2417
megoldást keresek erre a problémára
  • Delila1
    Nem látszik az ábra, pontosabban le kellene írnod a kérdésed lényegét.
  • dras
    Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy táblázatban melynenek oszlopai a napokra van beosztva függölegesen csak 3 db N és 1 db É szerepelhet és ezek értéke 12. Majd az egyes sorok végén szumázni kellene a vég összeget. [IMG]http://[/IMG]
    Bocsi ha nem jól csináltam a képet amit mellékelni szerettem volna.
    http://www.sg.hu/forumkepek/2008_06/beosztas13.jpg /remélem így jó lesz./
    Előre is köszi a segítséget.
  • Delila1
    Olyan apró makrókat tartok a personal.xls-ben, amik azzal gyorsítják a munkát, hogy nem kell menük és almenük között navigálni, hanem csak a makróhoz rendelt ikonra kattintani. Ilyen pl. az autoszűrő ki-bekapcsolása, a sortörés tiltása-engedélyezése, véletlenszám generálása, szöveg elhelyezése a kijelölés közepére, vagy a kijelölt terület formázása az én ízlésem szerint, háttér- és karakter színkódjának lekérdezése. De olyan is van közöttük, ami egy kimutatás elavult elemeit törli, vagy egy cellában lévő számot egy másik cellában szövegesen kiír.
    A 2007-ben nem találtam meg, hogyan lehet egy ikon képét átalakítani, egyforma küllemű ikonokkal pedig nem az igazi. Nem is használom a 2007-et.
  • Chender
    Nagyon szépen köszönöm! Az office 2007-el egy kicsit szenvedtem, de sikerült megcsinálnom!!! :) Vannak esetleg még más hasznos makróid, amit érdemes a personal fájlban eltárolni? Tényleg a makrók készítéséről van valamilyen "tan"könyv?
  • Delila1
    Ha nem ismernéd a personal.xls létrehozását, a
    http://www.pcworld.hu/forum/index.php?showtopic=319&st=520 lapon a #527-es hozzászólásban megtalálod.
  • Delila1
    Tedd a personal.xls-be, akkor mindig kéznél lesz.
  • Chender
    Thx! Lehet módosítani az excel-t, hogy ez a két makró alapból benne legyen minden új munkafüzetben, vagy a megnyitott dokumentumokban? (ne kelljen mindig bemásolni)
  • Delila1
    Az alábbi két makróval megadhatod mm-ben a méreteket. A makrókat nem én írtam.

Sub cmdHeight_Click()
    nHeight = InputBox("Add meg a magasságot mm-ben", "Magasság", vbYesNo)
    If nHeight <= 0 Then
    MsgBox "A magasságnak nagyobbnak kell lennie nullánál!", vbExclamation, "Cellaméretek": Exit Sub
    End If
    If nHeight > 144.2 Then
    MsgBox "A legnagyobb sormagasság: 144,2 mm!", vbExclamation, "Cellaméretek": Exit Sub
    End If

For nArea = 1 To Selection.Areas.Count
    For nRow = 0 To Selection.Areas(nArea).Rows.Count - 1
    Rows(Selection.Areas(nArea).Row + nRow).RowHeight = _
    Application.CentimetersToPoints(nHeight / 10)
    Next nRow
    Next nArea
    End Sub

Sub cmdWidth_Click()
    nWidth = InputBox("Add meg a szélességet mm-ben", "Szélesség", vbYesNo)
    If nWidth <= 0 Then
    MsgBox "A szélességnek nagyobbnak kell lennie nullánál!", vbExclamation, "Cellaméretek": Exit Sub
    End If
    nPoints = Application.CentimetersToPoints(nWidth / 10)

If nWidth > 473.6 Then
    MsgBox "A maximális szélesség: 473,6 mm", vbExclamation, "Cellaméretek": Exit Sub
    End If

Application.ScreenUpdating = False
    For nArea = 1 To Selection.Areas.Count
    For nCol = 0 To Selection.Areas(nArea).Columns.Count - 1
    nColNo = Selection.Areas(nArea).Column + nCol

While Columns(nColNo + 1).Left - Columns(nColNo).Left - 0.1 > nPoints
    Columns(nColNo).ColumnWidth = Columns(nColNo).ColumnWidth - 0.1
    Wend
    While Columns(nColNo + 1).Left - Columns(nColNo).Left + 0.1 < nPoints
    Columns(nColNo).ColumnWidth = Columns(nColNo).ColumnWidth + 0.1
    Wend
    Next nCol
    Next nArea
    Application.ScreenUpdating = True
    End Sub
  • Chender
    Helló! Lehetséges az oszlopszélességet és a sormagasságot cm-ben megadni?
    Ha pontos értéket szeretnék nyomtatásnál a cellarácsoknál, akkor zavaró a képernyőpontokkal való számolgatás :(
  • Delila1
    A súgót olvasd el, elég jól magyaráz.
  • sztyui2
    Hi, biztos volt már kérdés, de nem nagyon érek rá olvasgatni a topicot.
    Tehát valaki el tudná magyarázni a hol.van függvényt és az index függvényt?
    Tanultuk inf órán, de a tanár nem valami jó, és mindig ezzel a két függvénnyel szívok. Jah, meg a százalékokkal.
    Annyit tudok, hogy az index megmutatja,egy bizonyos tartomány valahanyadik sorában és valahanyadik oszlopában mi van.
    a hol.van pedig megmutatja, hogy egy keresett érték, hanyadik egy sorozatban. Nem nagyon vágom őket,és szerdán ecdl-ezek:D
  • Delila1
    Lásd http://prohardver.hu/tema/excel/friss.html ezen a helyen a #3621-es hozzászólást.
  • Lehdog
    Sziasztok!
    Kedves fórumozók, segítségre lenne szükségem. A megoldandó feladat a következő: Szeretném elérni, hogy egy kombobox elemeit kiválasztva, a táblázat adott sheetjének adott cellájára ugorjon. Ha valaki tud egy ilyen makrót, legyen kedves ossza meg velem is :)
    Előre is köszönöm!
  • Delila1
    Sziviiiii
  • marsu
    ok, máááár értem!
    Kösziiiii
  • Delila1
    Nézd meg a #317-es válaszomat.
    A <17 stb-vel csak azt akartam érzékeltetni, hogy a 17 a 0-17 és a 17-25 tartományban is szerepel. Vagyis az autoszúrőt első esetben úgy állítsd be, hogy a 17-nél kisebb értékeket mutassa, másodjára pedig úgy (az egyéniben), hogy nagyobb vagy egyenlő legyen 17-nél, és kisebb, mint 25. És így tovább.
    Még a szűrés előtt írd be a részösszeg függvényt az I87-be.
  • marsu
    Hahóóóó!

<17; >=17 és <25; ezeket milyen függvénnyel kell kiszámolni?
    Darabteli?vagy mással?
  • Delila1
    Szűrd meg az I3:I86 tartományt a feltételeknek megfelelően, alá add meg ezt a függvényt:
    =részösszeg(2;i3:i86)
    A 2-es függvényszám a feltételnek megfelelő cellák darabszámát adja (az 1-es az átlagukat, a 9-es az összegüket, stb.)
    A 17, 25, 30, és 35 két csoportban is szerepel majd. A tartományokat inkább így kellene megadni: <17; >=17 és <25; stb.
  • Delila1
    Szívesen.
  • marsu
    Sziasztok!Kellene 1 kis segítség!
    Nem tudom hogyan lehet kiszámolni azt: hogy 1 adott tartományban szereplő számok közül(ami 0 és50 között van, ez a táblázatomban I3:I86 ig szerepel) összeszámoljam hogy hányan esnek bele 0-17 ig, 17-25 ig, 25-30 ig, 30-35 ig, 35-40 ig és 40 felett.
    Már az agyvérzés kerülget!
    A megoldást 1 ilyen táblázatba kell beillesztenem:

Kategória Fő
    0 - 17
    17 - 25
    25 - 30
    30 - 35
    35 - 40
    40 -

összesen

Előre is köszönöm nektek ha tudtok segíteni!
    Üdv:)
  • dras
    Köszi szépen a segítséget!!
  • Delila1
    Vegyük, hogy a Munka1 lapon az első sorban vannak rendre A:D oszlopig a Gyógyszer, Ár, TAJ és Név mezőid, Munka2-n A oszlopban a TAJ, B-ben a hozzá tartozó Név.
    Munka1 D2-be:
    =FKERES(C2;MUNKA2!A:B;2;HAMIS)
    Ez azt jelenti, hogy keresse meg a C2 értéket (TAJ számot) a Munka2 lap A és B oszlopában lévő tartomány első oszlopában, és annak a sorában lévő 2. oszlop tartalmával térjen vissza. A HAMIS paraméter a pontos keresést állítja be. A súgó mutat más értéket is a közelítő találatokhoz, de itt nem az kell.
    A fenti képletet kell végig másolni.
  • dras
    Sziasztok!

Van egy adatbázisom ami gyószer,ár,taj oszlopokból áll, van egy másik ahol
    a taj és a név szerepel (ha kell ugyan azon a füzetlapon).
    Arra szeretnék segítséget kérni, hogyha én beírom az első adatbázisba a taj számot akkor a mellete lévö cellában jelenjen meg a tajhoz tartozó név.
    Előre is köszi a segítséget.
  • Delila1
    Kösz szépen. Az volt a baj, hogy rossz diagram típust választottam (grafikont), ahol nem lehetett a leírtakat kiválasztani.
  • zvaragabor
    Na tehát akkor ugye van az X oszlop (-10-töl 10-ig), és van az Y (ami X(négyzet)-tel egyenlő(X*X)), semmi más. Két oszlop kijelöl, diagramvarázslóba be, és az alaptípusok közül kiválasztom a "Pont (XY)" típust, azon belül mindegy, a képen nekem a "görbített vonalak ponttal" van. Varázslót befejezem, megkapom a diagramot, az Y tengely immáron középen van. Jobbklikk az Y tengelyen és "Tengely formázása", majd "Skála" fülecske, és a minimumot beállíthatod minuszba is. Ennyi volna. :)
  • Delila1
    Nagyon OK, hogy így néz ki, de elárulhatnád, hogy tetted középre az Y tengelyt, és hol csaltad elő a függőleges rácsokat.
  • zvaragabor
    Nekem sikerült úgy, ahogy szerettem volna.
    Így néz ki a diagram:
  • Delila1
    Kösz, majd legközelebb megpróbálom.
    A függőleges rácsokat nem tudom megjeleníteni, és az Y tengelyt a X nullájához igazítani, pedig ez az utóbbi egyszer régebben sikerült. Úgy jobban festene.
  • zvaragabor
    Így már sikerült. Igaz, eleinte én is rossz diagrammal próbálkoztam, nem a "pont(xy)" félével. :) Köszi szépen.

A kimentett majd megvágott képet feltöltöttem a webtárhelyemre, és onnan linkeltem be. Ezzel a kóddal linkelem be:
    [ URL=http://tarhelyemre_feltoltott_kep[/URL ]
    Szóközöket direkt tettem oda a végére és elejére, hogy ne alakítsa át.
  • Delila1
    Az A oszlopba másold be a B-t, és azt is vedd be a kijelölésbe a grafikon készítésekor. Az adja az X tengely feliratait.

Nem sikerült a képet belinkelnem róla. Hogy csináltad?
  • zvaragabor
    Akkor meg EZT kapom. A vízsszintes tengeyt kellene negatív irányban is megjeleníteni. Meg lehet egyáltalán?
  • Delila1
    Vegyél fel még egy oszlopot, ahol y=x2*-1
  • zvaragabor
    Üdv. Ti hogy ábrázolnátok az y=x2 függvény garfikonját –10...10 intervallumban?
    Én így hoztam össze, de nem lehet úgy, hogy pozitív negatív irányba is elmenjen 10-ig?
  • Delila1
    Szia fuba!

A PC Wordl májusi számában (a 108. oldalon) Weisz Tamás "Dinamikus grafikonok" című írásában választ kapsz a kérdésedre.
  • Delila1
    Szívesen.
  • slylecz13
    Köszi a segítséget! Sikerült...
  • Delila1
    Jelöld ki az oszlopot, majd a Keres/Cserél funkciónál a Keresett szöveghez írd a <P>-t az előtte lévő szóközzel együtt,a Csere erre rubrikába semmit,a gombok közül az Összes cseréjét nyomd meg.
    A cellaformátumok közül a dátum kategóriában a 2001. 3. 14 13:30 a te formád.
  • slylecz13
    Sziasztok!

Nekem csak annyi bajom van, hogy:
    adott egy oszlop, amiben ez szerepel "2007.04.19. <P> 14:32:56"
    a dátum váltakozva az idővel együtt több soron keresztül. (Ez változó, de lehet több ezer is ezért egyenként nehéz kiszedni belőle.)

Nekem csak annyi kellene, hogy azt a "<P>" kellene nekem megváltoztatnom az össze sorban.

Valakinek ötlete?
  • fuba
    Sziasztok!

Van egy diagrammom, X-tengely a dátum, Y-tengely a mennyiségek. Több száz adat van a hozzátartozó dátummal együtt (naponta adódik hozzá). Valahogy azt kellene megoldani, hogy lehessen rendesen látni az utosó hónapot.
    Valami léptető gomb, vagy egy olyan függvény kellene ami csak az utosó hónapból csinálja a grafikon.
    Az ötleteket szívesen venném, előre is köszi.
  • horza
    DooDoo:
    szumha(C9:C44;"Eredmény";D9:D44)