Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Seaweed
De az, de ha infoim jok akkor ukranok csinaltak(jak) az alapanyagokat. (bar lehet tevedek...mar most ez nem lehetetlen ;D)
[NST]Cifu
Az Iljusin nem orosz?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
(Utolso is zakkanhatott szepet..mert mar az is sugarforditozik rendesen...foleg ha meg is volt rakodva....meg jo hogy az orosz "acel" mindent kibir 😄(nahjo..ukran 😛))
Kit--Kat
Ma láttam 1 gépet amit csak alulról kóstolgattam, nagy széles Jumbos szárnyai voltak és szárnyankén 2 nagy motor.
Az lehet, hogy tényleg Jumbo volt?

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

3 kep a kedvenceim kozul.

London Heathrow. Jo iranyitasnak koszonhetoen tobb gep a finalen. (Bar ez alap dolog). Mint lathato eleg komoly crosswind land lesz 😊

Kedvenc gepem. Tu-154. Erdekes land 😊 Meg le sem ert a gep de mar surgarforditot koppra huzta a pilcsi. Ez eleg veszelyes, mert a tuskonal nem szokas alapgazzal sem letenni a gepet, nemhogy sugarforditoval (ez alapbol nem szokas es veszelyes). Lehet tul gyorsan jott vagy rovid a palya. De akkor is 😊

Egy "erdekes" touchdown egy balkan pilotatol. Nem ez a szabvany 😊)))

PrasCo
Idézet a Máv repklub oldaláról:

"B" vizsga: 5 egyedül repült iskolakör. A növendék tudása ekkor kb. arra elég, hogy behatárolt meteorológiai és forgalmi feltételek mellett (gyenge szél, nincsenek erõs emelések-merülések és nincs nagy forgalom, ahol sok egyszerre leszálló gép között kell "befûznie" magát) az iskolakört biztonsággal megrepüli.

Második szakasz: "B"-tol "C" vizsgáig: kb. 20-25 felszállás részben egyedül, részben oktatóval. Célja a manuális rutin erõsítése és a vitorlázás alapelemeinek megtanulása (termikelés, lejtõ repülés).

"C" vizsga: minimum 10 perc egyedüli vitorlázás, ekkor már termikelni vagy lejtõvitorlázni is kell.

Harmadik szakasz: "C"-tol "D" vizsgáig (ezüst koszorú). Innen kezdõdnek az élvezetes repülések: 1/2 óra, 1 óra oktatóval és egyedül, 3 óra, 5 óra majd egy min. 50 kilométeres távrepülés. Eközben 1000 méteres magasságrepülést is kell teljesíteni.

Arany koszorú: ("E" vizsga) 5 óra, 3000 m magasság, 300 km távrepülés

Gyémánt koszorú: ("F" vizsga): 5000 méter magasság (ez mindig tiszta magasság-nyerést jelent, amit vitorlázva önállóan emelkedik a pilóta) 300 km befejezett táv háromszögben vagy hurokban, 500 km szabad távrepülés.

Körülbelül így megy manapság. Persze gyémántkoszorúja már tudtommal csak kb. 100 embernek van Magyarországon. 😊

Hát igen. 😊 Én "szimpla" motoros röpködést 20E / óráért láttam. ...egyszer megyek el repülõoktatónak. 😄
Egyre élesebb EU-USA-vita a repülõgépgyártókról

Az USA és az EU is fontolóra veszi, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordul, miután megfeneklettek a két fél között az egyeztetések a Boeing és az Airbus állami támogatásáról, az 1992-es egyezmény újratárgyalásáról.

Az USA tiltakozik amiatt, hogy az európai kormányok - Bush szerint - illegálisan szubvencionálják az európai repülõgépgyártást. Az EU ugyanakkor úgy véli, a Boeing jut jelentõs forrásokhoz rejtett módon, az amerikai védelmi minisztérium és a NASA költségvetésébõl.

Az 1992-es egyezmény lehetõvé teszi, hogy a kormányok kedvezményes kamatozású hitelekkel segítsék az európai repülõgépgyártás fejlesztését. Az USA - a Boeing követelésére - most minden segítséget megtiltatna az új megállapodásban. Európai illetékesek azt is megemlítik, hogy az amerikai fellépés George W. Bush újraválasztási kampányának része a jelentõs számú Boeing-alkalmazott szimpátiájának elnyerése érdekében.

Az Európai Unió figyelmeztette a washingtoni kongresszust: nem fogja eltörölni a szankciókat az USA-val szemben folyamatban lévõ ügyekben, ha Amerika agresszivitást mutat az amerikai érdekek védelmében és panaszt tesz a WTO-nál.

A polgári repülõgépgyártást egy évtizeddel ezelõtt még 80 százalékban a Boeing uralta; részesedése mára drasztikusan visszaesett: az Airbus a piac több mint 50 százalékát tudhatja magáénak.

[NST]Cifu
Hopp, akkor kicsit le vagyok maradva...

Z
OK

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

[NST]Cifu
Nem lenézés volt részemrõl, csak a hozzászólásod meglehetõsen megmosolyogtató annak, aki egy kicsit otthon van a témában, és ezt konstatáltam. Ennyi.

Punkerwork

hogy-hogy ilyen korán kelsz mostanában?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Z
Kíváncsi lennék ha ilyen szépek a felhõk, akkor vajon finomak-e? Olyanok, mint a kávén a tejszínhab...

A fokozatokkal kapcsolatban: tényleg nem vagyok értõje a dolgoknak, tehát csak emlékezet morzsáim alapján írtam. (Tudom, hogy nem csak álmodtam...)

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

Kata
jaja. az aljuk sík, a tetejük meg 'habos' 😊)
Ez az ezüstkoszorú valami teljesítményrepülés a vitorlázóknál: most nem tom pontosan, hogy adott órát kell a levegõben tölteni, vagy adott távot teljesíteni...

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
már 1,7 a legolcsóbb (ami ugye géptípustól függ)
De a mûrepülés oktatás kb.35-40ezer HUF óránként, mert ott már azért nem kávédarálóval mennek...

[/cserf][/fülünyúl]

Z
Tényleg, az ezüstkoszorúról jut eszembe: van mindenféle fokozat, ami repült órák/egy repüléssel megtett kilóméter/levegõben töltött idõ/szintemelkedés/stb-bõl áll, ugye? Ilyesmirõl egyszer mesélt még a fõnököm.

Meg azt is mondta, hogy a felhõk alja lapos, sík. És azt csak akkor látni, amikor ott van fent az ember.

Z
Látszik...hogy nem is nézel le, kicsit sem...

Amúgy tényleg nem értek a lovakhoz!

TheGOro
Hát jóccakát!

http://GOro.hu

[NST]Cifu
Nem vagyok naprakész, de mintha olyan 750.000-tõl kezdõdnének a PPL tanfolyamok.

PrasCo
Igen, én is elõször a motoros repülést képzeltem el (ugye az biztosabb, meg nagyobb a szabadság feelingje, nem kell folyton a termikek után rohangálni 😊), de én kétmillát olvastam, és úgy gondoltam, abból inkább kocsit / házat / diplomát veszek... 😊)) Azért az a 150-200 ezreske mégiscsak elérhetõbb (mégha húzós is)
[NST]Cifu
A lezuhanása után gyulladt ki.

TheGOro
Azt is mondták hogy kigyulladt a gép, bár csak füstöt látni a képeken...

Punker
lehet nem egyszerre kéne játszanom és híradót néznem 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Csak a gép volt ruszki, egy 1993-as gyártású Szuhoj Szu-29-es mûrepülõgép, a pilótája Rick Bobbitt, egykor USNAVY pilóta volt, az eset pedig a Santa Fe-i vasárnapi repülõnapon történt. A gép egy Hammerhead manõvert csinált, amikor dugóhúzóba került, és a pilóta már nem tudta kihozni belõle.

Punker
lezuhant valami ruszki mûrepülõ 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kata
köszike 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Pedig motoros repüléshez tudok ismerõst aki oktat. Még mûrepülést is. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Katapultálni nem lehet, mert egy katapultülés nehezebb, mint maga a vitorlázógép. 😊 Ernyõvel ki lehet ugrani megfelelõ magasságban. De hallottam olyat, hogy akár domboldalra is le tudnak szállni kilebegtetéssel. Egy csaj repült egyszer ezüstkoszorúért, és útközben elkopott a magassága, le kellett tennie, és hasonlóképpen, szinte állva lerakta egy domboldalra tökéletes épségben a gépet. Azért oda, mert mindenhol szõlõk voltak, csak ott volt egy kis sima bokrok és fák nélküli terep.

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Én mondjuk a motoros repüléssel kacérkodtam, dehát az engedély maga csaknem egy milla, az meg irtó sok. Szóval csak a lelkem szárnyal... 😊

[NST]Cifu
A vadász vagy bombázógépekbõl. Civil gépeken elég azonban ritka a mentõernyõ, mint a fehér holló...

TheGOro
jány létedre (már ha minden igaz) eléggé benne vagy a témában, bár lehet hogy megint hímsovinista gondolkodásmódom miatt tartom ezt érdekesnek, szal nem basztatásképpen mondom ezt, hanem fogadd bóknak!

PrasCo
Bocs a dupláért, de hozzáfûzném: nem szokás ejtõernyõvel menni vitorlázni. 😊 Nem szokott probléma, a süllyedése meg nagyon kicsi (ezért vitorlázó), így ha bármi probléma van, inkább leteszik földre, súlyosabb esetben is ált. megússzák egy-két boka-, vagy kéztöréssel. Igazán ilyen is csak durva leáramlásoknál (domboldal) fordul elõ.
...hozzáteszem: tudtommal. 😊
PrasCo
Vitorlázóból is le lehet lépni; ejtõernyõvel. (feltéve, ha van nálad éppen pár stükk...) Normál értelemben vett "katapult" nincs, természetesen. 😄 Csak azért, mert eltökélt szándékom, hogy gyûjtögetek pénzecskét, és érettségi után/elõtt/mielõbb nekiállok repülni... megfogadtam, hogy addig nem temetnek el, amíg nem szerzek Zengedélyt. 😉 Csak hát pénz, sok pénz...

Azért voltam kíváncsi, hátha repül itt vki, és esetleg el tudna látni addig is pár tanáccsal, vagy felvilágosítással, neten nem sok minden van errõl. 😊
narazzino
mondjuk a II. világháborúban még azzal ugrottak ki

[NST]Cifu
Látszik nem vagy tulzottan otthon a repülésben: a katapultülés csak a vadászgépeknél és a kisérleti repülõgépeknél szokás.
Arról nem is szólve, hogy mentõ-ejtõernyõt elég ritkán visznek magukkal, bármilyen repülésrõl is legyen szó (kisgépes, nagygépes, stb.)

Z
Reggelt!

Dzsíz! 7:55-kor tudsz ilyesmikre válaszolni? 😊)

Biztos jó lehet, de vitorlázóból nem lehet "katapultálni" - nem szóvicc a neveddel!!! -, vagy ejtõernyõvel kiugrani vész esetén, ugye?

Kata
néked is!

[/cserf][/fülünyúl]

Punker
reggelt

Kata
Jah, úgy tudnak emelkedni és magasságot nyerni. Keresnek egy ilyen termiket, ami lehet felszálló meleg levegõ, vagy tereptárgyak akadályában felfelé áramló levegõ. Ebben szépen orsóvonalban felemelkednek amíg a termik ereje tart aztán onnan Jézus szíve... 😊

[/cserf][/fülünyúl]

TheGOro
Na egy igazi õs markotány szecskavágó masinéria!

Z
A volt fõnököm csinálta (amikor épp nem vadászgépet szerelt), lehet vele termikelni, ugye?

Én nem értek a lovakhoz! 😄

PrasCo
Hali-hali!

Lenne egy óvatos kérdésem: Vitorlázórepül itt alaki?
Z
Te már csak itt?

narazzino
a kacsaszárny egész jó 😊

[NST]Cifu
Talán még füves felszállópályával rendelkezõ repterekrõl is mûködhetne. 😊))

Kata
Na de azok az oroszos futómûvek... 😊 Le sem tagadhatnák, hogy õk csinálták. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

narazzino
igaz 😊

TheGOro
Winglet-es B747-re hajazó Szuhoj KR-860

Punker
rá van írva 😊

narazzino
na szakértõk, ez milyen repülõ?

narazzino
mondjuk így talán jobb