Excel kérdés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Delila1
Vidd be ezt a kis makrót, írd át a saját területedre, és megoldja a problémádat.

Sub NukuLink()
For sor = 2 To 500 '***
Cells(sor, "C").Hyperlinks.Delete '***
Next
End Sub

A két, csillaggal jelölt sorban kell módosítanod. Ez a makró a C oszlop 2:500 sorában alakítja szöveggé a címeket.

Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja. Lassú munkához idő kell.

Kösz "kl24h". Ennél korrektebb választ keresek. 300-400 mail cím beírása esetén eléggé favágó módszer. Az is igaz, hogy eddig még rendszergazdáktól sem kaptam használhatóbb választ.

Jobb klikk arra a cellára, amiben van az e-mail cím és megjelenõ ablakocskában a Remove Hyperlink-re klikkelsz.
Van egy olyan problémám, hogy Excel-ben beírok egy cellába egy mail címet és akár akarom, akár nem hozzácsatol egy "maito:..." linket. Tud valaki segíteni hogyan lehet kikapcsolni?
Ez Excel 2000, 2003, 2007 esetében is így van!

Delila1
Makrórögzítéssel checkbox létrehozásánál ezt a kódot kaptam:

ActiveSheet.OLEObjects.Add(ClassType:="Forms.CheckBox.1", Link:=False, _
DisplayAsIcon:=False, Left:=56.25, Top:=23.25, Width:=79.5, Height:= _
18).Select

Ezt beteheted egy feltételbe.

Nem vagyok biztos benne, hogy ezt kérdezted, nem egészen világos nekem a leírásod.

Azt szeretném kérdezni, hogy checkbox tételeket,(v. opciókat) hogyan tudok kóddal (nem statikusan, hanem más fülön lévõ táblából algoritmus által szelektált tételeket) felvinni, hozzáadni, létrehozni munkalapon.

Delila1
Az Excel beállításainál a képletek kiszámítása "automatikus" opciója elõl vedd ki a pipát, akkor az F9 gyorsbillentyûvel hozhatod létre az azonnali kiszámítást. A különféle, használatban lévõ verziójú Exceleknél eltérõ, de hasonló helyen, a beállításoknál találod meg ezt a lehetõséget. A súgó megmondja, hogy az általad alkalmazott Excelben hol találod.

Azt hogyan tudom beállítani, hogy ez (vagy más) megírt függvény tényleg csak akkor fusson ha meghívódik és ne akármikor?
Pl, amikor egy másik rendszerbõl exportálok Excelbe egy listát VB ablak fejlécén látom, hogy 'running', mikor semmi dolga az adott munkafüzettel. Vagy amikor egy másik makró is fut az adott munkafüzeten, de semmi köze az adott függvényhez, stb.
Private/Public/Static (vagy az, hogy Sub (procedura) alá/közé teszem) milyen módon befolyásolhatja ezt, hogy mikor fut egy function?

lalakov
Azt szeretném megkérdezni, hogy a 2010-es Excel-ben meg lehet-e változtatni az alapszíneket? Az alapból kinn lévõ színek nem tetszenek, állandóan a További színekbe kell belépnem.
Delila1
Szívesen.

Köszönöm! Magyszerûen mûködik!
Delila1

Talán most látható lesz.

Delila1

Két új sort írtam bele, amiket piros aláhúzással jelöltem.

Ismét csak zavarlak!
A le-föl mozgatáskor hogyan tudom megadni, hogy mondjuk a 6. sornál ne mozdítsa feljebb, és mondjuk az 50. sornál ne engedje lejjebb?
Elõre is köszi!
Delila1
Szívesen.

Nagyon köszi minden segítséget Delila! Egy rettentõen fontos dologra segítettél rájönni: EXCELBEN SOHA NE EGYESÍTS CELLÁKAT!!!!!! Az mindent összezavarhat!
Mindent köszi!
Delila1
Még mindig nem vagyok látnok!

Szia!
Alakul a dolog! Természetesen ismét csak én voltam a ludas a dologban. Volt egy rejtett munkalap is az elsõ elõtt(amire egyébként szükség van), és ezért nem mûködött! Amikor ezt beállítottam, a hiba megoldódott. De továbbra sem tökéletes, mert azon a két lapon, ahol el szeretném rejteni az ominózus oszlopokat, az egész táblázat eltûnik, nem csak az a néhány oszlop aminek el kellene! Próbálgattam kicsit belenyúlni(szerény tudásom alapján) de nem jártam sikerrel.
Itt tartok most!
Delila1
Küldd el privátban a fájlt, megnézem, mi lehet a baj.

Bekapcsoltam, és az eredmény ugyanaz.
A piszkálásról: csak eegy sorral bõvítettem az együtt mozgó sorokat, valamint egy oszloppal el kellett tolni az egészet. Természetesen ezek semmiségnek nevezhetõek. A munka teljes egészét te végezted, amiéer hála és köszönet!
Delila1
Bekapcsoltad az Analysis ToolPak és az Analysis ToolPak-VBA nevû 2 bõvítményt?
Office gomb | Az Excel beállításai | Bõvítmények | Excel bõvítmények | Ugrás.

Mit piszkáltál?

Óriási köszönet.
A sorok mozgatása kicsi "belepiszkálás" után csodálatosan mûködik. De az oszlopok elrejtését nem tudom életre kelteni. Indítás után a következõ hibaüzenet ugrik fel: RUN-Time error'1004' Worksheet osztály select metódusa hibás. Próbálkoztam itt is a dolgot kicsit pofozgatni(szerény tudásom alapján), de nem sikerült semmit kezdeni vele.
Ismét csak nagy köszönet!

Delila1
Tegyél ki gombokat, vagy rajz objektumokat a Lista lapra, és rendeld hozzájuk a makrókat.

Sub Fel()
Dim sor As Integer, lap%, WS As Worksheet, B, C
Application.DisplayAlerts = False
sor = Selection.Row
B = Cells(sor, "B"): C = Cells(sor, "C")
For lap% = 1 To 3
Set WS = Sheets(lap%)
WS.Range("B" & sor) = WS.Range("B" & sor - 1)
WS.Range("C" & sor) = WS.Range("C" & sor - 1)
WS.Range("B" & sor - 1) = B
WS.Range("C" & sor - 1) = C
Next
Application.DisplayAlerts = True
Sheets("Lista").Range("B" & sor - 1).Select
End Sub

Sub Le()
Dim sor As Integer, lap%, WS As Worksheet, B, C
Application.DisplayAlerts = False
sor = Selection.Row
B = Cells(sor, "B"): C = Cells(sor, "C")
For lap% = 1 To 3
Set WS = Sheets(lap%)
WS.Range("B" & sor) = WS.Range("B" & sor + 1)
WS.Range("C" & sor) = WS.Range("C" & sor + 1)
WS.Range("B" & sor + 1) = B
WS.Range("C" & sor + 1) = C
Next
Application.DisplayAlerts = True
Sheets("Lista").Range("B" & sor + 1).Select
End Sub

Sub Rejt()
Dim oszlop%, lap%
For oszlop% = 36 To 6 Step -1
If Sheets("Lista").Cells(5, oszlop%) = "" Then
For lap% = 1 To 3
Sheets(lap%).Select
Columns(oszlop%).Select
Selection.EntireColumn.Hidden = True
Cells(1).Select
Next
End If
Next
Sheets("Lista").Select
End Sub

Sub Felfed()
Dim lap%
For lap% = 1 To 3
Sheets(lap%).Select
Cells.Select
Selection.EntireColumn.Hidden = False
Cells(1).Select
Next
Sheets("Lista").Select
End Sub

Bocsánat, teljesen igazad van!
Minden lapon az 5. sor F oszloptól az AJ oszlopig tartó terület alapján szeretném elrejteni az oszlopokat. Amelyik cella üresen marad, annak az oszlopa rejtõdjön el. Az elsõ munkalap neve Lista, a második Munka, a harmadik pedig Jegyzõkönyv.
Még egy gondom adódott, a sorok mozgatásával kapcsolatban. A fentebb megnevezett Munkalapok közül a Lista nevûn mozgatom az összetartozó cellákat. Ez eddig nagyszerûen mûködik is. Csakhogy a Másik két lapra ezekbõl a cellákból kerül át az adat egy egyszerû hivatkozással. A gond ott van, hogy mozgatáskor a másik két lapon ugyanaz marad a sorrend, mint volt, miközben a sorrend az fontos volna, tehát ugyanaz a sorrend kellene mint az elsõ lapon.
Ismét csak köszi!
Delila1
Ki kellene találnom, melyik oszlopban kezdõdik az "adathordozó" rész, melyik sorban van, és hogy milyen nevet adtál a "FÕ" lapnak, meg a másik kettõnek? Találgathatok, de akkor át kell írnod a makrókat.

Ismét köszi a fáradozásod!
A gondom csak az, hogy az "adathordozó" rész, az nem az A oszloptól kezdõdik, hanem "beljeb", és a kettõ között is fontos adatok vannak. A másik gond pedig az, hogy ez az úgymond "FÕ" munkalapon beállított sorokat rejti el, és én nem ezt akarom, mert az csak a "minta". A másik két munkalapon szeretném elrejteni az oszlopokat(ahol egyébként ugyanúgy megtalálható ez a bizonyos "adathordozó" sor, de ott sem az A oszloptól kezdõdik).Tehát: fõ lapon beállítom, elindítom a makrót, a másik két munkalapon pedig elrejti a minta alapján az oszlopokat.

Nagyon köszi!
Delila1
Kineveztem az 5. sort "adathordozó"-nak. Az ebben lévõ üres cellák alapján rejti az oszlopokat a Rejt makró, a Felfed pedig az összes oszlopot felfedi.

Sub Rejt()
Dim oszlop%, sor%, uoszlop%
sor% = 5 'Ezt írd át annyira, ahányadik sor alapján akarsz rejteni

uoszlop% = Range("XFD" & sor%).End(xlToLeft).Column
For oszlop% = uoszlop% To 1 Step -1
If Cells(sor%, oszlop%) = "" Then Columns(oszlop%).Hidden = True
Next
End Sub

Sub Felfed()
Cells.Select
Selection.EntireColumn.Hidden = False
End Sub

2007-es Excelt használok. A következõ dolgot szeretném megoldani. Van 3 különbözõ munkafüzetem, de van egy közös rész(ami egy sor,kezdéskor bevitt adatokkal), amiben csak az elsõ munkalapon szeretném az adatokat beállítani(változó, hogy hány oszlopra van szükség, és ez a bizonyos sor megtalálható a másik két munkafüzetben is), és ennek alapján mutassa, vagy rejtse el a másik két munkafüzetben az oszlopokat(jelen esetben azokat, amelyek ebben a bizonyos közös sorban üresen maradnak, és ennél fogva nem kellenek). Nem ragaszkodom a makróhoz, bármilyen megoldás érdekel!
Köszi a sok segítséget!
Delila1
Szívesen, nem zaklatsz.

Természetesen lehet rá makrót írni, de ahhoz több dolgot kellene tudnom.
Makró nélkül is megoldhatod gombnyomásra. A súgóban keress rá az Egyéni nézetre. Különféle nézeteket állíthatsz elõ, pl. rejtett, és nem rejtett oszlopokkal. Ikont is tehetsz ki a választáshoz. Ennek a módja függ az Excel verziójától.
Ha nem jön össze, írd meg, melyik verzióval dolgozol.

Hatalmas köszönet! Így már tökéletes!
Szeretnék még egy dolgot kérdezni, remélem nem viszem túlzásba. A kérdésem a következõ: Van egy munkalapom, amelynek egy bizonyos sorában lévõ adatok alapján van amikor kell, van amikor nem néhány oszlop. Ezeket a nem használt oszlopokat egyszerûen elrejtem. Van egy másik munkalapom, ahol tulajdonképpen az eredmények szerepelnek, és az a rész ami szerint el szeretném rejteni az oszlopokat ugyanaz, mint az elsõ munkalapon. Megoldható az, hogy az eredmény lapon az elsõ munkalaphoz hasonlóan automatikusan "elrejtõdjenek" a nem használt oszlopok?
Mégegyszer köszi, és bocs a sok zaklatásért!
Delila1
A két lenti makrónál elég a mozgatni kívánt sorban egy cellára állni.
Az ideiglenes hely a K:L oszlop.

Sub Fel_1()
Dim sor As Integer
sor = Selection.Row
Range("B" & sor & ":C" & sor).Cut Destination:=Range("K" & sor & ":L" & sor)
Range("B" & sor - 1 & ":C" & sor - 1).Cut Destination:=Range("B" & sor & ":C" & sor)
Range("K" & sor & ":L" & sor).Cut Destination:=Range("B" & sor - 1 & ":C" & sor - 1)
Range("B" & sor - 1).Select
End Sub

Sub Le_1()
Dim sor As Integer
sor = Selection.Row
Range("B" & sor & ":C" & sor).Cut Destination:=Range("K" & sor & ":L" & sor)
Range("B" & sor + 1 & ":C" & sor + 1).Cut Destination:=Range("B" & sor & ":C" & sor)
Range("K" & sor & ":L" & sor).Cut Destination:=Range("B" & sor + 1 & ":C" & sor + 1)
Range("B" & sor + 1).Select
End Sub

Nagyon köszi a segítséget! De még egy kicsit nyavajognék, ha nem okoz gondot. Ez így jól mûködik, csak minden egyes mozgatáskor újra kell jelölni. Az lenne a jó, ha a mozgatott cella maradna az aktív. Ez azért lenne fontos, mert lehet, hogy adott esetben akár 4-5 sorral is lejjebb, vagy feljebb kell mozgatni a cellákat. Illetve ne kelljen mindig mindkét cellát kijelölni, hanem elég legyen csak a B oszlop mozgatandó cellájába kattintani, és automatikusan vigye magával a C oszlopból hozzá tartozó adatot.
Még egyszer nagyon köszi!
Delila1
Szívesen.

norbre
mégiscsak ezzel a szöveg vagy szám dologgal volt a hiba.. köszi a segítséget

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Delila1
Kijelölöd a B:C tartományban a területet, amit ki akarsz cserélin a fölötte, ill. alatta lévõ területtel.
A makrók a kijelölt adatokat ideiglenesen átteszik a H:I oszlopok azonos soraiba. Az eredeti területre áthúzzák a fölötte, ill. alatta lévõ adatokat, majd a megüresedett helyre bemásolják az ideiglenes terület adatait.

Sub Fel()
Dim sor As Integer, ter As Range, sorok As Integer, terM As String
Set ter = Selection

sor = Selection.Row
sorok = ter.Rows.Count
terM = "H" & sor & ":I" & sor + sorok - 1

Selection.Cut Destination:=Range(terM)
Range("B" & sor - sorok & ":C" & sor - 1).Cut Destination:=Range("B" & sor)
Range(terM).Cut Destination:=Range("B" & sor - sorok & ":C" & sor - 1)
End Sub

Sub Le()
Dim sor As Integer, ter As Range, sorok As Integer, terM As String
Set ter = Selection

sor = Selection.Row
sorok = ter.Rows.Count
terM = "H" & sor & ":I" & sor + sorok - 1

Selection.Cut Destination:=Range(terM)
Range("B" & sor + sorok & ":C" & sor + sorok + sorok - 1).Cut Destination:=Range("B" & sor)
Range(terM).Cut Destination:=Range("B" & sor + sorok & ":C" & sor + sorok + sorok - 1)
End Sub

Ha a H:I tartomány foglalt, a makróban írd át ezeket a betûket, de mindenképp egymást követõ 2 oszlop betûjelére.

Ez már alakul, csakhogy így egyrészt minden mozgatáskor bele kell kattintani a cellába, mert nem az marad az aktív cella, másrész a mozgatás irányában lévõ cellatartalom törlõdik. Én azt szeretném, hogy tulajdonképpen helyet cseréljenek a cellák az adott irányban, és a mozgatott cellák maradjanak az aktívak(ez azért fontos, hogy egyesével ugyan, de akár több sorral is lehessen mozgatni le-föl).
Azért nagyon köszönöm!
Delila1
Próbáld így:

Sub Feljebb()
Dim sor As Integer
sor = ActiveCell.Row
Range(Cells(sor, 2), Cells(sor, 3)).Cut Destination:=Range(Cells(sor - 1, 2), Cells(sor - 1, 3))
End Sub

Sub Lejjebb()
Dim sor As Integer
sor = ActiveCell.Row
Range(Cells(sor, 2), Cells(sor, 3)).Cut Destination:=Range(Cells(sor + 1, 2), Cells(sor + 1, 3))
End Sub

Sziasztok!
Két dologban kérném a segítségeteket.Írtam egy kis makrót, amely egy táblázatban mozgatja a cellák tartalmát. Csakhogy valamiért a lefelé való mozgatás nem mûködik. Az is problémám még, hogy a 4 oszlopos táblázatom, két középsõ, összetartozó celláit szeretném együtt mozgatni, de a makró viszi az elsõ oszlopot is. Errõl a makrólól lenne szó:

Sub feljebbtesz()
'
' feljebbtesz Makró
'

'
'Cells(ActiveCell.Row, 1).Select
Range(Cells(ActiveCell.Row, 1), Cells(ActiveCell.Row, 3)).Select
Application.CutCopyMode = False
Selection.Cut
Range(Cells(ActiveCell.Row - 1, 1), Cells(ActiveCell.Row - 1, 3)).Select
Selection.Insert Shift:=xlDown
End Sub
Sub lejjebbtesz()
'
' feljebbtesz Makró
'

'
'Cells(ActiveCell.Row, 1).Select
Range(Cells(ActiveCell.Row, 1), Cells(ActiveCell.Row, 3)).Select
Application.CutCopyMode = False
Selection.Cut
Range(Cells(ActiveCell.Row + 1, 1), Cells(ActiveCell.Row + 1, 3)).Select
Selection.Insert Shift:=xlDown
End Sub

Elõre is köszi a segítséget!
Delila1
Lehet, hogy mégis szám a keresendõ érték. Add meg így:
Function Cegkod(Projektszam As Variable, Tartomany As Range)

Delila1
Nálam ez mûködik.

Function Cegkod(Projektszam As String, Tartomany As Range)
Cegkod = Application.WorksheetFunction.VLookup(Projektszam, Tartomany, 1, False)
End Function

norbre
kipróbáltam, megnéztem..
1- a keresendõ érték és a tartomány is string
2- ha a keresendõ értékhez megadom a munkalapnevet, vagy így adom meg: =Cegkod("3200";Cegek!A17:A37) .. akkor is hibát ír
3- igen, a végén a cégkód változó megkapja a kimenetet

a hiba szerintem ott lehet hogy az excelben a megadott tartományban szerepel munkalapnév :/

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Delila1
Három hiba lehet.
1. Nem string típusúak a keresendõ érték, vagy a tartomány tagjai,
2. Lehet, hogy a keresendõ érték sem az aktuális lapon van, és ott is meg kell adni a lapnevet,
3. A rutin végén a Cegkod változóba kell beírni a kimenetet.

norbre
sziasztok..

szeretnék csinálni egy saját funkciót:
Function Cegkod(Projektszam As String, Tartomany As Range)
Res = Application.WorksheetFunction.VLookup(Projektszam, Tartomany, 1, False)

stb ....

A munkalapon mondjuk így lehet megadni:
=Cegkod(O3;Cegek!A17:A37)

Az a bajom hogy ez hibát ad vissza akkor is ha létezik az adott tartományban a keresett érték, hogyha nem arra a munkalapra mutat a "Tartomany" range mint ahová a függvényt beírom.. ha nem másik worksheet van megadva hanem mondjuk ez akkor jó:
=Cegkod(O3;A17:A37)

hogy lehetne ezt megcsinálni hogy másik munkalapon is keressen?

norbre
ehh.. közben rá is jöttem 😄 guglival kinyomoztam, csak akkor mûködik rendesen, ha XY diagramtipust használok 😊

norbre
ehh.. összecsúsztak az adatok:
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

0;1275,75
20;787,1798496
40;399,3693986
60;112,3186468
80;-73,97240568
100;-159,5037589
120;-144,2754128
140;-28,2873674
160;188,4603773
180;505,9678212
200;924,2349645
220;1443,261807

norbre
sziasztok,

van egy adatsorom:
Seb Diff
0 1275,75
20 787,1798496
40 399,3693986
60 112,3186468
80 -73,97240568
100 -159,5037589
120 -144,2754128
140 -28,2873674
160 188,4603773
180 505,9678212
200 924,2349645
220 1443,261807

Ha a 'Diff' értékeket ábrázolom egy sima vonal diagramban ('Seb' az x tengely értékmezõi), kapok egy parabolához hasonló görbét..
Erre a görbére ráhúzok egy 2. fokú polinomiális trendvonalat, szinte teljesen jól megközelíti az eredeti görbét..

Kiiratom az egyenletét, amire az excel ezt adja:
y = 50,38x^2 - 639,71x + 1865,1

Namost.. ha szépen megpróbálom behelyettesíteni az eredeti 'Seb' értékeket az x helyére, totál má értékeket kapok..

Tudja valaki ez miért van? Hogy tudnám megkapni ennek a görbének a rendes egyenletét?

köszi

hinar
Megoldott. Sajnos az idõt át kell alakítani értéké.<#guluszem1>

hinar
Van egy táblázatom amiben az egyik sorban dátumok vannak (idõponttal), míg a másikban hõmérséklet adatok. Bizonyos idõpontokhoz (8-17) kéne hõmérséklet értéket kiszedni.Hogyan tudom ezt megcsinálni? Nem tudja értelmezni az idõt az excel függvény.

Sziasztok, lenne egy olyan kérdésem, hogy csináltam a munkahelyemen, egy excel kimutatást és szeretnék róla diagramot készíteni. A diagrom úgy néz ki, hogy elkezdõdik a gyártási idõ X kor és befejezõdik Y kor. Az eltelt idõt kiszámoltam tegyük fel 3:21:43 . Ezt az értéket akarom ábrázoltatni diagramon több más ilyen értékkel, szemléltetve az erõforrás felhasználást. Az Y tengelyen pedig olyan magasságba szeretném õket rakni, amilyen sok "hozzávaló" szükséges hozzá. Ezeket hogy tudnám megoldani? És ha lehet még erre a pontszerû vonalra, felírnám a termék nevet is.

Üdv, és köszönöm 😊

Igen, pontosan ez az, köszönöm szépen 😊