14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Kata
    Nálam nem ugrik fel semmi, nem tudom mi a probléma. Ha kapok hozzászólás számot, akkor tudom törölni. Szerkeszteni nem, mert nem vagyok moderátor.
  • Kata
    Azért az EHSI erősen digitális, arról beszélek. :P Egyébként tudom, hogy le kell gyártani az új alkatrészeket ilyenekhez és le is gyártják. Az általad említett Li-2-es felújításánál is rengeteg dolgot újra le kellett gyártani. Én járogattam arrafelé akkoriban és tudom, hogy a Repszer Kft egy csomó dolgot megcsinált nekik, mind a mai napig tartozása van az oldimereseknek a Repszer felé pl. Úgyhogy igen azt mondom, hogy legyártanak új részeket. Természetesen nem mindent, mert ha van még épségben lévő, akkor azt használják. De abban is biztos vagyok, hogy pl. a Li-2 -es felújításánál a fődarabokba ütött dátum nem 1940, hanem mondjuk 1960. Ami hiányzik, törött, nincs belőle sehol, azokat meg úgyis újra kell gyártani akármennyibe is kerül.
  • Clidey
    Azt nem tudom, nem én voltam az elkövető...nálam (és gondolom másoknál is) csak ez a k...a loginablak ugrik föl folyton...
  • Papirzacsi
    Mutánsok mint pl Clidey, a repülőgépek között is előfordulnak.:-) De marhára nem általános dolog, hogy mindenféle csili-vili hiperszuper dolgot berámolnak a régi gépekbe.Gondolok itt pl az EICAS-ra.Az EHSI meg amúgy is navigációs műszer, szal nem tom mirő beszész. :-P
    60éves elfáradt anyag????? Ezt nem gondolod komolyan? A dc-3asok akkor hogy repülnek még ma is? Vagy a 2.vh-s bombázók, mint pl pont a B-25 vagy a B17 és hasonlók? Mert kizárt dolgonak tartom, hogy új szárnyat, törzset csinálnak a régi "elfáradt" helyett. Már csak abba is elég belegondolni, hogy mibe kerülne egy szárny legyártása. Mert pl a bordákat nem fogják szabad kézzel sajtolni az tuti. Akkor meg kell hozzá vmi szerszám, amit szintén meg kéne építeni.Szal beláthatod, nem egy járható út. Eltekintve attól a pár projectttől, mint pl a Me-262 ill. a Fw-190 újragyártása.
    Elég csak példának felhozni a HA-LIX-et. Ott is ment a csere-bere, hogy egy olyan törzshöz jussanak, ami még alkalmas a repülésre.
    Attól meg még nem lesz replika egy gép, mert kicserélik rajta a régi vásznat egy újabbra, vagy kicserélik az elektromos rendszer kábeleit, vagy modernizálják az elektornikát.
  • Kata
    Hozzászólás száma?
  • Clidey
    Kata, szerkeszd már ki ezt a jelszóval védett airwar.ru-s képet, légy oly kedves! Köszi!
  • Clidey
    Kata - Zacsi
    2 : 2

• Kata
    Igen, láttam én már oldtimer P-51 Mustangot repülőnapon. A GPS, meg a modern navigációs és kommunikációs berendezések ugye hagyján mert előírás, de ott fityegett benne a Piper EHSI-je és EICAS-ja is. Szóval nem mernék rá megesküdni, hogy mindegyiknél minimális a modernizáció. Valószínűsítem azt is, hogy ezek az oldtimerek nem a 60 éves, mára elfáradt anyagokból épülve repülnek, hanem minden alkatrészüket újragyártották új anyagokból. És akárhogy is, de ez már replika. :P
  • Papirzacsi
    Az amcsiknál nagyon sok az oldtimer gép, ami egyértelműen nem replika. Náluk hálistennak azért nem terjedt el az a nézet, hogy felvágunk minden gépet, amire már nincs szükségünk. Ezért fordul elő náluk ennyi régi repcsi.
    A modern dolgokról meg csak annyit, hogy a sebességet akkor is és most is mérni kell. És ha ezt annó a szárnyon elhelyezett pitotcsővel tették akkor ma is. És fordítva is igaz persze. :-) Amúgy sztem a rádión és pár navigációs műszeren kívül, ami ügye kötelező, nem hiszem ,hogy sok modern cuccot pakoltak be ezekbe a masinákba.Végülis vhol ezért is nevezik ezeket oldtimereknek. :-)
  • Kata
    Én a pitotcsővel nem variáltam, elvégre ezek javarészt replikák modern anyagokból és műszerekkel feltételezem.
  • Papirzacsi
    Ez pedig egy gyönyölűszép csillagmotol.
    http://www.airliners.net/open.file/776819/L/
  • Papirzacsi
    De amúgy elég csak észrevenni a belépőélnél kiálló pitot csövet, illetve a leszállófényszórót, és a mellette lévő szárnyfelületre merőleges lemezdarabot.
    Utánna megnézni a linklet A-20-as képet, és szembetűnik a különbség.
    Itt pedig ugyan az a kötelék:
    http://www.airliners.net/open.file/623149/L/
  • Kata
    Na, azért ne tessék ennyiben hagyni. Derítsétek ki, azonosítsátok be! :P
  • Nyiri
    :)))))
    En csak mondtam valamit... Te jottel A-20, Papi B-25, en folytattam a novekedest C+30-l.
  • Papirzacsi
    Ja, meg még a másik 20 féle gépé amit ilyen motorral szereltek fel. :-)
  • Kata
    nc
  • Nyiri
    8
  • Kata
    Frászt, az 4 motoros, nem?
  • Nyiri
    Mondtam hogy C+30...
  • Kata
    Lehetséges, de nem állítanám 100%-ra. Az A-20-as motorburkolata ugyanilyen:
  • Nyiri
    Elbirja, elbirja...
  • Clidey
    Nade egy fél béhuszonöt hogy lepül? Hacsak alá nem akasztunk egy tököt...melt akkó...hmmm...
  • Nyiri
    Az egy C+30
  • Papirzacsi
    akkor egy fél b25J...
  • Clidey
    A képen két egymotoros gép szerepel...szal' nincs igazad Zacsi! Vagy ti láttok több motort is?
  • Papirzacsi
    az az A-20 egy B25J.
  • Kata
    És egy A-20-asból fotózva.
  • [NST]Cifu

Corsair és Goldan Gate híd

MiG-29SzMT
  • Kit--Kat
    Felszámolták mer valami fejes lett a Mjaszicsev aztán újra visszatért a tervezéshez és újból irodát alapított.
  • Nyiri
    Siman :D
  • grotesk
    az elején még azt írtad hogy felszámolták a Mjassziscsev irodát, a végén pedig hogy élnek és virulnak. most melyik az igaz?
  • Papirzacsi
    Erről van videó is. A modelje még tök jól repül, bár kva hangos. De maga a gép elég mókás ahogy csapkod a szárnyával, és csak el el ugrál a betotól, majd mikor megállítják a szárnyat egy pillanatra, elemelkedik, de rögtön vissza is esik a lendületét vesztve.Hót lol.. Nem tom tavaly óta jutottak e valamire. :-)
  • [NST]Cifu
    Egyesek soha nem adják fel:

[center]
    A torontói egyetem csapkodószárnyú kisérleti gépe (1999)
  • [NST]Cifu
    Ott a pont, ez alapján 1944-es lehet a kép.
  • Kit--Kat
    És tényleg
  • Papirzacsi
    Nos a kérdést megoldva azon a bizonyos képen a középső gép egy P-51A.
  • Kit--Kat

íme a neve XP40K
  • Kit--Kat
    Igen de az elejének a felső része 1:1ben a korai P40esekre hajaz, a TH-ra.
    A kabin szintén korai P-40es.
    Van is 1képem 1 hasonkó P40 prototípusról minnyá felnyomom.
  • [NST]Cifu
    A függőleges vezérsík vége is egyenes, ez sem a P-40 ismérve (sőt, az XP-43, -56 esetén sem nyert).
  • [NST]Cifu
    Vlagyimir Mjasziszcsev egy szovjet mérnök volt, aki 1951-től saját tervezőirodával büszkélkedhetett - egészen 1960-ig, amikor az irodát felszámolták, és Mjasziszcsev a CAGI vezetője lett, majd 1967-ben újra megalakította a saját nevével fémjelzett tervezőirodát, ami a mai napig létezik. A legismertebb "terméke" a Mjasziszcsev M-4 (NATO: Bison) bombázó, amely a Szovjet légierő első négyhajtóműves nagy hatótávolságú bombázója volt. Ezzel játszották el a szovjetek azt, hogy a szériaszám és egyébb azonosítójelzések nélküli gépek a hadsereg napján egymás után vagy tucatszor repültek el a pártvezetők tribünje felett, a nyugati megfigyelők pedig a szívgyógyszereiket keresték miközben izgatottan egymástól kérdezgették, hogy tényleg jól látnak-e, és lehetséges-e, hogy a szovjet légierőnek száznál is több nagy hatótávolságú stratégiai bombázója van - holott 10-nél is kevesebb volt valójában (a CIA megette a trükköt, sőt, még mást is, mivel az M-4 hatótávolsága nem volt elég, hogy elérje amerikát, ezért egy nagyobb hatótávolságú változat, a 3M építését kezdték meg, de a CIA és a többi nyugati hírszerző szervezett szentül hitte, hogy az összes Mjasziszcsev bombázónak 18.000km-es hatótávolsága van).

Az irodának volt még néhány figyelemre méltó gépe, mint pl. az M-50 szuperszonikus bombázó prototípusa (ennek lett volna egy nukleáris hajtóművel szerelt változata, az M-60), de aztán a peremre szorultak, ám még élnek és virulnak, a Szuhoj (RRJ) és a Tupoljev (Tu-414) mellett ők is benyujtották a saját tervezetüket a regionális jet tenderre.

[center]
    Az iroda logója

M-4 "Bison" bombázók

Az M-50 prototípusa

Az M-55 nagy magasságú kutató/kisérleti/(kém) gép

A GP-60 tervezet makettje