14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • [NST]Cifu

• narazzino
    mondjuk lehet, hogy van olyan tagja a személyzetnek amely nem kell minden repüléshez, bár ezt nem tudom, én eddig minden alkalommal láttam legalább 5 személyt, néha hatot is. de az is lehet hogy a becsapódás előtti pillanatban kiugrott az ablakon :D
  • grotesk
    na, senki nem tudja? Segond. majd egyszer lehet hogy megálmodom
  • tommmi
    ja hát az régen volt és nem is tudtam róla.
  • grotesk
    1982 dec.6, ha érdekel még
  • grotesk
    hát régen. most nem tudom, majd megnézem
  • tommmi
    és mikor zuhant le?
  • grotesk
    an-26-ra gondoltam, de most hogy így utóbb át néztem, lehet hogy nem voltam egyértelmű. na akkor a kérdésem: hogy lehet hogy az egyetlen lezuhant magyar katonai an-26 fedélzetén 4 ember volt amikor lezuhant.
  • grotesk
    na szerinted milyen???
  • tommmi
    milyen gép zuhant le?
  • grotesk
    találtam egy érdekes dolgot!!
    narazzino kolléga lentebb írta hogy az an-26 személyzete öt fő. de az egyetlen katonai gépnek ami magyarföldön lezuhat, csak négy ember volt a fedélzetén. ez hogy lehet?
  • [NST]Cifu
    Az aerodinamikája is romlot egy keveset, meg a nagyobb tömeg miatt a teljesítményadatai is. Emiatt egy erősebb hajtóművet, az RD-43-at tervezték beleszerelni, amely egyenként 98kN tolóerőt adott le utánégetővel (az RD-33 81kN-t).
  • grotesk
    vagy a repülési teljesítménye?
  • grotesk
    az aerodinamikája nem romlott ezzel?
  • [NST]Cifu
    Azt hiszem a 9.12-es MiG-29M esetén is már többfeladatú volt a kijelző, de az még egyszínű (monochrome) volt.

A "rondaság" oka a púp. Szerencsétlen MiG iroda azon találta magát, hogy a rövid hatótávolságú MiG-29-ese nem igazán versenyképes a fegyverpiacon, mert a hatótávolsága erősen korlátozott volt. Ez eredetileg nem lett volna gond, lévén arra tervezték, hogy a saját csapatok felett őrködjön, a frontvonalhoz közel lévő repterekről felszállva. Csak az 1990-es évekbe lépve a kulcsszó a többfeladatú vadászgép lett, lehetőleg nagy hatótávolsággal. A MiG iroda meg fel tudta mutatni a MiG-29-est, ami egy rövid hatótávolságú elfogó-vadászgép, meg a Mig-31-est, ami egy drága, nagy hatótávolságú, dedikált elfogó vadászgép volt. Arra nem volt pénzük, hogy kifejlesszenek egy teljesen új típust, ezért a MiG-29-est kezdték el kalapálni, az meg alakult, mint a mesebeli púpos gyerek, csak éppen fordítva. A gépbe plusz üzemanyagot kellett valahogy belepaszírozni. Jobb ötletük nem volt, hát adtak egy púpot a gép gerincére, abba meg némi plusz (mintegy 1.2 tonnányi) üzemanyagot. Csak szegény ettől kicsit quasimodos lett... :)
  • grotesk
    tényleg ronda ez a SzMT
  • grotesk
    az "m"-é nem ilyen mi?
  • [NST]Cifu
    A többfeladatú kijelzők (Multi-Functional Display - MFD) érdekes tulajdonsága, hogy mindenféle dolgokat meg tudnak jeleníteni, mindig éppen azt, amit a pilóta akar. :D

Egyébként az SzMT nem került rendszeresítésre.
  • grotesk
    ?
  • grotesk
    ez az SzMT amúgy rendszerbe van állítva
  • grotesk
    ehh... itt valami csalás van. a 4815-ös hozzászólásodban van SzMT kabinkép. ott a jobb displayen más van mint az enyémen. tökre más
  • narazzino
    odaérünk...:D
  • [NST]Cifu
    Alul van egy topickereső, beírod, hogy MiG-29SzMT, és találsz egy hozzászólást (#4817), ahol felsoroltam a MiG-29 főbb altípusait. :)
  • tommmi
    Hát igen elég sokat kell vele evezni mire svédből ideérünk magyarba. :)
  • grotesk
    kösz. ezeknek milyen a rendfokozatuk? gondolom a pilóták tisztek
  • narazzino
    ja. azok voltunk mi. :D
  • Kata
    plusz 20 ember, akik az ablakokon kinyúlva eveznek
  • narazzino
    kis Kvazimódó
  • narazzino
    5 fős. Kapitány és másodpilóta, fedélzeti technikus, navigátor és rádiós. (bár eddig 8-szor repültem vele, ebből legalább 3 szor voltak hatan a gépen, csak azt nem tudom, miért)
  • narazzino
    hát így a kabin alapján az SzMT jobban tetszik, viszont a púpja randa. hogy a második "m"-e aztat nem tudom.
  • grotesk
    amúgy az an-26-nak hány fős személyzete van?
  • grotesk
    szép egy kabin
  • grotesk
    aha. ez a második az "m"? melyik a jobb altípus?
  • [NST]Cifu
    Hát hasonlísd össze a kettőt - még a középen lévő hagyományos műszerek sem azonos módon vannak beszerelve, a műszerfal tetején lévő visszajelző fények is másképpen vannak megoldva, az SzMT-be nagyobb kijelzők lettek beépítve, és a jobb "karfájának" az elején egy digitális számítógép található.
  • grotesk
    ez?

• grotesk
    a Mig-29M-nek is ugyanilyen kabinja van nem?
  • Placebó
    Jujj de csini ez meg...
  • [NST]Cifu
    MiG-29SzMT:

[center]

• grotesk

EZ MELYIK MIG-29 KABINJA?
  • [NST]Cifu
    Ja látok, csak normális böngészővel kell nézni.