Excel kérdés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Lap elrendezése / Címek nyomtatása -> Oldalbeállítás ablak / Lap fül / Fent ismétlõdõ sorok
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Remélem érhetõ, szép estét 😊
Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja. Lassú munkához idő kell.
Remélem tud valaki segíteni, és ha nem, akkor is köszönöm annak aki legalább elolvasta. Szóval a problémám, fuvarozási céghez kellene egy excel táblát csinálnom a nagy részét sikerült megoldanom, de most nem értem a világot. Van kétféle ügyfél típus, adott "1-es" és "2-es", és van egy utánvét opció ami vagy "van" vagy "nincs". Azt szeretném hogy ha, "Ügyfél 1-es" és "van" akkor kiírja hogy "330", ha "Ügyfél 1-es" és "nincs" akkor, kiírja hogy "290", illetve "Ügyfél 2-es" "van" akkor "300" és végül "Ügyfél 2-es" és "nincs" akkor "260". Ezzel probálkoztam, de kb. teljes kudarc:
=HA(ÉS(B2=$M$8;J2=$N$8);"330";"");HA(ÉS(B2=$M$8;J2=$N$9);"290";"");HA(ÉS(B2=$M$9;J2=$N$8);"300";"");HA(ÉS(B2=$M$9;J2=$N$9);"260";"")
Ha valaki tud segíteni, mérhetetlenül hálás lennék. Elõre is köszönöm!
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Rögzíts egy makrót, ami a rendezést tartalmazza.
A lapodhoz rendelj egy eseménykezelõ makrót, a change eseményre. Ebbe tedd át az elõbb rögzítettet.
Probléma lehetne, hogy a rögzített makró a jelenlegi tartomány rendezését oldja meg, és ez a tartomány idõvel változik. Érdemes a táblázatodat listává (magasabb verziókban 'táblázattá') alakítani Ctrl+r billentyûkombinációval, akkor ez is megoldódik.
van egy táblázatom autoszûrõvel, és be van állítva a rendedzési sorrend.
Be lehet valahogy állítani, hogy ha változik a tartalom, akkor automatikusan átrendezze a táblázatot a beállított rendezési sorrendnek megfelelõen?
Mégsem csak az utolsó tételhez kellene, hanem minden sorba egy új oszlopban kellene hasonlóképp az adott sor egy (vagy több) cellában lévõ érték(ek) (vagy azok kombinációinak) felfelé keresése.
Ezért, az a kérdésem maradt, hogy lenne-e, lehet-e kevésbé erõforrásigényes (gyorsabban mûködõ) képlettel vagy függvényekkel mûködõ lehetõség?
Ez is jó, csak gondolom hosszabb listában minden sor számolásánál lassulhat..
Írtam egy függvényt – ReFkeres –, ami a keresett érték elõfordulási sorát adja meg az utolsó elõtti sortól felfelé keresve.
FFunction ReFkeres(mit As Variant, oszlopban%)
Dim sor As Long, usor As Long, f As Boolean
Application.Volatile
usor = Cells(Rows.Count, oszlopban%).End(xlUp).Row - 1
For sor = usor To 1 Step -1
If Cells(sor, oszlopban%) = mit Then
f = True
Exit For
End If
Next
If f Then ReFkeres = sor Else ReFkeres = "Nincs feljebb ilyen érték"
End Function
Ha pl. az E oszlopban az "alma" szót keresed, akkor ezt kell írnod egy cellába: =ReFkeres("alma";5)
Elsõ paraméter a keresendõ érték (lehet cellahivatkozás is), második az oszlop száma.
Fontos, hogy az oszlop, amelyikben ezt keresed, szöveges értékeket tartalmazzon. Nálam ez az A oszlop, a tartományom az A:F oszlopokban van. A képletet a W1 cellába tettem, de máshova is írhatod.
Az A oszlop utolsó adata így hozható elõ: =INDEX(A:F;$W$1;1)
A B oszlop utolsó adata: =INDEX(A:F;$W$1;2)
Egy munkalapon lévõ, -folyamatosan bõvített- lista mindenkori utolsó során lévõ cellá(i)ban szereplõ érték(ek) (vagy azok kombinációi), ugyanabban a listában legutolsó elõfordulási helyét (sorát vagy a sorban szereplõ egyik értéket) szeretném lehetõleg függvénnyel/képlettel, (ha így nem lehet, akkor makró segítségével) meghatározni. (kb. az fkeres függvény, csak nem az elsõ, hanem az utolsó találat sora vagy az abban a sorban szereplõ egyik oszlop(ban szereplõ érték))
Remélem érthetõ.
Az érkezõ válasz(oka)t elõre is megköszönöm.
Dim sor%, usor%, szoveg$, f As Boolean
Dim alma%, korte%
usor% = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For sor% = 2 To usor%
If InStr(Cells(sor%, 1), "alma") Then alma% = alma% + 1
If InStr(Cells(sor%, 1), "körte") Then korte% = korte% + 1
Next
If alma% > 0 And korte% > 0 Then szoveg$ = "Van " & alma% & " db almád és " _
& korte% & " db körtéd."
If alma% > 0 And korte% = 0 Then szoveg$ = "Van " & korte% & " db körtéd."
If alma% = 0 And korte% = 0 Then szoveg$ = "Nincs semmid."
MsgBox szoveg$
End Sub
igazából három állításra kellene az üzenet.
pl:
ha 'A' oszlop tartalmazza az 'alma' szót, akkor írja ki: 'van almád'
ha 'A' oszlop tartalmazza az 'körte' szót, akkor írja ki: 'van körtéd'
ha 'A' oszlop tartalmazza az 'alma' és a 'körte' szót, akkor írja ki: 'van almád és körtéd'
ha 'A' oszlop egyiket sem tartalmazza, akkor meg azt írja: 'semmid sincs'
Nekem a mindenkori aktív cella koordinátái kellenének, vagyis a nekem jó képletnek mindig más eredményt kell adnia, attól függõen, hogy melyik az aktív cella.
=OSZLOP(D6) eredménye 4. Ez utóbbit átalakíthatod betûvé: =KARAKTER(OSZLOP(D6)+64), eredmény D.
A teljes címet adja a =CÍM(SOR(D6);OSZLOP(D6)). Ennek az eredménye $D$6.
If Range("A5") = "Egyik szöveg" Then
MsgBox "Tudomásul vettem."
Else
MsgBox "Nem találom. 😞"
End If
End Sub
Ha egy ciklusban keresel, kicsit másképp alakul.
Azt szeretném, ha lefut a makró összerakja nekem a táblát, és ha 'X'
sorban talál egy bizonyos szöveget, akkor fel dobjon egy üzenet ablakot, amit csak le kell 'OK'-ézni, ha viszont nem találja akkor egy másik üzenet jelenjen meg.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A tanáraim is ezt mondják és a rengeteg gyakorláson már túl vagyok és ennek ellenére még mindíg nem értem a logikáját hogy mi miért kell.
S.O.S!!!!!!! Idén érettségizek középszinten informatikából. Viszont olyan problémám van hogy az excel használatát illetve mûködési elvét nem értem. Problémám van azzal hogy mikor milyen függvényeket kell használjak egy adott feladaton belül. Már rengeteg feladatot próbáltam megcsinálni de eddig mind kudarcba fulldt mivel kb az elsõ két feladatig eltudok jutni (pl. SZUM,ÁTLAG,MIN,MAX és a könynebben használható függvények) de onnan nem tudok tovább jutni mivel nem tudom milyen függvényt alkalmazzak. A következõ ami még gondot okoz a függvények egybe ágyazása.
Ha valaki eltudná nekem magyarázni hogy hogyan is mûködik az excel és valami tippet tud adni hogy sajátítsam el az excel kezelését az írjon mihamarabb.
Még azt hozzá tenném, hogy a tanárok már további segítséget nyújtani nem tudnak a témával kapcsolatos kérdés a tanáraim határát meghaladta és a rendelkezésemre álló tananyagok információk is kevésnek bizonyulnak és a logikai felépítését képtelen vagyok egyedül megérteni a vizsga viszont vészesen közel van ezért nagyon várnám a használható tanácsokat.
Elõre is köszönöm.
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!
Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Eztlétre is tudom hozni, de a file következõ megnyitásakor egy kalap alá veszi õket, és már csak a négy közül egyet választhatok. És erre nem jövök rá, hogy miért csinálja.
egy lapon belül szükségem van kettõ igen/nem választógombra, amik egymástól függetlenek.
Ez az ürlap-vezérlõelem közül a választógombbal értem el. Már arra is sikerült rájönnöm, hogy ha csoportpanelbe teszem (elõször azt csinálom meg, és abba rakom bele) akkor föggetlenek lesznek. Ha nem, akkor összefügg a négy (egy választható csak belõle).
Ez stimmel is. Viszont egy makró lefuttatása után (ami elméletileg semmit nem csinál vele, csak a munkalapot lejelszavazza - ez talán az egyetlen, ami vele releváns), hiába vannak csoportpanelben külön-külön, az excel összefûzi õket.
Erre valami tipp?
(ActiveX jobb lenne, de se régebbi office, se mac nem kezelte, szóval kiesett)
A PH fórumon megvalósították az értesítést.
Itt nem lehet valahol beállítani, hogy értesítést kapjak, ha válasz jött?
mégegyszer köszi szépen!