14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#9706 Voltak is, vannak is ilyen fejlesztések, de elég visszagondolni a Boeing Sonic Cruiserre. Hiába tünt úgy, hogy jó irányba való lépés technológiailag egy olyan gép, ami már most is 5-10%-al gyorsabb utazósebességgel, mint a jelenlegi gépek, és a jövőben szuperszonikus lehetne, ha a potenciális vásárlók nem látnak benne fantáziát. A potenciális vásárlók pedig azért nem látnak benne fantáziát, mert Concorde bebizonyította, hogy a szuperszonikus repülés akkor lesz csak rentábilis utasszállítók esetén, ha a gép nagy csendes lesz.
Már a topicban is felhoztam párszor a QSP-t (Quiet Supersonic Platform), vagy a QSST (Quiet SuperSonic Trasport), illetve a Gulfstream QSJ (Quiet Supersonic Jet) programokat. Ezek szépek és jók, de továbbra is csak tervezőasztalokon, jobb esetben méretarányos modellek fázisában vannak. Márpedig az azért mond valamit, hogy az összes nagy cég inkább a Buisness repülőgépek terén kezdett el gondolkodni a szuperszonikus repülés továbblépésénél, mivel egyenlőre nem látják azt, hogy lesz elég csendes egy nagy méretű gép szuperszonikus sebességen...
[center]
A Lockheed terve a Superszonikus Buisness Jetre
Szerintem azonban a következő lépcsőfok már a hiperszonikus repülés lesz, nagyon-nagy magasságban (30km+). Az pedig valódi előrelépés lenne a hosszú távú légi utazás terén... -
#9705 Állítólag van olyan konfigurációja aminél 510 férőhelyre lehet beszékezni :) -
#9704 nagyon rövid ekkora gépnek az a pálya, látszik a video végén, hogy szinte 'végiglassulja', gondolom azért muszáj ilyen rövidre bejönnie, másrészről ha jól láttam domboldal van a final alatt -
#9703 :o -
#9702 :DDDD -
#9701 igen alacsony áthúzás :D -
#9700 Na, nekik nem lesz veszteséges fenntartani egy olyan gépet. :D -
Putyin #9699 nyilván. Lesz olyan légiársaság, aki kétszer annyi széket rakat majd be, mint eredetileg tervezték...:) -
#9698 Gondolom az A380-nak is lesz mezei turistaosztályos "tömegszállítója", hiszen ez a sok luxusbigyó nagyon sok hasznos helyet elvesz. -
Putyin #9697 Én ezt azért írtam, hogy jobb lett volna szerintem egy fejlesztés, ami a sebességre megy, nem a luxusra. A Concorde valóban mellélövés volt bizonyos szempontból... -
#9696 nem gyengét szólt! -
#9695 Ha már Concorde és maximális sebesség :)
votmá? -
#9694 A Concorde csak a nyílt vizek fölött repülhetett teljes sebességgel, ráadásul összesen volt két útvonala, mindkettő ugyanoda (New York), szóval finoman szólva erősen korlátozott volt a gép használhatósága.
Azért az A380, mégha a kétszintes kialakítása miatt sok reptéren nem is tudják kiszolgálni, sokkal rugalmasabb... -
Putyin #9693 az nem kevés lé. mondjuk ok a luxus, de nem kell a luxus egyáltalán, ha megy a gép mint a fene. ezért volt jó a Concorde. Sima ülések, semmi ágy meg ilyenek, viszont London - New York hipp hopp megvolt. Én spec utálom a hosszú repülőutakat - kivétel, ha én repülöm, de mint utas tré. inkább azárt fizetnék, hogy előbb odaérjek, mint azért, hogy ágyban feküdhessek...Ha jól tudom a Concorde is hasonló árfekvésben mozgott. -
#9692 A Singapore Airlines első útja Sydney-be vezetett, állítólag már hónapokkal előre elfogyott minden jegy pedig közel félmillió forintnak megfelelő dollárba/fontba/mittoménmibe került. -
Putyin #9691 és ezt a képet tudod ki csinálta???:)))
-
Putyin #9690 ja, nem rossz, Reaper is mutatta ma. Egész más szintre emeli az utazás színvonalát. Mondjuk kérdéses, hogy mibe fáj majd egy Bécs - Bangkok ezzel a járattal... -
perko #9689 Kösz. Nem tudtam mi a fene miatt ugrik be állandóan az az ablak. -
#9688 Most linkelte valaki a humoros topikba (nemtom miért pont oda), A380 inside tour -
#9687 Mint azt bizonyára hallottad, minden gép szárnya kelt örvényléseket a gép mögött.Az örvénylés nagysága függ a szárnyon keletkező felhajtóerőtől, így mondhatjuk ,hogy arányos az örvény erőssége a repülőgép tömegével.Ez az örvény eléggé meg tudja keseríteni annak a repülőgépvezetőnek az életét, aki belerepül a másik gép által keltett örvénybe. Ezért a gépeket turbulencia kategóriákra osztották, és létrehoztak elkülönítési minimumokat a kölönböző kategóriákra.Ezekből a kategóriákból a legnagyobb a Heavy (nehéz)ami 300000lbs vagy annál nagyobb felszállótömegű gépeket tartalmazza.
V0 nincs. Van V1, ami változó érték, de ha V1 alatt elromlik az hmű, és a kapitány úgy dönt, hogy megszakítja a felszállást, akkor még meg tud állni biztonságosan. Ha V1 felett áll le a hmű, akkor kötelező felszállni, mert már nem tud megállni a pálya vége elött.
A V2 pedig egy minimális biztonsági sebesség, ami géptípustól függően az átesési sebességnek olyan 120%-a örül van. -
#9686 Kitöröltem pár korábbi üzenetet erről az oldalról, mert vmi ratyi képfeltöltő beléptető ablaka állandóan felugrált. Ami kép arról az oldalról volt linkelve, az kuka lett, sry. -
marcio mela #9685 A rádióforgalmazásban mit jelent amikor olyanokat mondanak mint pl.:TWA-843 nehéz?
Milyen sebességek a V0;V1;V2 amiket felszálás jözben mond a pilóták közül az egyik (talán a másodpilóta). -
marcio mela #9684 WOW.F.E.N.R.I.R. magyar hangja [NST]CIFU .
erős képzavar :P
De köszönet!Tényleg így értettem meg mi mit jelent. -
#9683 -
#9682 Szép kis kép :)
-
#9681 hogy ne unatkozzatok :) -
#9680 De szép ez a gép... -
#9679 Dekódolom:
Vízszintes vezérsík (Fenrir ábráján: horizontal stabilizer): általában gép farkán két oldalt lévő stabilizátor, ezeken van a magassági kormány (ill. előfordul, hogy az egészet elfordítják, és így használják magassági kormánykényt)
Függőleges vezérsík: a gép farkánat tetején lévő stabilizátor, ezen van az oldalkormány. Vadászgépeknél előfordul, hogy két függőleges vezérsík van, ilyen például a MiG-29, vagy az F-22. -
#9678 Rudder: oldalkormány
Elevator: magassági kormány
Stabilizer: stabilizátor
-
marcio mela #9677 Üdv!
Mit hívnak vízszintes vezérsíknak és mit függőleges vezérsíknak? -
Baluxx #9676 Az rgv. es az operator valoban ket kulon beosztas, mert mindkettonek mas es mas a feladata elsodlegesen. Masodlagosan el tudja latni a masik feladatat is, tehat az elol ulo is tudja inditani a fegyverzetet, es kezelni a radart, es a hatul ulo is tudja vezetni a repulogepet. Adott esetben.
Ez a helikoptereknel sem ritka, a Mi-24-esnel pl. szinten van botkormanya es EVK-ja (meg muszerei, es hajtomu-kezeloszervei) az operatornak is, a pedalok pedig egy labnal elhelyezett kapcsoloval ugranak ki az oldalfalbol. (Pedalnak nevezni tulzas, ket kis rudacska mindossze, es a 45-osnel nagyobb cipello mar lelog rola erosen:)) Celzokeszulek viszont nincs a pilotanal, o csak a nem iranyitott fegyverzetet tudja kezelni, illetve veszoldani. -
#9675 Lehet, neki is van botkormánya. -
#9674 a MiG-31-nél tudtam hogy lehet hátulról vezetni, de a szuhojnál nem voltam biztos a dolgokban. -
#9673 Úgytudom a pilóta és a navigátor/bombázótiszt feladatkör az oroszoknál el van különítve, igaz az utóbbinak is kell rendelkeznie megfelelő pilótagyakorlattal, hiszen vezetnie is kell a gépet. Ettől függetlenül ez két külön beosztás. -
#9672 lenne egy láma kérdésem. a szu-24-ben ugye két ember ül, ebből egyik a plióta, a másik a navigátor/operátor, nem tudom h mi pontosan...a kérdésem: aki egyik repülésnél navigátor, az ugyanúgy repülhet pilótaként is, és ez éppen attól függ hogy arra a bizonyos repülésre melyik katapultülést kapta? Magyarán: nincs külön pilóta és navigátor, vagy mégis? -
#9671 igen. Ülj le egyes.
-
#9670 Rosszat mondtam? -
#9669 -
#9668 -
#9667 Orosz F-18-as...