2417
megoldást keresek erre a problémára
  • DooDoo
    Hi!

Új vagyok excelben és elég nagy dologba vágtam a fejszém (legalábbis nekem az :)), ezért kis segítséget kérnék, ha tud valaki. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e valami függvénnyel, hogy a képen látható piros mezők összeadódjanak... tehát egy nagy adattáblában egy bizonyos nevű oszlop, és sorok metszéspontjában levő adatokat összeadja, a példában a Kapcsolat oszlopban az összes Eredmény sorban levő számot... ötlet? :)

w3.hdsnet.hu/doodoo/excel.jpg
  • Delila1
    Szívesen.
    Ehhez a feladathoz tökéletes a folyamatos ábrázolás, nem jutott volna eszembe.
  • baluga
    Végül is egy oszlopban maradtak az adatok, mert januártól - áprilisig tény adatokat, májustól pedig terv adatokat akartam megjeleníteni a grafikonon. Így a vonal kirajzolta a kifizetések várható éves alakulását, jelezve, hogy májustól még módosulhatnak az adatok.

(nem azt akartam megjeleníteni, hogy a tervhez képest a tény adatok, hogyan alakultak)

Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget!
  • Delila1
    Szívesen.
    Érdekelne, a grafikonra melyik megoldást választottad.
  • baluga
    Nagyon köszönöm Delila1 a választ. Már ki is próbáltam és működik!!!

• Delila1
    1. A füzetedben Alt+F11-re bejön a Visual Basic Editor. Bal oldalon kattitns rá a füzeted neve előtt álló + jelre. Insert menü, Module. Jobb oldalon kapsz egy üres lapot. Oda másold be ezt:

Sub auto_open()
    Sheets("Munka1").Select
    Range("A1").Select
    End Sub

A Munka1 helyére írd be a lapod nevét, az A1 helyére pedig az általad kiválasztott cellát (ha jobb lenne, hogy ott álljon a cursor, ahol utoljára volt mentve, a Range("A1").Select sort töröld ki).

2. Külön oszlopba vedd a tényt és a tervet, sokkal átláthatóbb lesz.
    Meg lehet oldani egy oszlopban elhelyezett adatokkal is, de akkor nem lehet jól összehasonlítani az eltéréseket.
    Ha mégis a második módszernél akarsz maradni, a grafikonon kattints az első, tervadatot tartalmazó adatpont utáni szakaszra – ha pl. 5 terv, majd 5 tény van, a hatodik szakasz lesz az –, jobb klikk, adatpont formázása. Beállítod a szaggatott vonalat.
    Az ezt következő szakaszokra csak rákattintasz egyenként, a F4 billentyű megismétli az előbbi formázási műveletet.
  • youngcouple
    Sziasztok lenne egy tiszteletteljen kérdésem: Van egy kezdetleges honlapom,és cikkeket szeretnék bele irni,de nincs hosszá szöveg szerkesztö programom,ez a weblap ingyenes tárhely,és azt szeretném megkérdezni,hogy milyen progi kompatibilis pl: hozzá kérem segitsen valaki aki ért hozzá.Nagyon szépen köszönömerröl erröl a lapról lenne szó szeretném tovább fejleszteni
  • baluga
    Sziasztok!

Az alábbi feladatok megoldásában kérnék tanácsot:

1. Hogyan oldható meg az excelben, hogy az xls file megnyitásakor mindig ugyanaz a munkalap nyíljon meg.

2. Van egy adatsorom, amelyből grafikont rajzolok. Megoldható-e az, hogy a vonal első fele folyamatos vonal, a másik fele szaggatott. (Pl. az adatsor első fele tény adat, a másik terv)

Előre is köszönöm!
  • Danecay
    Ok, ha másképp nem megy akkor az lesz. Köszi!
    Mégy annyi talán, hogy arra a 2007-es Office-ra fel lett telepítve a klasszikus menü, bár nem tudom, hogy lehet e köze hozzá.
  • Delila1
    A laptopodon megsérülhetett valami, újra kellene telepítened Office-t.
  • Danecay
    Sziasztok!
    Problémám van és segítséget szeretnék kérni. Adott több Excel táblázat is amik elindításkor a következő hibaüzenetet dobják: "Ez a munkafüzet elvesztette a VBA projektjét, az ActiveX vezérlőelemeit és minden programozással kapcsolatos képességét." Na és akkor most mi tévő legyek? Egyébként banki pénzügyi kalkulátorokról van szó. A dolog pikantériája az, hogy ez a jelenség egy laptopnál áll fenn viszont ugyan ezen dolgokat az asztali számítógépen simán tudom használni, egyedül a makrókat kell engedélyezni amire fel is hívja a figyelmem az Excel, viszont a laptop esetébe egyből jön a hibaüzenet és hiába engedélyezem a makrókat, az ActiveX-et ugyan az a helyzet. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma?
  • Delila1
    Szívesen.
  • Dyna06
    Köszi, kipróbálgatom... :)
  • Delila1
    összesebe -> összesbe
  • Delila1
    Szia!
    Az első kérdésedre:
    A tartomány mellett (alatt, felett) kijelölsz egy ugyanakkora tartományt, beírod a 10-et, és Ctrl+Enterrel az összesebe egyszerre beviszed. Ctrl+C-vel másolod, a számokat tartalmazó tartomány első (bal felső) cellájára állsz, Szerkesztés/Irányított beillesztés/Összeadás.
    Másik módszer ugyanarra:
    Vegyük, hogy a tartományod A1:D20. E1-be-> =A1+10. Ezt a képletet húzd le 20. sorig, ill. jobbra a H oszlopig.

Második feladat
    =HA(A1=eredeti_szám;SZUM(A1:D20);SZUM(A1:D20)+eredeti_szám-A1)
    Az eredeti_szám helyébe írd be az A1 eredeti tartalmát.
  • Dyna06
    Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy hogy lehet azt megoldani hogy egy cellatartomány minden egyes cellájához (amiben számok vannak) hozzáadjon +10-et?
    Illetve még egy olyan kérdésem lenne hogy pl A1-ben megvan adva egy érték, arra hivatkozva kiszámítjuk az összesent. A feladat pedig az hogy változtassuk meg A1 cella értéket, de az összesen értékei ne változzon. Megoldható?
    Előre is köszönöm.
  • Delila1
    Azt nem tudom, de ha együtt kijelölöd az oszlopokat, és úgy adod meg az oszlopszélességet, egyforma lesz mind.
  • Iori
    sziasztok, nem tudjátok h a 2007es excelbe hol van az "azonos oszlopszélesség" funkció?
  • 12346
    megy. csodás. köszönöm szépen ismét:)
    az ilyen májkroszoftos és egyéb segédletek xart sem érnek.
  • Delila1
    Az A oszlop tartalmazza az időket. B1-be =ÓRA(A1), C1-be =PERC(A1).
    Ezeket lemásolod az A oszlop cellái mellett. Az utolsó sor alatt összegzed mindegyiket.
    Ha a SZUM pl. a 100. sorban van:
    B101-be =B100+INT(C100/60),
    C101-be =MARADÉK(C100;60)
    Erre a cselre azért van szükség, mert ha símán összegezzük az A oszlopot, eredménynek a teljes napokon (24 órákon) felüli részt adja a SZUM.

• 12346
    ejhaj fiatalok:)

egy olyan kérdésem volna, hogy adott x darab "idő". jelen esetben ledolgozott munkaidő, ami óra:perc-re van lebontva, és hó végén össze szeretnék adni olyasformában, hogy teszem azt kidobjon (ha lehet) egy 128(h):20(m) féle eredményt hó végére.

előre is köszi:)
  • Delila1
    Használd az adataid alatt a Részösszeg függvényt. A súgó jól leírja a nem bonyolult használatát.
  • Misika
    Hi
    szeretnék egy olyat csinálni, hogy a szűrő után levő összeget összeadja,
    mert ha a szűrőnél írom be az összesítőt, akkor arra a szűrő feltételre írja ki, de ha más feltételt adok a szűrőnek, akkor is a régi összesítője marad meg
    Ebben kérném a segítségeteket
  • Dark Wanderer
    Kipróbálni kipróbáltam, de valahogy semmi különbséget nem láttam :)
    Azzal meg még tisztában is voltam régi emlékekből, hogy relatív, absz., meg vegyes hivatkozások, de valahogy nem esett le, hogy itt mi akar lenni a kérdés...

Mind1, lényegtelen, most jöttem ZH-ról, röhögve megírtam 14 év számítógép előtt ücsörgés után, ez a pár pont nem fog számítani már :)

De azért köszi :)
  • Delila1
    Nézd meg a súgóban "A relatív és az abszolút hivatkozások közötti különbség" című, nem túl hosszú fejezetet.
    Ki is próbálhatod. B2-be beírod a képletet, majd átmásolod a másik 4 cellába.
  • Dark Wanderer
    Bocsi, lemaradt..
    A B2 cella tartalma:
    =C4+$D5+$B$1+$F2

Ha valaki érti PDF nélkül is :)
  • Dark Wanderer
    Sziasztok!
    Srácok, légyszi segítsetek, 4 éve tanultam utoljára kábé és nagyon nem emléxem rá, csak valami rémlik.

Kérdés:
    Ha a B2 cella tartalmát a szürke cellákba másoljuk, hogy módosul a képlet?
    "Szürke cellák": A1, A8, E7, G1

http://iatt.ttk.pte.hu/share/letolt.php?z=1&session=3149124524033125&tipus=1&id=229&url=..%2Fanyagok%2F%2F%2F229_9.pdf

Csak menteni lehet asszem, mert gagyi, de ha segít mert elég értelmetlen így, akkor a PDF-ben a legutolsó feladat...

Köszi előre is :)
  • ronny666
    =A1*1,2

• Delila1
    =A1*(1+20%)
    Feltételezve, hogy A1-ben van a 20%-kal növelendő értéked.
  • XanderCage
    Hellosztok. Olyan feladatot kell csinálnom hogy a cellában (cellákban) lévő összeghez hozzá kell adnom 20% áfát. ezt hogy tudnám megcsinálni?
  • Delila1
    Ha jól értem, azt akarod megszámolni, hogy hány féle adat van az oszlopodban. Csinálj kimutatást (Adatok/Kimutatás).
  • seci01
    Szia
    Szeretnék egy olyan függvényt ami egy egy adott oszlopban összeszámolja a cellákat de az azonosakat egy darabnak veszi. Üres cella is van és azt se számolja.
  • Delila1
    Szívesen.
  • Apd
    Kösz szépen! Sikerült.
  • Delila1
    A lapfülön jobb katt, kód megjenenítése, oda másold be az alábbi makrót:

Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Excel.Range)
    If (Target.Column = 1) Then
    név = Target.Value
    End If
    Selection.AutoFilter Field:=1, Criteria1:=név
    End Sub

Kizárólag ezen a lapon fog működni, az A oszlopban. Ha más lapon is szeretnéd alkalmazni, oda is be kell másolni. Az oszlop a Tartget.Column-ban módosítható (B oszlopnál =2, stb).
  • Apd
    Üdv!
    Egy táblázatból szűrő segítségével adatokat szűrtem ki.
    Megoldható-e az, hogy ha a táblázatban az adatok változnak akkor a szűrt adatok is frissüljenek?
  • Delila1
    Szívesen.
  • fuba
    Nagyon szépen köszönöm, igy már működik.
    Mégegyszer köszi.
  • Delila1
    Valóban nem jól értelmeztem, ott úgy látszott, hogy egy cellában van egy sokjegyű bináris szám, abban kell megszámolni a mennyiségeket.
    Így egyszerűbb a dolog, itt a makró:

Sub szam()
    usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
    sz = 1
    For sor = 2 To usor
    If Cells(sor, 1) = Cells(sor - 1, 1) Then
    sz = sz + 1
    Else
    Cells(sor - 1, 2) = sz
    sz = 1
    End If
    Next
    End Sub
  • fuba
    Köszönöm a válaszod, de nem nagyon működik csak 1-eseket ir ki minden sorba. Lehet nem voltam érthető leírom mégegyszer a problémát.
    valhogy így kéne kinéznie:

A B
    1
    1
    1 3
    0
    0
    0 3
    1
    1 2