2417
megoldást keresek erre a problémára
  • norbre
    kipróbáltam, megnéztem..
    1- a keresendő érték és a tartomány is string
    2- ha a keresendő értékhez megadom a munkalapnevet, vagy így adom meg: =Cegkod("3200";Cegek!A17:A37) .. akkor is hibát ír
    3- igen, a végén a cégkód változó megkapja a kimenetet

a hiba szerintem ott lehet hogy az excelben a megadott tartományban szerepel munkalapnév :/
  • Delila1
    Három hiba lehet.
    1. Nem string típusúak a keresendő érték, vagy a tartomány tagjai,
    2. Lehet, hogy a keresendő érték sem az aktuális lapon van, és ott is meg kell adni a lapnevet,
    3. A rutin végén a Cegkod változóba kell beírni a kimenetet.
  • norbre
    sziasztok..

szeretnék csinálni egy saját funkciót:
    Function Cegkod(Projektszam As String, Tartomany As Range)
    Res = Application.WorksheetFunction.VLookup(Projektszam, Tartomany, 1, False)

stb ....

A munkalapon mondjuk így lehet megadni:
    =Cegkod(O3;Cegek!A17:A37)

Az a bajom hogy ez hibát ad vissza akkor is ha létezik az adott tartományban a keresett érték, hogyha nem arra a munkalapra mutat a "Tartomany" range mint ahová a függvényt beírom.. ha nem másik worksheet van megadva hanem mondjuk ez akkor jó:
    =Cegkod(O3;A17:A37)

hogy lehetne ezt megcsinálni hogy másik munkalapon is keressen?
  • norbre
    ehh.. közben rá is jöttem :D guglival kinyomoztam, csak akkor működik rendesen, ha XY diagramtipust használok :)
  • norbre
    ehh.. összecsúsztak az adatok:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

0;1275,75
    20;787,1798496
    40;399,3693986
    60;112,3186468
    80;-73,97240568
    100;-159,5037589
    120;-144,2754128
    140;-28,2873674
    160;188,4603773
    180;505,9678212
    200;924,2349645
    220;1443,261807
  • norbre
    sziasztok,

van egy adatsorom:
    Seb Diff
    0 1275,75
    20 787,1798496
    40 399,3693986
    60 112,3186468
    80 -73,97240568
    100 -159,5037589
    120 -144,2754128
    140 -28,2873674
    160 188,4603773
    180 505,9678212
    200 924,2349645
    220 1443,261807

Ha a 'Diff' értékeket ábrázolom egy sima vonal diagramban ('Seb' az x tengely értékmezői), kapok egy parabolához hasonló görbét..
    Erre a görbére ráhúzok egy 2. fokú polinomiális trendvonalat, szinte teljesen jól megközelíti az eredeti görbét..

Kiiratom az egyenletét, amire az excel ezt adja:
    y = 50,38x^2 - 639,71x + 1865,1

Namost.. ha szépen megpróbálom behelyettesíteni az eredeti 'Seb' értékeket az x helyére, totál má értékeket kapok..

Tudja valaki ez miért van? Hogy tudnám megkapni ennek a görbének a rendes egyenletét?

köszi
  • hinar
    Megoldott. Sajnos az időt át kell alakítani értéké.
  • hinar
    Van egy táblázatom amiben az egyik sorban dátumok vannak (időponttal), míg a másikban hőmérséklet adatok. Bizonyos időpontokhoz (8-17) kéne hőmérséklet értéket kiszedni.Hogyan tudom ezt megcsinálni? Nem tudja értelmezni az időt az excel függvény.
  • isi
    Sziasztok, lenne egy olyan kérdésem, hogy csináltam a munkahelyemen, egy excel kimutatást és szeretnék róla diagramot készíteni. A diagrom úgy néz ki, hogy elkezdődik a gyártási idő X kor és befejeződik Y kor. Az eltelt időt kiszámoltam tegyük fel 3:21:43 . Ezt az értéket akarom ábrázoltatni diagramon több más ilyen értékkel, szemléltetve az erőforrás felhasználást. Az Y tengelyen pedig olyan magasságba szeretném őket rakni, amilyen sok "hozzávaló" szükséges hozzá. Ezeket hogy tudnám megoldani? És ha lehet még erre a pontszerű vonalra, felírnám a termék nevet is.

Üdv, és köszönöm :)
  • Bucsek
    Igen, pontosan ez az, köszönöm szépen :)
  • norbre
    erre gondolsz?

Lap elrendezése / Címek nyomtatása -> Oldalbeállítás ablak / Lap fül / Fent ismétlődő sorok
  • Bucsek
    Sziasztok, segítség kellene, van 1 mérési jegyzőkönyv, ami PFD-ben volt. sikeresen áttettem excel-be (jó pár száz oldal), viszont úgy néz ki, hogy egy oldal, tetején 1-2 mező a megnevezés, egyéb infók, alatta ugye táblázatban a számok, értékek. Nos minden oldal eleje ugyanaz, utána az érték. Viszont lehet, hogy be kell szúrnom pl a 300. oldalba pár sort, akkor ugrik az egész, mert ugye oltaltörés megtekintésénél minden új oldalon, a "megnevezés, egyéb infó" van. Nos lehet olyat csinálni, hogy CSAK egyszer rakom bele a táblázatba a legelső sort, mondjuk ugye legfelülre, majd beállítom, hogy minden új oldalon, ez legyen, és akkor csak 1x fog megjelenni a táblázatban, míg nyomtatva minden oldalon. És akkor a beszúrásokkal se lenne gond, nem csúszna el semmi.

Remélem érhető, szép estét :)
  • Delila1
    Nincs mit.
  • heesh
    Nagyon szépen köszönöm!
  • Delila1
    =HA(ÉS(B2=$M$8;J2=$N$8);"330";HA(ÉS(B2=$M$8;J2=$N$9);"290";HA(ÉS(B2=$M$9;J2=$N$8);"300";HA(ÉS(B2=$M$9;J2=$N$9);"260";""))))
  • heesh
    Sziasztok!

Remélem tud valaki segíteni, és ha nem, akkor is köszönöm annak aki legalább elolvasta. Szóval a problémám, fuvarozási céghez kellene egy excel táblát csinálnom a nagy részét sikerült megoldanom, de most nem értem a világot. Van kétféle ügyfél típus, adott "1-es" és "2-es", és van egy utánvét opció ami vagy "van" vagy "nincs". Azt szeretném hogy ha, "Ügyfél 1-es" és "van" akkor kiírja hogy "330", ha "Ügyfél 1-es" és "nincs" akkor, kiírja hogy "290", illetve "Ügyfél 2-es" "van" akkor "300" és végül "Ügyfél 2-es" és "nincs" akkor "260". Ezzel probálkoztam, de kb. teljes kudarc:

=HA(ÉS(B2=$M$8;J2=$N$8);"330";"");HA(ÉS(B2=$M$8;J2=$N$9);"290";"");HA(ÉS(B2=$M$9;J2=$N$8);"300";"");HA(ÉS(B2=$M$9;J2=$N$9);"260";"")

Ha valaki tud segíteni, mérhetetlenül hálás lennék. Előre is köszönöm!
  • Delila1
    Szólj, ha elakadsz!
  • norbre
    huh.. azt hittem simán csak beállítás kérdése :D azért köszönöm szépen a segítséget! ;)
  • Delila1
    Igen, megoldható.
    Rögzíts egy makrót, ami a rendezést tartalmazza.
    A lapodhoz rendelj egy eseménykezelő makrót, a change eseményre. Ebbe tedd át az előbb rögzítettet.
    Probléma lehetne, hogy a rögzített makró a jelenlegi tartomány rendezését oldja meg, és ez a tartomány idővel változik. Érdemes a táblázatodat listává (magasabb verziókban 'táblázattá') alakítani Ctrl+r billentyűkombinációval, akkor ez is megoldódik.
  • norbre
    üdv,

van egy táblázatom autoszűrővel, és be van állítva a rendedzési sorrend.

Be lehet valahogy állítani, hogy ha változik a tartalom, akkor automatikusan átrendezze a táblázatot a beállított rendezési sorrendnek megfelelően?
  • Delila1
    A két képen (ha sikerül megjeleníteni) láthatod a makrót, valamint az alkalmazását. Az F3 cella képletét másolhatod jobbra, és le.

• Mikee76
    Köszönöm, ilyesmire gondoltam.
    Mégsem csak az utolsó tételhez kellene, hanem minden sorba egy új oszlopban kellene hasonlóképp az adott sor egy (vagy több) cellában lévő érték(ek) (vagy azok kombinációinak) felfelé keresése.
    Ezért, az a kérdésem maradt, hogy lenne-e, lehet-e kevésbé erőforrásigényes (gyorsabban működő) képlettel vagy függvényekkel működő lehetőség?
    Ez is jó, csak gondolom hosszabb listában minden sor számolásánál lassulhat..
  • Delila1
    Azt hiszem, az előbb nem jól értelmeztem a kérdést.
    Írtam egy függvényt – ReFkeres –, ami a keresett érték előfordulási sorát adja meg az utolsó előtti sortól felfelé keresve.

FFunction ReFkeres(mit As Variant, oszlopban%)
    Dim sor As Long, usor As Long, f As Boolean
    Application.Volatile
    usor = Cells(Rows.Count, oszlopban%).End(xlUp).Row - 1
    For sor = usor To 1 Step -1
    If Cells(sor, oszlopban%) = mit Then
    f = True
    Exit For
    End If
    Next
    If f Then ReFkeres = sor Else ReFkeres = "Nincs feljebb ilyen érték"
    End Function

Ha pl. az E oszlopban az "alma" szót keresed, akkor ezt kell írnod egy cellába: =ReFkeres("alma";5)
    Első paraméter a keresendő érték (lehet cellahivatkozás is), második az oszlop száma.
  • Delila1
    Az utolsó sort így kapod meg: =HOL.VAN("*";A:A;-1)
    Fontos, hogy az oszlop, amelyikben ezt keresed, szöveges értékeket tartalmazzon. Nálam ez az A oszlop, a tartományom az A:F oszlopokban van. A képletet a W1 cellába tettem, de máshova is írhatod.
    Az A oszlop utolsó adata így hozható elő: =INDEX(A:F;$W$1;1)
    A B oszlop utolsó adata: =INDEX(A:F;$W$1;2)
  • Mikee76

Egy munkalapon lévő, -folyamatosan bővített- lista mindenkori utolsó során lévő cellá(i)ban szereplő érték(ek) (vagy azok kombinációi), ugyanabban a listában legutolsó előfordulási helyét (sorát vagy a sorban szereplő egyik értéket) szeretném lehetőleg függvénnyel/képlettel, (ha így nem lehet, akkor makró segítségével) meghatározni. (kb. az fkeres függvény, csak nem az első, hanem az utolsó találat sora vagy az abban a sorban szereplő egyik oszlop(ban szereplő érték))
    Remélem érthető.
    Az érkező válasz(oka)t előre is megköszönöm.
  • Delila1
    Sub Valami()
    Dim sor%, usor%, szoveg$, f As Boolean
    Dim alma%, korte%

usor% = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
    For sor% = 2 To usor%
    If InStr(Cells(sor%, 1), "alma") Then alma% = alma% + 1
    If InStr(Cells(sor%, 1), "körte") Then korte% = korte% + 1
    Next
    If alma% > 0 And korte% > 0 Then szoveg$ = "Van " & alma% & " db almád és " _
    & korte% & " db körtéd."
    If alma% > 0 And korte% = 0 Then szoveg$ = "Van " & korte% & " db körtéd."
    If alma% = 0 And korte% = 0 Then szoveg$ = "Nincs semmid."
    MsgBox szoveg$
    End Sub
  • norbre
    szerintem makró nélkül nem lehet
  • alfa20
    és ha én egy egész oszlopban szeretnék kerestetni?
    igazából három állításra kellene az üzenet.
    pl:
    ha 'A' oszlop tartalmazza az 'alma' szót, akkor írja ki: 'van almád'
    ha 'A' oszlop tartalmazza az 'körte' szót, akkor írja ki: 'van körtéd'
    ha 'A' oszlop tartalmazza az 'alma' és a 'körte' szót, akkor írja ki: 'van almád és körtéd'
    ha 'A' oszlop egyiket sem tartalmazza, akkor meg azt írja: 'semmid sincs'
  • bocsi6
    Ha a "=SOR(D6)" kezdetű üzenet bocsi6-nak szól, akkor az nekem nem jó.
    Nekem a mindenkori aktív cella koordinátái kellenének, vagyis a nekem jó képletnek mindig más eredményt kell adnia, attól függően, hogy melyik az aktív cella.
  • Delila1
    =SOR(D6) eredménye 6.
    =OSZLOP(D6) eredménye 4. Ez utóbbit átalakíthatod betűvé: =KARAKTER(OSZLOP(D6)+64), eredmény D.
    A teljes címet adja a =CÍM(SOR(D6);OSZLOP(D6)). Ennek az eredménye $D$6.
  • Delila1
    Sub Kerdesek()
    If Range("A5") = "Egyik szöveg" Then
    MsgBox "Tudomásul vettem."
    Else
    MsgBox "Nem találom. :("
    End If
    End Sub

Ha egy ciklusban keresel, kicsit másképp alakul.
  • bocsi6
    Az lenne a kérdésem, hogy miként lehet az aktív cella koordinátáit lekérdezni MAKRÓ NÉLKÜL ? Tudom, hogy a szerkesztőléc melletti Név mezőben ott van, de én a mindenkori aktív cella tartalmát akarnám összehasonlítani egy értékkel, és a feltétel teljesülésétől függően feltételesen megformázni egy cellatartományt. Vagyis képletbe akarom beírni a mindenkori aktív cella koordinátáit visszaadó függvényt, képletet, vagy egyebet, ami ezt prezentálja. Azt ismét hangsúlyoznám, hogy MAKRÓ NÉLKÜL ! Makróval én is tudom.
  • alfa20
    Makróba 'HA' függvénybe belehet ágyazni az 'MsgBox'-ot?
    Azt szeretném, ha lefut a makró összerakja nekem a táblát, és ha 'X'
    sorban talál egy bizonyos szöveget, akkor fel dobjon egy üzenet ablakot, amit csak le kell 'OK'-ézni, ha viszont nem találja akkor egy másik üzenet jelenjen meg.
  • norbre
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    a tanároknak ló**** a seggükbe.. én a magam részéről annyira nem értem ezt a hozzáállást.. tanítani nem annyi mint leadni az anyagot
  • Delila1
    Nézz szét a YouTube-on. Sok példát tettek fel, jó magyarázatokkal.
  • dobeli
    Köszi a választ
    A tanáraim is ezt mondják és a rengeteg gyakorláson már túl vagyok és ennek ellenére még mindíg nem értem a logikáját hogy mi miért kell.
  • Reg5
    Nézd meg a korábbi érettségik megoldásait. Amivel meg fogsz szenvedni az az "fkeres" és az "index" "hol.van" trió, de ezeket néhány nap alatt sok-sok gyakorlással meg lehet érteni. Mellesleg én is most fogok érettségizni, és olyan bő 2 hetem ráment az excel függvényekre.
  • dobeli
    Sziasztok!

S.O.S!!!!!!! Idén érettségizek középszinten informatikából. Viszont olyan problémám van hogy az excel használatát illetve működési elvét nem értem. Problémám van azzal hogy mikor milyen függvényeket kell használjak egy adott feladaton belül. Már rengeteg feladatot próbáltam megcsinálni de eddig mind kudarcba fulldt mivel kb az első két feladatig eltudok jutni (pl. SZUM,ÁTLAG,MIN,MAX és a könynebben használható függvények) de onnan nem tudok tovább jutni mivel nem tudom milyen függvényt alkalmazzak. A következő ami még gondot okoz a függvények egybe ágyazása.

Ha valaki eltudná nekem magyarázni hogy hogyan is működik az excel és valami tippet tud adni hogy sajátítsam el az excel kezelését az írjon mihamarabb.
    Még azt hozzá tenném, hogy a tanárok már további segítséget nyújtani nem tudnak a témával kapcsolatos kérdés a tanáraim határát meghaladta és a rendelkezésemre álló tananyagok információk is kevésnek bizonyulnak és a logikai felépítését képtelen vagyok egyedül megérteni a vizsga viszont vészesen közel van ezért nagyon várnám a használható tanácsokat.

Előre is köszönöm.
  • pedestrian
    Sziasztok. Segítségre lenne szükségem. Mérési adatokat szeretnék ábrázolni. Adva vannak a mérési eredmények. pl b2 b6 b10 b14 cellákban. az értékük csak példa 40 42 39 40. Ezeket szeretném ábrázolni harangdiagramon. tehát egy diagramon szeretném látni hogy melyik eredményből volt a legtöbb és ha eltérés van az melyik irányba tolódott el.próbáltam már a normális eloszlás függvényt, de nem tudom hogy lesz ebből diagram. Ha valaki tud segíteni azt megköszönném.
  • joebacsi
    kezdem elavultnak érezni a 2010-es excelemet :)