14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Putyin
    www.beszitop.hu

nekik van ilyen gépük Tökölön.
  • Putyin
    Herr Bochkor szerintem
  • Putyin
    Tényleg nagyon szép gép. Mondjuk amennyibe került, szép is kell legyen...:)A 29-es és a 27-es szebb szerintem ;)
  • ColdFire
    whoaw, lesz repnapon A-7 Corsair II-es! :o
  • Fenrir
    Szép ez a Raptor szvsz:

Ebből van egy 6.63 megás háttérkép verzió is itt.

Festés előtt :)

• Bucser
    AZ új rendszerben is a kurzusok egymásraépítésével van a gond. Ha mondjuk 1-2 tárgyad első éves szigorlat végén nem sikerül, akkor az megfog minden mást. Holott lehet hogy köze sincs az előkövetelménynek csak nagyon távolról a tárgyhoz amihez kell.
  • Papirzacsi
    A közlekkaron a régi rendszerben az első 4 félév volt igazán vízválasztó, de még ezt követően se volt "lejtő", hihetetlen rossz előkövetelmény rendszert alakítottak ki (hallgatói szemmel:-) ), és ez nagyon sokaknál elhúzza a képzés idejét. Az új bsc szarban nem tudom még mi a helyzet, de majd kiderül lassan. :-)
  • Bucser
    Okés köszi a felvilágosodást:)
  • [NST]Cifu
    A hadseregben, a tengerészgyalogságnál és a légierőnél valóban százados (O-3). A haditengerészetnél a Captain a legmagasabb tiszti fokozat, O-6, vagyis az Ezredessel ér fel.

Tiszti fokozat / Légierő, Hadsereg, Tengerészgyalogság / Magyarítása

O-1 / Second Lieutenant (2Lt) / Hadnagy
    O-2 / First Lieutenant (1Lt) / Főhadnagy
    O-3 / Captain (Cpt) / Százados

O-4 / Major (Maj) / Őrnagy
    O-5 / Lieutenant Colonel (LtCol) / Alezredes
    O-6 / Colonel (Col) / Ezredes

O-7 / Brigadier General (BGen) / Dandártábornok
    O-8 / Major General (MGen) / Vezérőrnagy
    O-9 / Lieutenant General (LtGen) / Altábornagy
    O-10 / General (Gen) / Vezérezredes

Tiszti fokozatak az amerikai haditengerészetben, a magyar megfelelője/magyarítása:

O-1 / Ensign (ENS) / Hadnagy (szó szerint Zászlós)
    O-2 / Lieutenant, Junior Grade (LTJG) / Főhadnagy (szó szerint Alhadnagy)
    O-3 / Lieutenant (LT) / Százados (szó szerint Hadnagy)

O-4 / Lieutenant Commander (LCDR) / Őrnagy (szó szerint Parancsnokhelyettes)
    O-5 / Commander (CDR) / Alezredes (szó szerint Parancsnok)
    O-6 / Captain (CAPT) / Ezredes (szó szerint Kapitány)

O-7 / Rear Admiral, Lower Half (RDML) / Ellentengernagy (Alsó)
    O-8 / Rear Admiral, Upper Half (RADM) / Ellentengernagy (Felső)
    O-9 / Vice Admiral (VADM) / Altengernagy
    O-10 / Admiral (ADM) / Tengernagy
  • I.C.ram
    Hát nálnuk most a kezdő 270ből kivágtak legalább 120 embert, de attól tartok, hogy ez is csak egy optimista becslés. Nagyon nagy szopatások mennek itt valamiért. Szinte minden karon a BMEről van ismerősöm, és senkinél nem voltak ilyen durva statisztikák.

Attól viszont félek, hogy ez a diploma se fog szart se érni.
  • Bucser
    A tendencia az, hogy orvosin kívül nagyon sehova sem nehéz bejutni, de az első félév vagy év végén csinálnak egy hatalmas szűrést. Aki ezeken a rostákon fentmarad az nagy valószínűséggel diplomát kap. aki meg kihullik az nem oda való. (minden szakon így van szerintem)
  • I.C.ram
    BME közlekre baromira nem nehéz bejutni. Bentmaradni mondjuk már húzósabb az tény :)
  • ColdFire
    jobb klikk, kép megjelenítése
  • ColdFire
    hmm, bocsi :\
  • ColdFire
    ATF koncepciók

• ColdFire
  • Fenrir
    Köszönöm a kimerítő választ
  • Bucser
    Bocs hogy belevaú de a captain az százados. Colonel az ezredes.
  • [NST]Cifu
    Miért maradt alul? Nos először is: egy katonai rendszer tenderén nagyban függ a döntés attól, hogy a döntéshozóknak milyenek a nézetei, melyik terv felé húz a szíve. Az F-14-es például csak azért nem lett anno dobva, mert egy karakán haditengerészeti Kapitány (Captain rendfokozat, vagyis Ezredes) nagyon harcolt érte az US NAVY repülésügyi részlegénél. Az YF-23 úgy maradt alul az YF-22-vel szemben, hogy jobb volt lopakodásban és végsebességben, de a légierő többre tartotta az YF-22 kicsivel nagyobb fegyverterhelését és jobb manőverező képességét (meg talán a kevésbé radikális desingját).

Az X-32 több téren is áttervezésre szorult a prototípus szintről, ez ugyan normális dolog, de a Boeing szerencsétlenségére bizony nem is mértékű átalakításokról lett volna szó, hanem a teljes farokrész és a szárnyak áttervezéséről. A gép ugyan sikeresen teljesítette a STOL teszteket, de folyamatos problémát jelentett az égéstermékek beszívása a beömlőcsatornán keresztül, amelyek bizonytalanná tették a hajtómű működését több esetben is.

A Lockheed terve eleve konvencionálisabb volt, egyedül a gázturbina álltal hajtott emelőrotor volt radikális újítás. A szóbeszédek, találgatások szerint szerepet játszhatott az is, hogy a Lockheed alapvetően már elismert gyártó volt, nagy múltal, és ezt nem tudta ellensúlyozni a Boeing, még a McDonnel-Douglas felvásárlásával sem, ráadásul a légierő vezetői a pletykák szerint elég komolyan kötődtek a Lockheed-hez, és sem a légierő vezetése, sem a Lockheed nem örült annak, hogy az F-22 program eredeti megrendelés mennyiségét töredékére csökkentették. A program felügyelete ugyan háromszereplős volt (Légierő, Haditengerészet és Tengerészgyalogság), de a három fél három teljesen eltérő gépet akart, és a végső döntésben is szerepet játszhatott a "legtöbb közös többszörös" elve. A tengerészgyaloság ugyan aggódot a Lockheed emelőrotoros megoldása miatt, de miután az bizonyított, már inkább ezt rizikózták meg, mivel itt nem jelentkeztek az égésgáz-beszívásból fakadó problémák, amik nagyon keserű pirulává tehették volna a gépet. A haditengerészet pedig állítólag egyáltalán nem volt eltelve eredetileg egyik géptől sem, de az X-32 deltaszárnyú megoldása miatt aggódtak a kis sebességű megközelítés és leszállás fázisa miatt, hogy a gép mennyire fog megfelelni a hordozófedélzeti alkalmazáshoz. Az is fórumos szóbeszéd, de lehet alapja, hogy az X-32-es áttervezése leginkább a haditengerészet nyomásának volt köszönhető, de már megkésett tűzoltásnak bizonyult, mivel a haditengerészet szíve ebben a fázisban már inkább az X-35 felé húzott.

A tender eredményhírdetése utána az X-32 program gyakorlatilag kimúlt. A Boeingben fel sem merült, hogy esetleg a saját pénzén nekiálljon a sorozatérett gép kifejlesztésére, esetleges exportcélra. Ezek már nem azok az idők voltak, mint anno, amikor az YF-16-ossal szemben vesztő YF-17 Cobrából kihozták az F/A-18-ast. A Boeing a fejlesztés tapasztalatait átmentette az F-15 (a Boeing Koreában és Szingapúrban is megnyerte a vadászgéptendert az F-15E fejlesztett exportváltozataival) és az F/A-18E/F programba (Az Ausztrál kormány az F-35-ös késése miatt 24db F/A-18F gépet rendelt a kivonni szándékozott F-111-esek leváltására). Az X-32A gépet a légierő Daytoni múzeumában, az X-32B-t a haditengerészet St. Mary's County múzeumában állították ki. A gépekből természetesen kiszerelték a "forró" rendszereket, és a teljes fedélzeti elektronikát.

[center]
    A proto-desing

És az áttervezett 'sorozatgyártásra' szánt verzió, amely a tender megnyerése esetén elkészült volna...

• Fenrir
    Azt tudom, hogy az X-35 nyert, volt is róla egy többrészes dokumentumfilm a discovery-n, de a végét nem láttam és nem tudom azt pl, hogy miért maradt alul az X-32 és mi lett vele a tender után.
  • Falconer
    Vagyis prototípusokon kivül nem lett belöle semmi.
  • Falconer
    Lockheed nyerte meg a tendert, aztan azt rendszerísitik F35 néven. Ez meg a Boing gépe ugyanarra a pályázatra ami alul maradt. -javítsatok ki ha tévedek
  • DJviolin
    Igen, volt. Annyira friss a B vizsgám, hogy még ropog. :)

És járjál ki bőszen repülni. Nem is értem, miért nem jársz ki. :)
  • Fenrir
    Cifu azt lehet tudni, hogy a JSF program vesztesével mi lett? Csak prototípusig jutottak?

• Fenrir
    Most nemazért, de hosszútávon kifizetődőbb a polgári repülés :)

Jó, nem lehet száguldozni meg üdvözlő repüléseket menni a torony mellett, de a fizetés mindenért kárpótol :P
  • ColdFire
    ma lesz repülés jakabon? :D
    hmm... nem tom miért vagyok olyan láma h mostanság nem járok ki...
    bár ma tuti nem, egész este nem aludtam
  • DJviolin
    Szia!

Nekem egy toborzótiszt egyszer azt mondta, hogy lehet Nyíregyházára is felvételizni úgy katonai pilótának, hogy megcsinálod kecskeméten a Rob-ot (A vadászpilóta orvosi alkalmassági), majd pedig jelentkezel Nyíregyre, ha sikered van, felvesznek, és jelentkezni kell asszem a honvédséghez is, hogy ha ott végzel, akkor egyenesen mehess NFTC-be. Először Szolnokra Yak-ni, majd ki Kanadába. Itt a toborzótiszt adatlapja. Várkonyi Zsolt törzsőrmester
    /Hajdú-Bihar Megyei Hadkiegészítő Parancsokság Tborozóirodájának toborzója/:
    http://www.sg.hu/forumuserinfo.php?uuserid=1059128994

Az egyszerűbb út a Szolnoki katonai főiskola. Az már össze van fűzve az NFTC-vel.

Na meg mehetsz Pestre a Nemzetvédelmi Egyetemre.

Vagy ha nagyon penge vagy, akkor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Karára...

Én semelyikbe nem fogok bekerülni (1. hülye vagyok, 2. 10 fekvőtámaszt alig tudok kinyomni), szal marad a polgári repülés, meg a keservesen összekuporgatott pénzek a pilótajogsikra...

Üdv:
    DJviolin
  • Baluxx
    Egyenlore nem mert feltoltott a letszam.
    Nyiregyhazan, meg jovore nem biztos, hogy lesz evfolyam. (Allamis)
  • KissColos
    Biztos vagy benne? az nftcnél at mondták h szállítópilótákkal nem foglalkoznak.
  • Kata
    No. Be lehet fejezni a flémet, alig győztem törölni. Airbus nevű kollegánk minden hozzászólását törölni fogom innentől, mert mint kiderült csak egy kis hülye flém- és fikagyáros, képtelen normálisan kommunikálni, úgyhogy helye nincs itt többé, meguntam, hogy mindig vele van a probléma. Ne is reagáljatok semmilyen hozzászólására, mert azokat is törölni fogom. Köszi a megértést mindenkinek.
  • [NST]Cifu
    Ugyebár a kiindulás az volt, hogy mindenki a konvencionális csőtörzs, hátranyilazott, alsószárnyas elrendezés, hajtóművek a félszárnyak alatt, stb. desingnál ragadt le. A Sonic Cruiser érdekes színfoltnak igérkezett, de nem lett belőle semmi sajna... :(
  • Papirzacsi
    A majdnem mit is jelent? Pár képet, pár sokat igérő diagrammot, és egy
    makettet, amit mutogattak?:-)
    Gondolom nem dobták még el a terveket, de sztem nagyon messze vannak még attól, hogy legyen belőle bármi is.Nagyon valószínűnek tartom, hogy pl a függvezek elhelyezése még válzotik, ahogy a szárny alakja is.Egyébként a Sonic Cruiser szárnyának működése,és jellemzői jóval közelebb állnak a Concorde-hoz, mint a pl Starshiphez, és így már kérdéses mi fog megvalósulni abból a gazdaságosságból, amit a Boeing hírdet.
  • SgtChris
    Üdv! www.nftc.hu címen tudsz a katonai pilóta képzésről tájékozódni! Amúgy az, hogy kiből lesz vadász, vagy helikopter, vagy szállító pilóta, az a képzés során dől el. A kezdet, az alapok ugyanazok mindenhol.
  • KissColos
    az a polgári. ATPLt meg multi-crewt ad. de oda lehetetlen bejutni.
  • I.C.ram
    Nyíregyháza szerintem. Csak ott megy felsőoktatásban pilótaképzés tudtommal. Unokatesóm barátja ott tanult aztán most Kínában van gyakorlaton, mint kereskedelmi pilóta.
  • ColdFire
    kár érte :(
  • ColdFire
    a választ én is hallgatom, milyen felsőfoku iskola kell hozzá, és nem növöm ki
  • I.C.ram
    majd kinövöd
  • KissColos
    Hello srácok. tudnátok nekem tanácso adni?

16 éves vagyok. katonai pilóta szeretnék lenni (nem vadász). mit csináljak? hova felvételizzek stb.

előre is kössz.
  • Balázs84
    Aki szereti a repülős kütyüket vagy csak szeretne segíteni, nézze át:

http://www.agye.hu/index.php?menu=10&page=0

Leírások bal oldalon, képek jobb oldalon.