14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#5715 Ez az a reptér ami a Michigan tavon van 1 ki szigeten? -
#5714 Halálos 737-es autóbaleset. -
#5713 Az első helik ugye dugattyús motorok segedelmével repültek, ott nehéz lett volna. A gázturbina megjelenésekor még mindig a tengelyteljesítmény számított, és a hagyományos megoldás már kiforrott, ismert volt. Ha jól rémlik a gázkivezetéses megoldást már az 1960-as évektől kezdve vizsgálják, de problémákba ütköztek, hiszen a vékony, hajlékony lapátokban kellett valahogy végigvezetni a csövet, egészen a rotor végéig. Megoldásként azt találták ki, hogy két rotorlapát volt, és a lapátvégekre egy-egy torlósugárhajtómű került. Egyszerű: egy motor megforgatja annyira a rotort, hogy a torlósugárhajtóművek beinduljanak, és utána azok már forgatják a motort, mint gép. A probléma ezzel továbbra is az, hogy a rotorlapátok össze-vissza hajlonganak azért manőverezés körben, ami nem egészséges ez esetben, hiszen a végükön elég nagy súly van.
Ez a torlósugárhajtóműves megoldás sem újdonság, a Focke-Wulf a második világhábprú alatt egy érdekes tervet készített, ahol a géptörzs körül forgó hatalmas "légcsavar" három tollát az azok végén lévő torlósugárhajtóművek forgatták volna:
A képek a Luft46.com-ról vannak.
Az elképzeléseket további megoldások követték, de a hosszú, rugalmas rotorlapátokkal az a baj, hogy nehezen megoldható a gáz pontos irányítása, és eljutattása a lapátok végébe. A CRW ezt a problémát egyszerűen oldja meg: széles, rövid rotorlapátok vannak, amely nem gond, mert ugyan a nagy sebességű repüléshez helikoptermódban ezek nem igazán jók, dehát ahhoz ott a CRW repülőgépmódja. -
#5712 A szárnyvégekeken kivezetett levegő hajtja a rotort ha jólértem... Hát ez tök egyszerű megoldás, sztem egyszerűbb mint az forgatás áttételekkel. Eddig miért nem így csinálták a heliket? -
#5711 Megtette első lebegését a Boeing X-50A CRW (Canard Rotor/Wing) tesztjármű. Ezzel megkezdődött a helikopterek hattyúdala, hiszen a CRW lényege pont az, hogy a forgószárny csak a fel- és leszálláshoz kell, menet közben rögzítik őket és hagyományos szárnyként funkcionálnak, ez esetben pedig egy sugárhajtómű adja a tolóerőt. A rotor forgatása sem hétköznapi, nem bonyolult áttételek és rotoragy segítségével oldják meg ugyanis, hanem a gázturbinából elvezetett levegővel, így a szerkezete egyszerű és könnyű (a "6. napon" c. swarci filmben látott gépek is CRW elméletre épülnek). Maga a CRW nem új találmány, már az 1960-as években is felvetették, de csak tervezőasztalig jutott. A Boeing tervei szerint a következő évtizedben már sorozatban készülhetnek a CRW civil és katonai járművek.
[center]
-
#5710 Szerintem ez is oylan veszteséges lesz mint a sportcsarnok, azt visszakapjuk ingyé ez ám az üzlet:DDD -
DJviolin #5709 Jaj de jó. Amire újra magyar kézben lesz (75 év múlva), én már öreg papa leszek. Most kellett ez? -
#5708 Én ehhez már inkább hozzá sem szólok... -
#5707 jah igaz, de szerintem árukapcsolás lesz: egyet fizet kettőt kap :) -
Nyiri #5706 Az a Malevert indult. -
#5705 inkább az övéké legyen mint az orosz maffiáé (KrasAir) -
Nyiri #5704 Az angoloke Ferihegy -
#5703 csak sikerült őket feltölteni:
katt -
DJviolin #5702 Át a tűzgolyón!
MiG-23-as harcászti gyakorlat
1982.
A magyar légierő MiG-23-asai Asztrahánban részt vettek egy garcászati gyakorlaton, ahol két éles légicél megsemmisítése volt a MiG-23-asok feladata. Egy célgép ellen a feladatot 3 géppár hajtotta végre. Az első géppár fotógéppuskával "lőtte" le a célt, majd a második géppár éles rakétákkal semmisítette meg azokat. A mennyiben a sérült célgépek irányíthatatlanná válnának, vagy eltérnek a megadott útiránytól, a harmadik őrjáratozó géppár feladata volt megsemmisíteni azokat, mielőtt lakott területre zuhantak volna.
A fotógéppuskás lelövés után a Horváth Miklós vezette géppár lett rávezetve az éles célra. A cél megjelenése után a géppár szétvált és a földi irányítás egyenként vezette rá a gépeket az éles célra. Az első gép gondosan befogta a célt és elindította a rakétát. A földi irányítás azonban túl korán választotta le a gépet a célról, így az elforduló gép radarsugara eltérítette a célhoz küözeledő rakétát. A cégépet visszafordították és következett a páros második tagja. Ez a pilóta is gondosan célzott és lőtt, de a találat megint elmaradt a túl korai kiválasztás miatt. Miután a cél sértetlen maradt, de a navigációs irányjelekre nem reagálva repült tovább, riasztották a Seresztnyev György vezette őrjáratozó géppárt. Rövid bizonytalanság után a géppár megkapta a tûzparancsot a földi irányítástól az immár veszélyesen közel lévő cél ellen. A géppárparancsnok rakétájával telibe találta a robbanás pillanatában már alig 1800-2000 m-re lévő célt. Mivel azonban a géppár zárt kötelékben utánégetővel haladt, már nem volt lehetőség a robbanás körzetének a kikerülésére. A parancsnok ismerve az ilyenkor használatos előírást, hangsebesség felett száguldva célba vette a robbanás középpontját és a géppár pillanatok alatt átszáguldott a robbanáson. Ugyanis ha egy rakéta robban fel a gép közelébe egyenesen a robbanás középpontjába kell irányítani a gépet, mert ott a legnagyobb a valószínûsége annak, hogy a gép megússza a sértetlenül. A robbanásból kiérve mind a parancsnok, mind a kísérő gépe sértetlenül üzemelt, így biztonságosan szálltak le Asztrahán repülőtérén. A földi vizsgálatok megállapították, hogy a parancsnok gépe teljesen sértetlen maradt, a kísérő gépében találtak néhány szilánkdarabot.
Kelet szárnyai -
#5701 megpróbáltam ide feltölteni 2 videót amit én csináltam, a szemetek egyiket visszadobták mert nem volt jó a bitráta :) -
#5700 Folytatása a Bolton Paul Definiant korcsság ha nem tévedek:) -
#5699 mindig erre vágytam... -
#5698 az #5690-as hozzászólásom előtt keltem nemrég :P -
#5697 Ha valaki nem ismerné: Flightlevel350, videók minden mennyiségben. -
#5696 Lebuktál! 14 percel az ezen hsz.-ed elött ejtetted meg az első hozzászólásod!
Vagy újabban alvajáró módban használod a gépet? -
Nyiri #5695 Akkor aludtal 8 percet? :D -
#5694 i mean légcsavaros hajtóműjével, bocs
most keltem 2 perce, pillanatnyi elmezavar :D -
#5693 Hogy mijével? -
#5692 érdekes a szárny kialakítása és nyilazása is, nemhinném hogy nagy sebességre volt képes a lökhajtásos hajtóművével :) -
#5691 Az pontosan az. Egy hátsó lövész. Ez ugyanis egy brit vadászgéptípus volt. Nem túl meglepő módon nem épület belőle annyi (és sose lett olyan elismert, vagy népszerű), mint a Spitfire-ból. :))) -
#5690 ez a legelső odavág, a farkán az a gömb végülis mire való? hátsó lövésznek? -
#5689 Szépségek.... :Ð
[center]
-
#5688 Khömmm..;) -
#5687 azért mert minden műszer rajta analóg még, digitális techinkánál ez mind ráférne 3-4 lcd monitorra -
#5686 tartalmas dolgokról beszélgetünk -
#5685 tudom -
#5684 Mer nagyon régi. -
#5683 jah...
Amúgy tök ronda kabinja. -
#5682 ...mint a Concorde...
[center]
-
#5681 kihaltunk -
#5680 a mi esetünkben nagyon is :D -
#5679 Meg kérdés az is, hogy mennyire van megpakolva. -
#5678 Elvileg az ancsa is el tud repülni egy hajtóművel. -
#5677 az biztos, csak aztán hogy egy an-26-tal mit tudnak csinálni azt nem tudom. -
#5676 ha pánikolsz csak rosszabb, ilyenkor higgadtan kell viselkedni