5506
szerinted?!
  • Christiansen
    azok könnyűek, de ez régen se ment és most se,
    pedig még olyat is kitaláltam, hogy szem becsuk és elképzelem
    másik irányba forogni, és amikor megvan kinyit és lám...paff
  • Anaid
    Szerintem én sem tudatosan váltogatom. Az előbb, beszélgetés után ahogy megnéztem pl. az óramutató járásával ellenkezően forgott, utána ahogy bambultam meg fordítva. Valaki azt mondta, hogy ez helyzetfüggő is lehet, hogy az adott pillanatban az a domináns, a következőben meg a másik. Lehet, hogy attól is függ, hogy az ember milyen jellegű dologra figyel, pl. igyekszik racionálisan gondolkodni, vagy éppen intuitívabb. Fene tudja, csak találgatok, de érdekes.
  • Christiansen
    az ilyen csapongó gondolatok is (amiktől Dronk és Aquir kikészülne:)
    azt támasztják alá, hogy jobb féltekés:D
  • sz4bolcs
    Biztos tudod váltogatni, a sima képeknél, amiket 'többféleképp' lehet értelmezni azoknál is tudod váltogatni, hogy melyiket látod.
  • sz4bolcs
    Már csak az érdekel, hogy akkor mi alapján írtad ezt:

"Nő létemre nekem állítólag pont az az agyféltekém a dominánsabb, amelyik zömében a férfiaknál szokott dominálni, nem a nőknél, hát gyártás közben lehet fényt kaptam..."

ha később kiderült, hogy nálad a jobbos a domináns.

miközben utolsó csavarként azt is írod, hogy az emberek zöme bal féltekés nemre való tekintet nélkül. xDDD
  • Christiansen
    nekem:
    A jobb félteke tulajdonságai: érzelmes, részleteket nélkülöző figyelem, képzelőerő, szimbólumok és képek, filozófia és vallás, hit, fantázia alapú, heves, kreatív.

és nem tudom váltogatni :C
  • Anaid
    Éredekes cikk, még nem olvastam. Akkor inkább kihagyom a biztos vizsgálgatást, nem kell altató.
  • sz4bolcs
    Én azt elhiszem neked, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a forgóábrás teszt egyiket sem támasztja alá.
  • sz4bolcs
    Tök jó váltogatni, hogy merrefele forogjon. :-))
  • Anaid
    Az emberek zöme bal féltekés nemre tekintet nélkül.
    Én meg a kevés keverthez tartozok és nem csak a forgóábrás teszt alapján. Bocs.
  • sz4bolcs
    Itt a cikk róla.
  • sz4bolcs
    A forgóábrás teszt ugyan nagyon érdekes, de 'hoax'.
  • sz4bolcs
    Igen, de nálam meg a női a domináns agyféltek, úgyhogy szívtátok. :-))
  • Anaid
    Amennyire én tudom a bal a "racionalitás", a jobb az "érzelmek" tömören megfogalmazva.
    Egyébként a teljes igazság az, hogy ún. kevert vagyok. "azt veszem elő, amelyik éppen kell". Néha jobbra forog nekem az ábra, néha balra. Tudod, a forgóábrás teszt....
  • debussy
    Na ezt most már tényleg kikérem magamnak :)
  • debussy
    Az emberi agyról van néhány fogalmam, de mondjuk egy gorilla agyáról, már nem bocsátkoznék hosszasabb vitába. Egy biztos: Bonyolultabb az agyunk szerkezete, mint mondtam már.
    Tehát: majom kontra ember
    Az ember jobb kifejezőképességgel bír és itt nem csak a beszédre gondolok. Összetettebb az érzelemvilága és a tárgyhasználata. DE fölösleges ezeket részletezni, mivel, a majom nem tud beszélni, és nem olyan tanulékony, mint az ember. Ezt sok kísérlet is bizonyította. A beszédközpont bőven elég, hogy szakadékot képezzen egy ember és egy majom közt.

A másik gondolatodhoz: "Csak épp minden állat a maga szintjén teszi ezt."
    Pont ebben rejlik a kulcs. Túl magas szinten állunk. Minek, ha csak a fajfenntartás a cél? Többről kell szólnia.

Bocs a helytelen kifejezésért. Tehát a gondolkodás és a beszéd közül nem mondhatjuk, hogy melyikre alakult ki a készség hamarabb. Egymást "okozták" (talán ez így jobb szó), egymásból következtek, ahogy a kifejezés, és ezáltal a művészet is. Örülök, hogy te sem kicsinyíted le egy funkciós tényezőre :)
  • Anaid
    "Nem azért élek a Földön, hogy megfeleljek a Te
    elvárásaidnak, és Te sem azért jöttél a világra,
    hogy az én elképzelésem szerint élj. S ha mégis
    egyszer találkozunk, az egy nagyszerű érzés."

Nem személyesen neked szól, csak általánosan bepötyögtem.
  • Christiansen
    a női agyféltekében vannak a táskák, a pletyi meg a született feleségek
    szereplői:D:D_:D
  • htr93
    na hogy van ez, gondolom a domináns férfi agy fél teke az amivel az ember gondolkszik és nem művészkedik, nemdebár ugyebár, vagy esetleg tévednék?
  • dronkZero
    Ne egy rovarral hasonlítgasd. Hasonlítgasd csimpánzzal, gorillával, főemlőssel. Nincs értelme olyan fejlődési ághoz hasonlítani magunkat, amiktől irtózatosan távol állunk.
    Ember vs állatvilágról volt szó. A gorilla illetve csimpánz már éppen állatvilág. Ha a különbséget keresed, itt kell megmutatnod...
    Én csak az agytérfogatról és a beszédközpontról tudok, ha tudsz még valamiről, ne tartsd magadban!

"Tudatosan alkotunk és megfigyeljük a környezetünket, a múlt szellemi értékeit őrizzük. A világ felé fordulunk és kutatjuk azt. Szerintem nem kell magyarázni."

De, kell. Leginkább azt, hogy mit akartál ezzel mondani. Ezek nem egyedülálló dolgok. Csak épp minden állat a maga szintjén teszi ezt. Lényeges különbség nincs, csak mennyiségi. (De, a beszéd nagyon lényeges, de az egyértelmű, attól tekintsünk el)

"Nem gondolom, hogy a művészet melléktermék lenne. Szerintem a gondolkodás, és a beszéd velejárója."

Mondj szinonímát a "velejárója" szór! Mellékterméke? :P :D

Én is ezt mondom, hogy egy "hozadék", a bonyolult agyunk következménye, de nem túlélést segítő funkció, sőt, önmagában nem is funkció.
  • Anaid
    Ezzel nem csak engem minősítesz ám mint "férfi domináns agyféltekést", ugye tudod? Te fiú vagy?
  • debussy
    Ez rendben van, de itt azt emlegették, hogy a művészet mellékesen hozzátartozik az emberhez, tehát csak úgy van, mert hát miért ne lehetne.
    Tehát azzal nem értettem egyet, hogy a művészet funkció nélküli.
    (Erre jött később az a gondolat, hogy ez is az evolúciót segíti. Nekem ez sem "tetszik" igazán.)
  • sz4bolcs
    Lehet, ezért okoskodsz itt ennyit. xDD
  • dronkZero
    "Ergo, nálam már megdőlt ez a gondolat."

Szerintem kezdj el vele barátkozni, mert igen ritka, hogy valami csak és kizárólag az _eredeti_ funkciójának megfelelően működjön...

Gondolj pl arra a rendszertani besorolásra, hogy ősszájúak vs újszájúak. A törzsfejlődés során felcserélődött a száj és a végbélnyílás funkciója.

De a tüdő is módosult úszóhólyag, a végtagok is módosult uszonyok, végtelenségig tudnám sorolni a példákat. Mondom, gyakorlatilag az a ritka, hogy valami az eredeti funkciója szerint működjön.
  • Anaid
    Azért nem annyira rossz vélemény. Nő létemre nekem állítólag pont az az agyféltekém a dominánsabb, amelyik zömében a férfiaknál szokott dominálni, nem a nőknél, hát gyártás közben lehet fényt kaptam...
  • debussy
    Így már igazabb az állítás és még akár azt is elhiszem, hogy köze van a túléléshez. :)
  • debussy
    Ezt te sem gondolhatod komolyan... Magunkról tudunk gondolkodni és nem mindig az ösztöneink alapján cselekedünk. Az agy felépítése is sokkal taglaltabb, több lebenyből álló, mint például egy rovaré, akinek még csak dúcidegrendszere van.
    Tudatosan alkotunk és megfigyeljük a környezetünket, a múlt szellemi értékeit őrizzük. A világ felé fordulunk és kutatjuk azt. Szerintem nem kell magyarázni.
    Nem gondolom, hogy a művészet melléktermék lenne. Szerintem a gondolkodás, és a beszéd velejárója. Ugyebár a társadalom kialakulása a gondolkodással és a beszéddel függ össze és egyben az érzelmek kifejezésével is, ami a művészet által történik. Tehát csak annyiban lehet velejáró, mint a beszéd, vagy a gondolkodás.
  • Anaid
    Hogy én ilyenekről miért nem tudok, bakker!
  • dronkZero
    Ez már civilizációs hatás. Az ősemberek közt még a legizmosabb volt a legmenőbb... Amióta már nem a fizikai erőn múlik a túlélés és a sikeresség, azóta a párválasztás sem. Ez is evolúció, csak a szelekciós nyomás változott meg.
  • Anaid
    Én csak azt mondtam, segíti, nem azt, hogy ez a célja. Arra reagáltam, hogy semmi köze a túléléshez. Bizonyos szempontból van. Ezt fejtettem ki, bocs, hogy megint nem pontosan fogalmaztam.

Elnézést a késésért, de meg kellett javítanom sürgősen egy MP3 lejátszót.
  • debussy
    Tapasztalataim szerint, itt mindenki mindenkiről azt hiszi, hogy fiú. :)
  • dronkZero
    "Ha megnézed, a természetben mindennek megvan a jelentősége, funkciója."

És emellett rengeteg "mellékhatás" is van, egy csomó olyan dolog, ami a fő funkció mellett, a szerv/szervrendszer felépítéséből adódik. Pl a szédülés, vagy akár a drogok élvezete.

A művészetet mellékterméknek tekintem, a bonyolult agyunk következménye.

"Az emberi agy túl bonyolult ahhoz, hogy olyan primitív besorolást kapjon, mint bármelyik többi faj."

Hát, azért az agyunk leginkább csak mennyiségileg több az állatokénál, minőségileg alig-alig. Beszédközpontot tudom, hogy másnak nincs...és? Még mi?
  • Anaid
    Mellétrafált. A volt pasim nem éppen Adonisz. Nem csak jártatom a szám, hogy nem minden a külcsín, komolyan is gondolom.
  • sz4bolcs
    -összeg, bocs a szófosásért.
  • sz4bolcs
    Vannak olyan kutatások, ahol a tesztalany kap fizetést. Itt az egyetemen is volt pár hete, kaptam róla mailt. A lényeg, hogy 3 órát kellett volna rászánni, egy tesztből áll, illetve valami játékkal kellett volna játszani számítógépen. Az összeg 1000 és 5000 Ft közötti összeg. :-)
  • dronkZero
    "Egyébként ezt a hülyeségemnek, vagy az értelmes mivoltomnak köszönhettem?"

Leginkább az előítéleteimnek... :) De egyébként erősen kisebbségben vagy, egyrészt itt, tudományos fórumon, de még SG-n is, ez is erősen belejátszott.

Fogalmazásmód most már korrekt... :) De eddig sem a megfigyeléseddel volt baj, hanem hogy puffogtál, hogy a tudomány így meg úgy GV kérdésben, mikor a tudomány nem is állít semmit GV kérdésben, csak annyit, hogy érdekes jelenség, meg kéne vizsgálni. Meg van egy pár, meglehetősen alaptalan hipotézis, hogy mi lehet az.
    De mindegy, ezen sztem lépjünk túl. Korrekt magyarázat nincs rá, légből kapottat meg mindenki tud magának gyártani... Nem fogjuk itt megoldani ezt a problémát.
  • debussy
    Visszavonom :P
  • Christiansen
    igenD:_D:_D:D
  • debussy
    Jó... bár értetlenül üldögélek itt, de... biztos igazad van :D
  • Christiansen
    neeem, de nem menjünk bele