14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Fenrir
    a v szószerint is v :)

tehát ha pozitív akkor v alakúak a szárnyak, ha negatív akkor egy fordított v
  • [NST]Cifu
    Nem, a szárny V beállításáról volt szó, tehát hogy a szárny vége "felfele kunkorodjon" (pozitív V), vagy lefele, azaz lógjon (negatív V). A mai nagy utasszállítók kivétel nélkül pozitív V beállításúak.

Szerk.: Megelőztek! :DDDD
  • Papirzacsi
    Nem, a pozitív V-beállítás nem azt jelenti. Amiről te beszélsz az a nyilazás, de az köszönőviszonyba sincs a V-vel. :-) A v-veállítás konyhanyelven annyi, hogy a szányvég a szárnytőhöz képes felfelé illetve negatív beállítás esetén lefelé áll.
  • bgabor
    Felfelé? Úgy érted, hátrafelé? Mert a pozitív V szárny azt jelenti...
  • Lockheed
  • Kit--Kat
    Jó hát azért vagyok itt, hogy ezeket is megtudjam:D
  • Fenrir
    az elektromos meghajtás egyszerűen nem elég erős hogy végre tudja ezt hajtani

pl a 737-eseknek hidraulika hiba esetén ki lehet bocsájtani a fékszárnyakat elektromosan is...ahhoz hogy kimenjen a maximális 40-es egységig kb 5x annyi idő telik el mintha normál állapotban, hidraulikusan menne ki

a hidraulika bírja igazán ezt a hatalmas erőátvitelt, azt hogy a szivattyúk elektromos jelet kapnak a működéshez nem jelenti azt hogy elektromos a rendszer :)

a classic 737 családon pl a gázkar helyzetét bowden kötél vitte át a hajtóműig, akkor kézi meghajtású? :)

ng-n már fly-by-wire, teljesen számítógépes
  • Papirzacsi
    Arról a súlynövekedésről nem is beszélve, amit csak maga a szárnybekötés kialakítása okoz. Lévén, hogy a többi géppel ellentétben a variaszárnyú gépeknél egy pontban adódik át minden igénybevétel. Ez nagy méretű masszív szerkezetet igényel folyamatos, és sűrűbb felülvizsgálattal, mint egy hagyományos szárnybekötés.pölö
  • Kit--Kat
    Jó abban nem is kételkedtem, csak a nagysebességnél való szárnyállás változtatásra mondtam példát.
    Vagy pontosan hogy értetted, hogy elektromosan nem lehet mozgatni nagy sebességnél?! Há' elektromos kábeleken jut el a parancs a motorhoz, hogy mozdítsa alrébb és az akkor elektronikus nálam
  • Fenrir
    az lehet hogy számítógép vezérli de a működést biztosra veszem hogy egy hidraulika rendszer végzi el, más nem tudna ekkora erőt kifejteni ilyen sebességen
  • Kit--Kat
    Kimerítő választ kaptam kössz:)
    A Tomcat az menet közben lazán számítógépes vezérléssel változtatja a szárnyállását.
  • Fenrir
    mert pl nem lehet az ilyet nagy sebességnél elektromosan mozgatni mert nem bírná a motor vagy ha bírná akkor rohadt lassan lehet változtatni a szárnyat

ilyen csak hidraulikusan menne, ahhoz külön be kell vezetni még1 hidraulika rendszert a gépbe külön táplálással, hűtéssel, tárolással és mellé kell tenni egy standby hidraulikát is vész esetére...ezt külön be kell csövezni, helyenként nyomás és hőadókat betenni, különböző szelepeket beépíteni, ezeket mind be kell vezetékezni is és előrevinni a pilótához hogy lássa és kontrollálhassa

jah és akkor még ennek a többlettömegéről nem is beszéltem, ugyanis repülésben a legfontosabb a gép tömege, ez határozza meg hogy mit és meddig vihetsz

tényleg nem bonyolult :)
  • Kit--Kat
    A bonyolult részét nem értem. Van 1 számítógép ami működteti sebességtől függően+manuálisan is állítható. Nem tudom elképzelni, hogy lehe bonyolult maga az szerkezet se ami mozgathja, szóval nem értem 1általán miért is bonyolult.
  • Fenrir
    tudod, az oroszok használták előszeretettel a szárnylógatásos megoldást (pl a tu-154) míg az amerikánoszok a szárnyakat felfelé állították, pozitív v-be

a különbség az volt asszem hogy az orosz rendkívül jól kormányozható volt de rossz volt az egyensúlya (ezért esett meg 1x hogy seggre ült a gép amikor a hangárban volt nagyjavításon ferihegyen), az amcsi kicsit nehezebben mozgott (mondjuk ez csak a régiekre volt igaz) de sokkal jobb volt a súlyeloszlása
  • Fenrir
    a legkisebb a 600-as méretű gép, az az igazi kisdisznó :)

102 emberre van székezve nálunk, van business és economic osztály rajta
  • Papirzacsi
    Ja, nehéz, bonyolult, gyakori karbantartást igényel stb stb. Szal nem igazán megfelelő egy olyan gépre, amivel pénzt akarnak keresni. Katonáéknál is fontos a gazdasádosság, főleg manapság, de nem annyira, mint a polgári szférában.

Erről jut eszembe. Annó kísérleteztek "teleszkóp" szárnyú gépekkel is. Képe esetleg vkinek van ilyenről? :-)
  • [NST]Cifu
    Pardon, efelett elsiklottam. Szóval a variaszárny valójában tényleg arany középút, legalábbis ami az elérhető végsebesség növelését és a leszállási sebesség csökkentését illeti. Azzal az "apró" hátulütővel, hogy nehéz és bonyolult. Márpedig egy utasszállító gépnél a tömeg igencsak kritikus tényező...
  • narazzino
    így van ez. amikhez én "értek" azokon már sztem milliószor átrágtuk magunkat
  • Kata
    Nem baj, én is. Csak olykor feldobom valami különlegességgel a topikot és máris beindul a csevegés, a téma megvitatása, és mindenki jól érzi magát. A gép forog, az alkotó pihen. :))
  • narazzino
    utasszállítókhoz én bolond vagyok :D
  • [NST]Cifu
    A legkisebb változatott (-700) gyártják még? Mert a Boeing honlapján is csak a -800 és -900 van feltüntetve adatokkal...
  • [NST]Cifu
    Nem sokkal nagyobb a 787-3, mint a 737NG-900, a 787-8 illetve -9 valóban válthatja a 767-400ER-t, a 757-es pedig már lezárt sorozat. Viszont a 787 csak a következő évtizedben lép szolgálatba (annak is inkább a második felében), tehát akkor az NG sorozat már igencsak váltásra érett lesz...
  • Fenrir
    NG családnak most rakják össze a 900-as szériáját, 1x már kész volt de volt benne egy tervezési hiba ezért újra kell gondolni az egészet (1 szárnyfeletti vészkijárattal volt kevesebb mint amennyinek kellett volna lennie a gép hosszát figyelembe véve)
  • Nyiri
    Jah es az NG 90s evek kozepe/vege... meg 10 eves sincs. Miert futtatnak ki? Azert az tul nagy pocsekolas lenne.
  • Fenrir
    namost ez a variaszárny kb olyan mint a pozitív és negatív v-be állítás

nincs igazén köztes megoldás
  • Nyiri
    Szerintem marad. 757/767 valtjak le valszeg. Szerintem bar ez lehet baromsag, de ha joltom a 787 az nagyobb mint a 737
  • [NST]Cifu
    Tényleg, most a 787-es kifuttatja a 737NG szériát, vagy az marad továbbra is gyártásban?
  • Nyiri
    747 is baba... Nagyon regota a piacon van.
  • [NST]Cifu
    1960-as évek. A variaszárny ekkoriban volt a toppon, mindenki ebben hitt, és az akkori aerodinamikai tudás alapján nem volt más megoldás. A Concorde is csúcs volt a kecsesen ívelt deltaszárnyával, de ettől függetlenül is hatalmas volt le- és felszállósebessége. Az amerikaiak olyan gépet akartak, amelynek azért nem 400-hoz közeli sebességnél kell leszállnia - nem volt tehát más választásuk.
  • Fenrir
    én azt mondom hogy a legjobb/legolcsóbb és legmegbízhatóbb az a B737-es család

nem véletlenül van annyi belőle
  • [NST]Cifu
    Egy kicsivel későbbi változat: Boeing HSCT (High Speed Civil Transport) program az 1990-es évek közepén (300 utas @ Mach 2.4):

[center]

• Kata
    Igen, súlyproblémái is voltak, jelentősen túllépték a tervezettet, ezért a szárnymozgató mechanikát egy idő után már kiradírozták a tervrajzokról. Viszont nem sokkal később a cég megtervezte és megéptítette a 747-es Jumbo-t, amivel aztán kaszált a piacon rendesen, elég csak megnézni, hány db repül belőle. Ráadásul a Jumboval vált az átlagember számára is árban elérhetővé a repülés.
  • Papirzacsi
    Ha már a Concorde-ra azt mondják, hogy nem érte meg, akkor ez a varia szárnyaival egyenesen becsődöltetett volna mindenkit. :-)
    Mindenesetre elég csúnya jószág szvsz. :-)
  • Kata
    Boeing 2707 - a Concorde versenytársa volt, 3M sebesség volt a cél, 277 utassal fedélzetén, elsőként alkalmaztak széles törzset (3×3 sor, 2 folyosó), azonban sosem készült el. Tervezési problémák is voltak, a hőhatár feletti repülés is problémás volt akkoriban, ráadásul a hangrobbanás ellen tiltakozás bontakozott ki. Repülőképes példány soha nem épült belőle, de 1:1 modell igen.

• akos
    milyen dönci nagy segge van :D
  • Clidey
    Vágóúr! Kérdezzük meg a közönséget!
  • Papirzacsi
    Akkor mégegyszer máshonnan, mert az előző nem jött be. :-)
    http://papirzacsi.fw.hu/ritka.jpg
  • Fenrir
    továbbtanultam :D

pedig azt szokták mondani hogy alapból mindenki rendőrnek születik csak van aki továbbtanul :)

bocs :P

btw a kép:

Access forbidden!

You don't have permission to access the requested object. It is either read-protected or not readable by the server.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.
    Error 403
  • Papirzacsi
    Egy ritka látványosság.

Fenrir: Nem, nem maradtam rendőr.:-) Továbbtanultam.
  • tomcat1
    Én beérem házi pálesszal is