18612

Dragon Age banner kép
Megrendelhető magyarul: 576KBYTE és a CD GALAXIS

Ha a patch után nem indulna, KATTINTS IDE

| SPECIALIZÁLÓDÁS | AJÁNDÉKOK |
  • bélanéni #839
    "rpg játékos ennél jóval igényesebb"

ez már kezd átmenni fajelméletbe.
  • bélanéni #838
    Szerintem kanyarodjunk vissza a Dragon Age-hez...
  • b-type
    Nem,...az a MMORPG. :D
    Az rpg játékos ennél jóval igényesebb, az életemből a perceket/órákat nem kihajígálni szeretném az ablakon, nem csak szörnyeket akarok ölni..gyönyörű szörnyeket, gyönyörű tájakon, gyönyörű fegyverekkel.

Én spec. egy jó könyvet szeretnék amiben játszatok...valahol itt van sztem nagyon leegyszerűsítve. :)
  • bélanéni #836
    Az "rpg játékos" alatt azokat kell érteni, akik teljesen ki vannak közösítve, és már csak más bőrében érzik magukat? Vagy ezt most definiáljuk, hadd szaladjon tovább az a gombolyag.
  • b-type
    ..vagy fallout. Tudom. Feltételeztem hogy a bárd karakter említésénél nem a szó kerül előtérbe, hanem az hogy a játszható karakter nem tank, nem közeltávolharcos mágusgyógyító.
    :)
  • mike01010101
    Barmilyen kornyezetben lehet rpg-t csinalni, nem csak a hagyomanyos fantasy. Lasd alpha protocol, Alien RPG (ha lesz)
  • b-type
    Na azért már ne legyen minden fps/tps vagy paca rpg...:)
    A hős az ugye nézőpont kérdése...itt mindjárt fel is merül(het) az első keretrendszeri hiányosság, van-e olyan fajcsoport akinek te lehetsz negatív hős is, vagy tök mindegy mit csinálsz a világban, valójában a monitort bámuló játékos 'véréhsége/gyűjtögetővágya/grafikai ámulása van kiszolgálva...azaz szó sincs szerepjátékról te valójában az vagy aki a monitort bámulja.
    Amikor a keretrendszer lehetővé teszi, akkor valóban el tudsz merülni a világban, és megpróbálhatsz szerepet játszani, lehetsz bárd mondjuk, és megpróbálsz érvényesülni..és itt kiderül hogy milyen a világ szabályrendszere.

Nem minden karaktert irányitó játékos lesz rpg játékos.
  • mike01010101
    Teljesen igazad van.
    Egyebkent rettento nehez jo rpg-t csinalni, ahol jo a sztori, erdekes, szellemes, fordulatokkal teli a tortenet es elvezetes fejleszteni a karaktert. Nekem pl. nem sikerul egy epkezlab sztorit kitalalni pedig a grafikus engine-em, a fizikai engine, a parbeszed kezelo script nyelv es parser mar kesz van es a kornyezet, ambientacio is megvan. Tul akarok lepni azon hogy lojj 5 farkast meg hozz 3 gombat, meg kek ajto-kek kulcs. Szoval nagyon nehez.
  • bélanéni #831
    Csak szerényen megjegyzem zárszóként (én buta, mégis belementem a veszekedős játékba), hogy RPG annyit tesz hogy egy kitalált hős bőrébe bújva szerepet játszol. A körítés tökmindegy, kinek a keményvonalas, komoly szabályrendszeren alapuló, komplex történetmesélős, kinek az akciódúsabb jön be, és még lehetne sorolni az alfajokat. A "szak"lapok sem szeretnek éles határvonalat húzni, melyik tartozik oda és melyik nem. Ha pl. a Planescape Torment 3x komplexebb és komolyabb mint az Icewind Dale, akkor ez utóbbi már nem tartozik oda? Sajnos az összes játékkal foglalkozó média (nyomtatott, online) RPG-ként definiálja a Mass Effect-et is, de minimum RPG-ként IS tekint rá.
    A Witcher az egy keményvonalas RPG, mégis az abszolút kedvencem műfajon belül. Én nem műfaji határvonalakat keresgélek, hanem a játékot összegészében tekintem, és az alapján döntöm el, hogy jó-e vagy sem. Részemről téma lezárva.
  • bélanéni #830
    "tehát neked tök fölösleges RPG-kel játszanod, mert nem a te műfajod."

Ezt jól megmondtad, most már tudom hol a helyem Mester!
  • Kindred Blades
    Damdamdamdam.
    Jogos, félig. Érdektelen helyszínek. Az oké. A mellékküldetésekkel már lehetne vitatkozni, inkább vegyesfelvágott. Volt, ahova csak xp-ért mentem el, de voltak, amelyek igenis érdekesnek tűntek. De persze ezt is embere válogatja.
    Mondjuk én imádtam minden percét, az összes hiba ellenére.
    Viszont összehasonlítani a Dragon Age-et, szerintem is felesleges.
    A BioWare készíti mindkettőt: ez egyfajta garancia arra, hogy a legfelsőbb szinten ügyelnek arra, hogy valóban BW-minőséget adjanak csak ki a kezeik közül. De a két játékon alapból két külön team dolgozik (az ME egy gárdája nagyrészt ugye most az ME2-n), és egészen más megfontolások alapján. Talán csak Evil Chris van ott mindenhol :)
    A KotOR-hoz sem hasonlítanám, de azt már csak amiatt is, hogy egészen más a világ.
    De még a Baldur's Gate-hez sem.
    Illetve talán egy dologban. Remélem, ez is olyan "OH, my holy fuckin' cow in god's dear heaven" élmény lesz, mint amit a BG okozott annak idején.
    Mondjuk már a BG óta megveszek mindent, amit kiadnak (az MDK2 valahogy kimaradt), s összességében nem hiszem, hogy pofára esnék :)
  • mike01010101
    A Holdrol a Foldet en is megneztem, oriasi volt, de az egyforma helyszinek es gyenge mellekkuldetesek miatt nem jott be annyira mint mondjuk barmelyik gothic resz meg ha grafikailag elottuk is jar.
    (off)
    Az en rpg toplistam:
    1.Fallout sorozat
    2.Witcher
    3.Gothic sorozat (risennel egyutt)
    4.Oblivion
    5.Kotor sorozat
  • krisztajo
    Az ME-nek tagadhatatlanul voltak hibái én mégis imádtam.
    Talán sokan azért nem tartják RPG-nek mert ez a része nagyon le volt egyszerűsítve.
    De szerintem senki sem szabta meg, hogy egy játéknak milyen mélységekig kell megfelelnie bizonyos feltételeknek vagy előítéleteknek ahhoz RPG legyen.
    Vannak ilyenek és olyanok is. Addig amíg élvezzük addig minden rendben.
    Egyébként nekem az ME leginkább mindig is egy fantasztikus interaktív film lesz zseniális történettel, felejthetetlen hangulattal és eredeti karakterekkel!
    Ezért szerettük, szerintem.
    Valóban voltak unalmas helyszínek és dettó ugyanolyan bel terek.
    De azért volt amire mindig emlékezni fogok.
    Amikor a Holdról lehetett nézi a Földet az valami hátborzongató volt!!!
    Valami ilyet érezhettek az űrhajósok is anno!
    Bár tényleg nem tudom miért kezdtek el párhuzamot vonni a ME és DA között.
    Mert azon kívül, hogy mindkettőt a BioWare készítette semmi más nem lesz.
    A KOTOR-hoz való hasonlítás sokkal inkább megállja a helyét.
    De majd úgy is meglátjuk!!!
  • rexsimus
    Megértem, van akinek nem tetszik, kitekintés a konzol felé tőlük. Igazából nekem a világ, a karakterek, a kasztok tetszenek. Nem úgy kezdtem neki, hogy most ez húú de HC RPG lesz, mert akkor tutira csalódtam volna, mint egyesek.
    Viszont a DA hez már úgy állok, hogy ez bizony legyen RPG :D
  • Murmur
    Az MMO-k altalaban arrol szolnak, hogy elerd (lehetoleg elvezheto kuldeteseket megoldva, szep teruleteken, blabla.) a max. szintet, aztan farmold az end-game contentet. Persze ez igy kicsit nyers megfogalmazas, mert lehet ezt elvezni, de ott hatterbe szorul a tortenet, tobbnyire nem ismered a szereploket, nincs eleje es nincs vege a tortenetnek. Vannak kidolgozottabb lore-ral biro MMO-k, de nem hiszem, hogy azokban is elolvassa az ember a 628. kuldetes leirasat, amiben 20 cserebogarat kell megolni, vagy hazakiserni az erdobol a szomszed lany eltevedt kecskebekajat. :) Amiben talan leginkabb elutnek az RPG mufajtol, hogy nincs valasztasi lehetoseged, igy a cselekedeteidnek semmilyen hatasa sincs rad nezve.
    Az "offline" RPG-k szerintem teljesen mas elmenyt nyujtanak.
  • Kandurex
    Nekem iszonyat nem tetszett a Mass Effect, pedig előrendelésbe vettem :( rá is fizettem,...valahogy nem jött be az egész rendszer, se a kasztok, se a fegyverek (különösen nem a fegyverek), egyedül a grafikát találtam kiemelkedőnek...az első játék ami nem jött be a Bioware -től. Az, hogy a Dragon Age a KOTOR -ra hasonlít inkább, az nekem örömünnep.
  • readswift
    rpg nem rpg, én bevallom szégyellem is de direkt úgy időzitettem hogy tavaly a fallout3 releasekor legyen egy új gépem (előtte 4 évig szar volt, 0game).

- Aztán eleinte jó is volt, csapatmenedzsment hullaszar. StbStb. Egy két felüdülés van az egész játékban, azok szerintem a csapdák és kórházas küldi, és még egy valami, na az rettenetesen jó.

- Beleuntam , megundorodtam stb. Kerestem még egy játékot mert nem volt mivel játszani. Megtaláltam egy értékelő oldalon a mass effectet 90% fölött kapot. Na ezt megnézem. Első tutorial pálya "mi ez a szar" "röhej" tipusú érzések kavarogtak bennem. Aztán rájöttem hogy ez mi mindent tartalmaz amit a fallout3ból kihagytak a szemetek és ezt a játékot nekem találták ki (osztagmenedzsmentes fedezékes sakk miatt alapból 100% -ot kapna tőlem).
  • rexsimus
    A Mass Effectben voltak jó sztorijú mellékküldik, csak azok a helyszínek :(
    Na majd a kettőben, talán.
  • b-type
    ööö azért nem árt egy szabályrendszer, ennek hiánya erősen leegyszerűsíti a karakter kijátszhatóságát. :)
    ..
    Egy kidolgozott világ sem árt amiben az általam kijátszott karakterre reagál a külvilág..és itt most nem arra gondolok hogy a szörnyek lemészárolódnak :))
    ..stb, vannak azért ismérvei egy RPG-nek

A MMORPG kulcsszóra kapsz olyan találatokat is, hogy azok köszönőviszonyban sincsenek az rpg hagyományokkal, pláne egy Baldur's Gate-l.
    pláne hogy pl. egy űrben játszodó egyszerű shooter is mint MMORPG szerepelhet.(ha kiváncsi vagy oldal közepe, MycroPlanets MMORPG. Biztos találnék még egy csomó iylen hülyeséget..csak idő. :)
  • MrAndree
    Érdektelen mellékküldetések: Mass Effect. Csak így rögtön. Oké, főleg azért mert mindegyik halál egyforma sziklás bolygókon, azon belül halál egyforma bunkerekben játszódott. Odazötykölődsz a Mako-val, bemész, elintézed amit kell, vissza a Normandy-ra. Szóval lehet maguk a mellékküldetések ötletesek voltak de megvalósítás egy nagy nulla volt.

Abba meg most ne menjünk már bele, hogy kinek mi számít RPG-nek. Ugyanis rohadtul nincs sehol meghatározva, hogy az RPG-k azok csak a Baldur's Gate mélységű és összetettségű játékok. Egyénenként dől el, hogy ki mit tekint annak. Csak mondom. Szerinted a Mass Effect nem RPG. Szerintem meg igen. És igen, ha valaminek a műfaja MMORPG akkor az bizony RPG, akár Te elfogadod annak akár nem...
  • mindero
    Az a baj hogy az RPG= szerepjáték. Amik neked tetszenek azok tényleg nem szerepjátékok, tehát neked tök fölösleges RPG-kel játszanod, mert nem a te műfajod.
    Ezzel nincs semmi baj, engem meg a Heroes-től (de legfőképp a King's Bountytől ráz ki a hideg).

Számomra a szerepjáték a történetet, a hangulatot, párbeszédeket jelenti. Az hogy mennyire fejleszthető a karakter nem nagyon izgat.
  • bélanéni #818
    Oké
  • b-type
    A BG1 nagyon jó, a BG2 szinte minden szempontból jobb, kivéve hogy kevesebb lett a szabad terület, asztem hasonló volt a probléma. Nekem pl. a mai napig a H2 a kedvenc HoMM részem (mert az a hangulat fog meg nagyon).
    De ha a BG1 sem volt tartós akkor más a helyzet. Pedig azért kár kihagyni ezeket, mert mellé olvashatsz a világban játszódó 10-20 könyvet, vagy akár a BG könyvet is (nem nagy dolog, de azért jó :) ). Meg persze az Icewind sorozat is...és a végén ezek nagyon sokat segítenek abban hogy igazán magadévá tedd a hangulatot.
    Mindezek után egy újrajátszás alkalmával jóval különlegesebb élmény játszani velük, másabb mint akár egy TOEE, Fallout, stb...még az Elder Srolls sorozat lehet hasonló talán.
  • Riddick21
    Nem vagyok spíler én sem, de te súlyos képzavarban vagy RPG-k terén, ezért félrevezető lehet a véleményed. Nem az ízlésed, hanem a fogalmatlanságod miatt.
  • bélanéni #815
    Csak egy utolsó megjegyzés: a fórumok tetszenek, mert pl. munkámhoz is innen szedem össze a legtöbb info-t. Egyedül azt sajnálom, hogy tele van minden fórum ilyen megmondó, okos fiúkkal.
  • bélanéni #814
    Köszi, elég szerény srác vagy, ezek szerint ide csak akkora splílerek jöhetnek társalogni, mint Te
  • bélanéni #813
    Azt nem mondtam, hogy mindent kipróbáltam, ami valaha megjelent. Nem vagyok nagy spíler, voltak olyan időszakok amikor nem toltam semmit. Pl. B'sG2 ilyen időszakba esett. Egyébként most írtam, hogy B'sG1 nem annyira tetszett hosszútávon, de megvettem és nem bántam meg, mert 20-30 órára azért lekötött. Mivel meguntam, eszembe sem jutott, hogy nekiálljak a 2-nek. Én életemben talán 10-15 játékot ha lenyomtam végig, számomra az a legjobb mérce, hogy mi igazán jó és izgalmas, hogy mit sikerült "kivégezni".
  • Riddick21
    Hát innentől nem igazán mérvadó a véleményed, szerintem mások számára sem, legalábbis aki vágja és szereti ezt a műfajt, az most levonta a következtetéseket. És nem azért, mert ez vagy az nem tetszik, hanem mert fogalmad nincs az egészről...
  • b-type
    ha bejött a BG1 akkor miért nem jött be a BG2 ?...csöppet sem támadólag kérdem, csak kíváncsi vagyok.

Egyébként valóban ha egy játékban van szintlépés még nem lesz automatikusan CRPG. ..az csak egy dolog.
  • bélanéni #810
    Ne menjünk el értelmetlen irányba (-RPG | -Nem, nem az), ilyen vitákba inkább nem szállok be. Én RPG-nek tekintem, de ha így nyugodtabb vagy, akcióorientált hősfejlesztgetős játékok. (Pl. WoW és EQ2 hivatalos műfaja MMORPG, de mint mondtam ezt hagyjuk)

Ezek a kedvenceim, de a B'sG nem igazán, csak írtam, mert azzal hosszabb távon nyomtam. Azt elismerem hogy nagy alkotás, és újra divatba hozta az RPG-t, emiatt fontos is, de ettől még nem nagyon tetszett (csak akkor nem volt más).
  • Riddick21
    Most akkor ezek a jók? Mármint a "Baldur's Gate(1), Diablo1-2, EQ2, Guild Wars, WoW, Witcher"?
    Mert ezekből a Baldur's Gate (ami amúgy a Bioware főműve) és a Witcher RPG, a többi nem.
  • bélanéni #808
    Kevés játékkal játszom hosszútávon, régebben sokat kipróbáltam, de nagyon sok nem jön be. Baldur's Gate(1), Diablo1-2, EQ2, Guild Wars, WoW, Witcher. Számomra a keményvonalas RPG-k, úgy mint Gothic sorozat, Elder Scrolls sorozat stb... nagyon nem jönnek be, nem az én világom. Továbbá kipróbáltam a Fallout3-at is, az sem tetszik. Jobban szeretem a hangulat-orientált dolgokat. Ezért mondom, hogy szubjektív a "jó-rossz" fogalma. Én még az RPG-hez sorolom a Heroes sorozatot és a nemrég megjelent King's Bounty-t is, na ezek is nagy kedvenceim. (Tudom, stratégia és kaland is a máfajuk, de van benne RPG is)
  • Kimi23
    Talán rosszul fogalmazva írtam le ezt a reflex dolgot, pontosan így szerepel a cikkben: "nagyobb szerepet kapnak a reflexek".
  • Riddick21
    Mondjuk a Mass Effect kb. annyira RPG, mint a Diablo.
  • Riddick21
    Megkérdezhetem, hogy milyen RPG-ket szeretsz? (mert természetesen széles a választék, csak kíváncsi vagyok)
  • bélanéni #804
    (A Mass Effect-et még meg is vettem, nehogy a "gyorsan jött - gyorsan megy" effektus beleszóljon. De így se bírtam túl sokáig, számomra rém unalmas volt.)
  • bélanéni #803
    Szerintem ez teljesen szubjektív, számomra az összes eddigi játékuk teljesen érdektelen volt, pedig a kedvenc műfajom az RPG.
  • Riddick21
    "reflex" ??? Megállíthatóak a harcok, "programozhatók" a társak, bármibe bármikor bele lehet szólni.
    Hol játszanak itt szerepet a reflexek? Amúgy nem azért, nem akarok én itt -pláne látatlanban- fanboykodni, de el tudjátok azt képzelni egy Bioware játékról, hogy érdektelen mellékküldetések vannak bennük? Én nem. Ha valami nem jellemezte soha a cég (vagy a belőle kivált, később odacsapódott arcok) munkáját, az az ötlettelenség.
  • bélanéni #801
    Én is megveszem a Guru-t mert érdekel, mit írtak a "guru"k. (meg amúgy is jó kis lap)
  • Kimi23
    Még kiegészítvén az itt leírtakat, tovább mazsolázva a cikkből:
    Sok mellékküldetés, többségüket érdektelennek jellemzi. Viszont a pénz miatt kell velük foglalkozni, mert ahogy írja, ne várjuk, hogy a játék kegyes lesz a loottal. Normálon is kemény kihívás, a harcoknál a reflex, és a taktika lesz a döntő, az ellenfelek használják a képességeiket, felmérik a terepet. Az eltérő jellemű, és fajú társaink osztják egymást pihenés közben. Első végigjátszásra 60-80 óra.

Azt hiszem ezzel leírtam mindent ami lényeges volt a cikkben.