Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A paneleket és az ablakkereteket még nem tudom, nem élvez prioritást a dolog😊
[merlinw.org]
tetszik ez a style. miért pont a hardy-t választottad?
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Ha nem jön be, mert inkább befagy, akkor van ott az elején abban a menüben "Lemez hibaellenõrzése" és "Memóriateszt" pont is, (3. és 4. pont). Ezekkel kiszûrheted a két leggyakoribb hibaokot, a hibás telepítõlemezt és a hibás memóriát.
Ha mindkettõ rendben lefut -nem talál hibát-, akkor vigyázó szemed a nyitóképernyõ alján figyelõ "F4-Módok" lehetõségre vesd. Próbáld kikapcsolgatni, amiket felajánl. (ACPI=OFF, meg ezek)
Ha így se, akkor tedd vissza a 9.04-est, (merthogy az ment) és frissítsd 9.10-re.
elsõ körben ennyi.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
[merlinw.org]
#5951 meg #5952 törölhetõ. 😄
csak átolvastam egész topik mer volt vagy 70hsz amirõl levoltam maradva.. 😄
http://loal.atw.hu
http://loal.atw.hu
Mondjuk, ha csak pascal miatt kell, akkor arra jó a Wubi is (windows indít, cd berak, setup.exe-vel telepít, mint egy win-es programot), vagy egy virtuális gép (virtualbox, vmware).
[merlinw.org]
[merlinw.org]
gyanítom ezzel problémázhat mert a mandriva se fut rajta az is állandóan elfagy.Azért kell amúgy a linux mert azon programozunk pascalt aztán örülnék ha itthon is az lenne de úgy látom 9.10 nem fog össze jönni.
na, erre a hsz -re lehet majd hivatkozni a továbbiakban ha hasonló kérdés felmerül 😊
Bazinga!
Köszönöm a segítségedet!
Esetleg ha még tudsz fontos terminál-os parancsokat amik jól jönnek írhatsz(tok)!😊
Linuxon a rendszer nem fagy, csak a grafikus felület, bár az is egyre ritkábban, 9.10 alatt eddig egyszer sikerült hanyattvágnom, valamelyik hülye játékkal😊 A grafikus felületet pedig (ha nem teljesen hulla) három billentyû (Ctr+Alt+Backspace) lenyomásával újra lehet indítani (ezt a lehetõséget 9.04 óta be kell kapcsolni, érdemes).
Ha visszaolvasgatsz szinte mindennapos az ajánlgatás, de a fontosabbak:
Zenelejátszó:
Alap: Banshee, Totem
Ajánlott: Audacious2, Exile
Videólejtszó:
Alap: Totem
Ajánlott: VLC, SMplayer, Mplayer
Képszerkesztõ:
Alap: GIMP
Ajánlott: GIMP (ala photoshop), Inkscape(ala CorelDraw)
Böngészõ
Alap: Firefox
Ajánlott: Firefox, Chromium-browser
IM:
Alap: Empathy (MSN, Jabber)
Ajánlott: Empathy(MSN, Jabber), Pidgin(MSN, ICQ, IRC, Yahoo, AIM, Jabber), aMSN, Skype
IRC:
Alap: nincs
Ajánlott: XChat
Zeneszerkesztõ
Ajánlott: Audacity
Videószerkesztõ/konvertáló
Ajánlott: AvideMUX, Live, CinePaint, Cinelerra, Kino
Szótár
Ajánlott: SztakiDict
Térkép:
Ajánlott: Google Earth
Multimédiaközpont:
Ajánlott: Boxee
Programforrások, startup kezelés, rendszerkarbantartás:
Ajánlott: ubuntu-tweak
Rendszerpucoló (disk cleaner)
Ajánlott: bleachbit
Biztonsági mentés (ala rendszervisszaállítás)
Ajánlott: sbackup, backup-manager, grsync
Mind ingyenes.
Na, ezt is jól összeírtam..😊
[merlinw.org]
a grub indítómenüjében mintha láttam volna recovery mode -okat, azok nemtom mik, talán az a csökkentett mód, bár a neve mást sugall
nemtom, lehet én vagyok tudatlan, de én nem hallottam még csökkentett módról linux esetében, és ha van is, nem tudom hogy mikor lehetne rá szükség... ez nem windows 😊
alap progik kb minden alap igényt kielégítenek, esetleg filmnézéshez kell felrakni codeceket vagy mplayert/vlc -t használni
hát erre a kérdésre sem lehet normálisan válaszolni, ez attól függ mire van szükséged... firefox fentvan, openoffice fentvan, gimp fentvan, van fent pidgin is, zenelejátszó is... szal ha ezek nem felelnek meg, vannak alternatívák, amiket ki lehet próbálni
ezeken kívül szerintem nincs olyan hogy "must have" vagy alap program amit mindenképpen fel kéne telepíteni 😊 személyes igényektõl függ minden
Bazinga!
Elég kezdõnek számítok ubuntu terén, de remélem segítetek majd nekem.<#smile>#smile>
Ubuntu 9.10 desktop-ot használok virtualbox-on.(mert ugye még csak nézegetem)Egyenlõre nagyon bejön!<#vigyor3>#vigyor3>
Tehát lenne 1-2 kérdésem...
Hogy lehet csökkentett módban indítani ill. milyen billentyûkombinációval lehet elõhozni ezt ill. lesz e rá valaha is szükségem?!(win alatt szinte elengedhetetlen tudni)<#nevetes1>#nevetes1>
Azt szeretném még megkérdezni, hogy az alap progik mellé esetleg ajánlotok valamit ami elengedhetetlen ill. jó ha van?!
Köszönöm elõre is!
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Kiprobáltam a ubuntu-9.10-netbook-remix-i386 is,azon se volt net.
Maradok a ubuntu-8.04.4-nél itt van net. kösz a segítséget.
[merlinw.org]
Már letöltöttem most probálkozom vele.
üdv
Router van. az ubuntu-8.04.4 felraktam azon volt net.
kiakartam probálni ezt a easy peasy ubuntu 9.10 fajtát is,
ezen meg nem volt mind a kettõt usb rõl inditottam,kiprobálásra.
kösz Kezdõ vagyok
Guglizz, rengeteg pinnacle leírás van a neten. Itt egy jó leírás pl
[merlinw.org]
sajna lehet tv nélkül maradok <#rinya>#rinya>
Analógot talán így (ilyet még nem csináltam én sem, mindig digim volt)
- sudo apt-get install scantv
- sudo gedit /etc/modprobe.d/bttv
- írd bele:
options bttv card=6 gbuffers=8 audiomux=0x0e,0x04,0x08,0x04,0 gpiomask=0x0f tuner=2 radio=1
- scantv -C /dev/vbi0 (ezt ellenõrizd, a /dev-ben lehet, hogy nem vbi-nek hívják az eszközt)
Ez redmonk-nak is segíthet az AverTV-hez.
[merlinw.org]
Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E GB/EE/SLK
1. nincs bedugva
2. nem ismeri/látja a hardvert.
Biztos DVB-T azaz digitális vevõd van? Nem analóg?
(DVB - amennyiben nincs digikábel elõfizetésed - szobaantennával mûködik csak)
[merlinw.org]
aquir@Aquir:~$ sudo apt-get install w-scan dvb-apps
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
dvb-apps w-scan
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 786kB of archives.
After this operation, 6,545kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://hu.archive.ubuntu.com karmic/universe dvb-apps 1.1.1+rev1273-1 <711kB>711kB>
Get:2 http://hu.archive.ubuntu.com karmic/universe w-scan 20090808-1 <75.1kB>75.1kB>
Fetched 786kB in 26s (30.1kB/s)
Selecting previously deselected package dvb-apps.
(Reading database ... 161611 files and directories currently installed.)
Unpacking dvb-apps (from .../dvb-apps_1.1.1+rev1273-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package w-scan.
Unpacking w-scan (from .../w-scan_20090808-1_i386.deb) ...
Processing triggers for man-db ...
Setting up dvb-apps (1.1.1+rev1273-1) ...
Setting up w-scan (20090808-1) ...
aquir@Aquir:~$ w_scan -c HU -X >> ~/channels.conf
w_scan version 20090808 (compiled for DVB API 5.0)
using settings for HUNGARY
Country identifier HU not defined. Using defaults.
frontend_type DVB-T, channellist 4
output format czap/tzap/szap/xine
Info: using DVB adapter auto detection.
main:2898: FATAL: ***** NO USEABLE DVB CARD FOUND. *****
Please check wether dvb driver is loaded and
verify that no dvb application (i.e. vdr) is running.
aquir@Aquir:~$ vlc ~/channels.conf
VLC media player 1.0.4 Goldeneye
<0x99e1140>0x99e1140> main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
<0x9ccf6f0>0x9ccf6f0> main stream error: cannot pre fill buffer
Klub:802000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_3_4:FEC_1_2:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_8K:GUARD_INTERVAL_1_8:HIERARCHY_NONE:2020:2021:202
d
<0x9cb8cd8>0x9cb8cd8> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9ccf6f0>0x9ccf6f0> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9cd96d8>0x9cd96d8> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9ccc890>0x9ccc890> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9cd46f8>0x9cd46f8> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9cbc750>0x9cbc750> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9cbc750>0x9cbc750> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9ccccb8>0x9ccccb8> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9ccf6f0>0x9ccf6f0> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9e46198>0x9e46198> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9e4aa90>0x9e4aa90> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9eca180>0x9eca180> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9ea99b0>0x9ea99b0> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9f2c780>0x9f2c780> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9eea980>0x9eea980> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9f26798>0x9f26798> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9eea980>0x9eea980> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0x9e45808>0x9e45808> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9f26798>0x9f26798> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0xa02d0b8>0xa02d0b8> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9fa2868>0x9fa2868> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
<0xa02d0b8>0xa02d0b8> dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
<0x9f26798>0x9f26798> main input error: open of `dvb://' failed: (null)
^C<0x9a88d00>0x9a88d00> signals interface error: Caught Interrupt signal, exiting...
aquir@Aquir:~$
- sudo apt-get install w-scan dvb-apps
- w_scan -c HU -X >> ~/channels.conf
- vlc ~/channels.conf
Ez a pesti channels.conf tartalom (lehet jó nálad is, ki kell próbálni)
channels.conf
w_scan tippek, trükkkök
[merlinw.org]
használatáról nem tudok írni, vagy googlezz, vagy gyere rá magad, lehet csak annyi hogy beírod a terminalba, hogy w_scan és generálja a csatornalistát. aztán mint írták vlc be playlistba rakd be. vlc nincs telepítve alapból, a csomagkezelõvel orvosold 😊
TVtime, MythTV és társaik nem szeretik az USB+DVB-t. Legalábbis nekem nem látták.
[merlinw.org]