Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bucser
tudtommal a viggen-t is JAS-al jelölték...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
mármint a felsõ😊Az alsó-t nem tudom.. deltaszárnyú gépek 12 egy tucat😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
A felsõ tényleg egy osztrák Saab Draken, de annak a jelölése J-35 (a 'JAS' jelölés a Gripen-nél jött be).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Bucser
Jas-35Draken? Vagy megint benéztem?😊

[NST]Cifu
Vállalom a kockázatot.

BTW, megint rá fogják fogni a topicra, hogy túl szexista, szóval némi anyag a szemnek:

Kit--Kat
háá és ha Austin Powers-es sima robot csaj akkó mit érsz vele?

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

[NST]Cifu
Ha ilyen "fegyvert" vetnek be, akkor az ellenséghez szeretnék tartozni. 😄DD

Punkerwork
kezdésnek nem rossz 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Kata
Arra õ alkalmasabb, nem? 😊

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Nem nõi sziveket kell meglágyítania, hanem férfiszíveket összezúznia. 😄

Kata
Lopakodni tud, repülni nem. Úgyis tök ronda, szvsz.

[/cserf][/fülünyúl]

Punker
bruhaha 😊))

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Up! ...or down...

Kit--Kat
volt valami hasonló, a Red Baron sorozat vagy mi, avval ellehetett szórakozni

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Falconer
Leszedtem a Wings of War demóját, hááát
Enyhénszólva szar
Aki ezért pénzt ad ki...

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Seaweed
hat vegulis van aki szerint a dizel az benzin...de ha odamesz a kuthoz es azt mondod a kutasnak hogy tankoljon neked benzint a dizeledbe, mert te ugy hivod..a jobbik eset ha furan nez rad, es nem korberohog...
Kit--Kat
ez most nem tökmind1?!

Seaweed
hat hajtomu meg csak-csak..de hogy motor...
Punker
motorcsere drága tehát nem valószínû 😊 így a sebesség is ugyanaz kell hogy legyen, fegyverzetet nem tom

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kit--Kat
jó az világos...
Olyanra vagyok kiváncs mint pl motor, sebesség, fegyverzet, vagy egyéb más.

Punker
gondolom futómû gyengébb

Kit--Kat
Eszembe jutott, hogy vannak szárazföldi Tomcatek is.
Azokkal mi van, megmaradnak???
Miben különböznek a horgonkívül az anyahajós tesóktól??

Falconer
Vagy nem csak rákeresnek, és utánaolvasnak😊)))

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

[NST]Cifu
Áhh... Én biztos izlésficamban szenvedek, de akkor is az Vought F-8 'Crusader' (és édestestvére, az A-7 'Corsair II.') volt az a gép, ami az amerikai haditengerészettõl tetszik... 😊

F-8 'Crusader'

A-7 'Corsair II.'

Na a végére egy kis extra:
Convair F2Y/XF2-Y/YF-7 'Seadart' - a valódi tengeri vadászgép (szeretett volna lenni, de végül kudarc lett...):

Kit--Kat
Na mind1, akkor a legszebb gép hamarosan nyugdíjba megy, sokkal nagyobb a hírnve és a legendája mint az F/A-18as nak szvsz.
És csak a F-14 tudja hordozni a világ legnagyobb hatótávolságú rakettáját.

[NST]Cifu
A Tomcat üzembe tartása 2006-ig (tehát egy évvel tovább, mint a jelenlegi tervek szerint) kerek 1 milliárd $-ba kerülne, a teljes felújítása a 2003-ban üzemelõ 6 századnak, hogy 2015-ig (az F-35 érkezéséig) kihúzzák, további 2,5 milliárd $ egyszeri költség, és a már említett magasabb üzemeltetési költségek miatt egyszerûen sokkal, de sokkal drágább az F-14-eseket egyáltalán üzemben tartani (nem újakat gyártani, csak a jelenlegieket felújítani!!!).

Hogy szerencsétlen lenne az F/A-18? Ezt nem mondanám... Egy harci gépnél nem a kinézet a fõ szempont...

(és a Pentagonban most alaposan számba vesznek minden garast, lelõtték már a RAH-66 Comanche programot, folyamatosan kurtítják az F/A-22 programot és a többi...)

[NST]Cifu
Nem csak a radart, a hajtómûvet és az egész elektronikát. Lent már írtam, miért is jobb az F/A-18E/F:

-Sokkal olcsóbban és egyszerûbben üzemeltethetõ (fele akkora egy repült óra költsége, mint az F-14D esetén)
-Sokkal modernebb elektronikával és radarral rendelkezik (APG-79 AESA)
-Sokkal nagyobb a fegyverterhelése, és sokkal több féle fegyvert vihet

Egyszerûen nem éri meg az F-14-el foglalkozni: azokra a feladatokra, amikre a haditengerészet használja/használná, az F/A-18E/F sokkal jobban és olcsóbban használható. Szvsz eddig is inkább érzelmi okokból tartották hadrendben a gépet, hiszen már évekkel ezelött, az A-6-al együtt ment volna nyugdíjba, még 1997-ben.

Punkerwork
ha jól emlékszek alap F-14 drágább mint alap F-18, de majd a szakértõk megmondják

Kit--Kat
miért lenne drágább 1 újratervezett Tomcatet gyártani mint 1 szaros F/A 18ast?
Olyan szerncsételn az a gép😞((

Punkerwork
mert drága

Kit--Kat
aha ok😊
Tehát akkor kikéne cserélni a radarját a régieknek.
És az a 53 az még üzemben marad?
Miért nem újítják fel a sorozatot, új szériákkal??

[NST]Cifu
Hát... ezzel az erõvel akkor azt is mondhatjuk, hogy a MiG-25 és az F-15 között sincs sok különbség, tehát az F-15 a MiG-25 másolata...

[NST]Cifu
A "Bombacat" egy "csomag" az F-14-esekhez, amelyel képesek a LANTIRN konténer (ez ugyanaz, amelyel az F-16-osok is használnak, ez gyakorlatilag tartalmaz egy elõrenézõ infravörös szenzorból (FLIR), lézeres távolságmérõbõl és lézeres célmegjelölõbõl) hordozására és ezzel alkalmas a lézervérlésû légibombáknak megjelöli a célpontot, illetve maga is indítani ilyen fegyvereket.
A probléma az, hogy az F-14A és B gépek radarja egyszerûen nem rendelkezik földi üzemmóddal (lévén fel sem merült, hogy egyszer földi célok ellen fogják bevetni a gépeket), ezért igazából csak az 53db F-14D képes erre az APG-71 radarjaikkal, szóval gyakorlatilag ennyi gép alkalmas igazán a feladatra (és csak ezek a gépek képesek AIM-120 indítására)....

Kit--Kat

ilyennel repültem legutoljára

Kit--Kat
hát, jó, ehez ezzel kötözködni, de a képeken is látszik, hogy olyan drasztikus változtatásokat nem vittek végbe azért amitõl azt mondhatnám: Yazzááááááá

[NST]Cifu
Tévedés...
Noha tényleg hasonlítanak egymásra, azért nagyon-nagyon sok eltérés is van közöttük...

Ta-183, rövid törzs, erõsen hátranyúló függõleges vezérsík, annak tetején a "V" állású vízszintes vezérsík és kvázi középszárnyas elrendezés.

MiG-15, hosszabb törzs, középszárnyas elrendezés, meredekebb függleges vezérsík, és annak kb. 2/3-án elhelyezett vízszintes vezérsík.

La-168, vállszárnyas elrendezés, meredek függõleges vezérsík, csaknem a tetején az egyenesen álló vízszintes vezérsík.

Kata
95-ös

[/cserf][/fülünyúl]

Kit--Kat
aha, aha a bombcat, új vagy csak átalakított??
A TU152 vagy hanyas medvebombázó ellen tervezték azt tom.

Kit--Kat
183bõl, ez nagyon jól sikerült, na ból

Kit--Kat
ezek mind ugyanúgy néznek ki, mivel mind a TA183bõl lettek "kifejlesztve"😊))
Kifejlesztés alatt értsd: hova rakjuk a vöröscsillagokat😊)
A mig jobb helyre tervezte😄

[NST]Cifu
Noha a vén macsek bizonyos képességei tényleg nagyon egyedeik, de a racionalitás gyõzött, az F/A-18 olcsóbban és egyszerûbben üzemeltethetõ, nagyobb a fegyverterhelése, az E/F változatuk már fázisvezérelt radarral rendelkezik (APG-79 AESA). Az F-14 sárkányszerkezete viszont kezd elöregedni, és azzal nem sok mindent lehet csinálni, max. 2010-ig repülhettet volna az utolsó példány is, ha a jelenlegi szinten repülik tovább, tehát a felújítás már nem érné meg a ráfordított költségeket.

Az F-14 kvázi a nagy távolságra lévõ bombázókötelékek ellen készült, és arra tényleg tökéletes volt, de ilyen jellegû veszély nem fenyeget mostanság, viszont a hordozóknak minél több gépet kell szárazföld feletti bevetésre küldeni, ezért egy eredetileg (és kizárólag) légiharcra készült gép szinte felesleges (ezért is csinálták meg a "BombCat" felújító csomagot, hogy az F-14 szárazföldi célokat is támadhasson).

[NST]Cifu
Negatív. Én Ta-158-ról nem tudok, csak Ta-183-ról (amely viszont sokkal rövidebb, és a vizszintes vezérsíkjai a függõleges vezérsík tetején van, enyhe 'V' beállításban), de ez nem az, sem MiG-15, hanem egy Lavocskin La-168, amelyet egy Royce-Rolls 'Nene' hajtott, és a MiG-15 "ellenfele" volt, de végülis alulmaradt vele szemben, és a MiG-15-öt rendszeresítették.

Kit--Kat
Ja vágom én az önkéntesek.
Neeeeeeeeeeeeeee!!!!
ettõl féltem, hogy mikor váltják le, mert már 34 évesek, de akkor kivédi meg a flottát, nincs még 1 ilyen gép a többi új rusnya ficsúr a nyomába se ér.....
Miért nem újítják fel a sorozatot és gyártanak 1 10000re szériát????

[NST]Cifu
Ami az F-14-et illeti, már nem sokáig, egy éven belül az összeset leváltják az F/A-18E/F gépek...
Ami a P-40-et illeti, a képen lévõ példány meg azon gépek közé tartozik, amely Kínában szolgált a II.VH alatt.

Kit--Kat
Focke Wuld TA 158, amit az oroszok loptakát Mig15-re.

Kata
Mivel én nem vagyok srác... 😄

No meg penge sem. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Kit--Kat

A legszebb, legkecsesebb gép ami ma is használatban van meg úgy összeségében is a No°1!

És a másik kedvenc, a színtén szép és kecses világégés2 évjáratú P40es.

[NST]Cifu
Abban nem lennék én olyan biztos... (égtem én már be itt nem 1x... 😊))

[NST]Cifu
Mi ez a "srácok"? 😊
Magadat már nem is sorolod közénk? 😊))

BTW Kit-Kat, akkor visszakérdezek: ismered ezt gépet? 😊)

Kata
Azt lehet. 😊

[/cserf][/fülünyúl]