6215
A warez rossz
![](\"http://myego.cz/img/img/warez-communism.jpg\")
-
Azt veszem ki a hozzászólásaidbó, hogy a Te ideális jövődben minde szoftver ingyenes.
Viszont ez azt feltételezi - legalábbis az általad említett példák alapján -, hogy minden szoftvert hobbista magányos farkasok fejlesztenek. Ez pedig nem járható út! A mai fejlesztésekhez (főleg a 20 millió $ játékokhoz) sok ember összehangolt, teljes időráfordítású, folyamatos és kib*szottul szervezett ideje kell.
Pistike és a gimis/egyetemes haverja (alias ThaBigCodeKillahPista vs. HomebrewGuy) és a tanulás melletti szabadidejük ehhez kevés - akármennyire zsenik. Ők nem fognak egyedül egy Resident Evil 4 volumenű játékot csinálni.
BTW a Linux témában tévhitben élsz. Ott csak elhitetik Veled, hogy ingyenes és a pénzt más okkal zsebelik be Tőled! -
TOLVAJOK ! -
-
légyszives válaszolj...
mert látom nem tucc mit írni a 642re, inkább teszed a hülyét!
-
Betűzd, kérlek! -
te nem értesz ugye????
szerinted akik a Linuxot írták meg feljesztik, meg a mozillát meg a DVDdecryptert, meg sorolhatnám vazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzze, azok mia faszért csinálták???????????
NE IDEESITS FEL!!!!
ilyen gyengeelméjü vagy?
NEM ÉRTED???
BETÜZZEM????
-
> önzőőőő
Módosítok:
Én hitelt veszek fel, azért, hogy Neked fagyireceptet kísérletezzek ki, mert tudom, hogy szereted...
...majd ott állok üres kézzel és egy rakás adósággal, mert Te csak lemásoltad a fagyi receptjét, a papírt nem tulajdonítottad el. Most itt állok tele adósággal, de nem kell károsítva éreznem magamat, ugye? ;) -
Igaz is! Te miért dolgozol? Miért nem őrködsz ingyen és fejleszted a képességeiden ingyen? Haladjon a szakma! Ne tartson vissza senkit, hogy ennek költsége is van! -
önzőőőő!!! ha ilyene lenne minden ember, nem lenne LINUX!!! :P
több év meló, drága idő, és mégis és mégis LINUX!!! ezt kéne már felfogni, én ha tehetném miden szoftvert ingyenessé tennék, mert ha mindenért pénzt kérsz, a világ nem haladna (bár így sem halad) Tudom utópisztikus a gondolkodásom, de emberibb, mint sokaké(pl. olajbárók "jó" viszonya a vízmeghajtással, tipikus eset) ugye-ugye... Lehetne ingyen tankolni, nem szennyezné a környezetet, még a végén nem fulladnánk meg, és mégsem engedik, mert nem érdekük!!!
-
> ha lopnék pl. egy kocsit, vagy közértből konzervet... áááá nem is tudnám megcsinálni, mert baszná a lelkiismeretemet, hogy kárt okoztam valakinek
absztrakt:
Én csomó pénz költve kikísérletezek egy fagyi-receptet azért, hogy Te megvedd. Tudom, hogy Neked kell, mert imádod a fagyit.
Feláldoztam a drága időmet és rengeteg pénzemet, hogy 2 év munka után elédtegyem a receptet, amin dolgoztam. Ekkor Te megnézed, lemásolod egy papírra, majd gonosz vigyorral odébbálsz és élvezed a fagyim ízét, mondva, hogy a lemásolással nem károsítasz, hiszen nálam van a papír. -
rrroka #637 Mester, dynamo: most télleg ne lovagoljunk azon, hogy lopás-e a jó szó, a lényeg az, hogy egy törvénytelen dolog a warez. Én azt próbálom neketek elmagyarázni, hogy aki warezol az lásssa be, hogy ő nem egy Robin Hood, akir törvénytelent csinál, de mégse. Már sokszor elmondtam, hogy én is másolt játékokat használok, mer nem adok ki 17ezret egy játékra, de attól ez még nem jó dolog, és nem helyes.
az hogy hzx lenézi aki kopit használ, kicsit durva dolog.
én azt utálom, hogy vki veri a mellét arra hogy milyen jófej, hogy mindent letölt. -
elnézést MESTER, azért lehet a PONDRÓÓÓD????
-
Mester #635 Amúgy tényleg nem az a lényeg hogy minek hívjuk hanem azt hogy az a réteg aki nem napi egy órát fogkalkozik játékokkal azok 70%+-ban használnak másolt(bocs lopott:P) software-t és ez a közeljövőben nem is fog változni.
Én is szoktam játékokat venni, de az arány kb havonta leszedek 5-6 game-t és félévente veszek egyet.
Az meg hogy vki otthoni számítógépre képes venni windows-t vagy office pl azért hogy tudjon készülni a sulire(mert ha munkára veszi az normális) az számomra kicsit érthetetlen.(persze ha tele van pénzzel akkor érthető) -
Mester #634 Hát ez van mi nem értünk semmihez csak lopkodjuk a játékokat/programokat:(:(.
-
hzx #633 Ejnye, bazz, legalább ha kicsit értenétek a dologhoz, jó kis jogelméleti vitát lehetne itt kanyarítani, de így egy rakás amatőrt győzködöm csak :( -
hzx #632 Enyhe fogalomzavarban? Nemá! Épp azt próbáltam a fejetekbe verni, hogy tudom, hogy szerzői jogok megsértése a dolog (egyébként már nincs benne a nevében, hogy "szomszédos"), a köznyelv attól még lopásnak mondja. Erre jött Dynamó okoska, hogy nem is, mert a köznyelv is azt mondja: szerzői jogok megsértése. Mivel lényegében mindegy, mit mondunk, javasoltam, hogy lépjünk tovább a következő napirendi pont megtárgyalására. -
pfff LOÁL! -
Mester #630 Sztem mindenki "lesz*rja" hogy te mit gondolsz rólunk.(mivel enyhe fogalom zavarban szenvedsz.)
léphetünk tovább?:P -
Maradjunk a szerzői és szomszédos jogok megsértésénél, nem ugyanaz a büntetőjogi kategória, mint a lopás. (Tudtommal, bár nem vagyok jogász sajnos.) -
hzx #628 Ha ennyire nem bírja a lelked a lopás szót, akkor legyen "jogtalan eltulajdonítás". Nekem mindegy, nekem úgyis csak tolvaj, aki másolja a játékot. Léphetünk tovább? -
Kezdem nevetségesen érezni, hogy a kétszer kettőt magyarázom.De amit csináltok csak szócsavarás és bűvészkedés.
Szvsz a legjobb példát 1000x leírtam több változatban:Lákátos lop egy biciklit és eladja nekem.Ő lopta és nem én.Még akkor sem mondhatod, hogy loptam a biciklit, ha én tudom hogy lopott bringát vásárlok.
Lehet hasonlítgatni a dolgokat, asszociálgatni jobbra-balra, de továbbra sem érzem, hogy ez a szó azt jelenti, mint ahogy a legtöbben használjátok.Mégpedig azért sem, mert a legtöbben mindig azt mondják, "én sem lopom el a kiflit a boltban".Tehát teljesen egyértelmű, hogy mire gondolnak.Most már utólag árnyalgattok.Ha nagyon neki durálnám magam lehet, hogy be tudnám bizonyítani, hogy a körte az szőlő is tulajdonképpen.
-
Szerintem tök egyértelmű.Ha kölcsönkapok a haveromtól mondjuk egy írott dvd-t...
Azt egyébként csak arra írtam, hogy nehezen hihető, hogy valaki még ilyen formában sem került kapcsolatban a warezzel. -
"de, ez lopás. ha megfeszülsz és bizonygatod, akkor is"
Hát ez így teljesen elfogadható, főleg érvek hiányában... -
szerk.
...az lenne lopás! -
így van,,, az tényleg LOL, hogy tolvajnak neveznek, mert ha lopnék pl. egy kocsit, vagy közértből konzervet... áááá nem is tudnám megcsinálni, mert baszná a lelkiismeretemet, hogy kárt okoztam valakinek, te ez a kifordított szöveg,hogy nem veszem meg eredetiben és evvel kárt okozok ez LOL, hisz NEM A CDGALAXISből LOPOK, AZ LENNE LOPÁS? EZT FEL KÉNE MÉR FOGNI!!!!!. Felfogás kérdése amúgy, de már belefáradtam az egészbe ...
aműgy most vettem 2 játkot eredetibe meg, azé' nem bírtam ki, föl is csattant Alcoholba, szépen profilosan(pl Securom 4.x) legrabbelve, nehogymá karcoljam az eredetit ...
-
Mester #622 A lopás szó csak közvetve igaz ebben az esetben. Mivel egy 3. személy "adja" neked oda ingyen(letöltöd pl.) a játékot/programot.
Ezért nem(sem) jó ez a kirabolok/lopok vmit szó használat.
Ezt sztem egyáltalán nem nehéz megérteni márha nem egy "csövön" keresztül nézi az ember az ügyet ha beszém a cd.galaxisba és onnan ellopsz egy cd-t az lopás. Ha lemásolsz /letöltesz vmit az a szerzői jog megsértése.
Tényleg kár ezt ragozni az emberek 80% mnegérti hogy mi ez és nem véletlen hogy a warez társadalmilag "elfogadottabb". Én a legtöbb cd-t kazettát másolom stb. és mégis teljesen tiszta a lelkiismeretem, és ez az emberek nagy százalékával így van. Ha van egy kis réteg aki tolvajnak tart emiatt azokat csak sajnálni tudom.
-
hzx #621 Közben eszembe jutott egy még jobb példa. Ha hazaérsz a kirámolt lakásba, akkor azzal hívod a yardot, hogy kirabolták a lakást, holott csak lopás történt, maximum dolog elleni erőszakkal. Mégsem azt mondod kiloptak. A lényeg: a hétköznapi nyelvhasználat nem fedi minden esetben a precíz büntetőjogi terminust. Ha idejönne az általad lemásolt játék fejlesztője, nyilván nem azt mondaná, hogy vagyoni hátrányt okozva megsértetted a szerzői jogait, hanem hogy megloptad, mert ezt diktálja a nyelvérzék: jogosulatlanul vettél el valamit. Szóval - szerintem - mindegy, hogy mi a tényállás pontos neve, a lopás jól leírja a másolt játék helyzetét. Nyilván azért ágál mindenki ellene, mert amíg a warez társadalmilag, khm, elfogadottabb, addig senki nem szívesen tekint magára, mint tolvajra.
Egyébként nem értem én sem ezt a mercis hasonlatot, ebben az érvelésemben arra próbáltam rávilágítani, hogy a jogosulatlan elvétel az elvevő számára mindig kifizetődő (már ha nem kapják el), de erre társadalmat építeni nehézkes. És ebben a vonatkozásban nincs különbség a játék és a kocsi elvétele között, maximum az utóbbit nehezebb és nagyobb a kockázat is. -
rrroka #620 de, ez lopás. ha megfeszülsz és bizonygatod, akkor is.
Mester: milyen merciket milyen telepre kikállítanak ki??? milyen hasonlat ez bazzeg???!!! :DDDD annyira sántít, hogy az már lábtalanság :))) -
> warez kölcsönkapást
:|
:)
Ezt...
...kifejtenéd? -
A kölcsönkapás alatt egyébként warez kölcsönkapást értettem(írott DVD,divx,mp3,egyéb warez) és az már ugyanaz a kategória, de mindegy.Az, hogy soha nem kerültél kapcsolatban warezzel, crackelt progival és csakis free stuffok voltak a gépeden illetve boltban vásároltak, nehezen hihető ebben az országban, ámde legyen meghajlok előtte.
A gyilkosság helyette mondhattam volna, hogy előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés.Nem érted a lényeget.A lényeg az, hogy olyan szót használsz ami baromira nem fedi az igazságot, de használod mert van bennük valami közös(ugyanúgy ahogy a körte ua. mint a szőlő, mert gyümölcsök - nonszensz).Mondhatod, hogy warez vagy szerzői jogok megsértése, de nem mondhatod, hogy lopás ha megfeszülsz akkor sem, mert EZ NEM LOPÁS. -
Mester #617 Hát az autó lopós hasonlat nem igazán találó...
Így találó: Van egy telep ahova kiállítanak xx mercit és bárki ingyen elviheti(és "szinte" biztos hogy nem büntet meg senki.)
vagy megveheted a boltban a mercit xx millióért .
Így helyes a hasonlan. És így már sztem nem egyértelmű hogy mit csinálna az ember.
Nem egy ember kezéből veszed ki az utcán ill. nem a boltbolcáról lopod le a game-t.
közel se ugyanaz akármit mondasz.
-
Lammer at Work #616 ez nagyon jóóó! -
"nincs olyan főnév, hogy "halálos közúti baleset okozó"
Az egyetemen ezzel dobtuk fel a büntetőjog tanulást, hogy kreáltunk fiktív bűnözőket a Viszkis Rabló mintájára. =) Kommerszvodkás Születendő Gyermek Nemének Megválasztója? Fehérboros Környzetkárosító? Kevertes Aktív Hivatali Vesztegető? -
hzx #614 "Hogy melyik a jobb út? mindenki döntse el maga. " - Ez nem jobb út kérdése szerintem. Ennyi erővel ezt is kérdezheted, hogy melyik a jobb út: kocsit venni és kiadni x% -ot a gyártónak, x% -ot boltnak és x% -ot a szállítónak, vagy lopni egyet és könyvet venni, moziba menni helyette. A lényeg hogy azon spóroltál, hogy valakinek nem fizetted meg a munkáját, akár lopásnak nevezzük ezt, akár nem.
Dynamó: az utility -k freeware -ek, a CD író softot az íróhoz adták, az Office -om céges, a Win saját. Ha kicsit visszaolvasol, megtudhatod, hogy a film és a zene kölcsönadása nem ugyanaz a kategória, mint a másolt játék/program (ha már ennyire mindenben a jogi terminusok szerint élsz), dee egyébként is felesleges a lopás fogalmát magyarázni: elvettél ingyen valamit, amiért fizetned kellett volna. Akár lopás, akár nem: surmóság. Érted? Hozzáteszem, a köznyelv a halálos közúti baleset okozóját is gyilkosnak nevezi, lévén nincs olyan főnév, hogy "halálos közúti baleset okozó". -
Mindent megveszel eredetiben?Tehát itt nyílván nem csak a játékokra kell gondolni, hanem a filmektől kezdve az utilitiken keresztül egy vacak cd író szoftverig.Sőt még csak kölcsönben sem volt nálad ilyesmi?(Szóval nemcsak az említett 2 dologra gondoltam).
Hát grat, főleg ha ezt mind meg tudtad venni!
Én nem, így ha tetszik ha nem maradok a letöltésnél.
Lopott dolgaim továbbra sincsenek, mert ami jogilag nem lopás az elméletben és gyakorlatban sem nevezheted lopásnak bárhogy is szeretnéd.Ilyen erővel a gyilkosság ugyanaz, mint a halálos baleset okozása, mert mind a kettőben megöltem egy embert. -
Mester #612 játék= windows;p -
Mester #611 Azt hogy xx ezer Ft-vel kevesebbed van nekem xx ezerrel több, te adtál a software forgalmazónak x%-t a microsoftnak x%-t a szállítótknak x%-t stb. a játék árából, én inkább elmentem moziba/szorakozni vettem egy könyvet stb.
Hogy melyik a jobb út? mindenki döntse el maga.
-
hzx #610 "Ez a lopos szoveg mar kezd elalvulni...."
Ezt nem lehet elégszer elmondani. Bár jogilag tényleg nem lopás (hanem szerzői jogok megsértése), de jól kifejezi a lényeget: nem fizettél azért, amiért kellett volna.
Anubys: Bazz, én is mennyit anyáztam, amikor a kedvenc Jane's Fleet Command -om (bár nem EVM) nem indult el w2k -ra való átállás után. Sajnos a kompatibilitás nem annyira 100% -os, mint amennyire az MS azt láttatni szeretné. -
hzx #609 A Windows -om gyári és nincs mp3 -am, de ha lenne, az sem lenne lopott. Na mit lépsz, apóca? :) -
Hi!
Igen, az az Anubys vagyok, csak mar nem vagom fejbol a mailcimedet... Kaptal egy privatot, ott megadtam az en cimem es bunkofon szamomat, irj... :)