11431
Ubuntu Linux
  • Jim Morrison
    akkor talan meg en is atvaltok (teljesen)linuxra :D
  • MerlinW
    iptables-t szoktam használni, banner, scripts, merlinw.sh-ban találsz példát, csak át kell írni az IP-ket, engedélyezett potokat.

tess

A grafikus izéket nem ismerem. A mai router árak mellett célszerű azt használni szoftveres fal helyett.
  • donatus13
    Tf 2 menni fog linuxon az mennyország lesz:D
  • Jim Morrison
    az egyik oszt tarsamnak azert van fent a linux mellett a windows, mert csak azon tud jatszani :D Alig varja, hogy Hl ezzen meg tf2 en linuxon :D
  • Ability
    A Valve megerősítette: jön a STEAM linuxra is. :]
  • precision
    Használ itt vki gufw tűzfalat? Úgy szeretném beállítani, hogy alapból blokkoljon minden ki és bejövő kapcsolatot, és hozzáadni azokat a szolgáltatásokat ill. programokat amik mehetnek a netre. Ez eddig nem is lenne gond, hozzáadom a http -t, pop3 -at, meg még egy-két portot (pl torrentes forwardportom), majd elmentem. És nem tudok ilyenkor pl ff -el netezni :) Azt is próbáltam már, hogy a 80as portot hozzáadtam ki/és bemenőként is az engedélyezettek közé tcp és udp -n egyaránt, mégsem megy az ff -el a net. Vmi ötlet? :) Vagy én vagyok noob és nem értem, hogy hogyan is működik? Nem akarok iptables -el szórakozni... :)
  • precision
    miért tűnt el a 10.04ből az az opció, hogy a notebook fedelének lezárásakor ne történjen semmilyen művelet? hiába állítom be, hogy ne kapcsolja ki soha a merevlemezt, meg ilyemsi, és azt választom, hogy fedél lezárásakor a képernyő sötétedjen el, egy idő után átrakja magát sleep módba
    ez azért kellemetlen, mert általában ilyenkor úgy szoktam hagyni a torrentet, és ha sleep módba megy akkor bontja a netet és annyi a le ill. feltöltésemnek :)
    vagy ezt valahol máshol kéne beállítanom? tehát hogy tétlenség után ne menjen sleep módba :)
  • MerlinW
    Ja oké:) Azoknak fagyott akik upgrade-eltek és fent volt a nem repós moonlight. Repós megoldással nem fagy már.
  • DARYL
    Merlin, tudom az FF fagyásra a megoldást, csak egy hangulatjelentés volt. Mondták páran,hogy nekik zuhan a Lucid-on, nekem még nem fagyott. Biztos szerencsém volt.
  • MerlinW
    Passz távol áll tőlem a téma, de biztos meg lehet. Linuxos program minden Linuxon megy:)
  • C0mputers
    köszi a választ
  • lally
    - legyen adott, most éppen az: UBUNTU_(-9.10)_Studio DVD-je.
    Kérdezném azt Tőletek, hogy
    hogyan is lehetne megszólaltatni itt most egyből, ezt a:

"vkeyb" nevű programot ?

• Ability
    Szia,

A frissítéskezelő felajánlja neked ezt a lehetőséget, az ablak tetején hívja fel rá a figyelmed. Megnyomod a gombot, pár információt közöl veled, esetleg kérdez pár alapvető dolgot (többnyire minden alapbeállításon jó, ha nem egyértelmű a kérdés, de válaszolunk is rá ha kell :)), utána netről gyorsan letölti az új kiadás komponenseit, majd telepít, végül egyszeri újraindítást kér és ezután az új rendszer fog üdvözölni téged. :]

Egyébként ha tutira akarsz menni, akkor vársz még vele egy keveset, 1-2 hét. Amíg friss néha akadnak vele apró problémák, általában semmi vészes, de jobb kivárni.
  • C0mputers
    Szevasztok!
    Ubuntu 9.10-em van fent, de szeretném feltenni a 10-est, viszont nem akarok formázni és újra rakni, minden beállításom meg a dolgaim szeretném ha megmaradnának, van mód arra, hogy updateljek 9-ről 10-re?
    Köszi.
  • zeli
    Feltoltam ezt az AWN-t, amit írtatok. Nem nagyon szeretem az ilyen dokkolókat, de ez tetszik, így meg tudok szabadulni az alsó paneltól.
  • DARYL
    Jó ötlet az Ubuntu One, bárányfelhő még (2 GB),de lesz ez nagyobb is.
  • MerlinW
    Jogos, töröltem is a hsz-t.
  • gothmog
    Persze, de aki teheti azért adjon valamennyit. Ingyen, -illegálisan- eddig is bárki beszerezhette ezeket, itt most a független fejlesztők támogatása a lényeg. Hadd lássák hogy érdemes linuxra dolgozni. Samorostnak örülünk.:)
  • Ability
    Nem így gondolom. Csak Ubuntu-t szoktam használni, nem játszom, nem indítom el a Windows csak nagyon-nagyon ritkán, akkor is iTunes miatt. Elég régóta Ubizok, jól ismerem kívül-belül, nem riadok vissza a termináltól, sőt, sok dolgot abban végzek. Annyi a problémám mindössze, hogy pár komponensnél (pl gnome) nem érzem a haladást és a fejlődést. Míg KDE már-már tökéletes lenne, de eddig nem szoktattam rá magam, mert volt pár buktatója.

Az ideális rendszer számomra az OSX lenne, szerintem ezt már az emberek 99%-ára igaz lenne, csak hát nem olyan egyszerű hozzáférni. Ettől függetlenül elégedett vagyok az Ubival, minden problémámat megszoktam oldani egyedül. Szóval nem hiszem hogy átmenet vagyok, csak pár projectet kellene felpörgetni. Emlékszem én még a régi Ubi kiadásokra, azt hiszem Dapperrel kezdeztem, de hirtelen azt sem tudom ez mennyire volt az elején. Látom a fejlődést, maga a rendszer jó lenne, csak éppen az egymásra épülő modulok nem mindig követik olyan jól a változásokat.
  • donatus13
    Neeem, igazából ability egy átmenet a windows és linux userek között :D neki a kettőnek az elegyítése lenne a jó, de hát olyan a közeljövőben nem lesz így örökké keresni fogja az számára ideális rendszert :D:D
  • HiPPoNaX
    Feltettem en is: baromi gyors. Meg a total csupasz Archomhoz kepest is eleg rendes tempot diktal. Es vegre kezd egyseges kepet mutatni, utoljara a 8.04 eseten ereztem igy, lehet ez az LTS-ek pozitivuma? :D A gnome meg olyan, amilyen en ennek ellenere sokkal jobban szeretem, mint a KDE-t :]
  • Ability
    Nem tudom, lehet. De azt tudom, hogy sok más egyéb mellett ennek is külön szántak egy kis beállítópanelt, ahol elég komolyan be lehet konfigolni. Próbál megér. :]
  • precision
    KDE alatt jobb lenne a klikkelés szerinted? :) Mert szerintem KDE alatt is ugyanaz a touchpad driver dolgozna mint Gnome alatt :)
  • Ability
    Ha már itt tartunk, a válasz: KDE

// Le is töltöm gyorsan, hátha rá tudom venni magam egy telepítésre. :D

AWN-re nincs tippem, nekem anno vacakolt valamit, az AWN beállításaiban tudtam csak normálisan hozzáadni az ikont.
  • Ability
    A teljes játék is flash-ben van?

Más: valaki tudna mondani egy jó videórögzítőt az asztalról? gtk-recordMyDesktop volt eddig, de valamiért elrontja a videókat Lucid óta, YouTube nem tudja átkonvertálni rendesen. Istanbul nekem mindig is bugos volt valamiért, xvidcap rossz teljesítményt ad, mást nem ismerek. Neme jó lesz konzolos is, csak "múkodjon". :]
  • precision
    ööö awn -ről mindig eltűnik az emesene indítóikonja :) ez miért van? csak az tűnik el, restart után

a synaptics -os touchpad meg még mindig idegtépő, raktam már fel gsynaptics -ot is, de nem sokat ér, a klikkelés még mindig sz*r... néha jó, néha nem, adott egy link pl feléviszem az egeret, kattintok a touchpaddel, semmi, kattintok mégegyszer erősebben, semmi, kattintok harmadjára kb ugyanolyan erősen mint az 1. alkalommal, működik

a hardverrel tuti nincs gond, windows és osx is alatt is úgy működik ahogyan kell
  • MerlinW
    Humble-n Samorost2 jeee:)

Aki már jótékonykodott, ingyen letöltheti ezt is.
  • Ability
    Persze, tisztelem is a mögötte álló személyeket, szervezeteket. Jó kis rendszer, fejlődik is, csak valamiért úgy érzem, hogy minél inkább halad előre, annál több apró dolog, hibák, problémák buknak ki. Ettől függetlenül mint írtam nem akarok váltani róla, bár egy iMac-et vennék ha lenne rá anyagi forrásom. :)

Egyébként amit írtam inkább a Gnome-ra jellemző, náluk egyáltalán nem érzem a haladás útját. Új fícsőrök nem igazán vannak, hibajavításokat adnak ki ugyan, de még mindig egy csomó hülyesége van. A Gnome Shell-t várom én is, nem kicsit, nagyon. :) Lehet ha kidobják a gconf-ot a sok XML-lel együtt, akkor sokat dob rajta. Egyébként kiábrándulás alatt inkább úgy a "natúr Ubuntut" értettem minden alapdolgával együtt, élen a Gnome-mal. Egy Kubuntu KDE-vel és sok KDE alkalmazással teljesen más. Hiába nagy monstrum a KDE, jobban egyben van, jobban működik. Nálam sokkal gyorsabb, igényesebb. Igényesség alatt nem a szépséget értem, hanem a programok minőségét, bánom is kicsit hogy a közösség kis része áll mögötte, mert sokkal nagyobb potenciál lenne benne szerintem. Gnome Shell meg eléggé vegyes érzelmeket vált ki belőlem, végre valami újdonság, végre látom a munkájuk eredményét, végre látom rajtuk hogy belehúztak, de egyébként meg nem tűnik olyan túlzottan ergonomikusnak. A másik bajom pedig hogy a munka a rövid bepillantásom alatt inkább csak pár küllemi elemre és a sebességre/működésre korlátozódott, ami persze nagyon jó dolog, ez volt az egyik problémám, de a szar nautilus még mindig egy igénytelen filekezelő, ami aztán tényleg nem halad sehova. Élen a többi Gnome alkalmazással együtt. Azért egy Dolphin fényévekkel jobb, pedig még nem is aratott túl nagy sikert a KDE felhasználók körében. Na meg KDE alatt ott a Krusader, amit Gnome alatt nem szívesen használok. Minden nagy név KDE alatt van: Ktorrent, Amarok, Krusader, VLC, stb...

Összegzésképpen: Ubuntu egyre inkább kiábrándít, csak lusta vagyok váltani, míg a KDE egyre inkább szimpatikusabb, ott érzem az egységet, igényességet, felületi ergonómiát, sebességet és legfőképpen a fejlesztők motivációját. Lehet az lesz hogy felnyomok egy Kubuntut a mostani Ubi helyére hogy még csak véletlenül se tudjak visszaszokni rá, aztán hátha túlélek rajta. :D
  • MerlinW
    Az nem érzés, hanem tény. Windows magasan ergonomikusabb. Most nem mennék bele az előnyeire és a hátrányaiba, mert itt azzal mindenki tisztában van, viszont ne felejtsük el, hogy OSX és Windows mögött a világ legnagyobb cégei állnak dollármilliárdokkal a zsebükben:)

Igen, Win és OSX sokkal jobban egyben vannak, mint a Linux, viszont emlékezünk vissza, milyen állapotban volt a Linux mikor még nem volt a Canonical:) 8-10 év alatt a "semmiből" majdnem felzárkózott. Év végén pedig jönnek a nagy durranások, mint a Gnome Shell és az új KDE.

Szóval az összhatás első ránézésre kellemesebb Windows esetében, viszont 30-40ezer Ft-ért el is várja az ember. Mi ezt pedig tök ingyen kapjuk, olyan szupporttal, amihez hasonlóval egyik rendszer sem rendelkezik:)
  • Flamer
    én borultam a székről amikor előpször nyomtam a kikapcsolásra :D bazzeg 2sec és kivolt kapcsolva a lapos :D durva. nagyon durva :D 2 SEC és kikapcsolt fullra :D szerintem epic win :D
  • Ability
    Én már Karmic alatt is az előzetes dev. verziót használtam, kellően stabil volt +3x annyit tudott mint az előző kiadás. Viszont én most átpártoltam Docky-ra, ez is elég gyorsan fejlődik.

Előzőre: nem tudom miért, de én mindig szívok ezekkel a bootidőkkel. Először marha gyors, első újraindítás utána meg belassul, pedig nem tömöm agyon programokkal, sőt, az új install után már külső ppa-kat is alig adtam hozzá, beta programok szinte nincsenek is nálam. Merlinnek köszönhetően most már a bootképernyőt visszaállítottam normális megjelenésre, de a sebesség még mindig rossz. Gnome atomlassan tölt be, xsplash óta pedig az ilyen háttérkép és animáció dolgok össze-vissza működnek. Ilyen még a Gnome panel animáció, ikonok betöltése, stb.

Kezdek kicsit kiábrándulni. Ubuntut használok állandóra, szeretem, nem cserélném le, de ha nagy ritkán átmegyek Windowsra elfog az érzés, hogy "jobban egyben van, jobban össze van pakolva". Ubuntu gyorsabb ha már egyszer sikerült elindulnia, szebb, jobban össze tudom pakolni ami kell, de tele van ilyen apró agykúrásokkal. Vibrál a kép, bugosan bootol, Compizra sokat kell várni, leállításnál az egész "összezuhan" majd úgy áll le. Nem lehet leírni, tényleg apróságok és nem fontos dolgok, de ebből rengeteg van és eléggé barkács érzetet ad.
  • zeli
    Host + L billentyűkombináció, vagy a virtuális gép ablakában Gép\Asztal-integráció
    (a host alapértelmezetten a jobb Ctrl)
  • FGB
    Ezt a "virtualbox window integration"-t, hogy lehet beállítani?
    Kerestem gugliban, de amióta megvariálták semmit nem találok benne.
    Windows alatt használtam már a VirtualBox-ot, de ott ilyet nem használtam, nem is tudtam hogy lehet, ezért kérdem, hogy ez hogy működik. Csak felteszem a VirtualBox-ot arra egy XP-t, és ennyi, vagy kell állítgatni valamit, vagy esetleg kell valami kiegészítő progi is.
  • precision
    ez az awn is mekkora királyság lett
    ugyanazt tudja mint az osx -es dock, kiegészítve azzal, hogy ezt azért durván testre is lehet szabni mind viselkedés mind appletek és kinézet szempontjából
    alsó panelt szépen el is távolítottam :)
  • zeli
    Köszi, tökéletesen működik!

Feltoltam én is a Lucidot netbookra. Egy kis tökölődés árán, de most tökéletesen megy.
    Néha szétesik az értesítési terület és környéke, de az megoldható.
    Már csak a paneleket karom egybe gyúrni, mert kis kijelzőn sok helyet foglalnak.
  • precision
    hát gyerekek...
    Felraktam végre Lüszit és szerelmes lettem belé
    először is kb 2 percig tátott szájjal álltam az első boot után, hogy a 9.10 -hez képest alsó hangon is 2x gyorsabban bootol be a rendszer... szal első indítás, szövegek kiírása, mondom miez, 9.10-nél ilyenkor már grafikus cucc volt, erre következő kép az ismerős gnome login sound és ott a felállt rendszer... omgwtf! :)

egy pici problémám azért van, majd utánagooglezok ha itt nem tud vki megoldást, hogy notebookon a touchpades klikkelés (szal amikor nem az "egérgombokat" használom klikkelésre, hanem magát a touchpadet) elég érzéketlen... 9.10 alatt is ilyesmi volt, sokkal erősebben kell tapickolni (mint pl windows alatt) hogy érzékelje hogy én most klikkelni akarok... szétverni meg nem akarom a touchpadet :D toshiba notebook, sztem egytucat synaptic touchpad, ha vki tud megoldást pls segítsen :)
  • mumpic
    Én csak a Vboxot ismerem, Merlin meg minden ilyesmire a Vmwaret szokta ajánlani. Dobj fel egy pénzt, vagy nemtom :]
  • Ability
    A kettő közül melyiket ajánlanátok? Win7 támogatás sem jönne rosszul (főleg aeroval ).
  • mumpic
    Néztem róluk videókat a Csövön.
    Az első három nagyon tetszik, a lugaru annyira nem, a penumbratól meg szerintem gyengépp pillanataimban be is fosnék (ha arról van szó amiről a videókat láttam).

Van egy olyan érzésem a videókártyámon elvéreznének ezek a csodák.

• gothmog
    Köszi!
    Bár a Gish elsőre nem indult, közben rájöttem hogy a google a barátom, és kiderült hogy van két függősége ami alapból nincs fent. (libopenal1, libalut0) Utána már frankó.