Kvantumfizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

TommyC
nemtudom..éncsak azt olvastam valahol, hogy egy fénnyalábban akárhány elektron lehet.
ez pedig úgy hangzik, mintha nem tudnánk õket megszámolni...

dixitque deus fiat lux

physics
Különben erre a kisérletre épülnek a jelenlegi kvantum-titkosítási kisérletek.
Nem az egyik küldi el a másiknak a fotont, hanem mint a két titkosítást végzõ fél megkapja egy EPR pár egyik felét.

TommyC
najó=)
dehát az atomban is elektron adja le =)
úgyértettem, hogy ez elektronon kívül más tud-e leadni...
mert nem tudok másról.

dixitque deus fiat lux

physics
Miért ne tudnád? Veszel egy fotondetektort és számolod a kattanásokat. 😊))

physics
Hogyne ott van a Cserenkov-sugárzás, közegben mozgó elektron adja le.

TommyC
nem úgy van, hogy a fotonokat nem lehet megszámolni?...

dixitque deus fiat lux

TommyC
az atomon kívül tud még valami fotont leadni?...

dixitque deus fiat lux

physics
Vannak olyan emissziók amikor az atom vagy akármi nem egy fotontban adja le az energiáját, hanem két ellenkezõ irányban emmittált fotonban.

TommyC
figyi...
hogy indítasz két fotonpárt?...mármint úgy hogy össze is fonódjanak...mert ha én a lámpámat felkapcsolom, akkor sok foton fog elindulni...mégse kódolok semmit...legalábbis tudatosan nem...

...kár h hülye vagyok x_x

dixitque deus fiat lux

TommyC
kó=jó

x_x...nem tudok írni

dixitque deus fiat lux

TommyC
olvastam =)
szerintem is jó...csak néha uncsi =)
a focilabdás sztori egész kó volt 😉...

dixitque deus fiat lux

physics
Nem tudod megnézni a fotonokat útközbe hogy milyen polaritásúak. Akkor dõl el a dolog, amikor az egyiket megmérik. Útközben nincs olyan tulajdonsága, hogy polaritás. De ha upnak mérjük az egyiket, ezzel eldöntöttük hogy a másik csak down lehet. Mindegy hogy az a másik az elsõ mérése elõtt lesz elkapva, vagy évek múlva egy messzi-messzi galaxisban... 😊)))

physics
Az idõlistát el kell juttatni, de a polarizációs listát nem. Azt a két összekuszálódott foton teszi meg.
Ez a lényeg. Nincs közbensõ csatorna, mert a hatás idõ és tér nélkül terjed. A két foton egy, amíg az egyikkel nem történik valami. Hiába vannak kilóméterekre egymástól. Akkor aztán a másik olyan tulajdonságot vesz fel, hogy a két foton tulajdonságainak összege megegyezzen akiinduló állapottal.

sz4bolcs
Ja hát így könnyû... 😄 Ha már alapból mindkettõnek megvan... De valahogy azt is el kell juttatni egymáshoz. És itt dõl meg minden titkosítás.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

physics
Az már lopás. 😄
Az csak a két titkosítást végzõ személynél van meg.

Az egész lényege , hogy fotonpárokat indítunk, amiket a küldõ és a fogadó kap meg. Ezek mindig ellentétes polaritásúak. Ezek EPR párok ,csatoltak , entangled fotonok.
Az idõlista azért kell hogy tudjuk , melyiknek melyik a párja. Az a foton,amelyet egy harmadik személy elkap, azt már a fogadó nem kaphatja el, az kiesik a titkosításból.
Tökéletes védelem.
Ráadásul az , hogy a polaritás merre áll éppen, teljesen véletlenszerû, nincs algoritmus, a kvantummechanikai törvényeg döntik el.

sz4bolcs
Hát én sem értem... És mi van ha megszerzem a polarizációs listát, és idõlistát is?

physics
Feketén fehér feketén fehéren hogy megértsd

😄D

physics
Érthetõbb vagy írjam jobban körbe?
Mert látom a lényeget nem értitek.

physics
Az pedig hogy mikor up vagy down a polaririzció iránya teljesen véletlenszerû, de a küldõnél és a fogadónál mindig szinkronban van.

physics
Nincs polarizációs listád, akkor mit kezdel az idõlistával?

physics
De mit kezd vele? 😊 Olvasgatja? 😊))

Már írtam
"Ha valaki lehalgatja az optikai kábelt valahogy, az nem azokat a fotonokat fogja elkapni amit az titkosítást végzõk. Más fotonpárok lesznek a lehalgatónál, és más a két eredeti személynél."

Nem ér vele semmit, minden fotonnak csak egy párja van, és csak azzal korellál.

Épp errõl beszélek, akkor inkább RSA <#idiota><#vigyor1><#duhos2>

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

sz4bolcs
És ha az idõlistát megszerzi valaki? Annak is el kell jutnia valahogy a másikhoz...

physics
De miért? Csak idõpontokat küldessz, azt nem kell elküldeni, hogy milyen polaritású volt a foton. A titkosításhoz azt használjuk.

Mérünk egy csomó fotonbecsapodást. Felírjuk az idõket és a polaritást. Ezt megcsinálja a partner. Átküldjük az idõlistát, amibõl a másik tudni fogja, hogy az õ listájából melyeket kell használnia. És kész.
Hol itt a baj?

Ehhez kivételesen értek 😊
Elég jó megoldás ez a féle kódolás, de ennek is van hátulütõje "csak a detektálás idõpontját kell egyeztetni"
it van a kutya elásva...
akkor inkább már 2 kulcsos rendszer ...

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

physics
A kvantumtitkosításnál pont az a lényeg, hogy csak a publikus kulcsot kell átküldeni, a másik a kvantumcsatornán érkezik, azt tuti senki más nem érheti el. Ha valaki lehalgatja az optikai kábelt valahogy, az nem azokat a fotonokat fogja elkapni amit az titkosítást végzõk. Más fotonpárok lesznek a lehalgatónál, és más a két eredeti személynél.

A csatolt fotonpároknál ha az egyik polaritása up a másike biztos down. Csak a detektálás idõpontját kell egyeztetni külsõ csatornán, hogy pontosan tudják melyiknek melyik a párja.

physics
Sem a macskának sem a pénzérmének nincs kevert állapota, ezek ugyanis nem kvantummechanikai objektunok.
Nem kisérlet, hanem szemléltetés akart lenni, de szerintem nagyon melléfogtak ezzel a példával. /is 😄/

Agyhalott lett a topic... 😞

Quantum physics is the physics of the possibilities...

Eleg jo konyv ez az Isteni atom cimu... Leon Ledesma/ te le poennal...

remélem én is

ffxi
HÁRMAST kaptam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fákjúal!

<#nemtudom><#nevetes1>

ffxi
Még rizsázok hozzá vmit és már kettes?

Fákjúal!

<#nezze><#rolleyes>
Talán a részecskék elhanyagolhatón (?) kicsi sürüsége egy adott térben.

Crokin
A fejlõdés már csak ilyen... jelenleg itt tartunk, amíg nem lesznek jobb képletek, vagy nem jönnek rá vmi hibára addig ez van.

Repatarurgyán

Ha felírok egy rossz megoldóképletet, attól a matematika megingathatatlan marad, de hülyeséget fogok kiszámolni!

Lásd azt az esetet, amikor az egyik KF elméletet Neumann J. számításai alapján kizártak a lehetõségek közül, és nem volt senki évtizedekig, aki meg merte volna kérdõjelezni, hiszen a nagy Neumann számolta ki. Aztán kiderült, hogy elõjelprobléma miatt még se lehet kizárni azt a bizonyos elméletet.

ffxi
Mi az a vákuum??? De komolyan, mert felelek belõle. THX!!

Fákjúal!

az elõbbi a #165-ösre válasz:-)
Ja majd elfelejtettem. Erre a jelenségre tökéletes magyarázatot ad az úgynevezett Gauss-eloszlás
Crokin
Éppenséggel meg lehet, de az nem ez a topic. Itt kf-ról van szó, aminek alapja(nyelve) a matek, mint oly sok más tudományágnak.

Repatarurgyán

És mért ne lehetne megkérdõjelezni a matematikát?
Crokin
Abban igazad van, hogy nem egyezik meg a modell a valósággal(de jól közelít hozzá!), mivel a valóság olyan bonyolult "véletlenek" halmaza, melynek információtartalmát csak magával a valósággal tudod leírni.
DE!
Ha megkérdõjelezed a használt modellet, mely matematikailag helyesen van megfogalmazva(különben nem lehetne használni jó közelítésekhez, márpedig használják), akkor tulajdonképpen a matematikát kérdõjelezed meg.

Repatarurgyán

Super Mario
Ettõl kaptam én hülyét a gimnáziumban :-)

https://supermario4ever.wordpress.com

No-no azért nem mindenki egysikú 😊

Dzsini
hát nemtudom, de szerintem a szuperhúrosdi már eléggé túl van azon, amit az egysíkú emberi agy felfogni képes...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Ahogy utánaolvastam, igazából még ugy is max. közelítéseket, meg modelleket tudnak alkotni, hogy õk maguk (a tudósok) megértsék. Gyakorlatilag az összes eddigi fizikai modell csak egyfajta modell volt, amivel meg lehet magyarázni a dolgok mûködését, de csak olyan elemeket tartalmaznak és tartalmazhatnak, amit kissé egysíkú emberi agyunk megért ... ez viszont azzal jár, hogy ezek a modellek NEM azonosak a valósággal, másrészt a kialakított modellt befolyásolja az alkotó kúltúrája, szemályisége, tapasztalatai és így tovább.
Errõl kiválló, ámbár szinte olvashatatlanságig túlrészletezett, regényt írt Stanislaw Lem, aminek magyarul Az Úr Hangja a címe (Master Voice project), igaz nem a kvantumfizikáról szól, de a lényege ugyan az.

Crokin
Csak a KF pont egy olyan dolog, amit nem lehet minden ember számára közérthetõen megmagyarázni.

Repatarurgyán

Az rendben van, de a tudósoknak az az egyik legfontosabb feladata, hogy az általa kutatott témát a legtöbb embernek a legközérthetõbben adja közre. Ha mondjuk egy aszfaltburkoló véletlenül elolvassa ezeket a sorokat, legalább a szavakat egyenként értse :-)