14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
Baluxx #9447 Sokfele gep van ami szobajohet, a 210-es Cessnatol a szajtesonig:)
Attol fugg amugy, hanyan mennetek. 6-7 szallithato szemelynel mar inkabb a ketmotoros gepek dominalnak. Szoval amiben erdemes gondolkozni: Piper Aztec, Seneca, Navajo, Aerostar, Cessnabol 400-as, Britten-Norman BN-2-es, stb. (200-as Cessnaba nem erdemes gondolkozni, baromi keves csomagot tudsz vele vinni)
A problema itt annyi, mennyire vastag a penztarcad. Ugyanis egy ketmotoros gep berleti dija 60 ezernel kezdodik. (Plusz a pilota koltsegei, masfajta biztositasok, ha kellenek, leszallasi illetekek, stb.) szoval csak a gep berlete csak oda lenne olyan 180 ezer korul. Tehat csak a gep 360 ezer, es akkor meg jonnek az egyebek.
De ha van ra keret...
-
Baluxx #9446 Budaorsi... amugy stimmel. Bulldog. -
#9445 Sziasztok lenne egy kérdésem hátha ti tudtok ebbe segíteni
Ti milyen Gépet ajánlanátok ha Horvátországba és vissza szeretnék járni és az egész családomat vinném 6-7 személyes max 8 személyes gépre gondolnék a pilotával eggyütt! Lágvonalba kb 500 km távolságról lenne szó én idáig csak a cessnát ismerem abbol a 206 vagy a 414 es néztem. -
#9444 ez nem a jakabszállási bulldog? O.o -
#9443 -
#9442 Kint voltunk ma a Hungaroringen a vezetéstechnikai nyílt napon, és egy pilóta eléggé jól cifrázta felettünk. Gondoltam lekapom, ha már egyszer produkálja magát. :D
-
#9441 naagyszerű video, eszméletlen manőver, gyönyörű gép O.o -
#9440 Impozáns videó! (jó a zenéje is) -
#9439 Aligha újdonság, hogy kis kedvencem a Bell/Agusta BA609, na, találtam róla egy jópofa kis videót. A prototípus még a régi fehér-piros festéssel látható rajta, és éppen azt mutogatják, hogy egy jó képességű pilóta mire képes vele. A kedvenc manőverem az, amikor a gép folyamatosan egy adott irányban repül, miközben a függőleges tengelye mentén forog. ;) -
#9438 Nah szóval, az alábbi mondatokat egyenesen a B737 NG Aircraft Maintenance Manual időjárás radar részéből idézem:
Range Selector:
The EFIS control panel range selector has eight positions. The range selections are 5,10,20,40,80,160,320 and 640 nautical miles (NM). With the 640 NM range selection, the 640 NM range shows on the ND. But the WXR R/T only shows weather displays out to a maximum range of 320 NM. -
#9437 Amúgy ezek a radarok nem csak időjárást tudnak kijelezni hanem domborzati képet is az előre betöltött domborzati adatbázisukból. Konkrétan a tereptárgyak magasságát figyeli a repülőgéphez képest és jelöli szinekkel, hogy melyik a biztonságos és melyik nem. -
#9436 vszeg azért hat ilyen távolra, mert nem törik meg semmiben, nem ugy mint a foldi radarok O.o
de nem értek én ehhez, de azért leírom :D -
#9435 Itt egy link pl.:
Metradar -
#9434 Megkövezem magam, mert tényleg általában 240 és 320nm -t tudnak maximum (felbontást) ezek a radarok. Elsőre érdekesnek találom, de tényleg így van. Tehát 600km körüli az elméleti csapadékészlelési zónájuk... Ez egy átlagosan 7KW körüli teljesítményű cucctól nem rossz. Amúgy most hogy utánanézem 9 Ghz környéki frekin és 3cm körüli hullámhosszon üzemelnek... -
#9433 kevertem akkor vmivel, nemtudom :) -
#9432 Igazad van, amerikánosz nem nagyon használja a kilómétert mint távolságmértékegységet.
#9430 1 láb kb 30 centi. Mi értelme lenne akkor? -
#9431 320NM. (nem kilóméter) -
#9430 640 az véletlen nem láb volt? -
#9429 Annál biztos, hogy több. 320 lenne a másik tippem mert a radarkép nem kör alakban hanem félkörben van, ergó a range kiválasztó kapcsoló értékének a felét mutatja csak meg. -
#9428 én ugy tudom 200 körül van O.o -
#9427 Ennek holnap még utánanézek.
Addigis: interaktív b737 fejfeletti panel -
#9426 Az egy pöttyet sok lenne, szvsz. A földi meteo radarok hatótávja 250-300km és azok pöttyet nagyobb teljesítményűek, mint egy repülőgép-fedélzeti meteo radar. Főleg, ha abból indulunk ki, hogy a Sentry nagy tányérja lát el 4-500km-re max:-D Egy szó mint száz egy repfedélzeti meteo hatótávja lényegesen kisebb szerintem... -
#9425 Asszem 640 emlékeim szerint. -
#9424 és hány 100 kilóméterre látnak előre ezek a radarok? -
#9423 Meg sokat is emlegetik, még ha köze sincs a résznek a repüléshez. -
#9422 A JAG is Tomcatekkel van tele, ők is szeretik:) -
#9421 Utasstállítókon ezért van időjárásradar, hogy az ilyet elkerüljék.
#9419 Ha Faraday-kalitka elv, ha nem a villám akkor is belecsaphat, nem gyakori eset, de előfordulhat. Általában az orrkúpot, antennákat meg a vezérsíkokat kapja el. Néha fékszárnyon és a szárnyvégeken is megsülhet a fém :)
#9420 Nincsenek már légifolyosók, helyette RVSM van ami annyit takar, hogy magasságbeli elkülönítéssel repülnek a gépek. Tehát egymás alatt-felett mehetnek ugyanarra pl. -
#9420 Tudomásom szerint légifolyosót vált hogy elkerülje a vihart, vagy pedig emelkedésbe kezd. -
#9419 Faraday-kalitka elv -
#9418 :(
-
#9417 a repülő nem érintkezik a földel, ezért nem vezeti az áramot O.o
Katátol tanultam, de nem bizti h igy van :DDD
belecsaphat, de nagy károk tuti nem lesznek benne, régebben volt ilyen hiradoba O.o -
#9416 Neee:((( Megfájdul a szívem:( -
#9415 na ja, melyik a kakukktojás
többi kép -
#9414 lenne egy hülye kérdésem egy laikus szemszögéből! mit csinál a pilóta ha egy kemény viharba kerül? tegyük fel egy utasszálító, vagy vadász! mert gondolom nincs villámhárító a repülőn, de valami eljárás csak van ilyen esetekre! vagy a villám bele csap a gépbe? légyszi ne kövezzetek meg ha nagyon láma kérdés volt, de erről semmit nem tudok :) -
#9413 Eléggé kitűnik közülük:) -
#9412 vagy inkább a sok hornett vacog a Tomcat után -
#9411 példakép ^^ -
#9410 szegényke, egyedül vacog a sok Hornet között! -
#9409 Nah erre inkább nem mondok semmit sem, mindenesetre "érdekes" :)
Amúgy van olyan része az ápolásoknak amikor ellenőrizni kell a pack-ek légkondi csöveit uv lámpával, hogy van-e benne pl olajszennyeződés. -
#9408 Ezt az egészet nem kell a repülés ellen venni, én is szeretem a repülőket a repülést, de ez más tészta....