22323
128px-Dharma-logo.svg.png
  • FtranX
    engem nem érdekelnek a szabályok, pusztán azt, hogy a fordítók sokszor önkényesen magázásnak fordítanak olyat, amit nem annak kéne.
  • IMYke2.0.0.0
    Túl nagy feneket kerítesz ennek a dolognak.
    Úgy viselkedsz, mint egy biciklizni nem tudó gyerek, aki azt látja, hogy másoknak milyen könnyen megy a dolog, megpróbálja, de nem érti miért is olyan könnyű a többieknek - holott a titok egyszerű: tapasztalni [elesni, felkelni] kell!
    A nyelvtanulásnak is ez a titka: sok hiubát fogsz még elkövetni míg rájössz, hogy nem szabad görcsösen a szabályokba kapaszkodni.
    Ráadásul magyarul gondolkozol egy idegen nyelvvel kapcsolatban - tipikus és öreg hiba.

• winnie
    Persze ez nem azt jelenti, hogy nem érdekel, mert ez után is nézni fogom, csak az van, hogy szvsz el lett cseszve a második évad kezdése, és ezzel nézőket veszíthetnek, ha nem pörgetik fel.

egyelőre csak nézőket nyernek - ha felpörgetik akkor meg csak hamarabb kifogynának az ötletekből, aminek nem lenne semmi értelme.

a sztorikat a flashback-ekhez kell igazítani, ennyi.
  • FtranX
    Hát, eddig valahogy én is így tudtam.

Csak Hunnenkoenig hozzászólásából mintha azt lehetne leszűrni, hogy a beszédstílusokra rá lehetne húzni a magyar tegezés/magázás foglamát.
    (mintha két angolul beszélő meg tudna állapodni, hogy "jó akkor mostantól tegeződünk", és aztán hírtelen máshogy beszélnek.)

Sztem viszont a stílusnak nem sok köze van a tegezéshez/magázáshoz, mert magyarban simán lehet valakivel magázódva "paraszt" módon beszélni vagy tegezve a maximális tisztelet megadva.
  • Sephi
    EZ NAON KOMOLY :DDDDDDDDDDDD
  • Mhosah Myth
    Valószínűleg azért tűnik vontatottnak a 2. évad mert túl sokat kell rá várni. Nekem pl. ahogy így mondod egyáltalán nem tűnt fel, hogy 7 rész telt el az ajtó újra feltünésével kapcsolatban mert nekem ugyanaz nap találták meg az ajtót és próbálták felnyitni így gyorsnak tűnt a cselekmény pedig mégis vontatott volt :)))
  • Cvd
    "A bunkerre meg végképp nem igaz ez az adagolgatás.." - Biztos ugyanarról a sorozatról beszélünk? Mert az általam látott első évadban a 11. rész végén megtalálják az ajtót, a 12-ben szerepel még pár másodpercet amikor nekiállnak kiásni, legközelebb meg a 18. rész legvégén látjuk rajta a számokat, és nagyjából már körbeásták. Közben annyi történik vele kapcsolatban hogy nagyritkán utalnak rá hogy Locke és Boone eljárkálnak valahová, Shannon érdeklődik egyszer erről és kész. Tehát a a feltűnése utáni 7 rész alatt nagyjából 1-2 percet volt téma az ajtó, és akkor sem derült ki róla semmi. Ez aztán tényleg hatalmas előrehaladás. Aztán a 18 résztől az évad végéig annyi történik hogy egyszer megpróbálták betörni, aztán berobbantották. Most a 4 rész alatt (de szinte minden egyes részben) a többszörösét tudtuk meg az ajtóval kapcsolatban mint az egész évadban, úgyhogy piszkosul értelmetlennek látom a fikázást. Ráadásul itt most két fontos szálon is halad a cselekmény (a bunker és a tutajos csapat), amire eddig nem nagyon volt példa, ez se nagyon volt jellemző az első évadra. Ha annyira lapos a 2. évad akkor miért van az hogy a hivatalos fórumon pl. nap mint nap születnek az új elméletek?
  • gergod
    Hogy magyarázod meg egy külföldinek, aki tanul magyarul, hogy a "nap" szót melyik értelemben értse? Tudom kicsit erőltetett, de így van.

Sehol nincs az angolban magázás. Tudsz tiszteletteljesen beszélni (olyan mintha magyarban magáznál), és tudsz "közönségesen" beszélni (mintha tegeznél)
  • FtranX
    érdekes, ennek még utánaolvasok
  • FtranX
    akkor konkrétan hol van a magázás és tegezés a nyelvben elrejtve?

Csak azért vagyok ilyen kíváncsi, mert bár régóta tanulok angolt, (a megszólításon kívül) nem tudok egy példát sem mondani.
  • Hunnenkoenig
    Persze, nem is azert mondtam. Katika kommenzi hirtelen, vagy Katika komm hirtelen különbseget tesz :-)))

Csak azt akartam ezzel mondani, hogy a keresztnev hasznalata sem jelöli egyertelmüen a tegezest.
  • Hunnenkoenig
    Hat egy mondatbol valoban nem biztos, hogy kiderül, ezert mondtam, hogy van több tenyezö, mint peldaul a ket szemely viszonya egymashoz.

De hat ez magyarban is elöfordul. Mint peldaul a vicc, amikor a ficko feltekeny az egyik alkalmazottjara es felfogad egy nyomozot, aki jelenti, hogy "kovacs elment a hazahoz, aztan szeretkezett a felesegevel"

A csavo megkönnyebbül, mire a nyomozo azt mondja: "elnezest, tegezhetem? Szoval Kovacs elment a hazadhoz es szeretkezett a felesegeddel"

Kb hasonlo a helyzet. Nem igazan derül ki, hogy ki mire gondol. Ezt csak a helyzet tovabbi "elemzese" deriti ki.

Ugyanigy van angolban is. Ismerned kell a nyelvet es a szokasokat, hogy egyertelmüen meg tudd allapitani, ki kit tegez es magaz.
  • gergod
    Az angol nem tesz különbséget az általad írt két mondat között.
  • qper
    A németben azért elég egyértelmű, ha Katikát magázzák :)
  • FtranX
    a tegezésről:

az ok, hogy a beszédstílus számít, de még mindig nem tudom, hogy miben más pl. a "John, kérlek gyere Ide"/"John, kérem jöjjön ide!" kifejezés.
    Nekem csak a "John, please come here" jut eszembe.
  • Hunnenkoenig
    Jaaaa, ez volt az!!! Köszi!!!

:-)

Amugy a laposodashoz: mit vartok negy resztöl? Az elsö evadban pörögtek a dolgok, mert be kellett muatni az alapszitut. Most lehet feldolgozni az eseteket es szepen van idö mindenre, hogy reszletesen kifejtsek. Szerintem teljesen rendben van eddig.

Az egyetlen, ami engem zavart, hogy amikor a doki rafogja a csavora a pisztolyt a bunkerben es megkerdi, hogy: "Te!?" akkor vege van a resznek es a masodikban ugyanezt eljatszak anelkül, hogy hozzatettek volna valamit. Ez tisztan csak idöhuzas volt. Amugy szerintem eleg konkret a cucc.

A flashbackek meg melyseget adnak a karaktereknek. Nekem tetszik.

Az angol tegezeshez: Mint lejebb mar ki lett fejtve, angolban nem csak tegezes van. A szövegkörnyezetböl igen is kiderül, hogy most magaz-e valaki valakit vagy nem. Ez többfele keppen kiderülhet. A Mr./Mrs, Sir/Madam megszolitasokkal, vagy akar a környezetböl (egy katona sose tegez egy felettest vagy egy alkalmazott egy fönököt stb.)

De akar a vezeteknev hasznalata is lehet erre indikator. Egy "Kovacs, gyere ide" meg az altalanos iskolaban esetleg elmegy, de a felnöttek közt biztosan nem.

A keresztnev hasznalata sem okszerüen tegezes. Nemetben is es angolban is (de meg a magyarban is) siman mondhatjak azt hogy "Katika, jöjjön ide".

Szoval az, hogy az angolok a "you"-t hasznaljak mindenre, az nem kötelezöen azt jelenti, hogy mindenki tegezödik.
  • Mhosah Myth
    Szvsz én úgy vagyok vele, hogy tényleg nem sok minden derült ki a 2. évadból de attól függetlenül nekem ugyanúgy tetszik mint eddig csak attól félek ha nagyon visszaesik a nézettsége a sorozatnak az abc beszünteti a sugárzást és annak nagyon nem örülnek... :) Mindenesetre a 4. részből sztem az égegyatta világon semmi nem derült egy két dolgon kívűl. Tegnap este 11kor kezdtem nézni Badeval a részt és 11:40kor mondtam, hogy e már mindjárt vége és még semmi nem történt :))
    De ez van engem így is szórakoztat és már nagyon várom a következő részt! :)
  • Janek81
    SPOILER

Én nem így látom. A "szörny" akkor bukkant fel, amikor kellett, amikor fokozni tudta a feszültséget. Nyílván nem tehették bele minden részbe, mert akkor tényleg le kellett volna teljesen leplezniük, hogy micsoda, különben lincselés lett volna a vége :) A bunkerre meg végképp nem igaz ez az adagolgatás, mert ahogy felfedezték, onnantól minden részben találkoztunk vele valamilyen formában, egyikben csak ültek mellette, másikban körbeásták, harmadikban mehanikus szerkezetet építettek, hogy kinyissák, negyedikben kirobbantották, szal ha lassan is, de haladtak vele előre, és emellett más szálakon is mozdult előre a történet. Például az elejétől; fény derült egyes főszereplők multjára, amit pont annyi ideig húztak, hogy az az első évad végéig érdekes tudott maradni. Haltak és születtek, meglett a "francia tyúk", elrabolták Clairet, tutajt építettek, azt felgyújtották, stb., stb. Ezer dolgot lehetne sorolni, amitől jó és érdekes volt az egész. A második évadban ellaposodot, mint lentebb mondtam is, négy részen kereztül húzzák már ezt a bunkeres dolgot, most kiderült, hogy vannak más túlélők, de semmi egyébre nem kaptunk választ. Ha te ezt ugyanolyan pörgésnek érzed, amint az első évadban, az a te dolgod, de én személy szerint kezdek kiábrandulni belőle, és mint lentebb olvashatod, ezzel nem vagyok egyedül. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem érdekel, mert ez után is nézni fogom, csak az van, hogy szvsz el lett cseszve a második évad kezdése, és ezzel nézőket veszíthetnek, ha nem pörgetik fel.
  • PyRex
    Teljes mértékben egyetértek, bár nekem ezt nem lett volna türelmem leírni - respect :)
  • Cvd
    Annyit hozzáfűznék hogy nagyon nem "érzed" a dolgok adagolásának a lüktetését. Pl. a szörnyes példádnál maradva (mely szerint el van felejtve) felhívnám a figyelmed arra hogy az első évad elején rögtön nyomult, aztán pár részig szó sem esett róla. Aztán megint kergetőztek, megint pár rész szünet. Majd kiderült hogy valami védelmi mechanizmus, és megint pár rész szünet. Aztán a végén láthattuk is, és azóta megint hanyagolják. De ugyanezt játszották a bunkerrel is végig az első évadban, habár azon a fronton most sokat haladtak. Miért fikázod most a második évadot, mikor ugyanez volt a jellemző az elsőre is? Egyébként is számomra megvan a magyarázata ennek a dolognak (ami persze nem alapigazság). Szvsz teljesen logikus: ha x részben kiderül valamiről valami, akkor mehet az agyalás pár hétig az új infókon. Sokkal vadabb teóriák születhetnek mintha az aktuális rejtélyt mindig lelőnék a következő részben. Márpedig a sorozat nagyon erős tulajdonsága az hogy megmozgatja az ember fantáziáját és megfigyelőképességét, ezzel kiemelkedve az átlagos "csak nézni kell nem gondolkozni" sorozatok közül. Ami az utóbbi pár részre igaz az meg éppen az hogy megugrottak a haladásban. A régi módszer helyett (egy kis apróság tisztázódott, de 3 szál nyílt helyette) mostanában ha lassan is, de haladunk előre a komolyabb szálakkal, és ami még fontosabb nem nyílnak új rejtélyek garmadával.
  • winnie
    de az angolban hogy magázták egymást? ott az hittem nincs magázás/tegezés - gondolom nem mr.-ezett scully.
  • PyRex
    looooooool, na megvan amire gondoltál: llama song :))))))))))))))))))
  • PyRex
    loool
  • Hunnenkoenig
    Lehet...majd ezutan jobban odafigyelek :-))

Mondjuk az ugy szokott lenni, hogy ha egy ferfi meg egy nö magazodnak es a 25. reszben megcsokoljak egymast, akkor a csok utan egyböl tegezödnek (logikus is :-) )

Lehet itt is lesz majd egy nagy össznepi csokolozas. Ha az eredetiben nincs benne, akkor a magyarok majd utana forgatjak dublörökkel.
  • PyRex
    itt vannak hasonló elmés baromságok :)
  • PyRex
    Az angol szövegkörnyezetből kiderül, hogy tegeződnek...
  • Hunnenkoenig
    En egy hasonlot lattam mar valami mas temaban is.
    Gondolom vagy ugyanaz csinalta, vagy ez valamire alapul. Ha valaki tudja, mi az eredeti, ne tartsa magaban :-)))

Amugy nagyon jo :-)
  • Hunnenkoenig
    Miert kene tegezödniük?
    Azert mert magyarorszagon mar mindenki letegez mindenkit, akar ismeri, akar nem?

Az x-aktakban nemetül es angolul Mulder es Scully egesz vegig magaztak egymast, csak a magyarok szinkronizaltak tegezessel...

Azert mert ezek ket hete együtt vannak egy szigeten, az meg nem jelenti azt, hogy haverok is lettek.
  • PyRex
    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, a sawyer-esen szakadtam a röhögéstőőől :))))))
  • LA52LO
    Na jó, lehet hogy a sawyer.swf -re rá lehet fogni, hogy spoiler. Ugyanis Sawyer-ről mutogat képeket az 1.évadból, alatta meg gagyi óvodás ének szól. Tehát aki még nem látta az 1.évadot, az csak saját felelősségére tekintse ezt meg, de én akkor is ajánlom mindenkinek!
  • LA52LO
    EMBEREK!!!

Kötelező letölteni mindenkinek az alábbi két linket!
    http://yasx.uw.hu/LOST_poen.wmv
    http://yasx.uw.hu/sawyer.swf

Óriási ökörség mindkettő, főleg Sawyer. Én nagyot derültem rajtuk. Természetesen semmi spoiler nincs egyikben sem, nyugodtan lehet nézegetni!
  • Pharaoh
    Azért haladhatna is egy kicsi, az ilyen "jóbarátok" féle sorozattól nem várja el az ember hogy haladjon a cselekmény, de a lost ebben volt eddig nagyon jó.
  • Pharaoh
    Hát a mostani résznek elég ilyen töltelék jellege volt. Valahogy nem fogott meg annyira.
  • winnie
    A szori egy cseppet nem haladt ezzel előre...

de hova haladjon? akkor vége lenne - kinek lenne az jó? egy sorozatnak amúgy sincs vége.

amúgy meg nem tudnak többet mutatni, mert a történések a flashback-ekhez vannak igazítva.

egy csomó minden kiderült már eddig is - én feleennyire sem számítottam.
  • qper
    abszolut mértékben egyetértek!
  • qper
    szerinted itt leszarozott bárki bármit is?
  • FtranX
    Szerintem a második évadban egy kicsit jobban haladnak az eseményekkel. Ám valamiért nem tudom magam annyira beleélni, mint az első évadba. Talán csak azért, mert most hetente látok egy részt, akkor meg naponta láttam 8-at. :)
  • PyRex
    Az a szánalmas vagdalkozás, hogy kis hazánkban divat lett leszarozni mindent... Befejeztem, azt csináltok, amit akartok. Én továbbra is szeretem, nézem és hozzászólok, de nem fogom szétoffolni a topicot :))
  • qper
    Ne barmozzuk le egymás véleményét ha szabad kérnem, nem kifejezetten szép dolog!

Ismered azt hogy "A hír szent a vélemény szabad" ugye? Tartsuk tiszteletben egymás véleményét. Oks?

Én pl. továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy nem fogják tudni fenntartani azt a feszültséget ami pl. az első szezon nagy részében tapasztalható volt. A 2*02-óta szerintemleült az egész. A flashback-eknek meg lehet hogy lesz jelentősége, de ez igazából nem nagyon érdekel. Engem kizökkent a jelenben történtekből. Nem szeretem ha egy film több idősíkban mozog egyszerre.
  • Janek81
    SPOILER

Rendben, kérlek sorold azt az 50 dolgot, ami kiderült a második évadban. Remélem nem akarsz olyat is belevenni, hogy Charlie szerzett Clairenek mogyoróvajat... Ha az ilyeneket nem veszed bele, kétlem, hogy meglesz az az 50 "dolog", amit megtudtunk, mint érdekes és fontos infó... De ha mégis sikerül, leborulok előtted és esdekelve kérek majd bocsánatot, hogy egyáltalán meg mertelek szólítani...

"LOL, ha ezzel neked nem halad előre a sztori, akkor szvsz kár nézned."

Elolvastad egyáltalán, amire reagáltál? Én is pont ezt mondtam, mint fontos infó, ami már kiderült, de ezen túl semmi (de majd te felnyitod a szemem a felsorolásoddal, amit fent kértem). Rendben, lemetek, flderítik, ilyesmi, egy darabig érdekes (volt), de lassan valami konkrét, érdekes dolgot is felfedhetnének... Pl a "szörny" hol van? A második évadban még hírét se hallani... Elfelejtették volna? Vagy majd a hatodik évad végén újra feltűnik esetleg (ha addig élni fog egyáltalán a sorozat, illetve iránta az érdeklődés)? Na mindegy, elvakult vagy, nem akarod elismerni, hogy már nem olyan érdekes, mint az első évadban volt. De megértelek, én is ilyen vagyok többnyire...

"Na nem is reagálok többet ilyen baromságokra :)))))"

Amíg értelmes, elfogadható érvekkel nem támasztod alá, hogy baromság, addig ezt csak szánalmas vagdalkozásnak veszem (mert az is).