14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • [NST]Cifu
    Passz, nem tudom, lehet hogy az lesz, bár megjegyzem, hogy az SG.hu hirdetési árai szerintem a működést sem biztos, hogy fedezik.
    Mindenestre ez nem csak tőlem függ. :)

De a Boeing, Airbus, FAA, stb. képeivel ugye egyszerűbb az élet, csakhát az ilyen speciális témánál ezek nem játszanak.
  • Kit--Kat
    Ez már a 60as évek óta változatlanul szolgálatban van kissebb fejlesztésekkel ugye?
    Ez volt a fő ellenség akkoriban, ezt semlegesítette a Tomcat.
    De arra nem válaszoltál használták-e élesben valaha is Phoenix rakétát, vagy csak végig a szárnyak alatt maradt.
    És tudatlanul megkérdzném, tudom, hogy a Topgun 1 film, de voltak-e tényleg kissebb szovjet-amerikai összecsapások a levegőben?
  • Nyiri
    Latvan az sg hirdetesi arait nem lehet gond az a par ezres.
    Jah es a legfontosabb. Nagyon sok fotos hobbibol csinalja es ha irtok nekik nagy a valoszinusege hogy engedelyt ad ra ha feltuntetitek a nevet.
  • [NST]Cifu
    Miután a cikk ugye az SG.hu-n jelenik meg, értelemszerűen csak legálisan használt kép tünhet fel. Az Airliners.net esetén a képek felhasználata csak a fotós írásbeli engedélyével lehetséges. Egyfelől ez most hosszú ideig tartana, másfelől (érthetően), ők pénzt akarnak a képeik felhasználásáért, ami viszont problémás.
  • Falconer
    És ha az airlinersről szeded le, akkor mi történik?
  • [NST]Cifu
    Nincs kedvetek egy kicsit segíteni? :)

Egy olyan képet keresek, amelyen egy utasszállítót éppen jégtelenítenek a felszállás előtt, vagy alternatívaként valami jég borította utasszállító géppről készült kép is jó lenne. Lassan hülyét kapok már, a következő SG-s cikkhez gyűjtök képeket órák óta, de ami normális kép, az jogdíjas vagy csúnyán copyrightos (ezért nem jó pl. az airliners.net), más meg nincs. :(
  • [NST]Cifu
    Passz, talán kapaszkodónak használják a földön, vagy a fülketetőn valamihez hozzá van erősítve, amit felszállás elött el kell távolítani, és így jelzik. Hasonló látható ezen a képen is, de itt piros szallag jelzi:

[center]
  • Falconer
    NEm, az azért van, hogy ha kényszerleszáll, azzal tud integetni :D
  • Placebó
    A műszerfalon az a logó rongydarab mi lehet? Hmm télapós állszakáll? :)
  • Placebó
    B-52 is kedvenc, nekem a bálnák közül az orosz medve a kedvenc:)
  • Nyiri
    EZ SZEP!!!
  • narazzino
    ööö, aszittem szebb kabinja van. ennél még az an-26-osé se sokkal durvább :D
  • [NST]Cifu
    A Tu-22M3 is rendszerben van, de nem rendelkezik akkora hatótávolsággal, mint a Tu-95 vagy a T-160, és a fegyverterhelése is kisebb, ráadásul a Tu-22M3-akat első sorban tengerészeti csapásmérésre szánták Kh-22 v. Kh-15P robotrepülőgépekkel, az USA repülőgép-hordozó csoportjai ellen. Papír szerint mintegy 300 Tu-22M3 van hadrendben, gyakorlatilag legfeljebb olyan 100 gép lehet repképes.

A Tu-95 "életbenmaradása" nem kis mértékben éppen annak köszönhető, hogy a Tu-22M3 és a Tu-160 bonyolult és drága üzemeltetésű gépek, míg a vén medve szinte egy pár fogóval és csavarkulcsal is üzemben tartható.

[center]
    A Tu-22M3 és a Tu-160 elérése: a belső kör a Tu-22M3 hatósugara légi utántöltés nélkül (4800km), a középső légi utántöltéssel (5800km), a legkülső pedig a Tu-160 hatósugara légi utántöltés nélkül (6000km). Ezen távolságok viszont "takarékos", hangsebesség alatti repülésnél értendőek, oda-vissza úttal. Ha a Tu-160 Mach 1.5-el repül, mindössze 2000km-es hatósugárral rendelkezik. A Tu-95 hatósugara egyébként 5000km.

Tu-22M3

Tu-22M3 pilótafülkéje belülről.
  • narazzino
    és a tu-22m-mel mi van? tudtommal még azt is használják.
  • [NST]Cifu
    Nekem is, bár nekem a legtöbb nehézbombázó bejött, kezdve a Victortól a B-52-őn át a Mjasziszcsev M-4-ig.
  • Falconer
    Ehh :)
  • Placebó
    KEdvenc
  • [NST]Cifu
    Mi az hogy! Miután a "váltótípusból", a Tu-160-asból alig pár példányuk van csak (~16 repképes belőlük), ezért jobb hijján a vén, de még mindig morcos medvét használják fő csapásmérő bombázónak (Kh-55 robotrepülőgépekkel, 6 v. 16db-al), nem is beszélve a tengerészeti Tu-142-ről.

[center]
  • [NST]Cifu
    Jövő évben adják át az első hat darabot. Elvileg.
  • Kit--Kat
    Köszönömszépen mindannyiótoknak a kielégítő válaszokat!!!:)
    A Tu-95-st azt tudtam én is, mert az szokott lenni a legjobb példa miért is volt fontos régen a Tomcat, na meg sok Tu.95öt be is fogott, csomó kép van róla.
    Tehát eljárt az idő máer afölött is, amire fejlesztették, a nagy bombázók amik robotrepülőket hordoznak az anyahjók ellen és maga a szovjetunió felbomlásával meg is szűnt a potenciális ellen aki ilyen veszéllyel fenyegetné az anyahjókat.
    Tehát Tomcatnek akkor már nincs létjogosultsága a mai modern vadász gépek között:(
    Akkor 1 másik kérdés, a Tu-95-ösök még rndszerben vannak a ruszkiknál?
  • tommmi
    semmi
  • Falconer
    Mivan? :D
  • tommmi
  • tommmi
    Az 1-ket.
  • tommmi
    én úgy tudom hogy Sztali,Guszti,Gabi,Dugó és Attila v.Atilla(most nem jut estembe)márciusban hozzák a gépeket.
  • tommmi
    hát mikor jönnek?
  • tommmi
    Az öt Gripen pilóta.

[img] http://www.freeweb.hu/superfighter/PILOTSOF21stCENTURY/photos/photo9.jpg [/img]
  • Falconer
    Konkrétabban mire vagy kiváncsi?
  • tommmi
    én csak annyit ,hogy 14 db lesz 12 1 és 2 2 üléses,melyeket M.o. 2006-2016-ig bérel és utána a gépek és hozzá tartozó dolgok eszközök stb. M.o. tulajdonában maradnak
  • tommmi
    amúgy tud valaki valamit a Gripennekről?
  • tommmi
    narazzino-nak igaza van tényleg kilóg 1 ernyőféle

[img] http://www.freeweb.hu/hunavia/TYPE/MiG-29%20base/MiG29FULCRUM/photos/photo20.jpg [/img]
  • Nyiri
  • [NST]Cifu
    [center]
  • [NST]Cifu
    Miután nincs rendszerben már a Kijev-osztályú hordozójuk, ezért közvetlenül semmi sem váltotta. A Jak-41 váltotta volna eredetileg a Kijevek fedélzetén, és lett volna pár darab belőle a Kuznyecovon is. De ugye a Kijeveket kivonták, a Kuznyecov meg csak a Szu-27K típussal rendelkezik.

[center]
    Jak-38M gépek egy Kijev-osztályú hadihajó fedélzetén, valamikor az 1980-as évek közepén.

A Jak-41 első prototípusa.
  • grotesk
    ja és még egy hülye kérdés: a radarbefogás szempontjából a szu-35 ugyanolyan gyenge mint a szu-27 (ehát könnyen be lehet fogni?)
  • grotesk
    ehhh, ha az oroszok kivonták a jak-38-at akkor most mijük van?
  • [NST]Cifu
    De idővel ez hogy-hogy nem csökkent, ennyire bonyolult és egyedül álló a technológiája? 1általán használták ezt a fegyvert komolyan, élesben?

Egy méretes radar és komoly elektronika került a Phoenix orrába, azért volt ilyen drága. Az irányított rakétafegyverek árából általában 70-90%-ot tesz ki az elektronika (irányító és érzékelő berendezések).

1ként ezt a radaros dolgot egy 9 éves dokumentum filmben is mondták, ami az anyahajókról szólt.

Ezekkel a National Geographic és Discovery Chanell-es dok.filmekkel csínján kell bánni. Simán mondanak benne olyan zöldségeket, hogy csak na. Például, hogy a Harrier az egyetlen rendszerbe állított helyből fel- és leszállni képes vadászgép (elhalgatva a már kivont Jak-38-asokat), hogy az F-35B az első szuperszonikus sebességre képes helyből le- és felszállni képes típus (az 1966-ban a Francia Mirage III V. Mach 2.03-al száguldot..., a Jak-41 pedig 1994-ben Mach 1.7-el). És a többi, és a többi.

Utoljára: Tehát akkor a Tomcatnek már nincs meg az a tulajdonsága az ellennel szmeben, hogy jóval az ellenség hatótáván kívül vezsélytjelentsen rá és az a 1x 6 ellenséges gép lelövése se teljesn valóságos, csak ideális esetben lehetséges és nem is oylan nagy cucc már ez.

A Tomcat ezen képessége az 1970-es és 80-as években még tényleg egyedülálló volt. Azóta azonban már nem olyan rendkívűliek ezen képességek. A radar hatótávolságáról anno írtam az SG "Jövő vadászrepülőgépei" cikkben, a cél befogása nem csak a radartól függ, hanem a célpont radarkeresztmetszetétől is, vagyis hogy mennyi radarhullámot ver vissza az adott cél. Az 1960-as években erre még nem ügyeltek, viszont a ma rendszerben lévő összes modern típusnál (Eurofighter, Rafale, Gripen, F/A-18E/F, F-16E/F, F/A-22A) igen. Egy Tomcat képes lehet cirka 100-140km-ről észrevenni egy Szu-27-est, de egy Rafale vadászgépet már legjobb esetben is csak 60-70km-ről vehet észre. A Rafale modernebb radarja meg 100km-ről simán érzékeli a Tomcatet. Így talán már érthetőbb, miért nem olyan nagy szám a Tomcat radarja/rakétái. Igen, a Tomcat képes akár 250km-ről is észrevenni és 160km-ről leküzdeni hat célt, ha a radarkeresztmetszetük akkora, mint egy Tu-95-ösé...

A többi kérdésre Bucser már kimerítő választ adott. :))
  • Bucser
    Nem rakéta hanem a Tu 160-as család ellen és a Tu-95 Medvék ellen készült mint elfogó vadászgép de ezt mondtuk is neked:)

Ezért járt el felette az idő.. ugyanis a flottát nem bombázók fogják támadni hanem mozgékony fürge vadászbombűzógépek. Manöverező levegő vízfelszín rakétákkal (amik valljuk be az elmúlt 30 évben sokat fejlődtek) a Phoenix nem tud kezdeni semmit... Azokat a rakétákat és robotrepülőket biza nem a gépek fogják leszedni hanem a közel-légvédelem (ugye a gatling komplexumok és a hajófedélzeti rakéták). Szóval a Phoenixet sem kell erőltetni ha nem muszáj sőt kifejezetten spóroltak vele mindig mert kurva drága fegyver volt ami felett eljárt az idő.
  • Kit--Kat
    Na várjunk csak megint beugrott valami, ugyebár a Tomcatet a Flota védelmezőjének tartják, ebből kiindulva nem a kis vadászgépek elhárítása a főfeladat, hanem a nagyobb gépek és/vagy rakéták időelőtti lelövése, amely az egész anyahajót veszélyezteti, és 1 ilyen veszélyre kivédésére megérte hadrendbe állítani a Phoenixet. Javítsatok ki, ha tévedek!
  • Bucser
    Mert nem tudták, hogy mennyit csúszik a Super Hornet program:) Ilyen egyszerű:)