Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Hogyan élesszük fel a tv tuner kártyát?
Mivel a rendszer felismeri, hogy van egy tuner kártya a gépben, csak azonosítani nem tudja, ezért ezt a beállítást nekünk kell elvégezni.
A kártyán lévõ dekóder chip és a tuner típusa alapján a lenti oldalon meg kell keresni a kártyához tartozó beállításokat. De így is lehet, hogy több beállítást ki kell próbálni, mire ténylegesen sikerül beüzemelni.
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=49&t=21980
Miro PCTV esetében card=1 a tuner=5 bizonyult használhatónak.
Ez után a betöltendõ modulok listájára be kell illeszteni a bttv modult.
sudo nano /etc/modules
Itt a lista végére be kell írni a bttv-t. Ez után a bttv beállításainak módosításához létre kell hozni egy konfigurációs fájlt.
sudo nano /etc/modprobe.d/bttv
A fájlba az alábbi sorokat kell beírni a kártyánk azonosítására szolgáló értékekkel.
# i2c
alias char-major-89 i2c-devb
options i2c-algo-bit bit_test=1
# bttv
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
# My TV Card
options bttv card=1 tuner=5 pll=1 adc_crush=0
Ha ezzel végeztünk, újra kell indítani a gépet. Hogy a beállítások sikeresek voltak-e, azt a dmesg utasítással tudjuk ellenõrizni. Ha a bttv modul betöltésénél nem látszik hiba, akkor valószínûleg jók a beállítások.
Ez után el kell indítani a kiválasztott tv programot. Tvtime esetében a program menüjén belül is elvégezhetõek az alap beállítások és csatorna keresések. De ha választhatóak között nincs megfelelõ frekvencia tábla (pl. kábeltv szolgáltatás esetén), akkor az egyedi beállítással kell próbálkozni és a tvtime-scanner segítségével kell a csatornák keresését elvégezni.
Valószínûleg ezt követõen már csak a hangrendszer keverõpultján kell egy kicsit állítgatni ahhoz, hogy hangunk is legyen.
Néhány hasznos oldal tv-vel kapcsolatban:
http://www.linuxtv.org/
http://www.mythtv.org/
Plusz ez utóbbinak a wikije is."
Remélem valamit segít, vagy legalább ad egy kis irányt, hogy merre érdemes elindulni. Hozzáteszem, hogy pci kártya van a gépemben. Külsõ cuccoknál nem tudom mennyire mûködnek a fentiek.
Egyébként még mindig azt javaslom, ha valaki most ismerkedik az ubival vagy linux rejtelmeivel, hogy jegyzeteljen. Sokkal egyszerûbb így visszakeresni egy-egy megoldást, mint újra és újra a netet túrni.
Egyébként a "kábel bedugva" helyzetjelentésnek örülünk, de némileg több információra lenne szükségünk.
- ifconfig -a mit ír?
- Router van?
- Milyen internetkapcsolat? Kábel, ADSL?
[merlinw.org]
easy peasy ubuntu 9.10 usb rõl inditottam és nincs
interneteléresem, a "kábel bedugva".
Köszi a segítséget
!be hard, be ruthless! Origin: H4NZo
jah kár hogy nincs sgn code tag 😄 akkor asztalon csinálj egy új szöveg fájlt másold és tedd fel pl a toldacuccot.hu ra
persze hogy kiíírja hiszen nincs még a meghajtó rendesen telepítve. valami hiányzik.
tvtime-scannernél ezt még mindig kiirja
dvb-utils
dmesg parancsra mit válaszol? az eredeti angol szövegben annyi volt hogy idézem check it with 'dmesg'
a dvb-apps jó lesz utánnajártam (itt, ha jól értettem 😄)
esetleg egy restartot hátha segít 😊
Konfiguráció beolvasása: /etc/tvtime/tvtime.xml
Konfiguráció beolvasása: /home/ubuntu/.tvtime/tvtime.xml
Keresés a(z) PAL norma használatával.
/home/ubuntu/.tvtime/stationlist.xml: No existing PAL station list "Custom".
videoinput: Cannot open capture device /dev/video0: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ezt irta ki
betudtam másolni már csak az van h dvb-utilst nem talál a synaptic csak dvb-apps-t de az már fenn van
dmesg parancsban hol kellene megtalálnom a drivert?
a nautilus a filekezelõ, és ha gksudo nautilus-ként indítod, akkor root jogosultságokkal tudsz vandálkodni bármit, szóval ha befejezted amit akartál csinálni, akkor zárd is be, nehogy ebben ronts el valamit véletlenül.
lehet jó lesz az is, nézz szét a linuxtv.org on vagy googleba ütsd be a tv kártya típusát és ubuntu, linux driver, hasonló keresõszavakat.
jobban utánnajártál mint én 😄 én elõsször 5 éve találkoztam velük 😄
jah futtasd végig a csatornakeresõt. vagy lehet terminállal is tvtime-scanner de inkább elõbb programon belül ha úgy nem megy akkor van ott olyan lehetõség hogy így terminallal kerestesd majd elvezet.
tv time-al vmi kék kép van eddig csak bekell állítani
mondom ezt én laikus😄
redmonk: Ha bp-i vagy, adhatok csatornalistát, így nem kell tökölni a kereséssel, ami egyébként elég szétszórt tud lenni.
[merlinw.org]
"1984 – Az INMOS angol chipgyártó cég megjelenteti az elsõ transputereket. Ezek párhuzamos mûködésre szánt mikrokontroller-szerû processzorok, 16, 32 és 64 bites változatok készültek belõlük."
Régebb az mint öt év. 😊
Persze az Ablax 8 már 128 bitest is fog támogatni. <#hehe>#hehe>
nem jó ide ez a megoldás sajnos de ksözönöm
tény és való nem tudom még kezelni a linuxot de igyekszem
értem, akkor a következõ 32 bites lesz, hát remélem elõbb utóbb azért cél lesz desktopra is ahogy fejlõdik a linux.
A tv kártya driverére pedig találtam egy ilyen megoldást, látom kezdõ vagy még ezért lefordítom a megoldást amit találtam hogy könnyebben menjen 😊
menj a linuxtv.org és töltsd le az avermedia firmwaret és helyezd el a /lib/firmware/ könyvtárba
megnéztem a honlapot szerintem ez a file kell neked:
file
másolással remélem megbírkózol 😊
csatlakoztasd a kártyád, és ellenõrizd a dmesg paranccsal. gondolom terminálba, és szintén nem árthat elé a sudo. töltsd le a dvb-utils csomagot synapticcal (Rendszer -> Adminisztrációnál találod, van keresõje keress rá)
most próbáld megkeresni a tvtimmal a channelt.
huh, hát ez kubuntura lett írva, és másik lejátszót használt nem a tvtimot, de megvan az esély hogy mûködni fog 😄
Valamikor nyáron teszteltem: 2db VMWare ablak mellett, OpenArena + Gimp + Azureus(!)-al evett 2,4GB-ot + 500MB SWAP-et. A HDD-t elõbb gyilkolta le, mint a többi erõforrást😊
Tehát a 64bites rendszer most is stanil jó, támogatott is, csak nem kifejezetten desktop szinten. 32bites szerver kernelt telepítve lehet PAE-t csalni a renszerbe, tudsz 2db 2GB-ot zabáló programot futtatni egy idõben, de olyat úgysem találsz Linuxon😊
Lehet használni desktopnak is 64bitest, a legtöbb dolog megy rajta, de fel kell készülni rá, hogy van pár dolog amirõl le kell mondani, mint pl Unigine. Emellett ahogy írtam otthonra tök felesleges 4GB memória a Linuxnak, de még a Windowsnak is bõven elég 3GB. Ott sem nagyon láttam még 3-3,2-nél többet foglalni.
[merlinw.org]
te lenyomsz egy karaktert, az beviszi csak nem jelzi ki. a kódot meg csak tudod, telepítéskor adtad meg. szal csak írd be nem fogsz látni semmit, de nyomj egy entert és voalá 😄
nem tudom nekem pci-s tunerem volt, de általában mint mindenhez sztem kell meghajtó, mert nem tudná másképp értelmezni a tvtime a jelet.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
másold be mit dob ki a "sudo lspcie" parancs, terminálba írd, idézõjelek nélkül. megjelenítõnek ott a tvtime, de meglepõdnék ha látnál valamit így meghajtó nélkül 😊
Linuxból desktopra 32bitet kell telepíteni. Szerverre lehet 64-est. Mondjuk párszor már elmondtam, de sosem hisz nekem senki😊
[merlinw.org]
de az eszközmeghajtóban nem látja nemtudom h felrakta-e
meglátom de attól még vmi program kéne nem amiben látom a dolgokat
ehhez milyen progit ajánlotok?
Unigine fatal error
Engine::init(): clear video settings for "ATI Radeon HD 5700 Series 1.4 (3.2.9252 Compatibility Profile Context)"
GLRender::GLRender(): Unknown ATI GPU
GLRender::require_extension(): required extension GL_ARB_map_buffer_range is not supported
fenn van a driver, a Bin könyvtárban lévõ indítóval sem mûxik a dolog 😞
nektek hogyan sikerült elindítani?
[merlinw.org]
[merlinw.org]
Ha nagyon banális a kérdés, akkor kezdünk el úgy válaszolgatni, hogy 'google', meg 'ott van a menüben', 'RTFM', stb. De alapjában véve rendes gyerkõcök vagyunk mi mind 😄
és bocs a sok OFF-ért