11431
Ubuntu Linux
  • precision
    hát nemtom akkor...
    nálam az 1.6.1 "mate" verzió van
    emlékszem a legelső login nekem is lassú volt, de ez kb minden os -nél minden msn kliensnél így volt, ez "normális" :)
    passzolom akkor, nálam gyors és semmi hiba nincs, és itt is LüsziBuntu van :)
  • zeli
    Pedig én sem a PPA-sat telepítettem fel.
    érdekes, mert két gépen is ugyanezt csinálja nálam.
  • precision
    nálam a ppa -s verziónál volt olyan gond hogy a systray ikonja szar volt, leszedtem és felraktam a stabil verziót, azzal semmi gondom nincs, ilyesmiket nem tapasztalok amiket te írsz :|
  • zeli
    Emesene nálatok is szar lucidon ?
    Nekem kétszer is befagy, "beszürkül" loginnél, és nagyon sokáig tart neki bejelentkezni...
    elég idegesítő így használni.
  • precision
    a hu.archive.ubuntu.com csak nálam van lehalva? akármilyen csomagot telepítenék azt a hibát írja ki, hogy nem tud rá csatlakozni :|
  • Lyukasbogrács
    linux nem szemetel, meg ha van is valami temp cucc, azt kitakarítja magától (időnként), jó lenne tudni, hogy melyik mappáról van szó.
  • FGB
    sziasztok!
    van olyan mappa a linuxban amit teleszemetel, csak mert reggel volt még 4,5Gb helyem, most meg van 1,9Gb. pedig nem telepítettem semmit és nem is töltöttem le semmit, csak a neten olvasgattam, az meg nem lehet 2,5Gb.
    nincs olyan progi ami kitakarítja a szemetet?
  • rágógumi
    Használnám én a pulseaudiot, de egyáltalán már azt nem értem hogy telepítem az ubuntut és nincs hangom.. 9.10 alatt se volt és úgy telepítettem az alsa drivert a kernelhez. Csak ahogy gondolom megnézted nincs driver az adott kernelhez amit használok.
    Az előző verzióba is hiába állítgattam pulseaudióra mindent, egyszer sem adott ki hangot magából.
    Ami viccess hogy a hangbeállításoknál a hardwer fülnél nincs eszköz. :o
  • MerlinW
    Ha alsa-t szeretnél használni, el kell távolítanod a pulseaudio-t, de minimum ki kell adnod a pulseaudio -k parancsot a kilövéséhez.

Fent a script-ek között van egy x-fi install scriptem, annak a háromnegyede az alsa fordítása, telepítése. Nézz bele, szedd ki a végéről az x-fi cuccokat, írd át a legfrissebb alsa forrásra és próbáld azzal.

A hangrendszer egy kicsit összetettebb dolog, nem elég 1-2 csomagot telepíteni:)
  • rágógumi
    Az eltávolítás sikeres volt, illetve manuálisan kellett törölnöm egy mappát de sebaj.
    A probléma itt van:

$ sudo apt-get install alsa-driver-linuxant
    Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapot adatok olvasása... Kész
    E: Az alábbi csomag nem található: alsa-driver-linuxant

Szóval ezért raktam csomagból.
    http://www.linuxant.com/alsa-driver

De sajnos mondom azzal az errorral folyton kiakadt az updatekor. Persze legalább volt hang. Most nincs.. :(
  • MerlinW
    Nem gondoltam át, mert nem sok közöm van a konzolokhoz. Olvastam a Wall Street Journalon.
  • Ability

hmm,Ő, nem tudom: értelmezni; az "írásod"!
    -de, ha Te most;
    Érted saját: magad?!
    -Akkor: érdekelne;
    hol tanultad azt?!
    Nekem még;
    .soha nem volt! ennyi problémám;
    :értelemezni?!
    -mások:szövegét;-
  • donatus13
    Ne offoljuk szét a topicot , privátba toljátok tovább.
  • brodix
    ???
    Véletlenül nem feledkeztél meg egy-két PS3 exclusive sikerjátékról?
    Heavy Rain, God Of War III, Gran Turismo 5(hamarosan kiadják), InFamous, MGS4, Little Big Planet, stb...
    Azért én azt kurv@ erős túlzásnak érzem, hogy Sony a végét járja.
    Azt is elég nagy hülyeségnek érzem, hogy PSP-t leverik az Apple kütyüi.
    Át gondoltad te ezt?
    Egyrészt az IPhone roh@dt drága, másrészt én elég nehezen tudnám úgy elképzelni a jövő kézikonzolos játékait, hogy egy érintőképernyőn kelljen irányítani.
    Valamint ott a hamarosan megjelenő PS Move, ami - ha jól tudom - messze pontosabb a WII-nél, így nem csodálkoznék, ha verné a Nintendo konzolját.

Linux téren nyilván Pro vagy, de, - már megbocsáss - konzol téren elég nagy marhaságot írtál.
  • donatus13
    Az én gépem 4 éves , szóval én réginek mondanám :) de amikor meglett véve nem volt olcsó és még jónak is számított.
  • MerlinW
    Kérlek mellőzzük a hülyeségeket a topikban. Csak félrevezeti a többieket. Az, hogy online szinkronizáció nélkül nem tudod beállítani az időzónát/időt, nem a rendszer hibája. Ahogy az sem, ha valaki tákolt Ubuntut (gondolok a magyarubi-ra) használ.
  • MerlinW
    A régi és az olcsó (alacsony irodai kategóra) gépeknél fordulhat elő. A 2006-2007-es masinák esetén már nem jellemző.
  • donatus13
    Köszi, am ha valakinél jelentkezne ez a hiba, akkor az azért van mert nem támogatja a gép a nem tudom milyen energiagazdálkodási dolgokat, ezért fagy meg a gép a boot során, ezeket beállítjátok és tökéletesen fog menni, ez a hiba a régi gépeknél és laptopoknál fordul elő.
  • MerlinW
    /boot/grub/grub.cfd-ben a kernel sor mögé: noacpi nolacpi

pl: linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic root=UUID=036602de-9f86-4bd1-addf-74c5ab2dbe70 ro quiet splash noacpi nolapic noapic
  • donatus13
    hol tudom véglegesíteni azt ,hogy ne használjon a rendszer noacpi,noapic,nolapic ot? és milyen paranccsal pontosan? köszi.
  • lally
    2010.05.13-14. napon jelent meg a legújabb "magyarUBI_10.05.".
    http://magyarubi.hu/
    Ő, most jól bánik az "időmmel" !
    -a "KIWIlinux_08.12"-verziójában is korrigálták már ilyen BIOS-órás "bakikat".
    -de, ha Te most;
    InterNetes kapcsolat nélkül telepítesz egy originál_Ubuntu 10.04. CD-t?
    Nos, ekkor is nézd meg az órád, s a BIOS-órád itt mit is mutat ... ?!
    Persze hogy ez eddig nem is nagyon tűnhetett fel szinte senkinek, mert már;
    A legelső Internetes frissítéskor szinte egyből, automatikusan korrigálja ezt!
    Azoknál lesz igen-cikis a helyzet, akik egy vírusellenőrös_WIN-es rendszert indítanak egyből az Ubuntu 10.04. telepítése után.

• MerlinW
    Ugyanmár, az X360 játékokat fel sem kell törni, és ugyanúgy fent vannak a torrent oldalakon megjelenés napján, mint a PC-sek. Oké, többen vesznek nyugaton konzolos játékot, mert sokan nem tudnak/akarnak chip-elt dobozt venni, de akkor is. PC-s játékok is fogynak rendesen, elég csak megnézni a Steam statisztikákat. Szóval csak a fele igaz a warez dumának. Konzolra sokkal gyorsabb és egyszerűbb fejleszteni, mint PC-re s, mint írtam volt a cél manapság a minél több pénz, minél hamarabb és kevesebb munkával. A komolyabb konzolos játékok 80%-át később ugyanúgy kidobják PC-re, két projekt között.

Sony a végét járja perpill, PSP-t lenyomta az iPhone/iPad, PS3-at a Microsoft (egyszerűen megveszi a projekteket = XBox360 exclusive) és persze ott a Sony hülye üzletpolitikája. Ja és PS3-ra fejleszteni kész rémálom a fejlesztők állítása szerint.

Wii - családi szórakoztató doboz, nem HC Gamer eszköz, tehát még mindig csak az X és a PC van a trónon. X is PC, ergo, arról a legkönnyebb portolni:) Ezt jól levezettem:)
  • MerlinW
    Távolítsd el apt-vel vagy "dpkg -r"-el. Ha nem hivatalos ubuntu forrásból tölti az apt akkor vedd ki azt a repo-t ideiglenesen és telepítsd az ubuntusról. Egyébként már a Koala is erősen pulseaudio orientált volt, Lucid még inkább az. Alsa-val óvatosan kell bánni.
  • donatus13
    Ps 3 erős, ingyen netes játék, de 13-16 k egy játék,felejtős, wiim van nem valami jó, Xbox360 hulladéknak is szar.
  • DARYL
    Ha játék akkor konzol. PC -re ma már keserü szájizzel adják ki a játékokat,mert tudják,hogy hamar feltörik még a legerösebb védelmet is a kalózok (lásd a GTA IV-et). Linux + PC játékok= küllönös házasság. Én nem is erőltetem.
  • rágógumi
    Hi,

Beállítás: alsa-driver-linuxant (1.0.20.3) ...
    Building modules for the 2.6.32-22-generic kernel, please wait... done.
    ERROR: Build failed. Please review the build log at /tmp/alsa-driver-linuxant.1597.log
    dpkg: hibás feldolgozás: alsa-driver-linuxant (--configure):
    installed post-installation script alfolyamat 2 hibakóddal kilépett
    Hibák történtek a feldolgozáskor:
    alsa-driver-linuxant
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Ilyennel találkozott e valaki?

$ cat /proc/asound/cards
    0 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
    HDA ATI SB at 0xd4400000 irq 16

A driver felkerült amúgy mivel hang az helyere jött de akármilyen update után az alsa driver felrakása nem sikerült és folyton kiírja.
  • donatus13
    Én úgy érzem játékosok megnyerése lenne az egyik legnagyobb előre lépés a linux terén.
  • Ability
    Érthető és jogos, bár én bízom benne, hogy ezzel a lépéssel elindul valamilyen láncreakció. A Valve a játékait (legalábbis egy részét) biztosan kiadja, a source engine és HL2 már most is portolva van Linuxra. Elképzelhető, hogy a sok CS játékos és társaik platformot váltanának, sok ilyenről lehet hallani, sokaknak ez az egy visszatartó erő létezik csak.

A többi vállalatnak pedig példaértékű lehet, illetve a STEAM-mel egy olyan terjesztési területre tudnak lépni, ahol más alternatívákkal biztosan nem járnak sikerrel. Boltokba szállni és előállítani a Linuxos játékokat eléggé elképzelhetetlen, nincs rá nagy kereslet. Így viszont otthon és kényelmes lehetséges, hogy akad azért egy nagyobb számú érdeklődés. Illetve ott vannak az ilyen kis indie casual játékok, sokból létezik portolt változat. Szóval szerintem azért választék lesz, elég gondolni az előző nevekre (Doom3+kiegészítők, Prey, Quake 4 + kieg, ET: Quake Wars, UT 3, MOHAA, Neverwinter, stb..). Összeségében szerintem egy olyan kb. 50 játékot biztos fognak majd árulni, még ha nem is feltétlen induláskor. Ami azért egy szebb szám, utána meg eladási statok alapján lehet betársul még pár kiadó. Ha beindulna a gépezet szerintem sok felhasználót is lehetne nyerni, hosszútávon szerintem mindenképpen lesz előrelépés.
  • MerlinW
    Naja.. Phostoshop is van OSX-re:) Valamint sok-sok nagy nevű játék is.
    Én annyira nem bízom a Pingvines játékforradalomban, de majd meglátjuk:)
    Szerintem egyszerűen nem éri meg Linuxra portolni. Még ha meg is vesszük, az nem igen fedezné a munkadíjat. Márpedig ugye a pénz az első. Persze ne legyen igazam:)
  • Ability
    OSX verzióból és pletykákból kiindulva az összes Valve sikerjáték portolva lesz, illetve OSX-en is adnak már pár külsős játékot, hátha rákapnak a linuxra is páran. :]
  • MerlinW
    Nincsenek "Steam-es" játékok. Steam csak egy áruház. Az fog futni, amit átírnak Linuxra. Hogy Valve átírja-e a Source motort az a jövő zenéje.
  • donatus13
    Meg lenne egy kérdésem is : Ha steamet kifejlesztik linuxra akkor a steames játékok menni fognak alatta vagy csak a valves játékok? tf 2 left4dead meg ezek ? vagy minden más is?
  • donatus13
    Nos ,mint tudjátok sokan nálam fagyásos probléma volt googleban találtam pár sűrűn előforduló hibát :) régi gépes embereknek szól , azért segítség gyanánt beszúrom.

Problémák:

* a videókártyád nem támogatja a framebuffert (a kép csíkos lesz, szétesik, stb.): a debian-installer/framebuffer=false paraméterrel told meg a telepítés típusát
    * a géped fontos hardwareit nem támogatja a 2.4 kernel (boot folyamán problémák jelentkeznek): a linux26 parnccsal telepíts (2.6 kernel)
    * probléma van a géped acpi és / vagy apic támogatásával (kifagy boot során; régi gépnél és laptopnál gyakori): a noacpi noapic nolapic paraméterrel tiltsd le ezeket
  • MerlinW
    Nekem sem volt soha problémám vele:)
  • DARYL
    Dettó.
  • precision
    nálam tökéletes az óra, gmt+1, és mindig jót mutat :)
  • mumpic
    wait, dude, what?
  • lally
    Tisztel Ubuntu-fejlesztők !
    Tanuljátok meg már végre, hogy a budapesti_idő, még nem éppen a
    "grinicsi-etalon_tájm". -ergó:

Ne nagyon csesszétek el +- 1; +-2; sőőőt 4 órával aztán végképp ne,
    az én BIOS-omban, a nekem megfelelő pontossággal ketyegő órám !
    Köszike előre is; Li.
    (Bocsi MerlinW !)
  • precision
    emesene 1.6-dev PPA-r1984 -et használok, ubuntu tweak -es ppa forrásból felrakva, és a "systray" ikonja egy ilyen "nem található" jel :)

vki nem tud rá orvosságot? vagy rakjam fel a rendes stabil verziót pl. az emesene weboldalról?
  • precision
    megnézem, köszi