14127
![](http://www.media.sg.hu/forum/posts/2007_05/11302645631177527499.jpg)
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
Garga Pitic #13557 (Igen, ha jól értem, az 5. napra csúszik be egy kikerülhetetlen front.)
Más: ez valami totál hipnotikus :) -
millerius #13556 Egyenlőre magasságtartással cirkálnak Nagoyától északkeletre, mintha várnának valamire. Vagy valami pozitív meteorológiai jelentésre, vagy leszállási/besorolási engedélyre? -
fonak #13555 Úgy látom vissza kellett fordulniuk (viharfront?) -
Garga Pitic #13554 A Solar Impulse 2 24 órája levegőben van. Akku 53%-on, a Japán-tengeren hajnali 4 óra. -
Ezen szakadtam a röhögéstől. :)
From an unknown aircraft waiting in a very long takeoff queue:
“I’m f…ing bored!”
Ground Traffic Control: “Last aircraft transmitting, identify yourself immediately!”
Unknown aircraft: “I said I was f…ing bored, not f…ing stupid!” -
-
fonak #13551 Kemtrél! -
Freeda Krueger #13550 cikk
érdekes komentekkel :) -
Garga Pitic #13549 Nagykőröstől keletre és északra lakók, most repül a kismadár! Elő az instant gabonaköröket!
Az UR-CRV lajstromjelű Beechcraft C90 valamiféle fölmérést, valószínűleg fényképezést végez.
flightradar24 kép
A cég
(A képen az OSY19T hívójelű gép a 407-es magyar An-26) -
fonak #13548 Azért ez általánosítás, amúgy pont akkor nem éltek túl jól, amikor a legnagyobb területeket ellenőrizték (legalábbis a túlnyomó többség).
Oroszországnak nem voltak természetes földrajzi határai (amelyeket védeni is lehetett volna, csak baromi nagy távolságok), viszont voltak nagyra törő uralkodói, és hanyatló birodalmak a szomszédban (tatár, török) amelyektől lehetett területet hódítani.
A Krímre meg a Donyeckre úgy tekintenek, mint mi mondjuk a két vh. között Erdélyre és a felvidékre, naná, hogy népszerű a "krím visszatér" szlogen pl.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.05.11. 17:47:43 -
Ez egy olyan nép aki önerőből nem képes megélni, mert lusta és igénytelen. De szarul meg nem szeret élni, ezért hódít abból remélve több javat - ami persze nem mindig jött be, ezt csinálták végig a történelemben. -
putyin népszerűsége a béka segge alatt volt egy két éve.... most megy a háborús propaganda, most megint szeretik, jéé :) -
Azért az állami szférában dolgozók között a nemrég bevezetett fizetéscsökkentéseknek, elvonásoknak nem nagyon örülnek, pár éve sokkal jobban ment nekik. -
fonak #13544 Jelenleg nem döglenek éhen, sokkal jobban élnek, mint a '80-as, '90-es években, nem véletlen Putyin népszerűsége. -
parádézni azt mindig tudtal.. közben meg éhen döglik az ország, good job :) -
Úgy érti 1 óra 7 perctől, csak bénán írta oda. -
Nyiri #13541 Egy rohadt nagy "atom" rakétával arcolnak. Azért vallom hogy tényleg hatásos. Aztán jön egy szuperszónikus repülő. Az is kemény. -
?
-
1:07-től
Utoljára szerkesztette: desigo, 2015.05.09. 21:44:35 -
Sztem csak az történhetett , hogy elvesztette a szemkontaktust a másig géppel és összecsúsztak mikozben mindegyik tartani akarta a magasságát vagy épp keresni a másikat, hogy szintben legyenek.
A rádiózást nem halljuk ,de sztem, nem volt müszaki hiba -
Erről az esetről ki mit tud? Mi a fenére gondolhatott ennél a manővernél a pilóta? Vagy netán műszaki hiba volt? -
perko #13535 Két rekordot is megdöntöttek a Csabáról felszálló vitorlázógéppel -
Garga Pitic #13534 Az airportal.hu-n van civil videó a város fölött égő hajtóművel repülő gépről illetve egy nagyon jó minőségű spotterfotó (jetphotos.net) a második megközelítés végéről, tűz már kioltva.
Törökökre rájár a rúd: 23-án egy C-160 szállt ke Kecskeméten egy hajtóművel (airshowinfo.hu FB-n) -
millerius #13533 Az attól függ, sérültek-e a szárny-főtartók, főfutó-bekötések, meg persze hogy hány éves a gép, érdemes-e rászánni a javítási költséget, ha lehetséges rendbe hozni. Hasonlóan leszállt és sérült gépet már állítottak talpra a kollégáim Olaszországban (Wizzair Bukarest-Róma). -
Nyiri #13532 Ezt a gépet szerelő már nem fogja látni. Max mikor szétvágják :/ -
millerius #13531 Ja, és ilyent még egyszerű szerelőként sem szeretek látni! -
millerius #13530 Láttam már róla két videót is, szerencsére nem égett a gép a levegőben, csak mikor betont fogtak és becsuklott a jobb főfutó. Attól kezdve a betonon kopott a hajtómű, és persze pár másodpercen belül kigyulladt a kifolyó keró.
A kísérő szöveg szerint az első besiklásnál hirtelen jobbra bedőlt a gép, ekkor átstartoltak, de elemelkedés előtt még leértek a betonra, már akkor sérülhetett a jobb hajtómű, mert másodikra csak a ballal mentek be leszállni. Ha így rongyátört a jobb belső fékszárny, akkor volt is mitől jobbra bedőlni, és a fotón látszik, hogy a winglet is csámpás, nyilván az is leért az első betonfogásnál. Mindenesetre nagy szerencséjük volt, hogy nem a felszállás után roggyant meg a fékszárny, telitankolt súllyal nagyobb bajuk is lehetett volna. -
Garga Pitic #13529 Ilyesmit egyszerű utasként valószínűleg nem szeretnél látni - TK1878 -
millerius #13524 Ami azon a videón volt, az tuti, hogy nem kompozit-légcsavar volt, mert akkor hiába adtak volna gázt, a kompozit-sróf eltört/elkopott volna a betonon. Az alant látható fotókon is a lapátok többsége inkább görbült, tehát alumínium... -
Már ahol... -
A modernebb légcsavar lapátok már kompozitból vannak és csak a belépőélükön van egy kis fémlemez ráhajtva a kavicsok és jég miatt.
-
millerius #13521 A légcsavarlapátok nem acélból vannak hanem alumíniumból, és az ritkán szikrázik, és jellemzően inkább görbül mint törik. -
Vonóerő tartalékkal bírhatott töröt/deformált tollak esetéán is. Galland is szétlőtte műszaki hiba miatt a saját légcsavartollainak egy részét, de emlékeim szerint a gép tudott repülni utána. -
Én most néztem harmadszor meg, tényleg nem látszik szikraeső, vagy ilyesmi, de nagyon mélyen volt a légcsavar ahhoz, hogy a kifutót elérje...
Én valami ilyesmire számítanék:
-
Én pont azt néztem, hogy azokban a videó alapján komoly kár nem lett. Legalábbis volt elég vonóerő a gépet a levegőbe emelni. Erős deformáció és kár esetén vagy nincs erő a megváltozott profil alak miatt, vagy pusztán a légerők által eltörik. -
Valószínűleg a légcsavartollak is megviseltek lettek a találkozás után... :P -
Biztos volt b@zdmegolás amikor csikorgott a sárkány alattuk :) -
Garga Pitic #13515 Scratch and go :) -
Nyiri #13514 Írta hogy unusual... :D -
Ez mitől volt Touch and Go? Ez egy elbaxott leszállási kísérlet volt, lásd Malév Tu-154 Thessaloniki :)