6215
A warez rossz

• aabyssx
    Két dologba kötnék bele, hogy Ne legyen teljesen rózsaszín, amúgy egy jó hozzászólás volt.

> egy kávéra invitálnám őket, mert tudom, hogy immár 100%-ig legális gépem van

Ha nincs nálad, akkor (sajnos) visznek másolatokat. Ha már kimennek hozzád, akkor annak eredménye kell, hogy legyen. Ezér' b*sz meg év vége felé a rendőrség és az APEH is olyanért, ami jól láthatóan erőltetett dolog - de hát kell a pénz karácsony felé...
    De mindegy. Alapvetően az a cél, hogy ne elgyen oka kimenni senkinek!

> 10 Ft. A fejlesztőnek ez a hozama

A fejlesztők hozama ennek kb. 5%-a. A nagy zsé (kevesebb, mint 9 Ft ;) legális rablók kezébe megy, akik a marketingről és a terjesztésről gondoskodnak.
    De ez az egy módja van annak, hogy játékokat támogasson valaki!!!
  • Vlala #486
    OK, warezosok, figyu, lassan olvassátok, úgy talán mindenki meg fogja érteni. Ha mégsem menne, mindenkinek szívesen elmagyarázom.

legyen 30 Ft egy deci Jagermeister, 80 Ft egy egész pizza, és 5000 Ft-ból lehessen autót venni, mert a magyar pénztárcához ez lenne reális. Tévedés, uraim. A számítógép, bár munkaeszköz, sokak csak szórakozásra használt luxuscikke, mert van a szomszédnak is. Luxus. Ezért nem olcsóbb. Mert nem kötelező. (ide várjuk azoknak a leveleit, akiknek munkaeszköz a számítógép. Köszönjük.)
    Halkan jegyezném meg, hogy ez a konzolosok fóruma, tehát játékgépekről van szó. Ha mutattok nekem valakit, akinek a péeskettője vagy az ikszboksza munkaeszköz és nélkülözhetetlen, itt helyben megtapsolom.)

Az online feljelentgetés patkányság-mivoltával mélyen egyetértek, de tény, hogy ha engem feljelentetne valaki (név, cím) és kijönne a BSA, egy kávéra invitálnám őket, mert tudom, hogy immár 100%-ig legális gépem van.

Ezt a kijelentést, miszerint legyen olcsóbb a játék, mert úgy a reális, olyanok találják ki, akik azt hiszik, körülöttük forog a világ, és a körülnézés nélküli vak ténymegállapításuk (a. k. a. okoskodás) téveszméjében élnek, ezúton kérem őket, vegyék figyelembe: ha nem lenne warez, a játékok a felükbe sem kerülnének. Alátámasztom: a felhasznált szoftverek - írd és mondd - 80-90%a warez. Ebből a kiadó és a fejlesztő részesedése annyi, amennyit a nyers CD-k jutalékából kapnak, átlag 10 Ft. A fejlesztőnek ez a hozama, ebből kellene kifejlesztenie a szoftver folytatását, vagy az új szoftvert. Mindezt annak tudatában, hogy ezért sem fog többet kapni. Minden tiszteletem a programozóké, grafikusoké, hangtechnikusoké, és mindazoké, akik részt vesznek egy rendszer fejlesztésében. Nem lehet könnyű egy életen át árral szemben úszni. Én már régen feladtam volna, és mf3-akat rajzolgatnék programozás helyett a képernyőitekre, ezt nektek, nem Doom 4-et, meg Unreal 2005-öt. Ezeket végiggondlolva nem is akkora patkányság a BSA online feljelentőlapja, mint maga a warez.
    Ha minden játékot a kiadás napján megveszel, meg is érdemled, hogy ennyit fizess érte :-)
    Nézd meg, 500 Ft alatt olyan játékokat lehet kapni, hogy megszólalnak. Csak a maximalista mindenkell hozzáállást kellene elfelejteni. Olyan műremekek, mint pl. a NOLF2, vagy a NFS5 a 4 ezer Ft-ot sem érik el. Ha ennyit nem tud valaki köplteni havonta szórakozásra, akkor adja el a csúcsszuper gigahardvert, és vegyen magának legót. Abból is Duplót.

Anubys: A "teljesség igénye nélkül" csökkenő ársorrendbe tetted a játékokat, és leírtad az első hatot. Én is mondhatnám, hogy kinek van pénze ( (figyelem, a kedvencem jön!))autóra, inkább lopok egyet, nézd meg: egy Rolls Royce közel 100 millió, egy Merdzsó 40 millió, egy Range Roverért is elkérnek 25-30 millát. Ha omondjuk 1milliót keresnék havonta a 80 ezer helyett, még akkor is megérné lopni, mert akkor megmarad a pénzem, és a magyar rendőrség úgysem kap el.

Na mára elég ennyi, emésszetek :-)

ui.: Csodálom, hogy Mike még nincs itt :-)
  • Anubys
    Mondjuk a BSA és társai is érdekes szervezet... Mi az, hogy minden bizonyíték nélkül rádtörik az ajtót, és házkutatás hajnali 2-kor, csupán azért, mert a vicces kedvű szomszéd kitöltötte az online feljelentőlapot a bsa.hu -n? És hogy abszolute ne kelljen félnie semmitől, még ezt is odaírják: "Az űrlap kitöltésével megőrizheti névtelenségét, és a rendelkezésünkre bocsátott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük." Szóval inkább ezért anázik, aki anyázik... Tisztára, mint az 50-es években...
    Ami a szabad felhasználást illeti, én inkább nagyon általánydíjat tennék a CD-kre, és a softvert is engdném magáncélra, hamár a játékok árát nem viszik lejjebb...

joe69:
    El vagy tévedve -már bocs- a Doom-mal kapcsolatban. A HYPE-os játékok szinte kivétel nélkül jóval 10 felett vannak, minkor kijönnek (12-14, de inkább 14). A Doom olyan értelemben volt kivétel, hogy az 10.990 volt amikor kijött.
    Pár újabb játék a CD Galaxis kínálatából a teljesség igénye nélkül:
    Age of Mythology Gold - 13 990 Ft
    Call of Duty Deluxe Edition - 12 990 Ft
    Flight Simulator 2004 Century of Flight - 13 990 Ft
    Harry Potter 3: Az azkabani fogoly - 11 990 Ft
    Sims 2 - 12 990 Ft
    Tiger Woods PGA Tour 2005 - 11 990 Ft

Ha ezeket megveszem, bizony nem sok marad másra... Amúgy az a vicc, hogy a kilencvenes évek elején olyan olcsók voltak a CD-k, akkoriban megérte összespórolni (az amúgy k.rva drága) CD-lejátszóra, mert amit kazettán megvettél kb. 600-ért, azt CD-n 800-ért, és ugye nem kell ecsetelni a CD előnyét a kazival szemben. Akkor sokkal többen vettek CD-t (pedig kazettára ugyanúgy ki lehetett másolni), sőt egy csomóan még a csórobbak közül is inkább spórolt egy kicsit egy CD-lejátszóra. Nem tudom, mikor jut ez majd valakinek az eszébe a "fejesek" közül...
  • Sir Quno Jedi
    A szarvas már lejárt, most a bébifókavesepecsenye az igazi. Rámutatsz arra a könnyesszeműre améket a legédibbnek találsz, ott helyben agyonverik és frissen tálalják a vesepecsenyét, amit kolibrizsírban sütnek aranybarnára ! Igazán ízletes, főleg ahogy a gonosz hatalom szétárad a szádban !
  • rrroka
    Gondoltam is, hogy most vagy a pizza vagy a GTASA + Sims2+ Burnout3, de éhes voltam. letöltés közbe majszolgattam, de szerintem a szarvashús kicsit rágós volt,félretoltam.
  • Sir Quno Jedi
    Sajnállak, látod, ezér a warez.
  • rrroka
    jajj a vidraszőrme nagyon kényes, multkor leettem a szarvashusos pizzámmal...
  • Sir Quno Jedi
    Azoknak meg kell a negyedik jaguárba is sofőrre a pénz, meg a Lear Jet-jükbe vidraszőrme üléshuzatra !
  • rrroka
    4-5ezret szerintem is megér egy játék, vagyis ez az az összeg amit ki tudok adni érte, anyagi okokból, ugyebár.
    Én a hszembe arra célzok, hogy vannak olyanok, akik mondjuk havi egytrilliárdcsilliárdot keresnek ésmégis warezolnak, na az viszont már szarrágás.
  • hzx
    Anubys: No, persze igazad van abban, hogy a szabad felhasználás valamiképpen elvon az alkotótól, mert az Artisjus által visszacsurgatott pár fillér nem állhat szemben egy eladott példányból befolyó összeggel. És természetesen az sem öröm, ha abba torkollik a dolog, hogy a jó magyar szokás szernt mindent ellopó/lemásoló felhasználók (tisztelet a kivételnek) erre hivatkozva még annyi eredetit sem vesznek, mint eddig tették. Soha nem értettem azokat, akik a RIAA, a BSA, az ASVA és hasonló szervezetek tevékenysége miatt istenkáromoltak - ha nem mindeki warezen és másolt zenén/filmen élne, eszébe sem jutott volna senkinek ilyeneket csinálni. Így viszont egy kellemesebb jövőt áldozunk be az olcsón megszerzett filmekért - lesz majd szép DRM, meg Palladium, vagy mi éppen a neve most, és hardverbe épített jogvédelem.
  • joe69
    doom az szelsoseg, atlagban 10e egy uj pc-s jatek
  • CSOCSO
    ongyilkos lettem volna ha 2 ert ekkora csalodast kapok
  • CSOCSO
    uss a szadra!!!!:)
  • Anubys
    Nézd, nekem 4-5e-t megér egy játék, annál többet nem. Megvárom, amíg lemegy az ára, ha kell, de ha másoltan megvan, és három napnál tovább le tud kötni, akkor mindenképpen megveszem eredetiben. Ezt nem ugy kell nézni, hogy "ha 200 ft lenne a játék". Nem annyi, nem is lesz soha annyi. Azt kell nézni, hogy van-e olyan játék, ami leköt hetekre. Ha nincs, akkor valszeg elég felületes gémer vagy, ha van akkor meg természetes, hogy áldozol rá. Az már megint más kérdés, hogy iszonyat agybajos árakon nyomják az új stuffokat. Én ilyenkor szoktam várni, míg lejjeb megy az ára. Ja, és végigvinni csak eredetiben (kivéve azt a pár másolt cuccot, amit nem lehet itthon kapni - Tényleg nincs valakinek pc-s Wargods-a vagy Last Bronx-a eredeti? Sokat érne nekem...)
    Ami pedig joe69 hozzászólását illeti, nem tudom, honnan szedi, hogy pc-re max 10e egy játék. A Doom 3 12e-ért jött ki, és ez még olcsónak mondható egy ilyen szinten hypeolt játéknál.
  • rrroka
    ha 200be kerül egy játéka, akkor 50Ft egy irható DVD és 100Ft egy DVD író, és akkor is megéri majd warez ugyhogy ugyanígy menne :)
  • joe69
    akkor a talan szot inkabb-ra cserelem, igy helyes
  • rolika
    ja, de ez inkább :( mint :D
  • Dynamic
    Pc-nél sem lehet mondani.A magyar fizetéshez képest 2000 Ft lenne a reális ár egy játékért.Persze ez nyílván soha nem lesz így, inkább a fizetést kellene EU szintre hozni az talán 30 év alatt lehetséges lesz:D
  • joe69
    pc-s jatekoknal, ahol manapsag max. 10e egy jatek, ott talan(!) lehet azt mondani, hogy a warez rossz, nade a konzoloknal ahol egy uj jatek 18e???ez minimalber harmada!
  • Dynamic
    Éljen a warez!
  • Vlala #467
    Bocsesz, a Microsoft játékaira gondoltam :-) a flightsimre meg a többiekre (madnessek, trainsim, satöbbi)
  • Sephi
    Naaaa!
  • Lammer
    kabbe
  • Anubys
    Jajjmár, ne fárassz... :DDD
  • Sephi
    Ne hari de itt tevedtel!

"Lehet, hogy én vagyok a lamer,"

Kijavitalak. Nem te vagy. Az az ocsi nem te.

:DDDDD
  • Anubys
    :D
    Okés, innentől azt hiszem úgysem tudjuk meggyőzni egymást, felesleges vitatkozni. Mindketten elmondtuk a magunk álláspontját, én tiszteletben tartom a tiedet, hogy ta mit csinálsz az egyémmel, azt rádbízom, ennyi...
  • Anubys
    "Microsofttól pl. tudsz kérni másolásvédelem deaktivációt"

Lehet, hogy én vagyok a lamer, de szerintem nincs MS-programon másolásvédelem, pont emiatt. (legalábbis az eredeti Windows 98, Windows 2000, Visual C és Office 2000 CD-ken tuti nem, azok mind megvannak, és semmiféle másolásvédelem nincs rajtuk, lehet backupolni.)
    Sőt szerintem semmilyen felhasználói program CD-n nincs másolásvédelem, pont a backupolás miatt (Delphi, Klyx, Corel Painter - megvannak eredetiben, mind másolható)
  • Vlala #460
    Sorry, nagyítom a témát. Ezzel kb. azt mondtad, hogy "igen, megöltem, de a többi majd' 6 milliárd ember él."
    Sajnos nem ez a kérdés.
  • Anubys
    Oké, pontatlan voltam... A törvény szerint NEM LOPÁS, hanem jogsértés... Így már okés?
  • Vlala #458
    Tisztázzunk valamit:
    1. Szoftveredről készíthetsz 1 másolatot saját felhasználásra (archicválás, eredeti megőrzése)
    a Microsofttól pl. tudsz kérni másolásvédelem deaktivációt, de számíts rá, hogy kijönnek megnézni, hogy működött-e.
    Gamecopyworld.com - az oldal teele van crackekkel, a címlapon pedig megvan a leírás, hogy saját másolati példány készítéséhez only. Accepttel tudsz belépni, ezzel tudomásul a szabályokat, pl. a trójai programocskát a gépeden, ami vigyáz a befektetésre.
    Sz'al aki okoskodik, az hívja magára a rendőrséget és nekik számoljon be az észérveiről.

• Anubys
    Jó, hát ha én is ingyen kapnék mindent, elhiheted, hogy nekem is minden jogtiszta lenne...
    Amúgymeg van egy olyan érzésem, hogy én a saját kis pár másolt játékom mellett sokkal többet költöttem eredeti stuffokra, mint itt a fórumosok nagyrésze... :)
  • Anubys
    Ha már így bevállaltad...
  • Devla
    Szoftverrol is keszithetsz pontosan egy darab masolatot magadnak, mas kerdes hogy azt sikeresen elhallgatjak, hogy ebben megakadalyoznak a masolasvedelemmel.
    #448:..."hanem fekete-fehér törvényszöveg"... PONT a torveny szerint nem lopas, hanem szerzoi jogok megsertese.
  • Sephi
    Na nekem a haverem ilyen de neki nincs chipje. Mindent eredetiben kap meg es van olyan amit meg meg sem nezzet! Meg ki sem szedte a foliabol!
  • Lammer
    "A másik hasonló típus a mániákus gyüjtő, akinek kell minden, igaz, sosem játszik jászik semmivel, de legyen fent minden a polcon."
    most evvel rámcélzól??? ez nemigaz!
  • Anubys
    Jó, a Btk-s okosságot tényleg elírtam, sorry. Igen, igazad van, saját magadanak, SAJÁT ESZKÖZZEL (!!!) másolat készíthető mind CD-ről, mind DVD-ről, de sofware-ről nem. Viszont én csak azt nem vágom, hogy ez miért így van? Illetve vágom, de ezt most hagyjuk, nem akarok erről is flame-et indítani, más téma, mások már megtették helyettem. Szerintem egy másolt DVD ugyanolyan lopás, mint egy másolt játék, mert mindkettőért ugyanannyit fizettél (az üres média árát), és én végig arra akartam rávilágítani, hogy olyanok tolvajoznak, akik maguk is azok tulajdonképpen, függetlenül a szerzői jogi törvényben leírtaktól (sőt, ha az ASVÁsokat kérdezed, hogy másold DVD-d van, mi a véleményük rólad, minimum meglincselnek... :)
    Én továbbra is azt mondom, hogy amíg ennyi pénzért adnak ilyen szutykokat, addig ne csodálkozzon senki, hogy aki megvehetné, az is előbb letölti, hogy biztosra menjen... Az pedig, hogy valaki 2 évig gyüjt a pc-re, és ez után is csak valami ezeréves szutykot tud venni, attól te se várd el, és más sem, hogy 15e-ért vegyen hozzá játékot.
    A másik hasonló típus a mániákus gyüjtő, akinek kell minden, igaz, sosem játszik jászik semmivel, de legyen fent minden a polcon. Valahogy ezt sem nevezem tolvajnak. Egy tipussal nem értek egyet, aki nagyüzemben pénzért nyomja...

Ja, és még valami, nekem tényleg nem a jog a munkám (programozó vagyok, de váltani akarok, grafika/animáció jobban érdekel), csak utánanéztem dolgoknak, de ettől még nem tartom magam jogjaninak.
  • Sir Quno Jedi
    Velkám tú dö ríl wörld Níó ! Ték dö red pil, en endzsoj dö rájd !
  • rolika
    befogom a pofámat, mert otthon rájöttem, azért van egy csumpi technics cd-lejátszóm a sony dvd mellett, mert ez utóbbi nem viszi a másolt cd-ket (5 éves a drága, akkor még nem volt divat :)
  • Sir Quno Jedi
    Mind1 mit birtokolsz (audio/video/software), az a törvény szerint BŰN, ha nem gyári origi. Jobb, ha ehhez hozzászokik vérmesebbje is !
  • hzx
    Anubys, igazából nem tudom, mit gondoljak. A Btk. -ban nincs szó a szabad felhasználásról, mert ez ugye a szerzői jogi törvényben van, de ezt vegyük csak véletlen elírásnak. A szabad felhasználás a szerzői jog törvényben biztosított korlátja (csak a további félreértések elkerülése végett: ez sem Btk.) - mely szerint műről saját használatra, ha nem szolgálja a jövedelmeszerzést, másolat készíthető - kivéve a szoftvert. Ezt nem tudom érthetőbben leírni: ha zenét másolsz vagy töltesz, az szabad felhasználás, ha szoftvert, akkor az lopás (plz, ne ragadjunk le a lopás lakótelepi fogalmánál). Ez nem az én logikus következtetésem, hanem fekete-fehér törvényszöveg. Ezen szabad felhasználás egyeten ellenértéke az adathordozó árába épített közös jogkezelési díj. Ha valamit ezzel kapcsolatban nem értesz, kérlek, inkább kérdezz, mintsem hülyeségeket írj: ha már ez a munkám, ebben tudok érdemi válaszokat adni.