14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#13645 ú ez de klassz, tök el tudnék képzelni ilyen 'flying yacht' Catalinával (névrokon is :P) túrázást mondjuk a karibi szigetek között :O
-
#13644 Milyen gép ez? 10 éve a monitorom szinte kisebb volt, mint ebben a display... -
#13643 ilyen melegben a pilóták is lengébben nyomják :)
-
#13642 Azért, mert a spam-et is elviszi a cica, nem csak a személyeskedő flémet, kötekedést. A helyedben felhagynék a tevékenységgel. -
Rue East #13641 Valamiért mindig eltűnik a hozzászólásom, de nem értem mért. -
#13640 Figyelj, a spammelésért már büntipont jár, úgyhogy szerintem sürgősen fejezd be. -
#13639 Akkor én sem értem , hogy hogy megy ez -
#13637 -
#13636 És milyen lényegtelen hülyeségről! :D -
Nyiri #13635 Az elmúlt 2 évben nem volt ennyi komment mint fél óra alatt :D Király -
#13634 Ez továbbra sem kapcsolódik a témánkhoz. -
#13632 Mondjuk csak halkan kiegészíteném annyival a mondanivalód, hogy ilyen értékű holmi esetén mint egy airliner, feltételezem, hogy minden egyes gép ütemezését rögzítik, hiszen az elkészülési idők is hónapokban mérhetők. Tehát nem csak annyi van, hogy figyi, 2020-ig legyártjuk ahogy puffan, hanem minden egyes gépre írnak egy határidőt. Hogy ebbe a határidőbe mit kalkulálhatnak bele, azt már hosszan kivesézték itt néhányan, de ez most irreleváns. Nyilván az ígért időpontra annak a gépnek kész kell lennie és le kell szállítani a megrendelőnek. Nem csinálhat olyat, hogy figyi, most nincs több megrendelésünk de nem akarjuk hazaküldeni a melósokat, úgyhogy ezt most dupla annyi idő alatt raknánk össze. A megrendelő tuti eleresztene egy nagy WTF-et. Persze lehet egyezkedni a vásárlóval, ahogy azt szintén kivesézték, de a lényeg, hogy akkor valami pluszt kell adnia: árengedmény, hosszabb garancia vagy alkatrész garancia, vagy ha tényleg évekről van szó, esetleg fejlettebb részegységek beépítése a későbbi gépekbe de az eredeti áron. Ezek nyilván lehetőségek, de nem a lehetőségek volt a kérdés. -
#13631 1. Beírod a keresőben, hogy B 747 cancelled / delayed és kapsz találatokat...
2. Több megrendelésre számítottak 10+ éve. A gyártósort sanszosan erre méretezték. Nem jött be...
1+2 = ? -
#13630 ilyen szép, fényeset E!
-
#13629 Nem akarok a nagyok dolgába belevauzni,de teljes mértékben megértem Katát és azt, hogy mindenről megy a példálózás de konkrétumok nem hangzanak el amiből megértenénk az alapfogalmat magyarán a 10 gép /hó gyártás ütemez amit mondjuk lecsökkentenek 6 gép/hóra.
Ha jól gondolkodom akkor ez csak ugy lehet ha a gépek összeszerelése közel fix időt vesz igénybe, igy tudjk a vásárlónak mondani, hogy ez és ez a gépe ekkorra lesz kész a kezdéstől számitva, viszont a teljes flotta már lehet, hogy lassabban készül el vagyis nem párhuzamosan dolgoznak 2 gépen hanem csak az egyiken és a másikat pár hét késéssel kezdik el.
Igy fenntartható hogy az egyes gépek ugyan anyni idő alatt készüljenek el ,de a teljes gyártási folyamat időben tovább tart. -
#13628 Nem feltételeztünk az esetben megrendelés visszamondást, ez nemtom honnan jött. -
#13627 Én melyik részne nem jött át annak, hogy sorra mondják vissza gépeket? Tehát az X már régen nem X hanem X mínusz valamennyi... -
#13626 Na végre valaki. Ezt mondogatom, hogy nyilván egyoldalúan nem lassíthat a gyártó, ha az túlmegy a megrendelési szerződésekben foglalt feltételeken. Akkor legalább valamit adnia kell cserébe. Ha a megrendelő ragaszkodik az eredeti megállapodáshoz, akkor meg nem lassíthat. Kapod a pirospontot. :)
Utoljára szerkesztette: Kata, 2015.07.14. 20:35:17 -
#13625 Ez nem tudom hogy jön ide, nem erről van szó. Ennél egyszerűbben nem tudom leírni minthogy a kiindulási pont alapján szerintetek életszerű az, ha akármilyen szerződés ígéri az X gép legyártását mondjuk 2020-ra akármilyen ütemterv szerint, de a gyártó további megrendelések híján jobban lelassít és 2025-re gyártja le azokat? -
#13624 A valóságban ilyenkor több esetben meg lehet egyezni a megrendelővel, a későbbi leszállításról is.
Ez meg a másik fele... -
kamov #13623 Két eset van:
A: köti a szerződés. Ekkor a szerződés legyártásáig üzemben tartja a gyártósort.
B: Szerződést tud módosítani a megrendelővel. Ekkor még tovább tarthat a gyártás az új kölcsönösen elfogadott szerződésnek megfelelően. Gyakori, hogy megrendelő a valóságban ilyenkor valamilyen formában ellentételezve van pl. korszerűbb, fejlettebb gépet kap.
Most akkor mi is a kérdés?
-
#13622 Nem, pont hogy nem a visszamondott gépek miatt... A rendelések nagy része mindig X gépre és Y opcióra szól, de még az X gép is visszamondható sokszor, ha fizetsz némi pénzt. Namármost, ha az néz ki, hogy 20 év alatt a gép termelne 100 M USD veszteséget, akkor nem egyzerűbb most kifizetni néhány milkát, hogy "kösz, de mégsem kell...".? -
#13619 "A valóságban ilyenkor több esetben meg lehet egyezni a megrendelővel, a későbbi leszállításról is."
Pont ezt írtam amire azt válaszoltad, hogy én fordítva gondolkodom. :)
A többi részre vonatkozóan pedig csak a #13617 -es hsz-t tudnám elismételni. Tudom, hogy előre ütemezik a gyártásokat, hogy előre intézik az efféle megrendeléseket, de nem ez volt a kiinduló pont. Arról volt szó, hogy itt már egy folyó termelés van, ahol nincs több megrendelés, emiatt a gyártást lassítják - a megrendelő kárára - hogy hátha addig jön újabb megrendelés és nem kell leállni, bezárni.
Utoljára szerkesztette: Kata, 2015.07.14. 20:06:04 -
kamov #13618 A valóságban ez azt jelenti, hogy van egy gép amit három év legyártani és várni kell rá, ezért öt évvel a leszállítás előtt le kell rá szerződni.
Ha hirtelen elapadnak a megrendelések, akkor nem azt csinálják hogy a meglevő nagyobb kapacitással gyorsan kipörgetik három év alatt a megrendeléseket, aztán bezárnak.
Hanem egy idő után csökkentik a termelést pl. a műszakok számának csökkentésével, hogy a gyártósort csak az utolsó lejáró szerződés időbeli leszállítása után, öt év múlva kelljen bezárni.
Ez volt az egyszerűsített példa arra, amikor nincs csúsztatva a leszállítás.
A valóságban ilyenkor több esetben meg lehet egyezni a megrendelővel, a későbbi leszállításról is. -
#13617 De itt pont olyan helyzetet hozott fel egyikőtök, ami nem ez. A felhozott helyzet a te példádra lefordítva azt jelenti, hogy a szerződésben legkésőbb 2020 szerepel, de a valóságban meg lesz belőle 2025. -
#13616 Te meg a kiindulási szituációt nem érted, amit nem is én vetettem fel. Minden szerződés időponthoz kötött, sőt, az ütemezést is előre rögzítik. Ezért nem értettem azt a felvetést, miszerint a gyártó egyoldalú módosítással lelassíthatja a folyamatot. Nyilván annak következményei vannak. Most az, hogy milyen más kereskedelmi lehetőségek vannak, nem tartozik a kiindulási kérdéshez. Senkit nem érdekel most olyan szituáció, hogy legyártottak valakinek valamit amit aztán más kapott meg. Hogy jön ez ide? -
#13615 Ha az volt a 10 gépes szerződésedben, hogy az utolsó 2 példányt legkésőbb 2020 decemberi határidővel adják át, akkor mi beleszólásod van abba, hogy a gyártó nem 2018 decemberében adja át az eredeti gyártási ütemmet tartva, hanem csak 2020 októberben a csökkentettel?
Utoljára szerkesztette: Papirzacsi, 2015.07.14. 19:55:05 -
#13614 Ha megrendelsz valamit, neked sem mindegy mikor kapod meg.
Álljon meg a nászmenet, sokszor ez úgy van, mikor rendelsz, hogy közli a szállító, hogy jelen állás szerint X időpont előtt nem. Aztán majd a körülmények eldöntik, hogy a megrendelőnek ez így jó és az X nem lesz-e X+1 vagy X-1...
Melyik részét nem érted, hogy slágertermékekből sokszor az van, hogy kapsz egy "sorszámot?" Azokok akik sokat vártak most előbbre is kerülhettek és más gépét kapják meg, amit lemondtak és a későbbi szállított gép, amik nem tudtak eleget fizetni, hogy a sor elején legyenek így kapnak előbb kész vasat. A később gyártott gép -1, átütemés és program rövidül, kevesebb munkás. Voilá. Ténleg ilyen nehéz...?
Az baj, hogy neked az a fixa ideád, amitől nem tudsz elszakadni, hogy mindenki úgy szeződött, hogy X év Y hónap Z napjára. Konkrét példa; úgy kapott anno villámgyorsan F-16A Block 1-et Izrael, hogy az Iránnak gyártott, de le nem szállított gépeket ők kapták meg. És nem ez volt az egyetlen ilyen ügylet, az F-35 gyártásánál és átadásánál is van ilyen. A RAAF csökkentette igényét és kevesebbet kér, az USAF így előbb és több gépet kapott. A/B/C változatok mennyisége és aránya is változott, ennek megfelelően az LM reagált. Miért gondold azt, hogy a civileknél ez nincs így?
Hányan próbáljanak még érvelni akár konkrét példákkal is?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.07.14. 19:51:22 -
#13613 Ugyanazt írod mint kamov, nem a teljes gyártási ütemezésről volt szó, hanem a kiragadott szituációról. Ezek teljesen nyilvánvaló dolgok amiket leírtok, részleteztek, viszont továbbra sincs semmi válasz a kiinduló felvetésre, miszerint: "Amiből nincs sok megrendelés, azt lassabban gyártják, hogy minél tovább éljen a gyártósor". Tehát itt nem a kezdetektől való gyártási ütemezésről van szó, hanem egy olyan pillanatról, amikor nincs több megrendelés, de az utolsó megrendelők gépeit hirtelen lassabban kezdik gyártani. Mert ezt mondtátok néhányan. Én meg kérdeztem és ehhez mit szól a megrendelő, amire az volt a válasz, hogy én gondolkodom fordítva.
Ha megrendelsz valamit, neked sem mindegy mikor kapod meg. -
#13611 Amikor egy gép vagy termék sláger, akkor előfordulhat, hogy várni kell rá. Mivel a keresleg visszaeset és úgy tűnik, hogy a gyártósor túl van méretezve, így ez belefér. Nem értme, hogy milért kötekedsz, ez bevetett szokás. A francia Rafale gyártósor is csak így működik, az eredeti tervek szerint már régen le kellett volna állnia és leszállítania a gépeket...
2008 előtt erőművi beruházásoknál volt, hogy informatív árajánlatért FIZETNI kellett a gyártónak, olyan tolongás volt. Én fizettem azért, hogy ő mondja meg, hogy mennyiért gyárt. Mintha te bemennél egy számítógép szaküzeltben és egy konfigra vonatkozó kérdésért legombolnának rólad helyből 5 rugót... Aztán jött a 2008 válság és 1,5 év múlva mikor megkereste őket valaki kis túlzással azt mondták, hogy lökd a terveket és holnap izzítjuk a gépeket. Na, az A380 és B747 kereslete is így alakult kb. kis túlzással nem kell már a kutyának sem...
A repiparban is vannak hullámzások és ezt lekövetik. Nincsen minden annyira pengére járatva, hogy az átadási időkell perce pontosan kelljen számolni....
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.07.14. 19:36:23 -
kamov #13609 A gépek évekig készülnek, ezért a szerződéseket is évekkel a leszállítás előtt kötik. A változó rendelésállományból több évre előre leszervezik a gyártási folyamatot. Azt hogy egy év múlva mennyi és milyen alkatrész és három év múlva mennyi összeszerelő kell már most tudják a megrendelésekből.
Ezért aztán úgy állítják be a termelést hogy a már csökkentett kapacitás az utolsó gépet pont időben le tudja szállítani. Az utolsó előtt meg azelőtti gépek meg valamivel hamarabb kész lesznek.
-
#13608 De most nem arról beszéltünk, hogy az elejétől fogva milyen ütemezéssel osztja el a gyártó és köti a szerződéseket, hanem egy olyan szituáció létrejöttéről, amiben az az adott, hogy most még gyártja a megrendeléseket, de a jövőre már nincs, mert mittudomén jó ideje nem sikerült vevőt szerezni. Erre azt írtátok, hogy akkor szépen műszakot csökkentenek, lelassítják a termelést. De kérdem én, mit szól ehhez az utolsó megrendelő akinek épp rakják össze a gépeit? Azért akármilyen önkényesen nem változtathat a gyártó, főleg nem a megrendelő rovására, kárára.
És nem is arról van szó én hogyan gondolkodom, hanem a megrendelő hogyan gondolkodik. Arról senki nem írt semmit, hogy egy ilyen lassításhoz mit szólnak a megrendelők.
Utoljára szerkesztette: Kata, 2015.07.14. 19:12:57 -
#13607 Átmentél személyeskedő szókiforgatósdiba, ami egyértelmű flame indítás. Érvet és mogyorót csak nyomokban tartalmazott. Nagyon ne vedd a lelkedre, ebben a topikban ez a rendszer a 11 éves fennállása óta. A flémre, személyeskedésre zéró tolerancia van, nem vagy unikum ebben a tekintetben, más hasonló hsz-ek is törlésre kerültek már másoktól.
Utoljára szerkesztette: Kata, 2015.07.14. 19:09:21 -
#13606 Értem én. ;-) -
kamov #13605 Raktárra jellemzően fődarabokat és alkatrészeket gyártanak, az "online" egységeket ez a folyamat eleinte egyáltalán nem érinti.
Az összeszerelésben ez úgy jelenik meg, hogy egyenletes ütemben gyártanak és van ami fél/egy évvel a határidő előtt lesz kész, de van ami csak egy hónappal előtte. -
#13604 Miből gondolod, hogy a szerződést eleve úgy kötötték, hogy lélegzetet visszafolytva napi 24 órából 25 órát dolgozva tudják csak legyártani határidőre? Aki ilyet köt az meg is érdemli...
Raktárra csavarokat gyártanak nem 400 millió $-os gépeket, főleg úgy, hogy mindegyik egyedi. Amennyiben így lenne, akkor holnap besétálok a sarki Boeing boltba és megrendelem az egyedi gépemet, és mire a kijárathoz érek már oda is tolják.
De megnyugtatás képpen ők látják a számokat a megrendelésket, a ha így döntöttek biztos volt rá okuk, és nem te és nem én fogjuk innen megmondani hogy mennyire hülyék. -
Rue East #13603 Azért itt nem 5 évekről van szó, azt csak te találtad ki. Itt negyedévek is lehetnek. Megváltoztatják a gyártási sorrendet például, van aki olcsón veszi a gépet és kivárja a sorát, van akinek meg üzleti évre tervez és mindenképpen kap gépet. Rengeteg féle megoldás lehet. Amíg nem ismerjük a szerződéseket, addig miről beszélünk? Annyit tudunk, hogy a production rate az változik, a már lentebb írt okok miatt. Ott áll a cikkekben, feketén-fehéren.
Amúgy meg felháborítónak tartom, hogy önkényesen törölted a hozzászólásom, ami semmilyen szabályt nem szegett meg, érvelt és forrásokat is tartalmazott. -
kamov #13602 Fordítva gondolkodsz.
A helyzet:
Csökken az éves megrendelés, annak is a nagy része az év első hónapjaira van kitűzve.
Ekkor "meglepő módon" teljesíti ezeket a megrendeléseket majd ezután egy kis ideig a még nagyobb állománnyal előredolgozik, raktárra. Majd amikor ezeket kipörgette akkor csökkenti a műszakokat és a darabszámot. Így mindig lesz annyi gépe készen, raktáron, hogy a megrendelések eloszlásának egyenetlenségeit "raktárról" ki tudja pótolni.
Mivel ezek a gépek évekig készülnek, így ez az alkatrészgyártásnál és a beszállítóknál jelentkezik először. Ott már a bejelentés előtt megkezdődnek az átszervezések, ami hónapokkal vagy évekkel később eljut az összeszerelő fázisba is.
A gyártásszervezés egy szakma, nem kell újra feltalálni. -
#13601 Mert nincs olyan szerződés, amiben - pláne ekkora összegeknél - ennyire képlékeny időt határoznának meg. Mellesleg közben cikkek is megjelennek, hogy X légitársaság megrendelt 20 gépet, amit a cég Y idő alatt szállít neki. Ekkora értékű beruházásra senki nem köt olyan szerződést, hogy egyszer majd elkészül. Legfeljebb olyan utólagos módosítást tudok elképzelni, hogy szarban van a repülőgépgyár és jelzi a megrendelőnek, hogy baromi nagy kedvezményt ad, ha nem baj, hogy valamennyivel kitolódik a legyártási idő. Csakhogy ez egy cég financiális helyzetén csak tovább ront, nemhogy nincs megrendelése a jövőre, de még a jelenlegit is olcsóbban kénytelen adni. Az ilyen eljárás ekkora volumennél hamar csődbe visz.
De elmagyarázhatod, hogyan adják be a megrendelőnek, hogy X évet csúszik a megrendelt gépeinek a legyártása. Mert a légitársaság ha gépeket vesz, annak már fix tervei, ütemezései vannak, hogy mit akar vele csinálni: lecserélni régieket, vagy bővíteni a flottát, netán új útvonalakat bevenni a szolgáltatásba. Ha most a kieső időben erre úgy kell bérelnie gépeket, az neki kidobott pénz.
Utoljára szerkesztette: Kata, 2015.07.14. 18:47:44 -
Rue East #13600 Újra kérdezem, mielőtt újra delete lesz. Honnan veszed, hogy fix dátumokkal dolgoznak a szerződésekben? Honnan tudod, hogy milyen feltételekkel szerződnek?