5863

A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!

• azirafael
    Ha egy erőforrásra teszel egy várost, akkor azonnal beadja neked az erőforrást, viszont nem kapod meg a ráépített épület utána bónuszokat. Pl ha tehenekre rakod a várost, akkor a város megkapja az alapban járó +1 kaját a tehén miatt, viszont nem kapod meg a pastue után járó +2 kaja +1 kalapács bónuszt akkor sem ha kifejleszted a tudományt, mivel nem tudod ráépíteni. Egyszómintszáz nem érdemes várost erőforrásra építeni.

Az előzőekban volt több kérdés is a vallással kapcsolatban, amikre könnyen választ kaphattak volna a kérdezők, ha visszaolvasnak egy kicsit... azért leírom megint:

- Az a jó ha minél több vallást fejlesztesz ki, és azoknak megépíted a központját. Mert minden a vallásközpont (shrine) megadja a +5 kultúrát és +1 aranyat MINDEN olyan vallású város után!
    - Ha két vagy több vallást fejlesztettél ki, és megvan a shrine is építve feltétlenül terjeszd el az összes vallást az összes városodban, mert mindegyik vallás után felépítheted a templomokat a városban (+1 hepifész +1 kultúra) + az államvallásod (ha az is szerepel a város vallásai között) után +1 hepifész! Valamint minden vallás után megkapod a plusz aranyat a vallásközpont miatt (tehát ha 3 különböző vallást fejlesztettél ki, mindnek megvan a központja és minden városod 3 vallású akkor minden város +3 aranyat termel neked)
    - Végül nem kell hogy te fedezz fel egy vallást elég ha csak "elkapja" valamelyik városod akkor is felveheted államvallásnak.
  • zizzenet
    Nyertél. Micsoda megérzés.
  • Sanko
    nem néztem...de tippelhetek?

nem...
  • zizzenet
    Szerinted?
  • Sanko
    tényleg, megjelent már?
  • zizzenet
    Na, ez se jött be. Nem csoda. Nomen est omen (mármint nem a te neved, Sanko kolléga).
  • Kodlovag
    Én eddig két gépen játszottam, GeForcon is, ATIn is. Én is olvasom, hogy sokaknak vannak problémái, de én még semmi hibát nem tapasztaltam. Tényleg nulla bug. Tehát valahogy csak letesztelték a játékot.

Viszont a multihoz nem tudok hozzászólni, otthon nincs net, nincs multi sem :(
  • Kodlovag
    Nem szenvedsz hátrányt. A várost mindig egy rossz mezőre érdemes tenni, mert termelése adott. Ezzel megszabadultál egy rossz mezőtől.

De én is kérdeznék valamit. Ha egy várost pontosan rátelepítek egy nyersanyagra, akkor hozzá tudok-e még férni a nyersanyaghoz? Konkrétan az történt, hogy még a játék elején leraktam a második városomat. Aztán soksok évvel később kiderült, hogy pont a város alatt van olaj. Egyenlőre nincs meg a techem a használatához, de a nyersanyagokra mindig rá kell építeni valamit (pl vasra bányát), most meg ott a város, és nem hiszem, hogy rá lehet építeni.
  • Guriga
    Üdv!

A játék tényleg tele van bugokkal. A rendszerem stabil, megbízható, és Geforce videókártyám van... Ennek ellenére a gyári CIV4 elég fura dolgokat művel.

Egyjátékos üzemmódban időnként szétesik a kép, amikor a videók megjelennek. Volt, hogy visszavette a felbontást 1024-re.
    Multiban rendszeresen kilép a desktopra, amikor hajóimmal fedezem fel a területet. Ez a jelenség már 3szor előfordult, és mindig egy hajótípussal. Multiban még el sem kezdünk játszani, csupán a lobbiban ülünk, és egyszerűen kidob a desktopra, de nem csak engem, hanem a havert is. És ahogy a csetet nézem, nagyon sok ember szív ezekkel a dolgokkal.

Remélem fogjkák orvosolni ezeket a hibákat. Kár volt kiadni a játékot, nem értem, hogy tesztelték le.

Ennek ellenére a játékmenet szvsz kiváló. Igazi, abbahagyhatatlan CIV.
  • LSSAHPAUL
    Ezzel kapcsolatban lenne 1 kérdésem: ha tegyük fel sivatagra teszem a várost akkor bármilyen vonatkozásban szenvedek e hiányt ?
    konkrétan: van egy sivatag és van egy grandsland. Ilyenkor a sivatagra teszem a várost mert látszólag nincs különbség, ellenben megszabadultam egy sivatagtól és megmaradt a grandsland.
  • bacsi5514
    1. A korábbi részekkel ellentétben itt maga a város kerül pénzbe, a fővárostól való távolsága függvényében, nem pedig az épületek. Így nem sok értelme van túl sokat építeni, mert a fenntartási költségek a kutatástól veszik el a zs-t, viszont mindegyikben felhúzhatsz bármilyen épületet büntetlenül
    2. Igen
    3. Igen
  • Sipocz
    Helló Népek!
    Mizujs?
    No végre sikerült nekem is túrnom egy picit a Civ4-et. Csudaszép, az összes médiás része (benne Spock kapitány és a "Magyar táncok" is) "nagyon ott van"!
    Úgy harmadszori nekifutás után kérdezném (végigolvasva a fórumot nem találtam egyértelmü válaszokat):
    1. Nekem alacsony diff.-ben is marhára lassú a terjeszkedési ütemem, a Civ3-ban ha AD 1-re nem volt legalább 8 városom (főleg a Tiltott Város minicsoda érdekében) magas diff.-ben is akkor előlről kezdtem a gamát. Azzal együtt hogy az összesített termelést (kaja+kalapács) beletúrják a settler+worker csapatba és megvárom a 4-es,5-ös városszintet a telepes legyártásához nagyon hosszú időbe kerül egy-egy telepedés előkészítése; ráadásul az új város megalapításához szvsz. kell a védelmet adó katona, a hitet terjesztő misszionárius és ha belefér egy worker is, ezt a "négyest" egy 9-es szintü aránylag "improvalt" város is olyan 15-20 kör alatt képes előadni nálam. És Nálatok? Horribile dictu de AD 600-ra volt meg csak a 8 városom settler és chieftain fokozatban is:((((, mondjuk az AI sem tartott még ezzel sem lépést (gondolom őket valami hátrány is érinthette:)).
    2. Jól láttam, hogy egy adott technológia kifejlesztéséhez alkalmasint elegendő csupán ez egyik előzmény-technológia is, vagy ezt csak az alacsony diff.-ből kaptam?
    3. Igen izgalmas az állami szerkezet összerakása és szoknom kell 1000-rel. Jól értem azt hogy ugyan az egyes lehetőségek az ismeretek fejlődésének előrehaladásával nyílnak meg, de nem szükséges minden esetben a legújabb eredményeket alkalmaznom és akár kihagyhatom a számomra nem szimpatikus illetve legjobb tudásom szerint az adott népre-vezérre egyáltalán nem jellemző fomációkat és főleg a birodalom aktuális érdeke alapján válasszak, akkor is ha ez látszólag visszalápésnek vagy akár időszerütlenségnek tűnik?
    (Igen jót mulattam azon, hogy a jó öreg "gyitefakó"(horsebackriding) technológia ismér megszenvedi a Civ1 és Civ2 szerinti besorolását és egy nagyon korai rettentő dárga tudásként jön be továbbá egyáltalán nem szükséges semmi jelentős dologhoz; én a korábbi verziókban mindig úgy az újkor hajnalán tudtam ki amikor már elég volt 4 kör hozzá, esetleg cseréltem valami megszálott AI-val (általában Sztálin elvtárssal:)).)
  • pink panther
    Én itt találtam meg a választ:

http://www.gamestar.hu/kommentek.php?sid=18953

Többen is jelezték (thanks rivasz), hogy a Civilization IV bizonyos ATI videokártyákon egyszerűen el sem indul. Most megérkezett a megoldás. Először is fel kell telepíteni a legújabb, 5.10-es Catalyst drivert. Ezt követően töltsd le ezt a fájlt, a kitömörítés és futtatás után a menüből válaszd ki a PAK->Unpack parancsot. Menj a Civ IVAssets alkönyvtárba, majd nyisd meg az Art0.FPK fájlt. A kitömörítési könyvtárnak add meg ugyanazt az elérési utat, amit az előbb. A kitömörítési folyamat több percig is eltarthat. Ha befejezte, helyezd át az eredeti Art0.FPK fájlt máshová, hogy a játék ne találhassa meg, majd indítsd el a játékot.
  • Lacee
    nekem egy ócska radeon9600se van, és semmi problémám.. vmi más lesz a gond
  • Kandurex
    "megsemmisítette önmagát"
  • robotnyk
    nem gondolod hogy nem a fejlesztők hibája ha minden második játékkal szívsz? az elő sem fordulhat hogy a gány rendszer miatt nem mennek normálisan?

ez egy körökre osztott stratégia, olyan mint egy táblás játék, mit jössz a méretarányokkal, könyörgöm?
  • NEXUS6
    Itt szopok vele 3 napja, és már marhára elegem van!

Jáccottam vagy 3/4 órát vele, a többi windóz pátyolgatás volt.
    A részemről asszem az első pecsig hanyagolni fogom (sőt lehet hogy utána is) A GTA SA-val volt hasonló élményem. Azzal sokáig vesződtem aztán valahogy 3 hétig ment, akkor teljesen belebolondultam! Után viszont megsemmisítette önmagát a fél wincsimmel egyetemben (Goodbie DOOOM3 mentéseim).

Szal nem sokat nyomultam vele, és nem is vagyok tőle hasraesve. Sokat finomítottak rajta, a GFX viszont átlag alatti. A 3D-vel sem igazán tudtak mit kezdeni. Az erdőben bóklászó őriások szerintem kicsit nevetségesek. Legalább törekedhettek volna a hasonló méretarányokra. Ha már lehet zúmolni ezt mér nem tudták megcsinálni?
    Na mindegy ha jó a gáme majd megszokom (ha egyáltalán még képes leszek annyi erőt venni magamon, hogy még eccer elindítsam).
    Valszeg ez is ATi nyűg.

Szal GF-eseknek jó játékot kívánok!
  • PsyhoApu
    Hát aki egy harckocsit visz be egy városba, az meg is érdemli, hogy azt kilőjjék Panzerben ezt jól megtanultam... azt bombázni, kell majd gyalogsággal bevenni. Bár azon én is csodálkoztam, amikor a helimet leszedte egy ijjász...
  • dr Kotász
    Pont így állok most, horse archer/catapult kombóval készülök a háborúra :-(
  • haxoror
    Ezt én is utálom, rendszeresen kifogok olyan leosztásokat hogy se bronz de vas nincs a közelemben, sztem ez a két legfontosabb nyersanyag (főleg a vas) ha ezek megvannak akkor a többit már könnyen meg lehet "szerezni"
  • Lacee
    szerintem telepítsd át a fővárosodat, így talán kicsit kedvezőbbek lesznek a költségeid, ill. asszem van olyan wonder ami miatt nem kell fizetni a városok fenntartását.
  • Kodlovag
    Utána néztem ennek az infláció dolognak. Ahogy a játék halad előre, úgy emelkedik a %. Semmit nem lehet tenni ellene, mint növelni a bevételeket.
  • Kodlovag
    Hétvégén feltelepítettem a játékot az erősebbik gépemre. A várakozásokkal ellentétben (ATI 9600XT) a DX9c telepítése után azonnal és hibátlanul ment ki tudja milyen régi driverrel.

Ezen felbuzdulva rögtön kezdtem is egy új játékot. Közepes nehézségi szinten beállítottam archipelagora, kis térkép. Kezdetben még egész jól ment. Csak az volt a baj, hogy a kezdő helyemen midössze két város fért el. Aztán mikorra hajókkal megtaláltam egy ideális helyet a következővárosom számára, a gép 2 kör múlva odatelepült. Kénytelen voltam a harmadik városomat egy vékony hosszú szigetre telepíteni, hogy legyen honnan kiindulni a támadásomnak. Mert azt már csak nem hagyhatom, hogy egy olyan jó hely a gépé maradjon.

Aztán mikor végre minden géppel kapcsolatba kerültem azt kellett látnom, hogy egy 5 fős mezőnyből 4-ik vagyok a pontok alapján. Később kiderült, hogy ez annak köszönhető, hogy a gép közel kontinensméretű szigetekről indult. Csak az utolsó gépnek volt még nálam is szarabb helye.

Meg az AI terjeszkedése is fölöttébb érdekes. Van a határom mellett egy 2 kockányi földdarab, vizzel körülvéve. Tartozhat hozzá még két hal. És letesz egy várost közvetlenül a határom mellé, ráadásul csak az egyik halat tudja elérni. Eközben az én városomban kulturális és népességrobbanás van, de a városomnak 2-ről 9-re kell nőnie, és a határom majdnem végig körbefogja az övét, mire az AI városa végül átáll.

Jelenleg Tokugawának van a legtöbb pontja, valószínűleg a népességének a puszta méretéből következően. A világ népességének kb 30%-a. Nekem kb 11.5%. De technológiailag még én vagyok fejlettebb, csak ezt sem tudom kihasználni, mert vas nélkül nem tudok fregattot építeni, a legjobb szövetségesemnek van, de ő meg nem ad. Illetve olyan aránytalanul drágán, hogy azt nem tudom megfizetni. És hiába van három vallásom és terjesztem őket a világban, és mindegyikhez megvan a shrine, mégis pénzügyi gondjaim vannak. Ennek nyilván egyik alapvető oka, hogy az országom vonal alakú, és ennek egyik végén van a főváros. Nyilván drága őket eltartani. A másik meg a financial advisor szerint az infláció, ami 46%-os, ezzel a költségeim harmadát teszi ki. Hogy lehetne ezt befolyásolni?
  • bacsi5514
    Azért akármennyire is javult a diplomácia, a többi részhez képest, azért vannak szemét húzásai a gépnek.
    Az egy kontinensen lévő görög "barátaim" csak azért támadtak meg, hogy ne tudjam behozni az űrhajó alkatrészgyártásban vezető népet, mert így muszáj egységeket építenem, más civic-et használni stb. Score-ra én vezetek, csak egy korábbi háború miatt vagyok elmaradva az űrversenyben.
    Szóval nem fair, hogy a hátráltassuk-a-playert-nehogy-nyerjen faktor ilyen hangsúlyos.
  • BladeW
    Mas is ugy emlekszik, hogy a csak a civ2-ben tudtak normalisan megoldani ezt a "landzsas leszedi a tankot" problemat? Ott a fejlettebb egysegeknek tobb hp-juk volt es egyre tobbet is sebeztek ha jol emlexem.
  • I.C.ram
    Kellett a tankkal 7 évig várni, mi?! :D
  • Sanko
    ez a "hemöráj" miatt van......a tankod már sztrozsdált a páncélost védte a "hemöráj" naná hogy győztek
  • pistike424
    Sziasztok!

Civ2!-öt keresnék. Egy olyat, mai turbosított verzió?
  • Morfi
    Lehet hogy hardwer hibád van, pl memóra vagy vlamiilyen. Felénk az act of war-ral volt hasonló gond, de azt memória csere megoldotta.
  • Morfi
    a 3. részben is lelövi és az sem zavart senkit sem :)
  • zsozsi80
    Honnan tudok szerezni magyar nyelvű leírást??
  • Tom911
    Sziasztok, sajnos eljutottam arra a szintre ahol folyamatosan lefagy szegény bughalom, a térképszétesésről nem is beszélve(meg egyebekről) bár az csak nagyon ritkán jön elő, az én fő problémám az, hogy le alt tabozza a játékot és ezt írja ki hibának: !!! QueryDosDevice failed. Nincs elég rendszererőforrás a kért szolgáltatás befejezéséhez.

Ilyenkor a játék megy tovább de nemlehet visszamenni csak megy a zene, a hiba teljesen random jön elő de kb betöltés után 20perc. Szerintetek mit tehetnék érte, hogy normálisan menjen, mert nagyon jó kis játék lenne egyébként és másnak nem is olvastam ilyen problémát?
  • Lacee
    igen: olyan jó vezető voltál, mint...
  • dr Kotász
    Államvallást akkor is felvehetsz, ha nem te alapítottad. F7 - convert.
  • zsozsi80
    Azon a szinten vagy,mint az adott történelmi személyiség,szerintem!
  • DGhost
    Valaki tudja azt, hogy amikor vége a játéknak és bejönnek azok az elemző táblázatok( 6000 év történései stb...), és ezek közt vagy ezek után jön egy táblázat melen nevek vannak: Churchill, stb... na ez mi???
    Remélem érthetően fejezem ki magam!
    Ha valaki tudja írjon!
  • leveskocka
    allamvallast csak ugy lehet alapitani,ha en fedezem fel eloszor,ugye?a shrine-t meg csak szupercsavoval lehet alakitani,ahogy lattam,csak nekem akkor mar szurke volt minden lehetoseg,valszeg lassu voltam...kosz az infot:)
  • dr Kotász
    Misszionáriusokkal lehet. Azokat csak organized religion civic mellett építheted monastery nélkül. A legdurvább pénzforrás, ha megépíted az adott vallás shrine-ját. Ezenkívül az államvallás +-eket hoz azokba a városokba, ahol elterjedt. Free religion civic esetén pedig ahány vallás, annyi +-t kapsz.
  • leveskocka
    jaja:)nade nem ez az egyetlen ceg,ami igert valamit aztan nem ugy lett:)de azert nem annyira durva mint a III.ban,amikor egy pirosralott kis genya leszedett 3 elit armort:)
  • hapi
    ennél már csak az volt komolyabb amikor 1 db muskétásra rádobtam egy atomot és túl élte... LOL!

Ettől függetlenül a játék király, mert ez egy játék ami játszatja magát végre.