de jónak látszik, a QtWebkit-es böngészõk viszont látszólag lehalnak. Arora és Rekonq.
ááá azt az oldalsávot hogy csináltad? de király ilyet kerestem de nem találtam.nem írnád le hogy hogy "tetted" oda? mit kell csinálni? lécci ne angol oldalakat linkelj be 😊
Baszki, véletlenül benyomtam a compiz nagyítóját, alig találtam meg hogy kell kikapcsolni 😄D
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Oké, én csak mutattam a saját "effektív" beállításomat😄 Úgy alakítod, ahogy jól esik. csak kérést teljesítettem😊
[merlinw.org]
Asztalt a billentyûzettel váltok. Funkciót akartam adni a windows-gombnak, és most mindent azzal csinálok 😄
win+f = firefox
win+jobbrabalra = asztalváltás jobbrabalra 😊)
stb.
win+f = firefox
win+jobbrabalra = asztalváltás jobbrabalra 😊)
stb.
A balra kattintás megy, de a jobb alsó sarkos történethez ugye kell még valami egyéb? Nekem ott a kuka van <#idiota>#idiota>
Viszont így hogy elindítottam a gnómot újra, vettem a fáradtságot és visszabelekalapáltam hogy ne a /home/user/ -t vegye /home/user/desktop/ -nak.
Viszont így hogy elindítottam a gnómot újra, vettem a fáradtságot és visszabelekalapáltam hogy ne a /home/user/ -t vegye /home/user/desktop/ -nak.
Mi a compiz? Azt max video-n látod😊 Egyébként 1kb-os konfig letölt, 2 kattintással import és látsz mindent.
[merlinw.org]
Így használom Koalán, itt a konfigom (compiz config, import-al tudod betölteni)
(Bal szélre kattint asztalváltás, jobb alsó sarok app-switch)
Mondjuk Compiz config import nem mindig tuti, de hátha.
(Bal szélre kattint asztalváltás, jobb alsó sarok app-switch)
Mondjuk Compiz config import nem mindig tuti, de hátha.
[merlinw.org]
Köszönöm!
Így már elviselhetõbb a desktop. <#vigyor3>#vigyor3>
Így már elviselhetõbb a desktop. <#vigyor3>#vigyor3>
compizból én csak azt használom, hogy mikor mozgatom az ablakot, picit hullámzik 😊 mást nem
nem lesz tõle gyorsabb, a te szavaddal élve produktívabb, deviszontazonban jól néz ki 😊
nem lesz tõle gyorsabb, a te szavaddal élve produktívabb, deviszontazonban jól néz ki 😊
Bazinga!
Amúgy tényleg érdekel, milyen egy produktív compiz. Sajnos a jutubon csak csillivillis vidijók vannak.
ALT+F2 --> gconf-editor
Megjelenõ ablakban apps/nautilus/desktop - itt pedig szedd ki a pipát azok elõl amit nem szeretnél látni az asztalon
Megjelenõ ablakban apps/nautilus/desktop - itt pedig szedd ki a pipát azok elõl amit nem szeretnél látni az asztalon
Bazinga!
Ezt nézd meg elvileg segíthet.
A DNS címeket guglizd ki pl "enternet nameserver" kulcsszavakkal, de a szerzõdésben is benne kell lennie.
A DNS címeket guglizd ki pl "enternet nameserver" kulcsszavakkal, de a szerzõdésben is benne kell lennie.
[merlinw.org]
Linux alatt meg lehet szabadulni az asztalon lévõ elemek megjelenítésétõl? (Computer,Kuka,Home folder)
Látszólag nem program specifikus, mert más böngészõk is mutatnak anomáliát. Arra gondoltam, hogy esetleg valami hálózatkezeléis, beállítási hiba lehet.
jahh, nálam is be van kapcsolva, és ahogy Te is írtad, mikor megjelent a Karmic, hogy szokatlanul stabil ebben a verzióban. 😊
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Nemsûrûn. Tehermentesítés az elsõdleges célja, és abban nagyon jó. Másrészrõl meg Karmic alatt már eléggé stabil, nincs semmilyen anomália, nem lassít, nem vettem észre bugokat sem, szóval jó dolog. Egyetlen hátrány, hogy a bejelentkezés picivel lassbb. A csillivilli dologra meg annyit, hogy úgy konfigolod, ahogy akarod. Nem muszáj animáció, ruganyos ablak. Viszont pl. egy ablak mozgatása Compizzal sokkal folyamatosabb, meg úgy alapjábavéve zökkenõmentesebb.
5.1-re állítottam át én is. Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelmûen. Este megnézem.
Igen, de nekem pont 5.1 -re (zenénél, sztereo filmnél 2.1 -re) lenne szükségem, és azt nem igazán akarja.
Nálam alapból 2.0 volt a hangbeállítások alapértelmezése. Otthon meg tudom majd nézni, hogy melyik beállításon kellett módosítani. (Ha tudsz várni nyolcig-kilencig... ;o) )
Ezen kívül hasznos, lényegre törõ info források a neten található hogyanok/how to-k. Ilyet érdemes saját magadnak is készíteni azokról a problémákról, amikbe belebotlasz. Így legközelebb már nem kell újra keresgélni a megoldást, illetve jobban rögzül is az ember fejében.
Azt is érdemes tudni, hogy szinte minden utasításhoz, alkalmazáshoz mellékelnek leírást. Ezeket konzolból tudod elérni "man utasításnév" formában. (Értelem szerûen idézõ jelek nélkül kell beírni és az utasításnév helyére az adott alkalmazás vagy utasítás nevét kell megadni.)
Azt is érdemes tudni, hogy szinte minden utasításhoz, alkalmazáshoz mellékelnek leírást. Ezeket konzolból tudod elérni "man utasításnév" formában. (Értelem szerûen idézõ jelek nélkül kell beírni és az utasításnév helyére az adott alkalmazás vagy utasítás nevét kell megadni.)
Nekem valahogy nem akarnak összejönni a multimediás dolgok.
A hangot sikerül belõni 5.1-re, ha lejátszás közben kiválasztom az 5.1 analogot, következõ lejátszásnál már megint csak 2.0 szól. (de az 5.1 is furcsa hangzást ad valahogy :S).
Feltelepítettem sikeresen az ati driverét, így mostmár a videókat le tudom játszani, de fullhd videókat nem (vlc-ben 10 mp-t ad egy képet teli kockással, az alap lejátszónál megáll a kép néhány képkocka után, kmplayer hibát ír rá, stb.).
Compiz -t is próbáltam felrakni mindenhogyna, elõször csak (leírás szerint) a settings managert vagy mit, fusiont, icon-t, de behozni nem sikerül (annyit érek el, hogy szétesik az ablakkezelõ, és ki kell jelentkeznem meg vissza). próbáltam egy remove compiz* -t, majd egy install compiz* -t, az 800 megányi cuccot felrakott, de ugyan ott vagyok. (mind1 ez annyira nem fontos, csak gondoltam ha egyszerû felrakni akkor miért ne) 😄
Lehet jobban jártam volna, ha inkább a 9.04 -es verziót rakom fel.
A hangot sikerül belõni 5.1-re, ha lejátszás közben kiválasztom az 5.1 analogot, következõ lejátszásnál már megint csak 2.0 szól. (de az 5.1 is furcsa hangzást ad valahogy :S).
Feltelepítettem sikeresen az ati driverét, így mostmár a videókat le tudom játszani, de fullhd videókat nem (vlc-ben 10 mp-t ad egy képet teli kockással, az alap lejátszónál megáll a kép néhány képkocka után, kmplayer hibát ír rá, stb.).
Compiz -t is próbáltam felrakni mindenhogyna, elõször csak (leírás szerint) a settings managert vagy mit, fusiont, icon-t, de behozni nem sikerül (annyit érek el, hogy szétesik az ablakkezelõ, és ki kell jelentkeznem meg vissza). próbáltam egy remove compiz* -t, majd egy install compiz* -t, az 800 megányi cuccot felrakott, de ugyan ott vagyok. (mind1 ez annyira nem fontos, csak gondoltam ha egyszerû felrakni akkor miért ne) 😄
Lehet jobban jártam volna, ha inkább a 9.04 -es verziót rakom fel.
A topic fejlécében a /home/document alatt érdemes elkezdeni a nézelõdést. Másrész google az egyik legjobb segédeszköz.
szuper, most már mûködik! 😊)
átírtam adevice-map-et hogy benne legyen az hd1 sdb is, és csináltam egy grub updatet, megnézem most mi lesz, restartolok
mondjuk már az update grubnál is kaptam egy ilyet:
grub-probe: error: Cannot find a GRUB drive for /dev/sdb1. Check your device.map.
grub-probe: error: Cannot find a GRUB drive for /dev/sdb1. Check your device.map.
thx, megtaláltam, grub.cfg fájlban vannak.
update megtörtént, már látja a grub a másik disztribet, viszont rámenve: you need to load the kernel first
talán az lehet a baja, hogy a grub.cfg-ben nincs megadva hogy (hd1,0)??
update megtörtént, már látja a grub a másik disztribet, viszont rámenve: you need to load the kernel first
talán az lehet a baja, hogy a grub.cfg-ben nincs megadva hogy (hd1,0)??
szeretnek egy nagyon LÁMA kérdéssel fordulni hozzatok/
alapdolgok megismeresehez keresek egy atfogo informacios leirast,oldalt:
megismerni a linux-ot,,,pl telepiteni egy progit ra,stb....
mint eddigi WIN alatt alvo ember ,szinte semmit sem tudok,,,
az egyszerunek tuno dolgok,pl az EXE-val inditok win ben stb,,itt ertelmuket veszitik,,tehat hogyí ne vakon setaljak,es ne farasszak senkit sem,,iogy kerek egy infot arra: win utan linuxban is el tudjak navigalni,,,pl ilyen alapdolgokban is ,mint egy szoftver feltelepitese😊)
maga a linux dist sikeresen felment,,,nem serult a WIN em sem,stb,,,
de pl egy ISO-t tamogato virt meghajto telepitese mar azt jelzi,,alapdolgokat kell megtanulnom.turelmem van,s koszonom😊)
alapdolgok megismeresehez keresek egy atfogo informacios leirast,oldalt:
megismerni a linux-ot,,,pl telepiteni egy progit ra,stb....
mint eddigi WIN alatt alvo ember ,szinte semmit sem tudok,,,
az egyszerunek tuno dolgok,pl az EXE-val inditok win ben stb,,itt ertelmuket veszitik,,tehat hogyí ne vakon setaljak,es ne farasszak senkit sem,,iogy kerek egy infot arra: win utan linuxban is el tudjak navigalni,,,pl ilyen alapdolgokban is ,mint egy szoftver feltelepitese😊)
maga a linux dist sikeresen felment,,,nem serult a WIN em sem,stb,,,
de pl egy ISO-t tamogato virt meghajto telepitese mar azt jelzi,,alapdolgokat kell megtanulnom.turelmem van,s koszonom😊)
Elmondtuk már 20x. GRUB2 nem ott tárolja az adatokat. Keresd vissza. Egyébként pedig egy terminál "sudo update-grub" parancs lehetséges megoldja. Pendrive legyen csatlakoztatva. Bár nem tudom, hogy pendrive-nál máshogy mennek-e a dolgok, de gondolom ránéz arra is.
Merlin, erre lenne valami ötleted? Úgy látom másoknak is reménytelen. :/
Lehet ott kurtam el, hogy:
lamborghini@lamborghini-laptop:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x35333532
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 29651 238171626 83 Linux
/dev/sda2 29652 30401 6024375 5 Extended
/dev/sda5 29652 30401 6024343+ 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/sdb: 16.1 GB, 16106127360 bytes
64 heads, 32 sectors/track, 15360 cylinders
Units = cylinders of 2048 * 512 = 1048576 bytes
Disk identifier: 0xc3072e18
/dev/sdb1 * 1 14670 15022064 83 Linux
/dev/sdb2 14671 15360 706560 5 Extended
/dev/sdb5 14671 15360 706544 82 Linux swap / Solaris
lamborghini@lamborghini-laptop:~$
Nem (hd0,1)-et kellett volna megadnom, hanem (hd1,x)-et, mert az a pendrive.
Hát ezt elbarmoltam gondolom a vinyón lévõ grub/menu.lst ezért tûnt el hajjaj most mit tegyek.
lamborghini@lamborghini-laptop:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x35333532
/dev/sda1 * 1 29651 238171626 83 Linux
/dev/sda2 29652 30401 6024375 5 Extended
/dev/sda5 29652 30401 6024343+ 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/sdb: 16.1 GB, 16106127360 bytes
64 heads, 32 sectors/track, 15360 cylinders
Units = cylinders of 2048 * 512 = 1048576 bytes
Disk identifier: 0xc3072e18
/dev/sdb1 * 1 14670 15022064 83 Linux
/dev/sdb2 14671 15360 706560 5 Extended
/dev/sdb5 14671 15360 706544 82 Linux swap / Solaris
lamborghini@lamborghini-laptop:~$
Nem (hd0,1)-et kellett volna megadnom, hanem (hd1,x)-et, mert az a pendrive.
Hát ezt elbarmoltam gondolom a vinyón lévõ grub/menu.lst ezért tûnt el hajjaj most mit tegyek.
ha kétszer rákattintok akkor ki akarja írni a Braseroval.na mindengy letöröltem a vice city-t.úgy látom nem igen kiforrott ez a wine.pedig youtube-on van videó hogy ubuntu alatt vice city-znek.